Skocz do zawartości
IGNORED

w poszukiwaniu złotego środka

konrad_1977

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Bardzo prosze o wasze opinie w sprawie wzmacniacza

watek szeroko poruszany na forum ,ale chodzi o szczegolowe porownanie kilku modeli a mianowicie Primare i21, Arcam Diva A 90 lub FJM 22, 32; naim 5i, CA Azur 840

Jak one sie mają do C.E.C. AMP3300R którego to miałem okazje słuchać ze swoimi kolumnami Vify VS6,5F

CEC z Cabasse Moorea MT4 były męczące już po pierwszych minutach natomiast Vify chciało sie słuchać ale brakowało kontroli w niskich rejestrach i basu było czasem za dużo i lekko rozlazły.

A może do zestawienie dołożyć coś z wrynku wtórnego np krell 300i, rotel lub Nad tylko czy to już dla tych kolumn nie warto sobie tym głowe zawracać bo i tak nie będą w stanie pokazać klasy krella.

muzyka typu Jopek, Turnau, Pink Floyd, Kult, Furtado, Norah Jones itp więc zróżnicowana

Oczekiwania to muzykalność, rozbudowana scena przed kolumnami z punktowym lekko zaokrąglonym basem

Pozdrawiam

Zainteresował mnie krell gdzyż jest ostatnio dostępny. Lecz wiele z nich może być z zaoceanu a to już potem kłopot z zasilaniem. Ponoć można to jakoś obejść. Nie wiem czy jest sens pakować sie w tą zabawe aby czasem sie coś nie uszkodziło i potem zonk.

Czy Primar i21 jest na tyle wydajny aby poradzić sobie z 6 omowymi kolumnami ze skutecznością 86 dB ?

Broń Boże żadne Arcamy, budżetowe Naimy czy Kambodże - tego ostatniego omijaj szczególnie. Jasne, matowe ostre twarde brzmienie.

Jeśli masz ok. 4-5 tys, a tak wynika z Twojego postu, to z nowych Primare (nie ma problemu z napędzeniem kolumn). Używany Krell 300i zje jednak te wszystkie wzmaki nosem na śniadanie. Zmiany zasilania w tym modely się nie bój, jest bardzo prosta, nie wymaga wymiany części a tylko przelutowania zwor.

Pozdrawiam Stempur

stempur, 16 Lis 2008, 21:58

Takie pytanie mam: czy tego krella można uznać za muzykalnego? Czy jeżeli twój system gra muzykalnie to czasami nie będzie większą zasługą raczej Twoich kolumn?

Jeśli Primare to rozejrzałbym się raczej za używanym A30.1 - model starszy, ale wyższy od I21. Oba w z drugiej ręki w okolicach 3000PLN. Jeśli masz budżet na nowego I21 ok. 5000 PLN to kupuj Krella z drugiej ręki. No chyba, że sprzęt musi być nowy i tylko nowy, albo faktury VAT, działalności gospodarcze i tak dalej:)

dysponuje kwotą niespełna 3500 PLN. Na krella bym jeszcze jakoś wyskrobał. Natomiast i21 na rynku wtórnym jest za około 2500. Nie mam jeszcze napędu i by coś zostało. Gdybym brał krella to wówczas był by problem z cd. Podobnie z CEC który jest nowy za 3100 PLN.

O arcamie myslałem z punktu łatwej późniejszej rozbudowy kina.

Iceman

Tak, Krell 300i jest wzmacniaczem grającym dobrym nasyceniem, barwą, jest "temperaturowo" neutralny a nawet minimalnie ocieplony. Gra mięsiściej i z większym wypełnieniem niż Kav 400xi, który zresztą wbrew obiegowym opiniom też do wielkich suchotników, twardników ani przesadnych chudzielców nie należy. Jest po prostu bardzo neutralny i jego przekaz jest przez to odbierany jako lekko zdystansowany, zimny.

Taki wymieniany wyżej Primare A 30.1 gra bardziej klinicznie i zimno niż krell 400, ale za to ma FENOMENALNĄ przestrzeń, separację planów i rozdzielczość. Tylko że tego Primare na wtórnym rynku, przynajmniej w Polsce, praktycznie nie ma.

Pozdrawiam Stempur

stempur, 17 Lis 2008, 01:51

Dzięki. Zastanawiam się sam nad Krellem. Tylko jeżeli Krella którego określasz jako dosyć neutralnego połącze z AkustyK R1, które też bym uznał za dosyć neutralne, a ja lubię ocieploną średnicę, nieco wyeksponowaną, to czy mi jej nie wówczas będzie brakowało? Może lepiej jakieś MF?

Iceman, TomekL3 i konrad

Krek ma średnice neutralną, minimalnie ocieplona jest jej dolna częśc i bas. W tej kwestii Musica Fidelity ( A 3, A 3.2) na pewno jest cieplejszy i gęstszy na średnicy. Ale A 3.5 czy A5 nieco bardziej neutralny, choć nadal minimalnie dopalony. No i MF ma taką swoistą cechę (nie wszyscy to lubią, mi się czasami w niektórych nagraniach bardzo podobała), że wypycha średnicę, albo raczej glowne instrumenty do przodu, brzed linię bazy. Trochę zyskuje na tym namacalność i bezpośredniość.

Krell 300i gra na linii bazy i bardziej do tyłu.

Pozdrawiam Stempur

Testowałem podpinając do CEC cabasee moorea mt4 ze swoimi vifami. mt4 strasznie sypały szpilkami, bas był dość dobrze kontrolowany. Natomiast Vify łagodziły góre i były bardziej naturalne lecz bas rozlazły. Jednak pomieszczenie było na tyle duże że nie było lubianej przezemnie przestrzeni sprawiającej znikanie głośników zarówno jednych jak i drugich. A może to już urok wzmacniacza. Myśle że do Vif pasował by jasny wzmacniacz, a z tego co piszesz krell takim nie jest.

"Primare A 30.1 gra bardziej klinicznie i zimno" - też tak kiedyś myślałem....do czasu....a teraz wiem, ze zimna i kliniczności w Primarach 30-stkach niet, ale trzeba to wszystko odpowiednio dopieścić :)

konrad_1977, 24 Lis 2008, 08:37

Bądź cierpliwy to raz. Dwa, szukaj za granicą i w niedługim czasie nabędziesz A30. Jeśli Ci oczywiście na nim zależy (według mnie warto). Przede wszystkim jednak dokonaj penetracji naszego rynku. Ja podczas wakacji miałem trzy oferty... Więc chyba nie jest tak źle:)

Jak wszyscy beda szukac za granica to jak pozniej chcecie sprzedawac swoje klocki co?

Odkupujac jeden od drugiego jakos to sie kreci a tak dupa ,rynek traci i ludzie kupujacy nowe klocki tez traca zbyt wiele zeby kupic nastepne i robi sie kryzys (nalezy otym pamietac ze w ten sposob zanizamy ceny sprzetu na rynku wtornym).

robix

Na temat cen w Polsce i za granicą napisano już tak wiele, że szkoda psuć kolejny wątek tym tematem. Nie mniej jednak przykład: Podczas wakacyjnych poszukiwań Primare zrobiłem sobie eksperyment napisałem do prawie wszystkich salonów w Polsce, które sprzedają Primare zapytanie o jakąś ofertę powystawowego kompletu I21 i CD21. Odpisała połowa, bo pewnie druga połowa nie gada z cieniasami, co ich nie stać...

Najlepsza oferta jaką dostałem to obniżka ceny podstawowej o 500PLN. Czyli 4000PLN za klocek.

Bez większego wysiłku znalazłem sklep w GB, który zaoferował mi cały zestaw z dostawą do Polski za 5000PLN. Co daje ok. 2400PLN za klocek. Sprzęt ex-demo.

W Szwecji znalazłem sklep, w którym mieli promocję i klocek nowy kosztował ok. 3000PLN.

Przestraszyłem się trochę, że jak się popsuje to będę musiał wysyłać daleko i dałem spokój.

Potem trafiły mi się Primare serii 30 w Polsce i kupiłem całość za jakieś 6500PLN. Kilkanaście dni później na ebay.co.uk odtwarzacz a niedługo potem wzmacniacz zostały sprzedane za odpowiednio 2000PLN i 2300PLN... Gdybym nie miał pietra i nie był napaleńcem to, a z resztą sami widzicie:)

Trochę się rozpisałem, ale chciałem pokazać, że audio-patriotą niech będzie ten kogo na to stać.

Ja polecam i będę polecał zakupy second-hand i za granicą.

Exposure 3010 nie słyszłem. Model 2010 gra super dynamiką, mocnym, dużym dzwiękiem. Uwaga na bas - jest duży, mocny i czasami potrafi wyjść przed orkiestrę. Szczegółowość i rodzielczość na dobym poziomie (lepsza niż w Primare z serii 20, gorsza niż w Trzydziestkach).

Barwowo lepiej nacycony niż Primare 30. W ogóle Wx 2010 to raczej bezpośredni konkutent P 29 a nie 30...

To tak w skrócie, z tego co pamietam. Wszystko zależy od konfiguracji i preferencji słuchacza.

Pozdrawiam Stempur

Wczoraj słuchałem marantza 7003 z cd 5003. Grało to zacnie z Monitor Audio serii bronze. Czy warto interesować się wyższymi modelami marantza do napędzenia Vify?

Słuchałem Krella 300i i grał bardzo pięknie (), na pewno muzykalnie i z ładną barwą (CD Ancient Audio, Harpia Marcus). Właściciel tego Krella bardzo go sobie chwalił (Harpie były gościnnie). Natomiast nad 400xi sam się zastanawiałem, początkowo mi się podobał z 804s, ale potem w bezpośrednim porównaniu z NAD M3 wypadł sucho i właściwie nie zachwycił pod żadnym względem. Podobno każdy z tych Krelli jest inny (300i, 300iL, 400xi), ale 300i najbardziej muzykalny o ładnej barwie. Nie można wnioskować o innych modelach słuchając tylko jednego z nich. CA 840A nie podobał mi się w ogóle.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Więc w 3001 można walić w ślepo? Tylko potem to też trzeba by było dobrać także dobre źródło. Ciekawe czy kolumny pokazały by klase tego wzmacniacza.

• 2 tygodnie później...

Witam.

Odświerze troszke temat.

Czy porównywał ktoś Musical Fidelity A3CR z Exposure ?

Mam możliwość zakupu jednego z nich. MF A3 za 2000 a EX3010 za 2600.

Czy A3 jest na tyle wydajna prądowo że poradzi sobie z bardzo wymagającymi kolumnami zapewniając im dobrą kontrole basu?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.