Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podlaczyc subwoorfera

jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Temat podobny do 4698. W Yamaszce na wyjsciu na sub jest jeden chinch a w wejsciu suba sa 2 ( L i R). Madra rada w temacie o powyzszym numerze to polaczenie kablem z jednej strony chinch a zdrugiej 2 chinche. Mi fachowcy z mediamarkt podali, ze moge sie polaczyc kablem 1 chinch - 1 chinch i wpiac w gniazdo suba dla kanalu lewego. Kto ma racje? A moze oboe strony?

https://www.audiostereo.pl/topic/4704-jak-podlaczyc-subwoorfera/

Potrzeba tobie takiego zlacza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oczywiście że możesz podłączyć suba kablem 1 chinch - 1 chinch oczywiście nie ma reguły na to że trzeba podłączać do lewego wejścia w subwooferze, należy kabel podłączyć do wejścia mono. Podłączenie konektorem typu Y zaleca się w przypadku gdy chcemy by subwoofer grał głośniej, niektórzy producenci podają że dzięki konektorowi Y można uzyskać zysk 6db.

z tym kablem Y i wzrostem glosnosci o 6dB mam niejakie problemy ze zrozumieniem jak by to mialo funkcjonowac. Co prawda nie jestem na 100% pewny, ale nie sadze by sumowanie sygnalu powodowalo stworzenie sumarycznego sygnalu o 6dB glosniejszego. Kazdy "normalny" aktywny sub ma koncowke mocy mono, czyli to co sztucznie przez kabel Y bylo rozdzielone na dwa wtyki cinch za wtykami znowu bedzie sumowane (nie mam oczywiscie na mysli zwarcia tych kanalow) i zasila mono koncowke.

Jesli ktos ma kabel Y niech przeprowadzi maly test i w trakcie odtwarzania np. sygnalu wzorcowego wyjmie jedna wtyczke kabla Y i zobaczymy czy sub bedzie cichszy (6dB to bodajze czterokrona roznica glosnosci!!!)

xajas

www.jaschiks.com

xajas mi też się wydaje że te 6db to zbyt dużo, taki skok mocy podaje min. Rel i Paradigm (może to oczywiście być chwyt marketingowy). Sam tego osobiście niesprawdzałem, ale prawdopodobne wydaje się że w przypadku podłączenia podwójnego kabla subwoofer zagra głośniej. Sam jestem ciekaw czy ktoś próbował łączyć subwoofer na obydwa sposoby i jakie wychwycił różnice !

Pozdrawiam

ja oprocz kabla do suba mam wlasnie takie rozdwojenie na obydwa kanaly taralabsa - po wyjeciu tych "widelek" sub gra duzo ciszej - no moje ucho mniej wiecej o polowe. po wzmocnieniu sygnalu we wzmaku czy subie nie slysze jakichs drazniacych kwestii nie mniej jednak w salonie zostalem poinformowany ze suby z takim wejsciem wymagaja takich widelek

Gość Przemski

(Konto usunięte)

obecnie używam bardzo dobrego Profigold`a, ale planuję go zmienić na coś innego z tego względu że okazał się za długi (chyba 5m) i planuje kupić podwójny - gdy to się uda to nie omieszkam przedstawić swoich spostrzeżeń w tym topic`u

"...obecnie używam bardzo dobrego Profigold`a, ale planuję go zmienić na coś innego z tego względu że okazał się za długi (chyba 5m) i planuje kupić podwójny..."

Do czego to by mialo prowadzic (oprocz wydanej kasy)?

xajas

www.jaschiks.com

Gość Jacek_

(Konto usunięte)

jesko- niestety nie mam zadnej instruckji poza ogolna infomacja quadrala a sprzet kupiony na zamowienie w MediaM w Niemczech (nawiasem mowiac za 60% polskiej ceny). moze to tylko klocek od calego zestawu i instrukcja jest do calosci. Ale reszta (fronty, center i tyly) kupiona u nas tez ma w papierach taka sama ogolna ulotke. Quadral moze tak ma? A jesli chodzi o sposob podlaczenia moze z tym poeksperymentuje ale to grozi rozwodem bo teraz juz jakies pierdulki wiszace na scianie brzecza i nie daj boze spadna..

mateusz-> skoro tak mówisz, to temat jest warty sprawdzenia, widać że brzmienie subwoofera także można rególować kablami lub sposobem ich podłączenia. Ja się z tego ciesze ponieważ chciałbym trochę zmienić brzmienie mojego suba, a konkretnie chciałbym by był szybszy, bardziej precyzyjny.

Jacek_-> trochę to dziwne że taka firma jak Quadral daje do swoich kolumn tylko ulotki, ja do swojego Paradigma dostałem bardzo obszerną instrukcje, obejmuje ona wszystkie możliwe sposoby podłączenia subwoofera i jednocześnie wyjaśnia jaki to ma wpływ na brzmienie. Sam przed chwilą z ciekawości podłączyłem niskotonowiec do lewego wejścia (paradigm ma weście mono po prawej stronie), i stwierdzam że nie ma absolutnie żadnej różnicy!!! bas jest identyczny ta sama szybkość, głębia, precyzja i moc. Podejżewam że u ciebie sytuacja jest podobna.

Pozdrawiam

przeloaczylem na jeden kabelek i slucham...

sam jestem ciekawy efektow

co do instrukcji to jest jasno i wyraznie napisane ze w momencie gdy wzmacniacz nie posiada odpowiedniego wyjscia to podlaczyc do lewego wejscia :)

ciekaw jestem jaki wzmak ma take wyjscie na suba zdublowane

faktem jest tez zeby uzyskac u mnie ten sam efekt to musze dac suba na maxa i we wzmaku tez prawie full

jak sie juz wslucham to cos napisze

Gość Jacek_

(Konto usunięte)

Mam w subie quadrala sub 80: Low Levelinput i output chinche (L i R), oraz High Level input i output zaciski ( +, -) (L i R), regulator odciecia czestotliwosci, regulator glosnosci. Oraz przelaczniki auto (off i on), phase (0 i 180). Podlaczylem sie chinchem z yamahy do Low Level L input. Do czego sluzy odciecie i glosnosc wiem. Ale po diabla sa wejscia - wyjscia High level, przelaczniki auto i phase nie wiem wogole. Jak pisalem wyzej brak instrukcji sprawy nie ulatwia. Gra wszystko ok ale wole wiedziec za co zaplacilem..

Jesli chodzi o kabelek typu Y i wiedzieć dlaczego sub gra głośniej przez ten kabelek to trzeba znać się torszke na budowie wzmacniacza i zwrotnicy aktywnej w subie, ponieważ jest tak że przez podpięcie do wejścia L i R sygnał jest mocniejszy poniważ zwrotnica sumuje oba sygnały L i R i po zsumowaniu idzie to na końcówke mocy i poza tym jest mozliwośc dokładnego odcięcia częstotliwości więc sub gra w danej częstotliwości z najwiekszą efektywnością a jak podepniemy jednym mono kabelkiem to sygnał na zwrotnice podawany jest o wiele słabszy więc sub będzie grał ciszej i regulacja odcięcia bedzie mniej skuteczna, więc w amplitunerach A/V przydatne ale nie konieczne jest dodatkowe wejście czyli mono LFE które omija zwrotnice i sygnał jest podawany odrazu na końcówke mocy ale to rozwiazanie jest raczej niezbyt dobre jesli chce się słuchac muzyki z subem ponieważ wyjście z ampli jest do 120Hz więc jak ampli nie posiada elektronicznego odcięcia częstotliwosci to mogą wystapic problemy podczas współpracy z kolumnami głównymi bo częstotliwości będą na siebie nachodzić i może byc kiepsko więc w takim przypadku lepiej uzyć wejścia L i R korzystając z kabla typu Y albo ze zwykłego mono podpiętego pod wejście stereo L i R.

przed chwilą podłączyłem subwoofer za pomocą konektora, i rzeczywiście jest dużo głośniejszy. Musze przyznać że po za głośnością również brzmienie basu zmienia się. Nie będe mówił dzisiaj o szczegółach, ale jutro mam zamiar spędzić parę godzin na testach, wtedy nieomieszkam zamieścić krótkiej recenzjii.

elfan, no trzeba się znać, trzeba.

Po pierwsze, nie zwrotnica, a filtr. To dwie inne rzeczy.

Dwa wejścia są po to, aby sumować sygnał, czyli ze stereo zrobić mono. Po podaniu sygnału stereo sygnał jest większy, ale co z tego?

Da to tylko tyle, że regulacja głośności będzie "niżej" przy tej samej głośności, a przy godzinie np. 12 osiągniesz pełną moc (przy jednym kablu o 4-ej)

Teoria z "mniej skuteczną regulacją odcięcia kiedy podamy sygnał jednym kablem" to totalna bzdura.

xajas: 6dB to dwa razy głośniej, nie cztery.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.