Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Creek Evo do ok20m + pytania

Zryty_Berecik

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będę się rozpisywał:

Kupić na razie nie chcę ( kolumn ) ale może w niedalekiej przyszłości ... do Creeka Evo + CD Onkyo DX7222 + DAC Pana A.Stelmacha. Kabelki - IC - KLOTZ ( na razie ) Głośnikowe Ultralink Challenger.

Sprzęt aktualnie leży nieużywany (czekam na wprowadzenie się do nowego domu)

Muza: Quidam , Pink Floyd , Genesis , Peral Jam , Deep Purple , Coma , Dire Straits itp.

Do wyboru będę miał 2 pomieszczenia : ok 20m i 23m.

Zostały mi 2 pary kolumn po kinie

- Mission M73 Takie: (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- Eltax Liberty 3+ ( stara seria - lepiej oceniana

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Obawiam się że to co oferują w/w głośniki jeżeli chodzi o bas i "kopnięcie" będzie dla mnie niewystarczające.

Czasami jak mam "bad day" to lubię sobie zapuścić coś mocniejszego.

Ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak objawia się problem z za dużymi ( za mocnymi ) głośnikami w za małym do nich pomieszczeniu? Ani te Mission ani Eltaxy nie były dla mnie wystarczające jeżeli chodzi o bas w pokoju w którym je miałem (12m). Parę lat temu byłem u kumpla który miał pokój tej samej wielkości co mój , jakiś amplituner sony + jakieś używane Jamo podlogowe - i to wymiatało jeżeli chodzi o power i bas. Poprostu jak mam doła to puszczam cicho dołującą muzyczkę leże i słucham a jak mam "bad day" to chce troszkę mięsa i głośności. W kinie było fajnie bo miałem SUBA DIY na GDN20/60 i mięska nie brakowało. Kina nie ma i nie będzie ( daje rodzicom ) Zawsze chciałem dobre stereo ( dobre w miarę możliwości mojej kieszeni - Creek + CD z DAC'iem Pana Andrzeja to chyba nie był zły wybór? )

Odpuściłem sobie kafelki czy panele na rzecz dywanu lub wykładziny dywanowej - chyba dobry pomysł ?

Od 2-3 miesięcy czytam bardzo dużo forum i biorę pod uwagę Tonsil Siesta oraz Premium ( ewentualnie Maestro II 180 ale boje się że będą za mocne do tych pomieszczeń ). Kwota myślę że max 1500zł

I mam jeszcze jedno pytanie - jest sens wypożyczać kolumny ( mam taką możliwość w sklepie Tonsila we Wrocławiu ) i odsłuchiwać skoro nowe są "niewygrzane" ?

Big thx 4 wszystkie odpowiedzi/podpowiedzi i poważne podejście do tematu , bo widzę że często są jaja :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/47118-kolumny-do-creek-evo-do-ok20m-pytania/

Propozycja pierwsza, najtańsza: do Twoich Eltaxów dodaj dobrze dobranego suba, powinno zagrać nieźle, miałem (tzn nadal mam, ale są teraz w rezerwie) Liberty 3+, to niezłe głośniki i ze wsparciem dobrego suba nagłośnią te 20 metrów przyzwoitym dźwiękiem.

Druga opcja, wymagająca sprawdzenia głośników w systemie: używane podłogowe Paradigmy seria Studio albo Monitor. Do Twojej muzyki powinny dobrze pasować, jednak różnica w charakterze dźwięku po graniu na mission jest radykalna i efekt może Ci się nie spodobać - stąd konieczność odsłuchu kolumn we własnym systemie w docelowym pomieszczeniu.

Opcja trzecia, wymagająca najwięcej zachodu: spróbuj Rubicona 63 lub 36 naprawdę dobre głośniki, tyle że trzeba poświęcić trochę czasu i wysiłku żeby je wypożyczyć - szczególnie polecam model 63, z zastosowanym tam wstęgowym głośnikiem wysokotonowym Creek powinien stworzyć piękną przestrzeń, a solidna sekcja srednio-niskotonowa powinna sobie dobrze poradzić w 20 metrach.

Wspomniane przez Ciebie Tonsile warte są odsłuchania w domu, jeśli masz taką możliwość, nawet niewygrzane głośniki dadzą Ci jakiś ogólny pogląd na charakter dźwięku i ujawnią się ewentualne niedopasowania do sprzętu czy pomieszczenia. Maestro 180 spróbuj także, wcale nie muszą być za mocne do 20 m.

Creek zasługuje na lepsze kolumny ale budżet mocno ograniczony. U mnie zestaw Creek'a gra z Usher CP-6311 i jest świetnie ale to już spory wydatek szczególnie przy obecnym kursie dolara.

• 2 tygodnie później...

hmm kolumienki w najbliższym czasie sobie odpuszczam ( lepiej później i chyba tak jak kolega napisał że creek zasługuje na lepsze kolumny ). O głośniczkach pomyśle jak już będę miał +/- 3k pln.

a na razie wyżej wspomniane przeze mnie Eltaxy nie będą chyba takie złe ( w końcu to Vifa ? )

Do tego może po nowym roku Audionova Proteus? Z tego co wyczytałem to dobry kabelek ( chociaz jak dla mnie prawie 300zł za IC to dużo ).

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.