Skocz do zawartości
IGNORED

Roksan Caspian- różne wersje wzmacniacza

fitrus

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm

Było tak:

"B.solidna i przemyślana konstrukcja audiofilska z zasilaczem który napędzi najbardziej prądożerne głośniki w swojej klasie i nie tylko."

Jest tak:

"Z niewielkimi podłogówkami typu epos m22 sobie radziła w miarę dobrze. Pewnie do wiekszych trzeba by

dodatkową końcówkę."

"Amen"

Może się zdecydujecie? Skąd tak różne opinie?

Pewnie z teoretycznego podejścia... :)

Ja tam w swoim czasie miałem Caspiana - grał z AA Hyperion jak i z Klipsch-ami Forte i świetnie sobie radził...

Samo brzmienie również oceniam jako świetne - moim zdaniem to jedna z bardziej udanych współczesnych konstrukcji (piszę o starszych wersjach - najnowszej nie miałem przyjemności poznać).

Ale na końcu wszystko i tak zależy od gustu człowieka i pozostałych elementów toru...

80watowa winna moje 94db kolumny rozwalic.tymczasem walniecie w stope brzmialo jak kopniecie pustego kartonu.30 watowy nait 3 byl pod tym wzgledem znaaacznie lepszy

A dlaczego? Dlatego, że Caspian to żadne cudo. Ot, wzmacniacz wart 2000-2500zł w tej chwili i na tyle gra, zwykła budżetówka i niczym więcej nie będzie. Można się obrażać, ale tak po prostu jest.

annawroc, 13 Gru 2008, 12:23

>No troszkę się pogubili. Zdarza się

nie się pogubili tylko w każdej konfiguracji zagra zgoła inaczej,

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Pozwól, że pomogę, bo chyba nie zrozumiałeś, nie mówimy o tym, że w jakiejś konfiguracji zagra inaczej, tylko o tym, że:

"B.solidna i przemyślana konstrukcja audiofilska z zasilaczem który napędzi najbardziej prądożerne głośniki w swojej klasie i nie tylko."

a później:

"Z niewielkimi podłogówkami typu epos m22 sobie radziła w miarę dobrze. Pewnie do wiekszych trzeba by dodatkową końcówkę."

To w końcu napędzi te najbardziej prądożerne, czy nawet z tymi "niewielkimi" radzi sobie co najwyżej "w miarę dobrze"?

Widzisz różnicę, czy nie za bardzo?

zildjian

U mnie znowu, Caspian zmiótł naima 5i, a napędzenie 4 omówek nie sprawiało mu żadnego problemu.

W swojej cenie 2hand, to świetny wzmak,ale nie jedyny. A basik miał fantastyczny i jest to opinia wielu użytkowników Caspiana. Nie wyrażaj swoich subiektywizmów tak radykalnie, bo to bez sensu.

Wystarczyło napisać, że z tym to tak, a z tamtym siak. Tak będzie zdrowo i merytorycznie.

pzdr.

z tym pustym kartonem to jakieś grube nadużycie. Aplikacja musiała być wybitnie nie trafiona. Wiem bo znam ten wzmak bardzo dobrze i z różnych zestawień i porównywałem go z różnymi zabawkami w podobnej cenie. Co do mozliwości mocowych... jak na podstawową integrę o mocy zaledwie 80 W to chyba jest nieźle?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mowa o naduzyciu jest hmm naduzyciem. Ponad 2 lata temu postanowilem o rozwodzie z kroliczkiem. Pomyslalem o zakupie integry ze sredniej polki i przewinelo sie ich troche. Szukalem takze z 2giej reki.qman wystawil caspianowi swietna opinie,mial chyba na zbyciu takze. Kupilem nowa. po tygodniu bylem zalamany.i jak zobaczylem maczek pod gniazdami wszystko bylo jasne! I znowu sobie naduzywam cytatu z xniwaxa-kopniecie pustego kartonu!

większe jaja to to, że jak się miało, to się pisało:

"napędzi najbardziej prądożerne

głośniki w swojej klasie i nie tylko.",

a jak się sprzedało, to ledwo radzi sobie:

"z niewielkimi podłogówkami typu epos m22"

Ech...

Ja mialem okazje posluchac zarowno Krella 400 jak rowniez Caspiana M1 - Series. Wybralem tego drugiego. Pierwszy wydal mi sie oferowac dzwiek zbyt ostry i analityczny, bez wypelnienia srednicy. Drugi natomiast zaprezentowal inny charakter dzwieku, choc takze precyzyjny, szczegolowy i szybki. Nie znam starszego modelu MKII i byc moze znaczaca czesc wypowiedzi dotyczy wlasnie tej wersji. W nowszej wersji nie slychac ocieplenia, to neutralny wzmacniacz. Co do wydajnosci pradowej to nie widze na swoich kolumnach Harbeth 7es3 (6 ohm) zadnych problemow ( nie uchodza one za latwe do wlasciwego napedzenia). Dopiero po godzinie 12 staje sie leciutko cieply ale nie obniza poziomu kontroli basu, co w przypadku kolumn, ktore oferuja raczej "wolniejszy" dzwiek jest bardzo pozadane. Dzwiek z Harbethami jest "duzy" z wypelnieniem i przyjemny dla ucha, nie meczacy - to oczywiscie w glownej mierze zasluga kolumn, ale uwazam ze bez wysokiej klasy wzmacniacza nie byloby tego. Probowalem go z innymi kolumnami, nawet ciezkimi do napedzenia VA Mozart Grand, takze nie slychac bylo zadnych problemow w szybkosci i kontroli basu.

pozdrawiam

d

6ohmowe harbethy to znacznie bardziej przyjazne obciazenie niz zollery,ktore w koncu moze sprzedam i kupie np revolvery,by moc kupic takze slabszy-tanszy piec. Ida ciezkie czasy.albo zrezygnuje z 2ch systemow i przez nadciagajace tsunami przemyce sie ze znakomita mantka 7

czodaboy, 14 Gru 2008, 20:20

>Nie dziwie sie "audiofilom" wydajacym majatek na Krell-a i piejących potem z zachwytu co do

>brzmienia, bo jak by inaczej...?

Hmm, ale w tej chwili Krell kosztuje prawie tyle, co Caspian, więc radzę się zdziwić ;)

ale cos w tym jest że, jakiś nie najlepszy ten krell, samych 300 na allegro jest chyba ze 3 sztuki,

jakoś nie idą, czyżby były takie słabe...

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

te anna - to moj watek wiec pisze o czym chce :) (zart)

wiesz co to sa monitory aktywne? bo sprawiasz wrazenie jakbys nie wiedzial. poza tym plujesz sie z tym krellem w co drugi watku - czlowieku odpusc sobie i isc sluchac muzyki (chyba ze nie lubisz)

jak chcesz pisac na temat to zakladaj watek - 'dlaczego krell jest lepszy od innych, tylko nikt oprocz mnie go nie lubi' - i tam katuj ludzi.

w temacie pytalem o wersje Caspiana i ludzie mi tu pomogli za co jestem wdzieczny.

moja prosba - pisz na temat lub nie pisz wcale.

P.S. a monitory aktywne - to taki krell wsadzony w kolumny (tylko lepszy)

cena nowego Krell-a np 400xi u dystrybutora to cena ustalona przez obłąkanego, utrate wartosci widac po niesprzedawalnych egzemplarzach roznego pochodzenia na aledrogo, to mnie nie dziwi...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.