Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki, wzmak i reszta do 29m2

1siedem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,,

Na początku zaznaczę ze w rachubę wchodzi (może poza wzmacniaczem) sprzęt nowy.

Pokój ma ok 29metrów2. Wiem ze na placu boju pozostaja podłogówki. Proszę nie namawiac mnie na podstawczaki :)

Dodam,że głośniki będą stały pod ścianą(lub tuż pod(20-30cm)), jeden z nich w rogu/

Muzyka - różna : najczęściel "muzyka świata" jakiej mozna posłuchac np u Kydryńskiego, vangelis, rock, klasyka , wtym muzyka gitarowa-klasyczna, popularna typu depeche mode, heavy metal w wersji power/speed.

Z mnogości gatunków wynika (jak sądzę) że szukam czegóś uniwersalnego. Zależy mi na czystym, bogatym w szczegóły dzwięku, bez zlewania w masę, bas mile widziany ale głównie zależy mi by był dobrze zróżnicowany, dynamiczny, nie musi natomiast osiągać "dna".

Wybieram sprzęt stereo. Zaczynam od końca czyli głośoników :)

chciałbym wydać na nie max 1800 zł ale wolałbym mniej.

Przeorałem forum i zostały(ceny za parę):

1) Mission M35i -1500zł

2) WHARFEDALE DIAMOND 9.5 - 1300zł

3) dali Concept 6 - 1600zł

4) KLIPSCH F-1 - 1500zł

5) Tonsil Siesta - 1600zł

6) Audio academy mimas II - 1800zł

7) Audio academy Phoebe IIs - 1700zł

8) Focal chorus 705V- ok 1400zl

a może Jamo s606/718/E680?

Odrzuciłem wstępnie jbl e80 bo podobno grają głównie dołem ,i KEF-y IQ5 bo dołu mają niewiele. O jamo wiem niewiele.

Dużo przeczytałem na Forum o M35i - zwykle maja dobrą opinię.

Do tego potrzebny wzmak lub wzmak z tunerem. Njalepiej do 2000- góra do 2500zł. jEżeli uważacie ze potrzeba więcej kasy na wzmak to może być używany (w ostateczności) lub odłoże zakup :( Chciałbym mieć w przyszłości możliwość dołączenia do zestawu przetwornik analogowo cyfrowy (np beresford). Polecane tu są często NAd-y...

No i pozostaje jeszcze czytnik CD(oczywiście najlepiej DVD) - w tym temacie jestem zielony.

Początkowo mogę nowy sprzęt podłączyć do panasonica su-ch40. Wiem, wiem, profanacja... ale jak sie nie ma co sie lubi...

Ile liczyć na sensowny napęd (tak to nazywacie ?) Uzywka nie wchodzi w grę bo moim skromnym zdaniem jest to urządzenie, które najbardziej "pracuje "i ryzyko jest zbyt duże. A yamahy s1000 za ponad 3klpn nie kupie...

Wiem, że to wszystko razem nie jest łatwe do pogodzenia i posłuchać muszę sam.

Sęk w tym,m że nawet jesli zostanie na placu boju 5 glosników , 3-4wzmaki i 3-4napędy ( o kablach juz nie wspomne:>)

to ilość kombinacji jest zbyt duża do przesłuchania.

Dlatego też proszę Was o radę , najlepiej popartą własnymi wrażeniami/doświadczeniami

Z góry dziekuję, pozdrawiam, adam

PS im taniej tym "lepiej"

im taniej tym niestety gorzej... najprostsze kolumny esa vivace xt.. moze bedziesz mial przyjemnosc posłuchać. nie wiem jak budzet ale co poniektorymi z listy to nie powojujesz..

onkyo wyprzedaje dvd 504.. za ta cene to bardzo przyzwoity cd... a dvd jakosciowo bije markety i te odtwarzacze co waza 0.5 kg bez pudła, nie wiem jak z dostepnoscia moze byc roznie ale polecam jako kompromis.. potem i tak kupisz cd..

generalnie planuje zakup lepsiejszego stereo i niezbyt dobrego kina "od świeta' bo wole słuchac niż oglądać. Wiem ,że lepij drożej - naturalne:) czego unikać z w/w listy? Dzieki za namiar na 504.

ze wzgledu na połaczenie mojej osoby z branza audio nie bede mogl ci pomoc, czego nie napisze bedzie to reklama i chec zarobienia majatku na tobie wiec poczekaj na innych. onkyo jest bardzo dobrym kompromisem, super ze akurat go nie mamy bo nam sie skonczyly wiec ... nie bedzie nawet domniemania ineresownosci moich postów. 3-maj sie,, szkoda mi troche bo zaraz znawcy przez Z wezma csie za ciebie mozesz wiedziec mniej niz przed tym postem,, dobre doswiadczenie.. pozdrawiam

Napisałeś, że sprzęt ma być nowy, no może z wyjątkiem wzmacniacza. Moim zdaniem, jak już wybierać coś z używek, to kolumny i kable - tu jest najmniejsze ryzyko. A elektronika niech będzie nowa, jak musi. Co do kolumn, nie będę oryginalny, ale polecam Dali 450. Pzesłuchałem już trochę różnych paczek, no i cóż, za 1700-1800 zł. szkoda czasu szukać dalej. Ich dostępność to druga strona medalu:) Ale polecam, wszak kolumny to co najmniej pół sysytemu, jak twierdzą niektórzy. I pewnie mają rację.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

szczegolnie fajnie grają przewiniete głosniki po spaleniu na imprzie,, zeby jeszcze dwa ale czasem szkoda kasy bo i tak na sprzedaj wiec scena taka ze czlowiek krzywo glowe trzyma we fotelu i nie wiedziec czemu... mowilem juz sie zaczyna,, bede patrzył..

Mam nadzieję, że mój wpis nie zostanie zakwalifikowany do "znawców". Ale uważaj na nich!!! Co do Onkyo, miałem kiedyś CD i chwalę sobie tą markę za pewne fundamenty, których nie dali skruszyć. Czy elektronika ma być z jednej stajni (dopasowana wizualnie) czy też niekoniecznie?

o właśnie ! Żona mi nie daruje jak każdy klocek bedzie innego koloru i rozmiaru!

najlepiej więc z jednej stajni ale czy to mozliwe... srebrne ( bo lubie alumieniowe panele :>)

pozdroovka, adam

A drugi ambitny uciekł z Arcama do Myryada. A ja mam Dlai i Arcama i nie narzekam. Może ci ambitni byli po prostu bee, ale nie tak jak NAD;)

Powiem tak, kolumny zaproponowałem i mam nadzieję że wpisy innych forumowiczów potwierdzą, że to dobry wybór. Nie jestem jednak pieprzonym guru-teoretykiem, i za 2700 zł. na wzmak i cd nie przychodzi mi nic do głowy, co by konkretnie ruszyło te głośniki w 29m2. Ale na pewno ktoś Ci pomoże i niech tak zostanie. Pozdrawiam.

no to moze poetycko

Panie panie gdzie jest dali

ten salvador czy tez z danii

salvadore sie oburza

gdzie jest dali jest i muza

na te wiesci muzy dzieje

osobiscie Penderecki

wylazl az z pod muzy kiecki

muza nieco zawstydzona

dali wczesniej jej w kontrakcjie

ze to bedzie w 5 akcie

dali przeciez mi rozpiske

a tu jeden wlazl pod picke

artystyczna muza rzecze

dali zrob ze sredniowiecze

salvadore nie mam mocy

dali w nocy mi niemocy

dali trutki co sie zowie

dali a jam pi ł na zdrowie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

salvadore co ty na to?

Ukryta Zawartość

Ja mogę Ci polecić to co sam mam (w "o mnie"), łącznie z M35i, których jednak koniecznie posłuchaj, bo nie są to skrzynie dla każdego. Są ogromne i grają potężnym dźwiękiem, co niektórym, subtelnym uchom się nie podoba. Ale 29m2 tez i nie nagłośnisz byle skrzyneczką. 35-tki mają tę fajną zaletę, że grają pełnym dźwiekiem już od najniższych poziomów głośności. Jest 2:30, słucham cichutko i żadnego pasma mi nie brakuje. Mi sie podoba. Innym nie musi.

proponuję: jbl e80-to całkiem niezłe kolumny, można je kupić za grosze i to nówki, to bzdura że grają tylko dołem, reszta jest na całkiem niezłym poziomie, potrafią też zagrać całkiem subtelnie, wzmak nad 355, to mocna maszynka, całkiem szczegółowa i ciągnie dźwięki do końca, z cd jest problem najlepiej posłuchaj i wybież może coś z nada albo yamahy?

>nemesis

Ukryta Zawartość

"...chciałbym wydać na nie max 1800 zł ale wolałbym mniej..."

Pozdrawiam, Tomek "Salvadore":) Chyba zmienię nick.

Ukryta Zawartość

A mogę poprosić o konkrety? :)

Vivace pewnie fajne ale 3kpln na same kolumny...

A co z tym co wypisałem w poście? przynajmniej proszę o sugestie z czym sobie od razu dać spokój

pozroovka,adam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.