Skocz do zawartości
IGNORED

Sub XXLS12 + 2x MB (konkretne pytania)

szuler_poznań

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za kolejne cenne informację, przy fornirowaniu dorzucę te 10 litrów, odciążę membrany (dociążone ciężkimi nakrętkami na silikon więc bez problemu można demontować) i posłucham. Co do wzmacniacza to wszelkie pytania tego typu można chyba tylko kierować do budowniczego - czyli Irka. Ja niestety na ten temat mam blade pojęcie..

Pozdrawiam

Szuler

• 1 rok później...

Witam,

nie chcę zakładać nowego tematu, a w tym zebrało się już sporo przydatnych informacji, więc może i na moje pytania uzyskam tu odpowiedzi.

Mam plan zbudowania suba do muzyki - raczej bezkompromisowego, czyli pancerna obudowa zamknięta, głośnik 15 cali i bardzo mocny wzmacniacz. Nic jeszcze nigdy nie zbudowałem, ale troche zachęcony m.in. tym tematem, chciałbym podjąć to wyzwanie :)

Co do wzmacniacza to będzie to 450W panel kolegi Irka i tu raczej nie ma co zmyślać (w tej cenie, i pewnie wyższej, nie da sie lepiej).

Co do głośnika to chciałbym polecanego tu (i w innych wątkach) Daytona 390HF-4, ale jak sobie pomyślę, że za wodą kosztuje niecałe 160$, a u nas tysiąc ... Próbuję znaleźć jakieś dojście, żeby sprowadzić Daytona ze Stanów, ale jeśli mi się nie uda to obawiam się, że chyba nie będę w stanie zapłacić polskiej ceny. Może jest jakaś alternatywa? Czytałem o subach zrobionych na głośnikach Ravemaster, Beyma, Eminence (nazwy mogę trochę zniekształcić, ale pewnie wiecie o co chodzi); coś co można kupić u nas w cenie do 500/600 pln.

Co do obudowy to mam pytanie, czy ma znaczenie jej kształt, czy tylko musi być zachowana objętość (100l)? Chodzi mi o to, że pasowałaby mi smuklejsza (wyższa) obudowa niż szeroka i głęboka. Chciałbym też umieścić głośnik przesunięty w górną część frontu. Czy są jakieś przeciwskazania?

Pozdrawiam,

Nochal

Czy nikt już nie jest zainteresowany tematem?

Pomóżcie proszę.

Czy Dayton RSS390HO-4 nadawałby się (jest dostępny w przeciwieństwie do Dayton RSS390Hf-4, którego do świąt nie będzie)? Jaka jest między nimi różnica, tak dla laika?

HO może pracować w mniejszej budzie - 50dm3 nie powinno stanowić większego problemu - Qtc na poziomie 0.7 i Fc oraz F3 przy 44Hz. I tu kończą się jego zalety. Większa indukcyjność cewki drgającej to więcej zniekształceń od jej modulacji, jak również więcej podbicia zakresu średniego basu przez ową indukcyjność (nie-uwzględnione przy pobieżnych kalkulacjach F3 z Fc i Qtc). No i mniejsze Xmax na dodatek posiada. Jak ktoś musi mieć dużą membranę w małej budzie to jest to głośnik dla niego.

misiomor, dziękuję Ci za odpowiedź.

Czyli lepiej poczekać na Dayton RSS390Hf-4? Czy może jest jakaś alternatywa (coś do 600-700 pln do kupienia w Polsce)?

A kształt obudowy ma znaczenie?

Pozdrawiam,

Nochal

ps będę informował o efektach prac i może niedługo wkleję projekt obudowy :)

Witam.

Ma ktoś sprawdzony projekt na xxls 10" + 2xMB 265g ?

mam w planie rozbudowę o dodatkowego pasive radiatora więc szukam parametrów na obudowę oraz korzyści z tego płynących

>> maxdila

Który XXLS 10"? Były cztery, a ten który był firmowo polecany do współpracy z MB (830842) raczej nie nadaje się do dwóch MB - musiałyby być bardzo silnie obciążone żeby nisko dostroić wymaganą przez głośnik małą obudowę. Do dwóch MB dobrze pasował DVC - wersja 830846. Nawet ten oryginalnie do OZ (830843) też powinien sobie poradzić - 53dm3 i membrany 400g niespecjalnie nawet dociążane.

>> Nochal

RSS390HF-4 vs alternatywy - to zależy od osobistych oczekiwań i gustów. Kształt budy - byle jeden wymiar nie dominował (tworzył zamkniętą linię transmisyjną). Najlepiej zbliżyć ogólny kształt do sześcianu, choć prostopadłościan 0.8:1:1.25 też zły nie jest, zwłaszcza jak pomaga uniknąć "pralki" - przednia ścianka duża w obie strony a na niej mały głośnik. No i dać dużo wzmocnień.

Panowie mam już od jakiegoś czasu w domu głośnik Mivoc HCM 12T + panel Irka SUB300. Szukałem w sieci możliwych rozwiązań co do litrażu w OZ dla niego i są różne opinie i rozwiązania. Słyszał może ktoś suba na tym głośniku? Może jakieś sugestie?

subrt.jpg

To tak, wymyśliłem sobie obudowę o wymiarach wewnętrznych 450x450x540 (dł. x szer x wys) co daje 109L, a po odjęciu wzmocnień i komory wzmacniacza ~100L. Wykonane będzie z płyty MDF 30 mm, więc wymiary zewnętrzne to odpowiednio 510x510x600, o głośnik będzie usytuowany jak na poniższym rysunku.

Wzmocnienia będą cztery główne (dwa poprzeczne i dwa pionowe, podobne do tych z jednego linka powyżej) i może kilka mniejszych klejonych na łączeniach płyt; jak będą główne to zastanowię się, czy coś jeszcze dodawać.

Na frontowej ściance zamierzam nie robić podfrezowania na głośnik tylko dokleić 10 mm płytę, która ją wzmocni, jak i utworzy właśnie podfrezowanie, w którym schowa się głośnik.

Gdybyście mieli jakieś konstruktywne uwagi to dajcie znać.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja go nie słyszałem, ale głośniki samochodowe jak sama nazwa wskazuje są stworzone do samochodu, z reguły robią je tak żeby parametry były do małych obudów closed. W aucie nie ma takie presji żeby osiągać niskie częstotliwości, raczej stawia się na kompaktowość i efektywność. Membrany też inne mają. Tam są użyte komponenty służące przed uszkodzeniami mechanicznymi oraz żeby nie gniły od wilgoci.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

• 4 miesiące później...

Drodzy forumowicze,

2 dni temu zagościł u mnie (pewnie juz na stałe) jegomość PEERLESS XXLS 12" + 2xMB 10" w ok. 70L zasilone HYPEX DS 4.0. Teraz pytanie do Was (a w szczególności kolegi misiomor-specjalisty w tej dziedzinie) jak zestroić (jakie wagi) MB aby uzyskać jak najniższe zejście. Konkretnie chodzi mi o to ile gram masy dołożyć aby uzyskać tyle i tyle Hz

Przetworniki:

1x 12" P830847

2x 10" MB P831481

Pozdrawiam

BraWo100

Chyba trochę za mało membran do takiego suba na wersji DVC 12" XXLS'a. Dwie 10" MB to by pasowały raczej do wersji 830844, wymagającej mniejszej objętości. Każda MB ma Vap = 80dm3, razem jest 160. Licząc Vb < Vap/3 żeby na impulsie za bardzo nie stracić dostajemy najwyżej 53dm3 dla dwóch 10" XLS-ów. Powyżej tej objętości rezonans Fp będzie mniej niż oktawę poniżej strojenia Fb.

Gdyby jednak robić 70dm3, strojenie 21Hz wymagałoby Mmp ok. 375g na każdej MB, można też zastosować wersję 400g i lekko zmniejszyć budę, do 63dm3 przykładowo.

Tak czy siak spróbowałbym osobiście jednak może sprzedać te MB i kupić lepiej pasujące 12".

Dziękuję za odpowiedź,

chciałbym zostawić skrzynię oraz MB bo nie mam już mozliwości $$$

Co można zrobić mając w/w aby cieszyć się jak najlepszym odbiorem LF

Przepraszam odpowiedź zawarta była w poprzednim poscie

"Gdyby jednak robić 70dm3, strojenie 21Hz wymagałoby Mmp ok. 375g na każdej MB, można też zastosować wersję 400g i lekko zmniejszyć budę, do 63dm3 przykładowo."

OK, dodam po 375g na MB zobaczymy czy wytrzymają takie dociązenie

Pozdrawiam

Wojtek

Gdyby było za dużo zniekształceń od dużych wychyleń MB, nadrabiających wychyleniami braki w Sd, można spróbować zmniejszenia budy do wspomnianych 63dm3, z dociążeniem membran na 400g.

Co do dociążenia - całe Mmp ma być 375g na jednej membranie. A więc 110g dodatkowej masy na wersji 265g.

Coś takiego nie wygląda bardzo źle, f3 na poziomie 33Hz, membrany dopiero przy 20Hz osiągają wychylenie 1.5 raza takie jak głośnik przy swoim Xmax powyżej strojenia. Przy 20Hz niewiele ponad 1dB straty względem 70dm3 i dwóch MB 12".

• 3 miesiące później...

Witam ponownie. Chciałbym, się pochwalić postępami w budowie obudowy. Wszystkie elementy są już niemal przygotowane do skręcenia i sklejenia. Jestem dosyć zadowolony z efektu, który poglądowo prezentuję na załączonej fotce.

Elementy wycięte zostały z surowego MDF'u o grubości 3cm. Na zestaw składają się:

- dwie płyty o wymiarach 51x51cm (podstawa i góra)

- dwie płyty o wymiarach 54x51cm (boki)

- jedna płyta o wymiarach 51x45cm z wyciętym otworem o średnicy ~35,5 cm w górnej części (front)

- jedna płyta o wymiarach 51x45cm (tył)

- dwie płyty o wymiarach 51x45cm z wyciętymi otworami i wcięciami, aby je można było wsunąć jedna w drugą, a jedna z nich ma wcięcie pod głośnik (wzmocnienia wewnętrzne)

O kolejnych postępach będę informował jak nastąpią - trochę wolno mi to idzie :)

Pozdrawiam wszystkich,

Nochal

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.