Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy selektor wejść- który

adik

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętaj o przywarze kontaktronów: klejeniu się styków. Musisz dotrzeć do noty katalogowej i zdobyć ilość amperozwoi (Azw) dla właściwego zadziałania styków. Za dużo Azw spowoduje problemy. Jeżeli prąd cewki będzie pochodził ze źródła o dużym potencjale zakłóceń w stosunku do toru sygnałowego, to mogą przedostać się zakłócenia poprzez pojemność od cewki do styków. Zakłócenia od pola magnetycznego cewki będą zbyt małe. Te pojemnościowe mogą być również pomijalne. Pisałem wcześniej o ekranowaniu bańki kontaktronu. Również o efekcie „pełzania” rezystancji zwartego styku.

Jestem ciekawy Twoich prób. Rozumiem, że to musi jeszcze potrwać.

Przełącznik wygląda nieźle.

Raczej nie będe miał możliwości poznać danych tych kontaktronów, pochodzą z rozbiórki jakiegoś wojskowego urządzenia. Zdecydowałem się więc na przełącznik obrotowy, który zamocuję tak, żeby nie było problemu wynienić go, jeżeli kiedyś znajdę lepszy, albo postanowię jednak zastosować inne rozwiązanie. Na zdjęciach widać jak powstaje tylny panel. Nie patrzcie na razie na estetykę, to tylko próba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5130-100009329 1229083006_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Na pewno zdałyby egzamin kontaktrony remanencyjne (pamięciowe),

zmieniają swój stan pod wpływem impulsu (0,5 ms) pola o odwrotnej

polaryzacji niż w poprzednim cyklu sterowania, a do podtrzymania

stanu nie jest potrzebna energia. Kwestia zaprojektowania do tego

elektronicznego sterowania no i zdobycia takich kontaktronów.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 2 tygodnie później...

Dostałem zamówione trafa i mój pre zaczyna wyglądać powoli jak sprzęt. Wszystko udało się upchnąć w obudowie. Osie selektora i regulatora głośności będą biegły między kondensatorami LXY. Zdobycie przedłużek to kolejny krok.

Ukryta Zawartość

post-5130-100007391 1231361143_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przednia ścianka? A płytki na ścianki boczne, pionowo z tyłu przy przełącznikach. Albo trafa przy przedniej ściance ale na środku.

Postęp znaczny. fajnie zaczyna wyglądać. Jest przejrzysty.

Nie da rady z trafami na środku z przodu, będą kolidowały z wałami idącymi do gałek. Nic jeszcze, oprócz tylnego panelu nie jest pomontowane na stałe. Mocowania traf są przyklejone klejem "próbnym". Możliwe, że jakieś olśnienie podsunie lepsze rozwiązanie. Dodam, że końcówka do tego pre już działa.

Ukryta Zawartość

post-5130-100007371 1231405530_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ograniczonym zakresie tak. Każdy przewodnik (ekran) na skutek indukowania się w nim napięcia wywołanego polem el-mag trafa zgodnie z regułą Lentza wywoła pole mag., przeciwne do przyczyny. Ale skuteczność jest prawdopodobnie niewielka.

W technice w.cz. ekrany aluminiowe i związków miedzi już są dosyć skuteczne w zakresie pola magnetycznego.

Blacha ferromagnetyczna zamyka linie sił pola magnetycznego i dlatego jest dużo skuteczniejsza.

Pamiętaj, że toroid z natury ma małe pole magnetyczne rozproszenia.

• 11 miesięcy później...

witam po długiej przerwie.

W przeciągu kilku dni mam zamiar uruchomić swój przedwzmacniacz. Jedyną rzeczą jakiej nie jestem pewien, to zamocowanie drabinki rezystorowej. Może być ona wlutowana na wejściu, za selektorem, lub za buforem . impedancja drabinki 10K. Planowałem dać drabinkę na wyjściu, ale zrujnuje to niska impedancje wyjściową bufora, która jest bardzo niska.

• 1 miesiąc później...

wojtekr ~ tak, te uklady sie sprawdzaja, nawet bardzo dobrze sie sprawdzaja - ja jestem zadowolony :) ale faktycznie problem jest z tym, ze nie sa juz produkowane :( Jezeli chcesz krzemowe multiplexery to Analog dalej robi swietne multiplexery ale chyba juz nie w techlogoii lateralnej. Ja stosowalem tez cala serie ADG411/12/13 oraz ulepszone ADG1411/12/13 - tez sie super spradzaja ale nie sa najtansze :( choc to caly czas alternatywa dla drogich przekaznikow.

jak pisalem, jak chcesz sie pobawic a potem zaprojektowac sobie ostateczna wersje to warto kupic tansze odpowiedniki Vishay

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a potem jak juz wszystko jest dopracowane i bedziesz chcial najlepsze rozwiazanie to mozna sie pokusic o zakup tych lepszych AD :)

Ukryta Zawartość

Czy w takich układach jest senes stosowanie optoizolacji uC? Jeżeli tak to skąd wsiąść zasilanie sygnału ctr? Czy można +18V, zakładając, że jest to SSM2402?

ja w swoim ostatnim ukladzie nie mialem optoizolacji i bylo OK ale sens napewno jest jak ma byc pelen wypas to pelen wypas :) wtedy najlepiej zasilac wszystko z osobnych uzwojen transformatora :)

na wyjsciu czego? selektora? selektor wisi bezposrednio na wejsciu wzmacniacza operacyjnego wiec nie ma tam rezystora do masy. Przeczytaj sobie dobrze aplikacja SSMa - tam jest duzo opisane o pracy w ukladzie z przelaczaniem pradu - nie napiecia - to bardzo wazne.

na wyjściu selektora jest opcjonalny rezystor:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zrezygnowałem z kontaktronów i zastosowałem przełącznik obrotowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.