Skocz do zawartości
IGNORED

Kto mi zrobi takie standy?

mamz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam fachowca który by się podjął zrobienia takich standów jak na obrazku.

Wygląda to na jakieś fajne egzotyczne drewno.

Niestety nie jestem w stanie odczytać nazwy firmy która się podpisuje na tym zdjęciu (a może ktoś wie co to za firma?)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/47339-kto-mi-zrobi-takie-standy/

Nie wiem jak mi się to udało,ale odczytałem te napisy:P

Firma: Guizu

znalazłem strone:

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do moich Harbeth 7es3 by pasowały wsam raz:)

Ciężkie metalowe, jak na zdjęciu się nie sprawdziły. Herbatniki muszą oddychać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

recenzenci zalecają do nich raczej ciężkie stendy ale może u Ciebie się nie sprawdzają. Spróbuj postawić je na kolcach. Mam u siebie dość duże podstawkowce ala Arty tylko 3 drożne. Stoją na ciężkich stenadach granitowych. Walczyłem z nimi długo bo ciągle miałem wrażenie, że dzwięk jest matowy.Bas romyty w niskich rejestrach. Stały bezpośrednio na stendach były tylko podkładki gumowe. W końcu postawiłem na kolcach i wszystko się zmieniło.

Tych standów już nie mam. A miałem w międzyczasie jeszcze cięższe stand art i było jeszcze gorzej, zarówno na Harbeth 5 jak i Harbeth 7 dzwięk przysiadał, bas może był bardziej zwarty ale chęć do grania kolumną odchodziła. Gdzieś znikały wysokie tony, przekaz stawał się płaski.

Ja tam już recenzentom nie wierzę, kilka razy się przejechałem na fachowych recencjach.

Jeśli by tak pomyśleć to przecież producenci monitorów nie stroją ich brzmienia na "tonowych" klocach.

Zarówno Totem jak i Dynaudio maja w swojej ofercie standy ale nie zalecają ich nawet zasypywać piaskiem!

A Harbeth jest jeszcze bardziej wrażliwy na podstawki bo przecież w tym wypadku "grają" całe skrzynki i ich cienkie ścianki.

No cóż człowiek uczy się na błedach.

Obecnie H7 stoją na zwykłych tanich metalowych 60 cm standach i grają super tylko są ciut za wysoko.

lulu, 30 Lis 2008, 11:28

>recenzenci zalecają do nich raczej ciężkie stendy ale może u Ciebie się nie sprawdzają. Spróbuj

>postawić je na kolcach. Mam u siebie dość duże podstawkowce ala Arty tylko 3 drożne. Stoją na

>ciężkich stenadach granitowych. Walczyłem z nimi długo bo ciągle miałem wrażenie, że dzwięk jest

>matowy.Bas romyty w niskich rejestrach. Stały bezpośrednio na stendach były tylko podkładki gumowe.

>W końcu postawiłem na kolcach i wszystko się zmieniło.

można jakąś fotke

ja też mam cos podobnego miedzy art a audionote i stoją na takich jakby stołkach i bas jest strasznie kluskowaty walczyłem z wygłuszeniem itp i nic nie dało na dole siedzi seas 26 w 50 litrach br

otóż mam też seasa 27cm rfx obudowa zamknięta 40 l. Początkowo średnio tłumiona włókniną syntetycną i wełna naturalną. Pocątkowo wydawało sie że jest ok. Następnie próby dotłumiania i brak poprawy owszem zmiana dzwięku znaczna ale nie na lepiej. W końcu wywierciłem otwór br. Próby z różnymi długościami br i też brak oczekiwanego efektu. Pisałem kiedyś w swoim watku o pomoc ale z rad choć słuszne nic nie wyszło. Potem postawiłem na kolcach i zmniejszyłem wytłumienie. Pozostała gąbka na ścianach i to wszystko. Zatkałem BR. Dopiero to dało poprawę ale jeszce nie satysfakcjonującą. Podzieliłem sę tymi spostrzeżeniami z Panem Andzejem Kisielem, mówiąc, że chcę krótkego, sprężystego basu może nawet kosztem zejścia ale z dużej membrany żeby go czuć. Poradził, żeby zmniejszyć objętość. Ale nie wyłumieniem bo ono powoduje, że głośnik "widzi" większą objętość. Włożyłem do obudowy kilka kantówek 6x6x25cm w sumie po 6 litrów na obudowę. To spowodowało osiągnięcie celu. Bas krótki, kopiący jak lubię. Schodzi wystarczająco nisko. Przy tym poprawia się średnica której nie matowi bas. Lepsza przestrzenność, czystsza średnica i też porawa wysokich. Wszystko musi współgrać. Nie sądziłem, że poszczególne zakresy pasma mają taki na siebie wpływ, az taki. Przy okazji dociążyłem głośniki.

Ja mam CA6RFX jako średni tonowy 15 seas magnezowego i tweter to 9900 scan speaka tak jak pisałem mam 50 litrów br ale jest troszke kicha to co mówisz żeby zmniejszyć objętość do ile masz jakies fotki kolumn?

lulu, 30 Lis 2008, 12:29

>wracając do standów to zrobi je kazdy stolarz. Jeśli nie z drzewa takiego jak chcesz to mozna

>ofornirować np. HDF.

Z tym bym nie przesadzał że każdy stolarz chciałem kilka rzeczy zrobić troszkę nie typowo a oni że tylko robią szafy meble kuchenne jak coś jest innego niż szafka pod zlew to machają głową ze nie dadzą rady

zostaje pojechać do sklepu z drzewem wybrać odpowiednie, zrobić projekt, dać do wycięcia elementy a natępnie poskładać, oszlifować i polakierować. Proste :) Takie elementy jak na zdjęciu stendów są dość proste. W przybliżeniu mogą być takie gotowe listwy. Tylko dociąć.

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.