Skocz do zawartości
IGNORED

kto mi zrobi wzmacniacz ..... DIY ?

Grzegorz_G

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Nie jestem elektronikiem ale chciałbym mieć unikatowego rodzynka w postaci prostego wzmacniacza coś na wzór GAIN CLONE zrobionego na wysokim poziomie.

Obudowę wykonam sobie we własnym zakresie, ale czy ktoś by się podjął wykonania dla mnie całej elektroniki i wszystko co jest w środku ?

Czego oczekuję:

- moc ok 2x100W z możliwością przełączenia z dwóch kanałów na jeden mono ok 1x200W w brigde (do zasilenia subwofera)

- na froncie tylko gałka wzmocnienia oraz dioda LED

- bez wentylatorów tylko potężna sztaba miedzi w środku do odprowadzenia ciepła

- z tyłu 2xchinch, 3x gniazda głośnikowe, włącznik 230V itp

- żeby wzmacniacz włączał się po ok 2 sek (żeby nie strzelały głośniki)

- żeby elektronikę i dobór elementów, trafo itp osoba wybrała "jak dla siebie" z dbałością o brzmienie i detale ocierające się o Hi-End ;)

- żeby osoba była na tyle doświadczona że już co najmniej jeden zrobiła, wzmacniacz grał i się w domu nie zapalił ani nie kopał prądem ;)

O co pytam:

- kto by sie podjął ?

- jaka była by cena za wykonanie i ile wstępnie części by kosztowały ?

Jak czegoś nie wymieniłem sugerujcie, proponujcie

https://www.audiostereo.pl/topic/47599-kto-mi-zrobi-wzmacniacz-diy/

Zapomniałem jeszcze dodać że mam nadzieję że nikt mnie nie będzie naciągał na voodoo technikę, tylko chcę wysokiej jakości finansowo uzasadniony wzmacniacz za który uczciwie zapłacę.

Opcje/kalkulacje tańsze i droższe takiego wzmacniacza mile widziane.

Musisz wiedzieć, że same cześci elektroniczne dobrze zrobionego trakiego wzmacnaicza będa oscylować napewno przy kwocie 500zł, a można i więcej... Gniazda, obudowa, robocizna i sam wiesz jaka kwota ;))

Oooo dziękuje za pierwsze wpisy.

Obudowę wykonam sobie we własnym zakresie - interesuje mnie właśnie cena z częściami i wykonaniem które naprawdę zagra lepiej niż marketowy wzmak ze sklepu a jeśli ktoś ma receptę na uzyskanie jakości ocierającej się o Hi-End w przystępnej cenie śmiało pisać - cena 500-800zł jest dla mnie spokojnie do zaakceptowania

Brak mi trochę czasu więć posłużę jakąś poradą...

Skoro ma być to wzmacnaicz oddający ok. 100W przy 8R to polecałbym konstrukcje symasyma na dwuch parach tranzystorów. Trafo, lub trafa powinny mieć minimum w sumie 400VA, bo należy przyjąć możliwośc połączenia kolumn 4R ;] Symasyma można doregulowac brzmieniowo do upodobań słuchacza (w wąskim zakresie), głównie tranzystorami mocy i napięciem zasilania (w tym biasem).

Może rozwazysz zakup tego wzmacniacza z ost. postu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gotowe ładne obudowy, tylko zrobić opcję mostkowania + przedwzmacnaicz (dodatkowy niestety koszt)...

Ukryta Zawartość

p.f.pawlikowski

Niestety ja się nie znam na elektronice i na modyfikacjach, dlatego szukam osoby która zrobi mi wzmacniacz który spełni moje wyżej wymienione potrzeby napisane w temacie, szczególnie zależy mi również na możliwości zasilenia subwoofera czyli zmostkowania: ok 1x200Watt

Nie mam przymusowego terminu.

Po prostu mam Denon AV 2308 + kolumny nie lubianej firmy JBL northride 5.0 i chcę sobie sam zrobić subwoofer na głośniku Peerless XXLS-12 ....... i zasilić go dobrym wzmacniaczem

to sie zdecyduj czego oczekujesz... budowa wzmacniacza do suba mija się "odrobinkę" z budową wzmacniacza stereo

ja mam gotowe 2 płytki na lm3886 (GC-2x60W) reszte rzeczy do nich też mam

nie powiem że płytki sa na najwyższej klasie podzespołów ale starałem się dobrać jak najlepsze dostępne dla mnie częśći

jak co to pisz na pw

PS. do xls12 wzmaniacz powinien mieć conajmniej 300W a 400W też by nie pogardził

Grzegorz_G

chcesz czegoś co bedzie wyjatkowe a zarazem stabilne wydolne i jeszcze będzie grało właśnie przymierzam się do takiego projektu planuje wykonać coś takiego na LM 4780 ewentualnie LM 3785 w mostku

ale żeby to grało i rzeby był wyjatkowe to trzeba troszkę pracy i dobrych części nie które trzeba zciągnać np. ze Stanów bo u nas jak zwykle brak

powtuże się jeszcze raz jak ma być wyjątkowe to za 500-800zł to się raczej nie da dlaczego?

trafo audio takie powiedzmy 400AV 400zł

potencjometr np. ALPS niebieski 70zł

zaciśki głośnikowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 135zł

a gdzie reszta zasilanie, kondy, rezystory itp

jak widzisz są to straszne czynniki ceno twórcze ale efekt, efekt no jest;)

"żeby wzmacniacz włączał się po ok 2 sek (żeby nie strzelały głośniki)" daj sobie spokuj z tymi ustrojstwami często potrafią połażyć dzwięk a minimalne "puk" w głośniku nikomu nie zaszkodziło przynajmniej wiadomo żedziała ;)

co mnie zainteresowało "Obudowę wykonam sobie we własnym zakresie" czy masz może dostęp do jaki ciekawych urządzeń typu CNC, anodowanie itd. ?

Ukryta Zawartość

Grzegorz_G, 10 Gru 2008, 02:40

>chcę sobie sam zrobić

>subwoofer na głośniku Peerless XXLS-12 ....... i zasilić go dobrym wzmacniaczem

Do takich celów to są już gotowe wzmacniacze:

np. tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dolphin123, 10 Gru 2008, 16:31

>musialbym sie napic dobrze zeby kupic za taka cene wzmak do suba...

Dałem tylko przykład na szybko. Sam kiedyś się zastanawiałem nad budową suba i trafiłem na kilka ciekawych wzmaków w rozsądnej cenie. Zlecenie roboty wcale nie wyjdzie taniej.

A kolega tylko zapytał: kto mi zrobi wzmacniacz... Piękne.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Może 2x450 wat?

tylko 599 zł sztuka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grzegorz_G, 10 Gru 2008, 22:25

>Szczerze mówiąc teraz to już zgłupiałem

Ja osobiście kupiłbym gotowy panel dedykowany do suba bo masz od razu oprócz regulacji głośności najczęściej też regulację fazy i regulację poziomu odcięcia, automatyczne załączanie, czasami nawet pilota itp. Te funkcje ułatwiają zestrojenie z kolumnami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.