Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki surround?

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

a to foto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakiś pogląd na sprawę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaamar1 ma rację.

Poszukaj podobnych wątków. Sam kiedyś opisywałem eksperyment z którego wyszło, że optymalnie stało się jak głośniki surround powiesiłem na wysokości głowy (powyżej zagłówków).

Niektórzy koledzy sugerowali umieścić je poniżej. Musisz jednak zbadać to w warunkach Twojego pokoju!

a jak przeprowadzić testy są jakieś odsłuchowe utwory nie mam bladego pojęcia a może jakaś scena filmowa np ??? a poza tym to muszę mieć chyba dwie osoby które będą latać z kolumnami bo szkoda ściany dziurawić.

to jest trudne pytanie , wszystko zalezy od Twoich preferencji - nie sugerowal bym sie teoria ,,ksiazkową,,

osobiscie zle mi sie ogladalo filmy gdy mialem wysoko glosniki - obecnie mam na wysokosci uszu i cutke szerzej od przednich , dodatkowo znacznie podbilem ich glosnosc w stosunku do pozostalych -lubie miec dzwiek z kazdej strony jednakowo ,,slownikowo,, dzwiek z tylu powinien byc tylko przy efektach ,ja tam wole wszystko dokladnie slyszec a w przypadku np deszczu,szumu ulicy,oklaski .... byly za malo slyszalne - niestety cos za cos , jesli dochodzi do efektow to slychac je dosc glosno ale ze jest ich stosunkowo malo w porownaiu do calosci

przykladem niech bedzie program mam talent - jesli ogladalo sie wystep to nie bylo nic z tylu slychac - po podbicu tylow bylo wyraznie slychac widownie , szelesty , glosy miedzy ludzmi ... a przy glosnosci ,,fabrycznej,, tylko dosc glosne oklaski po samym wystepie

I jeszcze jedna porada "książkowa" :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale jaja. Jaamar1: Właśnie Star Wars-ami testuję w KD swój nowy DVD.

Krzyh-u pełna zgoda z tym ustawieniem.

Daro896: Nie spodziewaj się, że przelatujący nad Tobą statek kosmiczny w Gwiezdnych Wojnach będziesz mógł usłyszeć z linijkową dokładnością. Tak jednak nie jest, aczkolwiek kiedyś już tu pisałem, że znajomi rozwalili mi kanapę i fotele od wbijania w nie paznokci. Dobre na to są właśnie wspomniane filmy. Dobrze umieść i „zestrój” też subwoofer.

Inaczej jest w SACD. Tu już ważne jest precyzyjne dogranie kolumn. Jutro będę miał większą ilość płyt SACD. Zobaczymy.

Głośniki mogły być troszkę niżej tak o obudowę ponad głowę i lekko pochylone w strone słuchacza.

Proponuje wziąć taboret i siadać w różnej odległości od ściany i zobaczysz gdzie słychać najlepiej.

Na te miejsce postaw kanapę.

Pierwsze co to wymień te czarne kable na białe bo te co masz straszą.

Powiem tak,

Jeżeli odkręcisz kolumny z obecnego mocowania - nie wieszaj ich ponownie na stałe bez pewności, ze ich nowa lokalizacja jest lepsza. Postaraj sie wykołować jakieś podstawki. Zbuduj z taboretów, książek lub innych wazonów podpory, dzięki którym będziesz mógł troszkę poeksperymentować. Bez sensu jest wiercić kolejny raz "na ślepo".

• 4 tygodnie później...

Super zaraz dam foto są około 40cm 50cm nad uszami skierowane w dół i jakieś 30 cm za mna i dopiero jest słyszalny dźwięk a robiłem wszelkie kombinacje!!!!(ale mam już spokój)

• 3 tygodnie później...

Witam

Przepraszam za odgrzewnie starego tematu ale mam podobne pytanie i nie chce zasmiecac forum nowym tematem.

Do tej pory filmy "sluchalem" przez wzmacniacz stereo. Udalo mi sie jednak tanio kupic amplituner av. Nie mam mozliwosci umieszczenia tylnych glosnikow z tylu za kanapa, ewentualnie moga byc bo jej bokach (tuz przy kanapie czy rozpietosc mala w zasadzie minimalnie wieksza jak dlugosc kanapy). Czy jest sens bawic sie w takie rozmieszczenie? Czy lepiej zbudowac kino 3.1 i cieszyc sie z dodania centralnego i suba? Ile strace w porownaniu z 5.1 a ile zyskam w porownaniu do stereo? Za jakis czas sie przeprowadzam i bede mogl zbudowac zestaw 5.1 bez problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.