Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD do Vincent'a i Paradigm'ów

JayKay

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kompletuję zestaw stereo. Posiadam wzmacniacz Vincent 226mkII oraz kolumny Paradigm Studio 60 v4. Do szczęścia potrzebny CD. Możliwość odsłuchów bardzo ograniczona, bo nie dosyć, że mieszkam w małej mieścinie to jeszcze żeby sprawdzić jak to zagra w moim systemie musiałbym targać 20kg wzmak i 63kg kolumny na odsłuchy... Niewykonalne.

Warunki:

- stoi to to w pokoju ok. 36m2 otwartym na inne pomieszczenia i schody a więc przestrzeń niestety ogromna;

- pokój jest jako tako przystosowany do słuchania muzyki;

- muzyka różna z przewagą metalu, rocka, rocka progresywnego, rocka instrumentalnego chociaż często gości również jazz akustyczny, wokalistyka czy klimaty mroczne i zwiewno-eteryczne ;) ;

- od dźwięku oczekuję mocnego i dobrze kontrolowanego basu, ciepłej i mięsistej średnicy oraz nie kłujących w uszy ale dokładnie słyszalnych, wyraźnych ale nie wyeksponowanych wysokich tonach. Lubię mocne uderzenie ale i sporo przestrzeni wszerz i wgłąb przy spokojniejszej muzyce i dobrą lokalizację.

- budżet niestety tylko ok. 2500PLN;

- może być używka (tylko do dostania!).

I właśnie czym to pogodzić? Po głowie chodzi mi:

- Creek Evo;

- CEC3300R;

- Cambridge 740;

- Roksan Caspian (u);

- Cyrus CD8x (u);

To tylko propozycje, nie wiem co mogłoby zagrać dobrze w takiej konfiguracji, przy takich warunkach z taką muzyką i za taką kasę??? Teraz zamiast CD gra... Ferguson DX-880 (divX player za 249PLN), który zabija wysokimi, odchudza i wysusza bas i jakoś szeleści na średnicy. Przestrzeń jako taka ale lokalizacja żadna. Ogólnie koszmar. Mam jedynie porównanie z DVD Yamahy 530 i było zdecydowanie lepiej (wyobraźcie sobie jakie to musi być padło).

Doradźcie coś proszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/47673-jaki-cd-do-vincenta-i-paradigm%C3%B3w/

To od Ciebie terror twins kupiłem Vincenta?

Na giełdzie Hi-Fi gościu ma na sprzedaż kilka Caspian'ów mkII.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niby nowy, ściągany z Anglii... Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym człowiekiem? Może ktoś już od niego coś brał?

Jakieś inne propozycje zamiast Roksana?

Ukryta Zawartość

Moderatorów proszę o zamknięcie tego wątku niegodnego odpowiedzi Wielkich Audiofilów.

Przepraszam, że śmiałem zapytać o tak banalną rzecz.

PS. Dzięki terror twins, tylko Ty wspomagasz potrzebujących ;)Wypróbuję tego Caspiana, zobaczymy. A może masz na sprzedaż? ;)))

Hej Hej witam dwie bogate propozycje leżą sobie i czekają na ciebie w hifi.pl

Jedna to Arcam cd 192-baardzo zacna maszyna niczego jej nie można odmówić

Drugi to Rotel 1072 - też ciężko za te pieniążki się do czegoś przyczepić

Arcam jest bardziej wyrównany od Rotela za to Rotel jest świetny w średnicy jakby trochę dogrzany.

Pozdrawiam

Alleluja, w końcu ktoś się odezwał. Dzięki wielkie.

Szczerze mówiąc tego Rotela również brałem pod uwagę, Arcama trochę się boję, że jak to Arcam - za cienki w basie i zbyt rozochocony w górze ale tego modelu nie słuchałem. Jakieś opinie?

A już prawie kupiłem Cambridge Audio 840 C, gdyby nie pewien przypadek pewnie miałbym go już w domu. A tak ciągle do rozważań...

Po głowie chodzi mi też Atoll CD 100. Na giełdzie Hi-Fi są jeszcze CEC TL-51XR i Yamaha CD-S2000...

Może z innej strony - co ewidentnie się nie nadaje i muszę z góry odrzucić?

Bardzo prosssszzzz:)

Ukryta Zawartość

PS. Nic a nic nie mam wspólnego z tą aukcją.

Ukryta Zawartość

Tudzież możesz spróbować szczęścia w aukcji naszego forumowego kolegi Artura:

Ukryta Zawartość

Gość to zacny. Sam jakiś czas temu kupiłem od niego wzmacniacz.

Niestety chyba budżetowo nie za bardzo...

Ukryta Zawartość

witam,

Jacku masz teraz możliwość porównania kina do stereo,

prosze podziel się wrażeniami

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

No, nareszcie się ruszyło, dzięki za wpisy.

Mieliście eliminować sprzęty z listy a nie dodawać nowe ;)

Primare - boję się, że będę musiał wyrzucić 3/4 płyt ze względu na podłą realizację, którą Primare obnaży (większość moich CD to jednak rock, metal i pochodne a tu wiadomo).

MF - obserwuję tę aukcję ale ostatnią cenę jaką żądał za niego było 4399 więc szanse marne, bo żona w ciąży i nie mogę jej denerwować ;) - ode mnie 3600 to pewnie max.

Porównanie amplitunera + DVD Yamahy + Avance Omega 509 mkII + sub 500 do tego co mam teraz, hmm...

Najpierw wymieniłem tylko ampli na Vincenta... przepaść!!! Odłączyłem suba i zagrało głębszym, lepiej kontrolowanym basem, nagle usłyszałem każdą stopę nawet w gęstych aranżach. Dźwięk się otworzył i poprawiła się przestrzeń, byłem zachwycony.

Następnego dnia wysyłałem sprzedaną Yamahę i podłączyłem za źródło Fergusona 880 - wyraźna degradacja dźwięku, wyszczuplał bas i zaczęło wszystko szeleścić, strasznie denerwująca przypadłość.

Dwa dni później wysłałem sprzedane Avance (chociaż po tym co usłyszałem na Vincencie i DVD Yamahy to trochę mi było szkoda, bo naprawdę dawały radę, nie wiedziałem, że na tyle je stać). Następnie 4 dni tylko na słuchawkach, bo brak kolumn.

Po podłączeniu Paradigmów kolejna poprawa dźwięku chociaż nie tak ogromna jak przy wymianie ampli na wzmak - ogromna przestrzeń i dynamika, znowu głębszy bas (nawet przy tym suchotniku fergusonie, który wali tak wyższą średnicą i górą) i jeszcze lepiej słyszalne podwójne stopy nawet uderzane z prędkością karabinu maszynowego. Na niektórych płytach odkryłem dźwięki, których wcześniej nie było, Paradigmy są super detaliczne (jak dla mnie po takiej przesiadce).

Nie mogę się doczekać wywalenia Fergusona by w końcu posłuchać co całość potrafi i czy było warto. Na razie do pełni szczęścia jeszcze trochę brakuje...

Wszystkie sugestie mile widziane.

Właśnie, chciałbym żeby było rytmicznie, dynamicznie i z perfekcyjną kontrolą basu i dobrym zejściem. Wiem jak brzmi rock na żywo i tego mi w moim zestawie brakuje.

Jazziki, wokale, akustyczne i elektronika brzmią już stosunkowo dobrze (poza tym ,że szeleszczą i świszczą ;) ). Nie wiem na ile to przypadłość Fergusona a ile oddają wzmak i kolumny ale w tym momencie chciałby wycofać wyższą średnicę i wysokie.

No i Paradigmy jeszcze nie wygrzane, grają dopiero ze 20h.

Szkoła brzmienia Paradigmów w wersji 4 uległa znacznej zmianie. Bas 'przytemperowano', średnica została uwydatniona.

Primare też nie jest aż takim 'mikroskopem' jak można by sądzić z wpisów na wszelakich forach.

Ludzie z Rzeszowa są bardzo porządni więc na pewno Ci wypożyczą CD na odsłuch.

A gdyby było rzeczywiście zbyt dokładnie i ostro to zawsze możesz do 'ugładzić' kablami.

z tych, które wymieniłeś odrzuć Kambodżę i Ceca pozostałe wypróbuj. Kambodża może być za ostra a cec za łagodny. Co prawda tego akurat modelu Ceca nie znam ale charakter brzmienia przypuszczam jak w Cecu.

@radoslavm - chętnie bym posłuchał tego Primare i pewnie ludzie z Rzeszowa są w porządku ale ja jestem spod Szczecina....

@lulu - Vincenta S3 lub S5 chętnie kupię z drugiej ręki za dobrą cenę, tylko że nikt na razie nie sprzedaje. Ceny sklepowe niestety zbyt wysokie. Żona byłaby zachwycona że tak ładnie pasuje do wzmacniacza ;) (wizualnie oczywiście). I miałbym podkładkę na wymianę Vicka 226 na 233 ;)

Kambodża - wszyscy recenzenci się nim zachwycają, polscy, niemieccy, angielscy... Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) również tylko na naszych forach nie pasi, ciekaw jestem dlaczego i dlatego chciałem go wypróbować.

CEC - zastanawiam się ze względu na to żeby uspokoić średnicę i wysokie ale jeśli ma mocno siąść dynamika i wykop to raczej spasuję. Chociaż może takie spokojne, transparentne źródło będzie w sam raz? Fajnie jakby jakiś użytkownik tego CECa się udzielił :)

Wasza pomoc jest nieoceniona, dzięki niej wyrabiam sobie pogląd na wiele rzeczy i myślę nad różnymi opcjami. Każda opinia jest brana pod uwagę, dziękuję wszystkim.

Temat pozostaje otwarty do nowego roku więc jeszcze wiele może się zmienić - dzięki Wam. Czekam na podpowiedzi.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt.

Ukryta Zawartość

lulu - Vincenta S3 lub S5 chętnie kupię z drugiej ręki za dobrą cenę, tylko że nikt na razie nie sprzedaje. Ceny sklepowe niestety zbyt wysokie. Żona byłaby zachwycona że tak ładnie pasuje do wzmacniacza ;) (wizualnie oczywiście). I miałbym podkładkę na wymianę Vicka 226 na 233 ;)

233 jest gorszy od 226mk2,

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

JayKay, 24 Gru 2008, 15:20

Z tym uwypukleniem średnicy to mnie trochę źle zrozumiałeś. Miałem na myśli bardziej zrównoważony tonalnie dźwięk Paradigmów v.4 w porównaniu ze starszymi seriami, w których średnie tony są zdominowane przez niskie częstotliwości.

Jeśli dobrze Cię zrozumiałem i odczuwasz za dużo średnicy w kolumnach Paradigm to obawiam się, że moje 'ucho' diametralnie inaczej 'słyszy' muzykę i nie ma sensu abym Ci radził. Po prostu nie będziesz zadowolony sugerując się moimi spostrzeżeniami.

Poza wszystkim polecam CI jednak posłuchać systemu z odpowiadającym klasie wzmacniacza i kolumn odtwarzaczem. Wtedy to przyjdzie czas na refleksje i korekty o ile będą potrzebne.

Co do Szczecina i Rzeszowa to jeśli masz zamiar wydać 3500 to lepiej zrobić to świadomie i przeznaczyć kilka setek na wycieczkę lub kuriera (wypożyczenie sprzętu) aby potem nie żałować.

Chociaż w naszej audio-zajawce podobno kupowanie i sprzedawanie odgrywa bardzo ważną rolę:)

@ radoslavm - moje odczucia mogą być spowodowane:

- Fergusonem, który ewidentnie, w stosunku do chociażby DVD Yamahy, daje po uszach wyższą średnicą i wysokimi;

- niewygrzaniem Paradigmów;

- Vincentem ;)

- moim brakiem osłuchania i przesiadką na trochę lepszy sprzęt.

Jeśli masz jeszcze jakieś uwagi to chętnie je wysłucham.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.