Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning zasilacza dla każdego :) (cisza!)

jozefkania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z góry zaznaczam, że nie jestem znawcą zasilaczy :)

Przede wszystkim należy ustalić czy taki zabieg jest bezpieczny dla komputera i dla naszego dobytku !

Wielu z nas posiada jeszcze zwykły, badziewny zasilacz, gdzie chłodzenie to jeden 8cm wiatrak podłączony na stałe na 12V.

Wyje to niemiłosiernie. Odpowiedzialne jest za 70% hałasu z komputera. Ja akurat graczem nie jestem i nie potrzebuję mocnego zasilacza. I pojawia się dylemat: wywalić to w cholerę i kupić coś nowego czy zainwestować w dobre chłodzenie ?

Zamiast jednego wiatraka na 12V można by dać dwa puszczone na 5V. Tylko nie mam pojęcia czy lepiej umieścić je równolegle względem siebie czy jeden pod spodem, drugi z tyły. Od spodu to raczej 12cm wiatrak. Oczywiście wiąże się to z cięciem blachy zasilacza :)

Cicho pewnie by było. Pytanie tylko czy jest to bezpieczne.

Wywal i kup coś lepszego, pożądnego. Jeśli masz standardowy chiński zasilaczyk, to spodziewaj się jego awarii po dłuższym czasie, gdy tylko choc na chwilkę go przeciążaszy, albo i nie musisz i tak padnie a za soba możliwe, że coś pociągnie do grobu (dysk twardy). Brak zabezpieczeń to konstrukcyjne wady których sam nie naprawisz...

Jesli w trakcie jego pracy napięcia zasilania odbiegaja od przyjętych norm (5%) to za własnego życia zabije Ci najpierw dysk, puźniej płyte główna, może coś z pci wczesniej....

Jesli ktokolwiek posiada zasilacz: ModeCom (oprucz GT i MC serii),Feel, Codegen, Ropla, Megabajt, Tracer i wszystkie noname, natychmiast wymienić !!! Na allegro można dorwać nawet używki bardzo tanio, zasilacze Fortron, Seasonic...

p.f.pawlikowski, 14 Gru 2008, 22:08

>Na allegro można dorwać nawet używki bardzo

>tanio, zasilacze Fortron, Seasonic...

Jest spory rozrzut cenowy tych zasilaczy. Od 20zł do 200zł.

Koniecznie trzeba szukać takiego z 12cm wiatrakiem czy z 8cm też będzie w miarę cicho ? :)

P.S.

Mój badziewny zasilacz to Megabajt.

>jozefkania

Najtańszy seasonic będzie lepszy niż ten Megabajt ;) Sam używam jednego z lepszej serii (S12), obecnie są jeszcze wyższe modele dostępne, no ale ta cena... Wymieniając fortrony i seasonici miałem na mysli oczywiście te najtańsze jako konkurencyjne cenowo z badziewiem montowanym seryjnie. Ważne żeby miał odpowiedni amperaż na liniach zasilających, bo w zależności jaka platforma tak tez odpowiednia linia jest bardziej lub mniej obciążona... oczywiście niemalże wszystkie te modele tych marek powinny byc cichsze niż Twój Megabajt ;) Dostając zresztą takiego z 12cm wiatrakiem łatwo wymienisz na inny bo elektronika jest dobra i działa jak powinna, ale myśle, że nie będziesz musiał.... W najtańszych psu celował bym na fortrona ;]

Ja sie przekonałem na wlasnej skorze jak wazny jest dobry zasilacz.. Mialem jakis chinski szit, spalil sie i przy okazji dysk twardy padl :(

Co do wyciszania to głosny jest też fan na procku. Ja wziąłem 12cm wiatrak z zasilacza, pusciłem na 5V, postawiłem na karcie graficznej luzem, tak żeby dmuchał na procesor a wiatrak z procesora do kosza:) Dobrze jest gdy na procku jest jeszcze spory radiator, wtedy na bank sie nie przegrzeje..

W takiej konfiguracji najgłośniejszy to jest dysk twardy :)

Gość Przemski

(Konto usunięte)

MODEOCM FEEL wybrane serie to bardzo udane zasilacze.

Nie wiem czy wszystkie rewizje, ale ta którą miałem posiadała na płytce cały blok punktów lutowniczych z opisanymi napięciami. Wystarczyło odłączyć zasilanie wentylatora z jego sterownika, odciąć konektor, zdjąć izolację i dolutować przewody do odpowiednich pól. Zasilacz pracował w serwerze (mały pobór prądu) przez 2 lata bez problemu przez 24h aż do wymiany sprzętu na nowy.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

W odpowiedzi na pytanie zawarte w ostatnim zdaniu postu - zdecydowanie lepiej umieścić drugi wentylator, który będzie wciągał powietrze - wewnątrz lub na zewnątrz przedniej ściany zasilacza (w zależności od obudowy cała wewnętrzna ściana może mieć perforacje, nie trzeba więc wycinać otworu a jedynie zamocować wentylator (jest na to kilka sposobów oprócz odpowiednich śrub). Oba wentylatory zasilić w sposób taki by utrzymać obroty na poziomie ok 1000 RPM.

Przemski, 15 Gru 2008, 14:39

Poprosiłem o wymoderowanie tych zdań o montażu wiatraków.

Nie chcę podsuwać nikomu takich jednak ryzykownych rozwiązań. Uszkodzenie komputera. Szczególnie dysku, nie będzie miłym wydarzeniem :/

Idąc za radami p.f.pawlikowskiego kupię nowy zasilacz z dużym wiatrakiem. Tak czy siak będzie ciszej niż teraz :)

>Przemski

Modecom Feel żeczywiście pracują w maire ok,jak mają niskie obciążenie... choć wystarczy troszke im doładowac a już potrafi z 12v zrobić się 20v ;) piszę z własnego doświadczenia bo trochę czasu zajmowałem się testami zasilaczy...

marcinw899, 15 Gru 2008, 15:30

Do starej platformy na s.478 to nie mam zamiaru pakować takich sum za zasilacz ;)

W kontekście ciszy, to chyba lepiej by było zainwestować połowę tych pieniędzy w Scythe Infinity Mugen.

Jakis uzywany tagan z 2 wiatrakami i do tego wstawic np dwa acutake na 600 obrotów:)

Tyle ze musialby to byc malo pradozerny zestaw bo w taganie chyba do 60% obciazenia wiatraczki

mają niskie obroty.Standardowe wiatraczki nico sa slyszalne.

to może z nowych Chieftec GPS-350EB-101A

a używki może ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(choć pewnie nie obędzie się bez swapu jeśli to ma być ciche.)

Ukryta Zawartość

A ja polecam modecoma o takiego jak tu

Ukryta Zawartość

Zwykła konstrukcja, ale pożadnie wykonana i z nowym standardem ATX. A cena nie powala.

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

• 5 tygodni później...

Całkiem niedawno zakupiłem SEASONIC'a S12 II 500W za prawie 4 stówy... Inwestując w zasilanie liczyłem m.in. na idealną ciszę a tu niestety rozczarowanie :( .Zasilacz podczas normalnej pracy piszczy! - generuje z niewiadomego powodu drażniący wysokotonowy dźwięk, przy niemal zerowym obciążeniu. Wcześniej na zwykłym zasilaczu (za ~40zł) nie było niespodzianek. Dźwięk ewidentnie wydobywa się z wnętrza zasilacza. Ponieważ urządzenie jest nowe, być może potrzebuje wygrzania dlatego mam zamiar użytkować go jeszcze ze 2 tygodnie, jeśli pisk nie ustąpi będę zmuszony go zareklamować...

>Ericson-TN

chyba masz ogromnego pecha, bo problem dotyczy cewek zasilacza, zdarza się to, ale bardzo żadko, sam mam S12 500W i nigdy nie pisnął...

można by je zalać silikonem lub inne cuda, no ale to już ingerencja w zasilacz...

w ostateczności zaleje silikonem technicznym... wcześniej powalczę z reklamacją.

Chwilowo trzeba zaakceptować ten przenikliwy, wwiercajacy się w głowę pissssk......

reklamacja, nie ma co się pieprzyć!

co do modecom - to miałem niestety dwa razy problem z tymi zasilaczami. Jeśli chodzi o najtańsze zasilacze nowe, to najgorsze nie są. Ale cudów się nie spodziewajcie. Mi padły dwa takowe z różnych seri. Słabo trzymały napięcia itd!

co do mocy - podobno jednak wziaść nieco mocniejszy zasilacz a to dlatego, ze pracując na biegu jałowym bedzie minimalnie się grzał i jest szansa, że wiatrak będzie ledwo się obracał.

a co sądzicie o zasilaczach "be quaiet!"? czy są w stanie pracowac nie obracając śmigłem przy minimalnym poborze prądu i czy rzeczywiście już fabrycznie są tak ciche, ze niesłyszalne w obudowie?

Ja polecam Tacens z serii Valeo - ma wiatrak 13,5 cm i możliwość pracy pasywnej przy niskim obciążeniu - pracował u mnie w obudownie htpc i słychać było tylko dyski .... W sumie to nawet nie wiem czy wiatrak się w ogóle włączał, czy w ogóle nie wyłączał ...

• 5 miesięcy później...

Po pół roku szlag trafił allegrowego Fortrona...

Poszedł scalak DM311 (jakaś przetwornica czy coś, nie znam się) i coś na SMD. Nie wiem czy wklejać foto (nie chce mi się iść do piwnicy).

Powrót do Megabajta i hałas w pokoju :/

Zasilacze w moich komputerach Fujitsu są w miarę ciche i niezawodne (w przekroju kilku lat miałem dwa stacjonarne i jeden laptop, wszystkie w dodatku zakupione jako używane, działają bez problemów). Z tym, że to są typy do słabszych konfiguracji ze zintegrowaną lub najtańszą kartą graficzną (prawdopodobnie żadnej konkretnej karty graficznej nie pociągną), ale do Internetu, tworzenia prostej grafiki i słuchania muzyki - starczają.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

=> jozefkania

"Nie chcę podsuwać nikomu takich jednak ryzykownych rozwiązań. Uszkodzenie komputera. Szczególnie dysku, nie będzie miłym wydarzeniem :/"

Nie bądźmy śmieszni, jeszcze nie słyszałem by montaż dodatkowego wentylatora spowodował uszkodzenie dysku twardego czy innego komponentu w komputerze. W szczególności jeśli mamy zasilacz z zabezpieczeniem przeciwzwarciowym.

Przemski

No ale mowa to zwykłym Megabajcie i przede wszystkim zmniejszeniu obrotów wiatraka/ów. Czy z takim szajsem jak Megabajt warto ryzykować ?

marcinw899

Gwarancja była, ale się skończyła.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.