Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Sony SS-G5 (

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

miałem te kolumny jakiś czas, podobnie jak kolega staniu777, naprawdę bardzo dobre zrównoważenie, po ciemnijszej stronie jak pisze rochu, bez analizy w nagrania, muzykalne do słuchania muzyki, jest w nich to coś... ale cena przesadzona i dobrze, że nie kupiłeś.

Tak chwalicie, chyba bede musial jednak zaryzykowac, ale napewno nie za 3200, maks moge dac 1200 jesli stan bedzie idealny.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• 2 tygodnie później...

Sluchajcie, czy sluchal ktos kiedykolwiek kolkumn BANG & OLUFSEN BeoVox RL 60 lub tez z tej serii, sa w dobrej cenie, kolumny bodajze z roku 1985 rok, w kazdym razie lata 80....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• 3 miesiące później...

Kupiłem Sony SS-G3 :D

Pozdro!

Dziękuję rochu! Jak tylko u mnie będą to daje foty :) Trza je będzie odrestaurować po bokach, mam nadzieję, że ktoś ma dobry pomysł jak się do tego zabrać....

Ma parę pytań do ludzi, którzy na codzień mają do czynienia z kolumnami z lat 60, 70, 80...

Czy membrany głośników trzeba czymś przeczyścić? W jaki sposób się te kolumny rozbiera? Może ma ktoś serwisówkę do nich.... Czym najlepiej odrestaurować drewnianą obudowę? Chodzi mi bardziej o powierzchowne wytłumaczenie, jak będę miał już kolumny u siebię to zamieszczę dobrej jakości fotki i wtedy będę się konkretnie pytał :)

Dzięki z góry za odpowiedź i pozdrawiam!

neomammut, 8 Lip 2009, 23:26

>Kupiłem Sony SS-G3 :D

>

>Pozdro!

No właśnie widziałem, bo sam się zastanawiałem czy ich nie łyknąć z ciekawości (ostatnio mam właśnie odpał na takie stare runchle i skupuje co lepsze kąski) ale kurde chłopie, za tyle kasy?!

Za to można mieć spokojnie cztery pary innych, może mniej "kultowych" ale pewnie równie fajnych ;)

Pozdro.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ale zadne nie wygladaja tak okazale, one sa piekne, pozatym u mnie to juz choroba :)

neomammut, 8 Mar 2009, 23:02

>Tak chwalicie, chyba bede musial jednak zaryzykowac, ale napewno nie za 3200, maks moge dac 1200

>jesli stan bedzie idealny.....

A dałeś ile, ponad dwa kawałki z tego co widziałem i to za niższy model jeśli się nie mylę...

No to faktycznie musi być choroba ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Szukałem, szukałem i niestety nie da rady kupić taniej...., Wole wydać więcej ale mieć.... Coraz trudniej będzie o takie kolumny w dobrym stanie bez ingerencji, o cenie nie wspomne, trudno, można się zastanawiać i wybrzydzać do końca życia. Już teraz znalezienie kolumn z tamtego okresu to raczej szczęście (mowa oczywiście o tych liczących się kolumnach). Zwietrzyłem okazję, bo może się już nie trafić.....

Czy będę jeszcze polował na G5? Raczej nie, G3 mi wystarczą, chyba, że zrobie sobie kino na serii G Sonego :D To by były jaja :)

Jak mówiłem wczesniej można wybrzydzać całe życie, stwierdziłem, że trzeba łapać okazję...., ponad dwa tysie to i tak nie jest dużo.... Widziałem już starsze klocki za 9 tysi.....

• 3 tygodnie później...
Gość Patrick

(Konto usunięte)

3200 pln w kontekscie "za drogo" za SS-G5 w kondycji Mint z ganiazdami WBT i kondensatorami Wimy w zwrotnicach biorac pod uwage sam sound tych kolumn pomijajac juz wartosc kolekcjonerska wydatek ponad 2 kzl za SS-G3 , ktorych w Europie jak ulegalek w cenie 200-250 euro w stanie MINT niekiedy nawet z fabrycznie dolaczanymi przewodami glosnikowymi to temat do programu "Smiechu Warte".

Gratuluje zakupu :-D

Pozdrawiam wszystkich koneserow Classic Audio.

• 1 miesiąc później...

Witam!

Pragnę poinformowac, że SS-G3 są już u mnie w domu! Jeszcze ich nawet nie podłączyłem, ponieważ dopiero w sobotę mam wolne. Jednak front i stan głośników są praktycznie idealne, znaczy się nie wiedać, żeby były używane/ruszane i co najważniejsze rozkręcane! Reszta niestety wymaga nakładu pracy i właśnie w tej kwestii pytanie:

W jaki sposób najlepiej jest odrestaurować rysy na drewnie (rysa jest na około 3-4mm), braki okleiny (tak mi się przynajmniej zdaję), czy wymieniać gniazda głośnikowe (są zamontowane orginalne gniazna na gołe kable, mam banany), czym je na samym końcu polakierować (przydało by się coś trwałego, przynajmniej na 5-6lat, choć nie wiem czy dobrze kombinuję) i czy stawiać te kolumny na jakieś niskie podstawki, takie jak były do chyba głośników serii APM?

>> Patrick

Wszystko fajnie, tylko, że kolumny są już grzebane, a dla mnie to już nie orginał...., dobrze, że nie kupiłem.....

Gość Patrick

(Konto usunięte)

PS. Poza tym wszystkie czesci zostaly zachowane (lacznie ze starymi skostnialymi zawieszeniami gornymi wooferow) tak wiec dla entuzjasty powrot do stanu pierwotnego to zaden klopot.

Pozdrawiam i zycze powodzenia. G3 to zupelnie inna liga ale i tak potrafi wiecej niz nie jeden dzisiejszy modny "slupek"...

• 6 miesięcy później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może się komuś przyda.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Słuchajcie, chce zmienić kondensatory w moich G3`kach. Podobno MKP Jantzen Audio są godne polecenia, ale może macie jakieś inne do zaoferowania?

Zastanawiam się też, jak ja je umieszczę w kolumnach, jest tam dość mało miejsca i nie mam ich gdzie uczepić..., zresztą zobaczcie sami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli, wszyscy olewają, forum pomocne jest jak diabli.....

Mnie pomóc trzeba, ale komuś, niespecjalnie..... - brawo!

Dzięki, może i masz rację :)

• 3 miesiące później...

Reklama na Audiostereo czyni cuda :-) Ja mam u siebie SS-G3, ciekawie grające głośniki, bardzo spokojne.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ceny sprzętu vintage windowane są najbardziej przez handlarzy - są to często pasjonaci staroci, czego za złe im mieć nie można, ale jednocześnie czynią siebie jedynie słusznymi przewodnikami innych w poszukiwaniu brzmienia, które im akurat do gustu przypadło. Nie znoszą słowa sprzeciwu i nie przyjmują krytyki mlaskając jedynie nad zaletami 30-sto letnich gratów no i ceny rosną, a oni czyszczą się z czegoś co kupili za grosze od jak to nazywają nieświadomych ;))) i sprzedają z kilkukrotną przebitką :))) Mają oczywiście do tego prawo, ale sposób w jaki to czynią wyzwala we mnie odruch wymiotny - południowo-zachodnia Polska w tym celuje - bliskość do szrotów niemieckich sprawia wysyp tam tego typu GURU :D

Pozwolcie ze skorzystam z tematu, czy ktos slyszal kiedys te Sony:

Ukryta Zawartość

To chyba jedeey dosc solidne podlogowki od SONY.

Ukryta Zawartość

?👈

Kolumny robione chyba po 2000 roku, czyli w dobie kryzysu/oszczędności itd., posłuchaj za nim kupisz...

Poasiadam tego typu kolumny /model niżej SSX-70ED/ w zestawie 5.0. Sa to naprawdę b.dobre paczki. Proszą się o jedną modyfikację - wymiane w sekcji wysokotonowej BENNICów na MUNDORFy. Wtedy zamiast technicznych wysokich zaczyna się niezwykła rozdzielczość, powietrze i wybrzmienia - zupełnie inna bajka, a nawt co mnie zaskoczyło, wyraźnie poprawił sie bas!!! I to dotego stopnia, że wylot basrefleksu musiałem zatkać. Podłączenie w biwiringu AUDIOQEST BEDROCK dodatkowo ożywiło kolumny. W porównaniu ze słuchawkami SENNHEISERA HD600 są neco ciemniejsze i mają zbliżoną śrenicę. W niemieckim audio kolumny otrzymały 83 pkt a b&w 703 85 pkt /a były odsłuchiwane bez modyfikacji!!!!/

Szczerze polecam, rewelacja!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

neomamut

widze ze znasz sie troche na lutowaniu,co z moim pionkiem 939 cos przerywa przy nagrywaniu,tylko przy nagrywaniu,a dzwiek z tasmy bajka,dzis nie robia juz takich deckow

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - macie :) Cena z tych normalniejszych, wydymacze śpiewali by na wejściu 5 kzł :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.