Skocz do zawartości
IGNORED

PM-80 vs. PMA-1055R lub PMA-1500R

alcol

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się poradzić w sprawie wzmacniaczy:

Mam w chwili obecnej Pm-80, który oczarował mnie stereofonią, przestrzenią i ogólnie barwą. Do pełni szczęścia brakuje trochę bardziej kontrolowanego i konturowego basu, który w ostrzejszej i bardziej dynamicznej muzie jest obowiązkowy.

A teraz do sedna sprawy: chodzi mi znowu po głowie zastapienie Marantza Denonem 1055R lub trochę lepszym 1500R w kolorze szampańskim (pasowałby mi do cedeka). Problem w tym, że nie słyszałem tych denonów tylko czytałem pozytywne opinie, w których m.in. zwracano uwagę na mocny kontrolowany bas i generalnie dość przejrzysty i analityczny charakter obu wzmaków. Nie chciałbym zamienić siekierki na kijek tylko dla względów czysto estetycznych (wspomniany szapmański kolor) dlatego jak wiecie coś wiecej w tym temacie, słuchaliscie może tych piecyków i możecie poradzić to bedę wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/47779-pm-80-vs-pma-1055r-lub-pma-1500r/

Denony grają szybszym i jaśniejszym dźwiękiem niż Marantz PM80. Czy mają lepszą barwę? Nie, raczej grają innym charakterem, mniej ciepło. Generalnie niezłe wzmacniacze. jeżeli się trafią w dobrej cenie na rynku wtórnym, to raczej warto. Z tym, że za cenę używanego 1500R mozna już kupić dobrego, chińskiego lampowca, a ta opcja jest bardzo interesująca.

>mozna już kupić dobrego, chińskiego lampowca, a ta opcja jest bardzo interesująca.

McGyver, zapomniales dodac "i poddac go dobrze opracowanemu tuningowi, wiadomosci na PW"

a nastepnym komunikacie damy znac jeszcze o "dobrze opracowanej i ulampionej lampucerze" :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

W przypadku wielu chińskich lampowców wcale nie ma takiej potrzeby, wystarczy wywalić chińskie lampy sterujące i zamiast nich wstawić samodzielnie zakupione (bardzo tanie) sowieckie NOSy. Wszystkie potrzebne informacje są w stosownym wątku, sam je tam zamieściłem.

A co do lampucery, to faktycznie jest to świetna opcja, w dodatku bardzo tania. Można sobie zrobić samemu. Wszystkie potrzebne informacje są w stosownym wątku, sam je tam zamieściłem.

to juz tuningowane by McGyver wzmaki Conrad/Koda nie sa trendi? :) fakt chinskie lampowce rulez! :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

rady?

zbyt malo basu -> chinski lampowiec

zbyt duzo basu -> chinski lampowiec

chcemy lepszej srednicy -> chinski lampowiec

chcemy przestrzeni -> chinski lampowiec

[..]

Panaceum na wszystko? -> chinski lampowiec i lampucera!

Ależ skąd. Conrad/Koda/Reloop są świetne w najnizszym przedziale cenowym. A po tuningu jeszcze lepsze. I ponownie-jak zrobić-info zamieściłem w stosownym wątku. Ale jak ktoś ma dwa razy więcej kasy to dlaczego ma nie kupić o niebo lepszego wzmacniacza jakim będzie chiński lampowiec?

foxbat, 17 Gru 2008, 15:58

>

>Panaceum na wszystko? -> chinski lampowiec i lampucera!

Nie na wszystko, tylko na przereklamowane w kolorowych pisemkach budżetowe klocki pseudoaudiofilskich producentów, kosztujące w sklepach tyle co owe chińskie lampowce, i więcej niż owe lampucery, a grające z reguły nawet w połowie nie tak dobrze, jak szumnie opisano w recenzjach.

• Redaktorzy

Zajrzyj tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Redaktor, 17 Gru 2008, 19:11

>Zajrzyj tutaj:

>

Ukryta Zawartość

Tylko że tu jest mowa o PMA1500R, a to nie to samo co PMA1500AE. PMA1500R to stary model który pojawił się na rynku jakieś 10 lat temu. IMHO jest nieco lepszy od teraźniejszego PMA1500AE.

Ukryta Zawartość

Dokładnie tak stary PMA1500R jest klasę lepszy od obecnego PMA1500AE w wykonaniu niestety też..

choc nowy i tak jest jak na obecnie sprzedawany shit wykonany jest rewelacyjnie!

Denon troche przypomina Krella jak chcesz twardo i mocno to Denon a jak miękko i łagodnie to Marantz..Osobiście wolę Denona:-)

McGyver, 17 Gru 2008, 19:29

>Redaktor, 17 Gru 2008, 19:11

>

>>Zajrzyj tutaj:

>>

Ukryta Zawartość

>

>Tylko że tu jest mowa o PMA1500R, a to nie to samo co PMA1500AE. PMA1500R to stary model który

>pojawił się na rynku jakieś 10 lat temu. IMHO jest nieco lepszy od teraźniejszego PMA1500AE.

Dokładnie - interesują mnie oba wzmacniacze Denona z poprzedniej linii - pojawiły się w okolicach 2000 roku.

Ukryta Zawartość

Piotrek608, 17 Gru 2008, 19:47

>Dokładnie tak stary PMA1500R jest klasę lepszy od obecnego PMA1500AE w wykonaniu niestety też..

>choc nowy i tak jest jak na obecnie sprzedawany shit wykonany jest rewelacyjnie!

>

>Denon troche przypomina Krella jak chcesz twardo i mocno to Denon a jak miękko i łagodnie to

>Marantz..Osobiście wolę Denona:-)

Mając Marantza trochę zaczynam tęsknić za mocnym i twardym graniem.

Piotrek a co powiesz o 1055R - podobno trochę słabszy i konstrukcyjnie przede wszystkim inny (ni i chińczyk a nie japończyk) ale czy to również podobny charakter brzmienia? Czy dzieli oba te wzmacniacze jednak przepaść? Cenowo różniły się na rynku niemieckim tylko o 90 EUR.

alcol, 17 Gru 2008, 19:54

>Mając Marantza trochę zaczynam tęsknić za mocnym i twardym graniem.

Bo PM80 to już staruszek, pewnie zaczynają mu już dokuczać dolegliwości geriatryczne ;-))) i nie gra już tak jak za swej młodości.

>Piotrek a co powiesz o 1055R - podobno trochę słabszy i konstrukcyjnie przede wszystkim inny (ni i

>chińczyk a nie japończyk) ale czy to również podobny charakter brzmienia? Czy dzieli oba te

>wzmacniacze jednak przepaść? Cenowo różniły się na rynku niemieckim tylko o 90 EUR.

Jak trafisz na rynku wtórnym Vicka 231 (Vincenta), to go bierz. Łączy w sobie zalety Marantza i Denona bez powielania ich niedostatków, a kosztuje podobnie jak PMA1500R. Polecam.

tych akurat denonów nie mialem, ale pm-80 to przestrzen, wręcz wszechogarniająca. doskonała scena (po jego zakupie i kefów iq3 w miejsce paradigmów) naprawde poznałem co to jest scena i stereofonia) ten wzmak ma naprawde duze płuca. mimo swojej powolnosci, dostojnosci, mułowatosci, (do rocka sie NIE NADAJE) nadal na allegro szukam okazyjnej oferty z pm-80, bo to DOBRY WZMACNIACZ. model pm-78 grał równiez bardzo przestrzennie, chociaz czy az tak jak pm-80 to trudno powiedziec, nie porównywalem ich bezposrednio. pm78 był za to juz znacznie dynamiczniejszy, i nie tak mocno ocieplony jak pm-80. z kolei pm-68, jedyny z mojej trojki marantzów który nie pracuje w A-klasie, takze nie jest ograniczony pod względem przestrzennosci. praktycznie bardzo podobny dzwiek do pm-78 (budowa identyczna poza modułem klasy A oraz złotymi gniazdami rca )lecz moze nieco jasniejszy ten dźwięk(??), w kazdym razie na pm-68 hard rocka/post grunge/metalu da się juz słuchac, na pm-80 sie nie dało.

Gość

(Konto usunięte)

ciekawe zestawienie, ale dot. marantzów, natomiast jak jest z przestrzenią u denonów ? Miałem pma 980 i nie zaobserwowałem czegoś, co mógłbym okreslić jako przestrzeń, poprostu było stereo, czyli grał kanał lewy i kanał prawy. Inne wzmaki przestrzeń budowały, raz mniejszą raz większą. Czy wyższe modele denonów mają umiejętność budowania sceny ?

Seria x80 Denona nie należy do udanych. Jakbyś trafił na PMA915, PMA1315, PMA725, PMA925, PMA735 to miałbyś i przestrzeń, i dynamikę. Nowesze PMA1055 i PMA1500R oraz 1500MKII (nie mylić ich z PMA1500AE!!!) są pod tym względem jeszcze lepsze. Niemniej tu już wkraczamy w zakres cenowy pozwalający na zakup chińskiego lampowca na KT88, a przestrzeń i dynamika jaką generują te wzmacniacze jest nieosiągalna dla tranzystorowców za te pieniądze, nawet z drugiej ręki.

>zakres cenowy pozwalający na zakup chińskiego lampowca na KT88

przed tjuningiem czy po?

Gość

(Konto usunięte)

McGyver, 19 Gru 2008, 13:10

PMA1500R (nie mylić ich z

>PMA1500AE!!!) są pod tym względem jeszcze lepsze. Niemniej tu już wkraczamy w zakres cenowy

>pozwalający na zakup chińskiego lampowca na KT88, a przestrzeń i dynamika jaką generują te

>wzmacniacze jest nieosiągalna dla tranzystorowców za te pieniądze, nawet z drugiej ręki.>>

przy cenie, aktualnie już tylko z drugiej ręki, za PMA 1500R średnio 1000-1200zł, chiński lampowiec wychodzi na dość tanią konstrukcję :) i nie sądzę, by taki tani chiński lampowiec, grał tak jak piszesz, niemniej zaznaczam, że, nie piję kawy...

Mam takigo Denona PMA-1500R od nowości. Użytkuję go dość intensywnie od ponad 10 lat, jak na razie bez najmniejszej skuchy. Przez te 10 lat słyszałem wiele innych wzmacniaczy, u znajomych, w "saloonach" audio, na wystawach, u gości od których kupuję płyty, itp., itd., i na nic lepszego w porównywalnej cenie nie natrafiłem. Nie mam dużego ciśnienia na zmianę tego wzmacniacza. Gra konkretnie, rzetelnie, bez wpadania w jakąś manierę, która wcześniej czy później zacznie człowieka drażnić.

Jedyną wadę jaką w nim dostrzegam, to słabsze efekty przy cichym słuchaniu. Ale wzmacniacza który grałby jednakowo dobrze niezależnie od ustawienia pokrętła Volume to jeszcze nie spotkałem.

Pozdro,

Yul

Wiecie panowie jak kupowałem TA-F808ES to szukałem PMA1500R i nikt nie chciał sie go pozbyć.

PMA1055R to taki młodszy brat 1500R o mniejszej mocy ale bardzo starannie wykonany w srodku(Sankeny!) i tez go zachwalam i polecam choc o dziwo jest "miekszy" od 1500R mi osobiscie przypominał bardziej Kenwooda KA7090.

Co do PMA80 zgadzam sie z MC Gyverem jest to dziadzio ..z tego co pamietam pracuje w dosc mocnej klasie A i sporo sie grzeje ..typowa wada takich wzmaków po 10-15 latach to podeschniete kondzie..vide Luxmany L530,L525.

Obecnie ktos w genialnej cenie wystawił PMA-S10..w kazdym calu lepszy od PMA1500R..taki japoński samuraj..delikatny dla swojej kobiety..śmiertelnie mocny dla przeciwnika:-)

Jest na aukcji a był wcześniej sprzedany???

Ukryta Zawartość

coś tu nie gra?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

>Obecnie ktos w genialnej cenie wystawił PMA-S10..w kazdym calu lepszy od PMA1500R..taki japoński

>samuraj..delikatny dla swojej kobiety..śmiertelnie mocny dla przeciwnika:-)>

trudno go ocenić jak się nie słyszy, jednak, ten ktoś jest już 3 właścicielem który go ma i który się go pozbywa i to na rzecz luxmana :)zaś cena,,, czy taka genialna ? to sprawa dydskusyjna. Poczytałem różne fora i tam cena zbycia z ręki do ręki, jest genialnie niższa, wręcz nie do uwierzenia...250$

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.