Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz i cd do KEF Q7

jazzuita

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do kupna wzmacniacza, ewentualnie też cd. Ponieważ kolumn nie zamierzam zmieniać, chcę dobrać coś co zagra z KEFami Q7.

Maks budżet na wzmacniacz i cd to ok 8000 zł, chcę kupić coś nowego, nie planuję kolejnych zmian sprzętu, więc to ma być zakup na możliwie długie lata. Na marginesie ciekawe jak się teraz mają ceny wyjściowe w sklepach do tego co za sprzęt trzeba zapłacić. Czy kryzys zawitał już do branży audio i przełożył się na większe rabaty?

Nie jestem audiofilem wsłuchującym się w niuanse brzmienia kabelków, więc pewnie moje ucho jest dość tolerancyjne:) muzyki słucham bardzo różnej, może tylko bez mocniejszych rockowych i metalowych klimatów. Na pewno sam będę chciał posłuchać sprzętu, ale będę wdzięczny za podpowiedzi co wybrać do odsłuchu.

Pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/47796-jaki-wzmacniacz-i-cd-do-kef-q7/
  • 1 miesiąc później...

witam. Ja osobiscie kupilbym Marantz PM 8000 KI i Marantz CD 6000 SE KI i sprzet do 8000 zl moze pomarzyc o takim graniu oczywiscie nowy. A Marantz uzywany komplet to wydatek okolo 2500zl.

Sam mam Q7 i powiem trochę z nimi experymentowałem ... mam kilka wzmacniaczy i kilka innych do nich podłączałem .... Największy problem w Q7 jest z napędzeniem "stadionów" - pasuje tu wzmacniacz wydajny prądowo zdolny do dynamicznego ruszenia dołu.

Najfajniej u mnie gra z Audiolabem 8000A lub z NAIMem NAIT3, jednak wiem, że można z nich wyciągnąć więcj - zwłaszcza na dynamicznej rockowej muzyce. Góra jest w moim typie - wysoko/średniotonowy wygrzany - na początku był trochę "zgrzytliwy" - ale teraz wokale i detale jazzowe brzmią ok ...

Bardzo jestem ciekawy - podobnie jak autor wątku - w którą stronę iść poszukując lepszego wzmacniacza do Q7. Proszę proponujcie - jeżeli mialiście z nimi styczność (!?).

Rzeczywiście Q 7 potrzebuja wydajnego prądowo wzmacniacza,chodzi o bas polecam NAD-a C372 u mojego znajomego gra to w komlecie z CD NAD 542 i brzmi to całkiem niżle(chodzi mi o muzykę rockowa).Słuchałem też Q 7 z Denonem 1500 oraz 2000 w jednym i drugim przypadku ok.WEszystko zależy od tego jakiej muzyki głównie słuchasz.Jeżeli zdecydowanie rocka i to cięższych odmian to niestety nie jest to kolumna do takiej muzyki.Natomiast do jazzu a w szczególnosci do damskich ,meskich wokali ,,miód na uszy" oczywiscie w tym przedziale cenowym.Ogólnie kolumna bardzo muzykalna ,zdecydowanie wyżej cenię ja od jej nastepców serii iQ 9.Z nieco droższej elektroniki KEF dobrze sie zgrywa z Accuphase szybkie ,dynamiczne kable i bedzie to grało.

Pozdrawiam

masz rację, w wokalach i małych składach prezentują się bardzo dobrze ... podobnie jak ty podsłuchuję muzyki progresywnej i rocka - w czym też sobie radzą ... nietety przy moich wzmacniaczach w momentach, gdzie trzeba ruszyć basem - zwłaszcza zwięzłym i szybkim jakby się spóźniały .... pozamykałem całą wentylację - tak jest lepiej .... mniej tego buuuumm ;)

Podłaczałem do nich AUDIOLAB 8000Q + 8000P i radził sobie już całkiem całkiem .... testowałem też MUSICAL FIDELITY A3 - PRE + POWER ....

Macie jeszcze jakieś sugestie?

Dla "wzrockowców" fotka ... o czym mówimy .... KEF Q7

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Model Q7

Budowa 3 way bass reflex

Głośniki LF: 228 x 152 mm (9" x 6 ") Racetrack woofer

MF: 165 mm (61/2”) UNI-Q® with

HF: 19 mm (3/4") aluminium dome

Pasmo przenoszenia(przy kącie 15° od głównej osi) 35 Hz - 27 kHz

Punkty podziału 120 Hz - 27 kHz

Zalecana moc wzmacniacza 15 - 175 W

Skuteczność (2.83V/1m) 91 dB

Maksymalne ciśnienie 113 dB

Impedancja 8 Ohms

Ekranowanie magnetyczne Tak

Waga 17 kg (37.4 lbs)

Wymiary(H x W x D) 950 x 260 x 350 mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.