Skocz do zawartości
IGNORED

JBL L Studio 890 + HK 970 Czy da rade?

Mrpawlo

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Michal098, 25 Gru 2008, 21:46

>do tych głośników każdy wat sie liczy i hk980 to jest nowsza seria to chyba lepsza

Ukryta Zawartość

najlepiej to poszukaj innych kolumn i wzmacniacza, seria JBL Studio ma podobny 'wspanialy' stosunek jakosci do ceny jak nizsze, jeszcze gorsze modele z serii ES ( czytaj - ciezko znalezc gorzej grajace kolumny w ich cenie )

Harman tez prawie 2k, lepiej dolozyc pare stow do czegos innego albo kupic uzywke chociazby za 500zl i to juz lepiej zagra

Panowie. Powiedzmy że kolummy zostają JBL L 890 bo bardzo mi się podobają ale wtedy co do doboru reszty sprzętu to musicie mi pomóc skoro wszyscy tak gonicie że HK 970 jest dla nich zdecydowanie za słaby i nie pokaże nawet ksztu ich możliwości??? To co byście polecili żeby grało już naprawdę dobrze. Z wzglądów już szybciej opisywanych skłaniałbym się bardziej do Harmana ale jeżeli mocno przkonacie do innej firmy to myśle że dam radę nadszarpnąc budżet i poświęce więcej byle efekt był dobry. Tylko nie piszcie o HK 980 bo jakoś nie widze żeby to było dobre rozwiązanie,obstawiam iż różnica pomiędzy HK 970 będzie niezauważalna albo bardzo marginalna.Oczekuje pomocy!

Z góry dziękuje :)

Ogólnie sorki że tak zamęczam pytaniami ale dla mnie to nie łatwy wybor bo byłem przekonany iż do normalnego odsłuchu dobrej jakości HK 970 i JBL 890 spokojnie się nada ale ucoraz bardziej mnie uswiadamniacie iż chyba nie za bardzo dlatego czekam na propozycje. JBL zostaje ( i skłaniałbym się do Harmana)

Co do pierwszej propozycji wzmaka do JBL-i, czyli NAD-a c372, to ok, będzie to bezpieczny "dzwiękowo" zakup. Słuchałem Studio L z tym NAD-em -> Brzmienie z rozmachem (jak to JBL), "przyjemne" w odbiorze, bas potężny, misowaty i głęboki. Wysokie tony wcale nie jakieś wyeksponowane, wręcz stonowane i zaciemnione. Podobnie średnica, raczej ocieplona niż zimna i sucha. Moc NAD-a jest potężna, nie dojedziesz w pomieszczeniu do godziny 11 na wzmaku, bo urywa głowę. Harmany przy NAD-ach to mocowo podpierdułka i nie tej klasy dzwięk. Z harmanem bedziesz się na imprezie zastanawiał czy wzmak wydala ;) a z c372 czy okolica wytrzyma i nie zapuka dzielnicowy ;) Ale JBL-e są tak wymagające, że NAD ze swoją mocą i tak nie trzyma ich basu idealnie "za mordę". Moim zdaniem nawet C372 jest za słaby :D Więc potrzebne są dalsze propozycje kolegów :) :) :)

No własnie tak jak powiadasz juz nawet nie poruszając sprawe jakosci dzwieku obawiałbym się iż Harmna będzie za słaby. Podpowiedzcie mi jedną rzecz bo jestem jakiem w tych sprawach. Jak byłem na krótkim odsłuchu w Media własnie L890 i HK 970 to zeby efekt stawał się przyjemny trzeba było podkręcic wzmak na przynajmniej -10db a najlepiej i -5db. I teraz moje pytanie,czy jest jakiś wyznacznik jak mocno można podkręcac aby nie obawiac się uszkodzenia zarówno wzmaka jak i kolumn. Bo wtedy miałbym od razu pojęcie czy jest on dla mnie za słaby :) taki chłopskie myslenie. :)

Hmmmmm, jak wzmacniacz niewyrabia to pierwsze co słychać, to że dzwięk się spłaszcza i ubywa basu wraz ze wzrostem poziomu dzwięku. Brzmienie robi się "nieprzyjemne". Gdy już słyszysz zniekształcony mało czysty dzwięk ("przester"), to oznacza, że wzmacniacz nie ma pary. Mogą szybko spalić się wysokotonówki. Uczciwe 100W + L890, to jest bardzo głośno, uwierz! :) Łatwo też poznać słaby wzmacniacz po tym, że własnie kręcimy gałką wzmocnienia prawie na full, a duzo głośniej i potężniej to nie gra (patrz amplitunery KD:P). Ale tak naprawdę chodzi o to, zebyś ładne basy i pełny dzwięk słyszał już po cichu, a nie musiał kręcić na full -> wtedy masz dopiero wydajny wzmacniacz :)

Zapewniam Ciebie że nie mieszkam na sali gimnastycznej i jakbyś poczytał troszeczkę więcej niż tylko ostatnią linikję to poznałbyś wszystkie szczegóły bo chyba nie za bardzo jesteś w temacie ponieważ wszyscy starają mi się doradzi jaki wzmak dobrac do L 890 ponieważ HK 970 jest rzekomo za słaby,bynajmniej próbujemy do tego dojśc :)

Moc prądowa nie równa się wydajność prądowa, a co za tym idzie poprawne wysterowanie kolumn przy coraz większych poziomach głośności. Myślę że dał radę by to zagrało, tylko nie wycisnął byś 100% z kolumn. Ja mam taką zasadę że kolumny powinny kosztować tyle ile zestaw CD-wzmak/ampli stereo. Ew. ciut w górę lub ciut w dół. Wtedy uzyskamy optimum brzmienia. NIe jest to złota zasada, ale taki kierunkowskaz.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

> Skibus

:) Wątek dotyczy problemu poprawnego wysterowania kolumn JBL-a, który nie jest taki błahy i trwialny. Pierwszy lepszy piecyk ich nie bujnie :) Jak masz coś ciekawego do zaproponowania w kwestii amplifikacji do tych skrzynek, to napisz, zamiast krytykować "fachowców" ;)

Jest banalnie łatwo je napędzić. Trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać tego co potrzeba ( i nie są to bynajmniej W ).

Wywal tego HK i kup sobie takie małe niepozorne "coś" jak Parasound z serii 1xxx lub wyższej.

tylko z tego co widze to były problem żeby wogóle produkty tej firmy gdzieś kupic bo osobiście marki nie znam i jak tu trochę szperam to widze tylko używane sprzety....nie wiem czemu ale jakoś to do mnie nie przemawia.... hmmm.Mozliwe iż sprzęt jest super ale dla mnie jakoś za bardzo obcy :)

ale dzięki za propozycje. A Odnośnie tego HK970 to od razu byś go skreślił??? wiem że może szłu z nim nie ma ale aż taki słaby to tez nie jest i jak piszą rezerwa prądowa też niczym sobie ....no dobra tak sobie gdybam ale jestem tu początkujący :)

Łączenie jbl i hk to gigantyczny błąd. Nie chodzi tylko o możliwość wysterowania kolumn ale i o brzmienie.

Co to znaczy dla Ciebie rozsądna kasa ? Spokojnie np monobloki NuForce dadzą sobie radę, cena niska, ale nie wiem czy mieści się w Twoim pojęciu "w miarę" rozsądnej

Na dla mnie rozsądna kasa to raczej skromny budżet,za wzmak ogólnie nie chcialbym za duzo płacic obstawiałem około 2tys no ale jakby trzeba było koniecznie to 3 też wyłoże

ONKYO A-9555 nie wiem jak gra ten wzmak ale ma dużo mocy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.