Skocz do zawartości
IGNORED

JBL L Studio 890 + HK 970 Czy da rade?

Mrpawlo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie,mam do was pytanko. Czy sądzicie że wzmacniacz HK 970 poradzi sobie z mozna powiedziec potężnymi kolumnami jakimi sa JBL L Studio 890??? Od razu piszę iż wiem ze to nie jakaś wysoka klasa :) ale chciałbym wiedziec czy według waszej opinii zagra to dobrze. Ogólnie połącznie Haramn + JBL zawsze mi się podobało ale tutaj bardziej interesują mnie parametry.

Dzięki za odpowiedz .Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/47914-jbl-l-studio-890-hk-970-czy-da-rade/

Mrpawlo, 24 Gru 2008, 07:56

Ogólnie połącznie

>Haramn + JBL zawsze mi się podobało

w czym rzecz skoro ci sie podoba,Harman napedzi te kolumny bez problemu,pomyśl może o innych kolumnach np Heco Metas 500 i napisz może jakiej muzyki słuchasz i na ilu metrach to bedzie grało

Jak dance i house to JBL się sprawdzą ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Mrpawlo, 24 Gru 2008, 12:36

z przwagą typowego dance,house.

wsumnie jak takiej muzy słuchasz to niema wiekszego znaczenia nawet te Jbl beda lepsze

proponowałem Heco niewiedzac otym

choć niewiem czy znasz kolumny AudioMega do techno i transów wszelakiego rodzaju jeszcze lepsze od Jbl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pablo-rock, 24 Gru 2008, 12:55

Nie popadajmy w paranoję. Wiadomo, że do JBLa przylgnęła łatka 'bas i nic poza tym' ale porównanie ich z tym AudioMega to już chyba lekka przesada.

Techno nie równa się trance, nie równa się dance i nie równa się house. JBL będą OK, tylko nie przesadź z rozmiarem kolumn i przetworników bo nie zagra ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zgadzam się z powyższym wpisem, Pablo-rock chyba nie słyszał nigdy w życiu prawdziwego techno ;)

Tak też myslałem że JBL i Harman to będzie dobry wybór tylko teraz końcowe pytanie czy LBL L 890 i HK 970 to będzie dobre zestawienie . Na ten zestaw byłem nastawiony już od dłuzszego czasu i mysle ze powinno byc dobrze.

Pozdrawiam

Moja propozycja do 25m2 z JBL: głośniki podłogowe membrany przetworników nisko-średniotonowych nie większe niż 17/18cm i max. 2 sztuki. Jeśli tego się będziesz trzymał to uzyskasz dobre brzmienie. Gdzie bas nie będzie dominował itd. ;)

DawidM, 24 Gru 2008, 13:14

>Zgadzam się z powyższym wpisem, Pablo-rock chyba nie słyszał nigdy w życiu prawdziwego techno ;)

racja jestem laikiem jeśli chodzi o techno

radoslav-wcale nie przesadzam,jeśli się okaże że Jble nie dadzą pożądanego basu zaraz kolega sub będzie musiał dokupić a z MegaAudio nie bedzie potrzeby ;-)

ablo-rock, 24 Gru 2008, 13:33

>DawidM, 24 Gru 2008, 13:14

>

>>Zgadzam się z powyższym wpisem, Pablo-rock chyba nie słyszał nigdy w życiu prawdziwego techno ;)

>

>racja jestem laikiem jeśli chodzi o techno

>

To po co powielać schematy i błędy większości.

Przykładowy link do rozszerzenia horyzontów muzycznych:

Zestaw Harmana nie jest taki tragiczny z tym, ze zalezy w jakiej cenie toto kupisz. ja kupilem Limited Edition w cenie 200 euro za komplet nowy w niemeickim saturnie i wiecej bym na niego nie wydal no moze 250. Do muzyki jaka sluchsz sprawdzi sie mysle. Zestaw w/w gra obecnie u mojego brata z magnatami quantum 506 i rzeczywiscie twoeza niezle zestawienie .

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

HK i JBL to koszmar. Podbite wysokie basy, brak niskich, słaba średnica i koszmarna góra. Ale luzik wielu ludziom właśnie tek się podoba. Właściwie każdej muzyki można na tym słuchać ( o ile ktoś nie ma wymagań do jakości ). Nigdy nawet do sypialni bym czegoś takiego nie kupił.

To taki właśnie dźwięk którym wielu się podoba(którzy jeszcze nie są na etapie poszukiwania fajnej średnicy), chociaż ja bym połączył to właśnie z Magnatami(lepszy wybór).

użytkowałem przez jakiś czas L880 z HK i dziwi mnie opinia, że te kolumny mają podbity bas(może i seria northridge tak ale nie studio L). Może minimalnie ale większość kolumn w tej cenie tak ma. Poza tym te kolumny schodzą dość nisko i grają średnicą wysuniętą do przodu. Co do góry to faktycznie nie jest ona najmilsza, co powoduje, że słabo nagrane płyty mogą się dawać we znaki. Do trance są dobre ale pod warunkiem, że nagrania to nie kiepskiej jakości mp3. Gdybym słuchał tylko trancu to bym je zostawił, ale że słucham również jazzu, rocka i innych(i to często wieczorami),to odpadły. Te kolumny swoje walory pokazują na dość znacznie podkręconej gałce pieca z dynamiczną muzyką.

miałem te same kolumny ponad rok ale inny wzmacniacz i grają bradzo dobrze bas bardzo nisko shodzi tak samo nisko jak subufer jbl serji E bardzo mocne i wytrzymałe kolumny inne firmy jak kef czy jamo czy heco to GÓWNO kolumny muszą grać mocno mieć duży bas i żeby było każdy szczegół słychać a jbl studio właśnie takie jest

Michal098, 25 Gru 2008, 00:03

>miałem te same kolumny ponad rok ale inny wzmacniacz i grają bradzo dobrze bas bardzo nisko shodzi

>tak samo nisko jak subufer jbl serji E bardzo mocne i wytrzymałe kolumny inne firmy jak kef czy

>jamo czy heco to GÓWNO kolumny muszą grać mocno mieć duży bas i żeby było każdy szczegół słychać a

>jbl studio właśnie takie jest

niesamowite spostrzeżenia Kef,Heco i Jamo to gówno no no,ale najlepsze jest to że szczegóły słychać w basie,mocnym dużym wytrzymałym jak sub jbl Seri E,chcecie szczegółów to najlepszy jest sub jbl

huhuhuhuhaaaa

Sorry ale sub JBLa ( nie pamiętam z jakiej serii był coś ok 3-4 tyś ) grał fatalnie. Na tyle fatalnie, że kolumny schodziły niżej ( oczywiście nie JBLa ).

Omijam wyroby tej firmy wielkim łukiem. Dla mnie shit jakich mało

Skibus jak to jest shit to jakie są lepsze ? bo jak byłem na odsłuchu firmy jamo heco i kef to sie zesrały przy jbl studio basu w nich nie było i jak podgłośniłem to pierdzieć zaczeły

Kurcze to już sam nie wiem jak mam to rozumiec. Powiedzmy że połączenie HK i JBL L Studio mi odpowiada ale gdy zadaje pytanie czy HK 970 poradzi sobie z L Studio 890 to niektórzy piszą że tak bez problemu , inni że tak ale nie wycisne z nich ostatnich soków :) a inni ze kompletnie nie dadzą rady ....hnnnn to jak mam to rozmumiec:) .

Wiadomo że znam parametry tego wzmacniacza i kolumn i zdaję sobie sprawę iż wzmacniasz w porównaniu do kolumn jest trochę przysłabawy ale przecież nie chcę robi caonocnych imprez tylko spokojnie sobie słuchac w domu no ewentualnie od czasu do czasu znajdą się takie wieczory kiedy będe potrzebował wykrzesic z nich trochę więcej "niż głośno" i pytanie czy wtedy ten zestaw da rade:)

Naprawde dzięki za porade.

Wiesz, jakoś "grać" to będzie, ale bez szaleństw... Tzn. daleko, daleko poza możliwościami samych kolumn. I nie chodzi tu o robienie imprez, tylko samą jakość dzwięku harmana, którego brzmienie nie jest zbyt "wyrafinowane" :)

No ale powiedzmy iż nie jestem wyrafinowanym audiofilem i aż tak bardzo nie zalezy mi profesjonalnym odsłuchu tylko bardziej lubie wrzucić dobre bity dance i trance a że często robie wspomiane imprezki w domu dlatego zastanawiam się czy ten wzmacniacz uciągnie kolumny w sposób bynajmniej wystarczajacy :)

A jezeli nie to jaki wzmacniacz wybrac,zaznaczajac iż interesuje mnie tylko Harman z powodów czysto prywatnych,poprostu produkty tej firmy mogę kupic DUZO taniej. A że wzmacniacz stereo według mnie do odsłuchu stereo daje lepsze wyniki niz amplutuner wielokanałowy do odsłuchu stereo to zdecydowałem się własnie na HK 970 i z tego co sie pytałem powinno być SI.

Jeżeli jestem w błędzie lub gdzies sie myle prosze o podpowiedz.....

Dzieki za porady

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

A wy to i ścięta i nie święta to się o te jakieś JBL cipuacie! :D

nie ma innych firm na naszej planecie? Mi bardzo pasuje ta firma i wiem, że są lepsze, po co się tak tłuc o to samo ciągle? Lepiej zaproponujcie jakiś piecyk do L890, bo wnioskuję z wpisów autora, że mu się podobają i mają zostać. A co z tego, że gówniane i nie grają?? Jeżeli koledze pasują!!!

Jaka kasa na piec?? HK970 z góry można skasować, on raczej do serii E odpowiedniejszy i to też max do E80 (u mnie grał na +5dB :D)

No ale wtedy co z Harmana innego wybrac???

Kurcze byłem kiedys na krótkim odsłuchu HK 970 + własnie 890 i powiem szczerze ze było naprawe ok tylko co mozna powiedziec po 2 minatach słuchania w media markt ;p ;p ;p

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

hmmm, w sumie biorąc HK970 dużo nie ryzykujesz. Ja swojego bite 2 lata temu sprzedałem za 1200zł

teraz za 1000 pewnie dopadniesz. Ja bym na Twoim miejscu tak zrobił. Posłuchał jakiś czas. Będziesz wiedział co ci pasuje a co nie i co dalej... w jaką iść stronę.

te klocki są w miarę chodliwe, więc i sprzedać nie trudno. Grać to to będzie, ale L890 mogą znacznie więcej niż zaoferuje im HK w tym wydaniu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.