Skocz do zawartości
IGNORED

tani sprzet stereo ???

aoc5

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli kolumny muszą być nowe to polecam zainteresować się markami Rubikon i Wharfedale. Można je w jakichś promocjach dorwać sporo poniżej 1 kzł za parę. Sam używam Rubikonów RP16 do kina domowego, do muzyki jakiej głównie słucham słabo się nadają (Norah Jones, Diana Krall itp...) ale Evanescence słucha mi się na nich przyjemniej niż na moim głównym zestawie. Nawet niski model ampli do kina nie ma problemów z ich napędzeniem. Kolumna wygląda dosyć ładnie, okleina jest niezłej jakości. Jeśli mieszkasz w pobliżu jakiegoś sklepu audio warto się wybrać i posłuchać.

Dla ciekawostki powiem, że małe monitorki Telefunkena z Allegro kupione za 70zł z przesyłką zdeklasowały je prawie we wszystkich aspektach brzmienia w repertuarze typu pop, jazz czy podobnych, sądzę że i "kultowym" M1 czy M2 by dały radę :) Niestety nie słucham gatunków muzyki preferowanych przez założyciela wątku więc moją radę trzeba traktować tylko jako sugestię...

mikson, 27 Gru 2008, 09:42

>zgadzam się z dawidem że pianocraft jest na początek bardzo dobrze grającym zestawem uniwersalnym, zawsze można zmienić monitory i okablowanie

Ja się natomiast nie zgadzam z twierdzeniem, że zmiana kabli sprawi że kolumny że małe kolumienki będą świetnie grały w 20 metrach. Przy jakimś spokojniutkim plumkaniu to może i owszem. Ale nie o to chodzi tutaj panowie.

DawidM, 27 Gru 2008, 10:11

>Jeśli mowa o AE to to jest warte zainteresowania:

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardziej bym polegał na starszej i sprawdzonej serii Evo. Zwłaszcza na początki wybierałbym sprawdzone rozwiązania.

Ukryta Zawartość

nie napisałem że tylko po zmianie kabli piano zaczyna grać, po zmianie na lepsze monitory i po zianie okablowania piano wyraźnie rozwija skrzydła :) a to różnica i nie łap za słówka

Focal + Naim

mikson, 27 Gru 2008, 11:15

Nie łapie - tylko chodzi mi o to, że w 20 metrach i przy tej muzie to zdecydowanie podłogówki i jakaś żywsza elektronika. Jeżeli zmienisz nawet w Piano kolumny na jakieś monitory to tylko jakieś duże. Ale niestety Piano raczej nie napędzi dużych monitorów odpowiednio, żeby grały naprawdę dynamicznie. Więc chłopak się nakombinuje i może się okazać że na darmo kase wywali.

Hmm..dynamiczne monitory-Triangle, tylko tu ceny się zaczynają od 1500-1700zł za najmniejsze Stelle ES(które posiadam), a do takiego metrażu to najlepiej Titusy lub Comety(ceny od 2000zł w górę), więc raczej odpada z tym budżetem.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Druga strona że Triangle do metalu to nie za bardzo ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

hehe uwielbiam takie teksty, jak triangle do metalu nie pasuje to znaczy ze nic nie pasuje.z drugiej strony zespoly glosnikowe lat 80-90 jakos pasowaly, wiec moze warto tam szukac, w koncu metal to muzyka tych lat. na koncertach metalowych w naszych klubach naglosnienie jest slabe, pierdza tam jakies tuby, i mega subwoofery np. kto byl na koncertach metalowych w proximie czy stodole wie o czym mowa. ale jakos nikt nie narzeka. do metalu najwazniejsza jest potega brzmienia reszta jest drugorzedna.na audiofilskich pierdziawach przestery brzmia jak suszarka do wlosow, lepiej juz kupic altusy.

Metal to nie moja broszka, skłaniał bym się jednak ku kolumną ciemnym w brzmieniu, by właśnie tą potęgę brzmienia(dolne rejestry) uzyskać. Co do klubów to racja Warszawka ma mało undergroundowe miejsca :P Śląsk ma więcej w tym miejscu do zaoferowania jeśli chodzi o kluby.

testowałem wcześniej piano e410 z b&w 685 dynamicznie z dobrym basem do 20m2 spokojnie wystarcza,

natomiast można też wyrwać piano e410 z firmowymi monitorami i dodatkowych woofem do 2tys

Focal + Naim

Ja mysle ze szkoda kasy na te wymieniane tutaj produkty.Pianocrafty słuchałem w marketach i nie usłyszałem muzyki jakos.Mozliwe ze to gra jakos w domu ale ja bym nie kupił.Był na allegro wzmak klein hummel za 300 zeta i zlitował sie nad nim jeden forumowicz.A tutaj 2 tysiaki za byle padake z Chin.

Grundig High Fidelity

Wierz mi że po wymianie kolumn i kabli Piano pokazuję przysłowiowy pazur. W moim obecnym zestawieniu cenie sobie nasycenie dźwięku, przestrzenność i pokazanie konturu, detalu, dynamiki. Jeśli chodzi o spokojne klimaty zestaw spokojnie gra na poziomie zestawów 2 krotnie droższych. Szczególnie jeśli chodzi o wyżej wspomniane cechy. Choć jak wiadomo pokój nie może być zbyt duży.

mi sie znudziło juz to pukanie audiofilkich zestawów.wszystko gra jak dla mnie do dupy .szczególnie te wszelkie monitorki zachwalane .u mnie nie ma powrotu do tego szajsu.przeszło mi jak posłuchałem starych telefunken na papierowych głosnikach z magnesem alnico.Za cene dobrej flaszki obecnie do zakupienia.Tylko trzeba sie przełamac mentalnie ze tak to nazwe ;-)

teraz mam inne kolumny co raz graja jak bajka a po chwili brzmia jak słuchawka telefonu.te są fajne -te nowe nie są fajne.

Grundig High Fidelity

heh kazdy pisze co innego ale to moze i dobrze ,bo wyraza swoje zdanie :)

powmyslałem troche nad tym co piszecie , popytałem kumpli i sie okazało ze ktos u mnie w miescie ma do sprzedania missiony m35 za 950 zł do małej neg :P pisałem z kolesiem i w poniedziałek ide zobaczyc jak one wygladaja i graja :P

Ja wsumie raczej nie naleze do audiofili i znawców wyszukanych dzwieków ,moze po kupieniu nowego sprzetu sie cos zmieni :P wsumie teraz to lepszy dzwiek mam na słuchawkach niz na moich kolumnach :P

pozdro

>mzawek, 27 Gru 2008, 15:09

>Był na allegro wzmak

>klein hummel za 300 zeta i zlitował sie nad nim jeden forumowicz.

Ano zlitował się zlitował :) Trzeci ze znaczkiem Telewatt w kolekcji :) Swoją drogą - ten wzmak kosztował 3000 DM, wydaje mi się, że jest to rozwinięcie mojego studyjnego SB 280 tylko na rynek audiofilski, z selektorem wejść, drewnianą obudową itd., ale zobaczymy cóż jest on wart...

Pozdrawiam,

mission seria m to dobry pomysł, ale 35-ki moga za bardzo nawalać basem, koniecznie posłuchaj m33 nie sugeruj sie ilościa przetworników, m33 zdobyły gwiazdozbiór gwiazdek bodajże w 2005 roku w którymś czasopiśmie, tak na marginesie

m33i o ile mi wiadomo to są monitory (m32i) z dobudowaną komorą balastową, czyli w 20m^2 przy głośniejszym słuchaniu i tego typu muzyce mogą sobie nie poradzić... Jak kolega ma możliwość posłuchania czegoś większego to nie zaszkodzi to zrobić :)

Może Dali 505 za 500 zł?

Ukryta Zawartość

A do tego reszta Rotela np:

Ukryta Zawartość

i CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetny zestawik te rotele i dali powyżej, pod warunkiem jednak że nikt w nich nie grzebał.

"m33i o ile mi wiadomo to są monitory (m32i) z dobudowaną komorą balastową, czyli w 20m^2 przy głośniejszym słuchaniu i tego typu muzyce mogą sobie nie poradzić... Jak kolega ma możliwość posłuchania czegoś większego to nie zaszkodzi to zrobić :)"

Nie mogę się zgodzić z powyższym - m33 podłączone pod wydajny wzmacniacz na pewno wystarczą na 20m2 - u mnie phonary vol2 (podobnej wielkości i konstrukcji) spokojnie dają radę w 27 m2 a gałka potencjometru żadko wędruje wyżej niż na "dziewiątą".

Cóż, jak się da, najlepiej wypożyczyć przed kupnem i przetestować na własnym metrażu.

Niech autor wątku wybiera... Co do wystarczalności m33i w 20m^2 to mocno zależy od "upodobań". Teraz wystarcza mi wzmacniacz 2x14W i kolumny z głośnikami o mocy 5W ale jak byłem "młody i głupi" to używałem sprzętu który pozwalał na osiągnięcie natężenia dźwięku spotykanego na dużej dyskotece czy koncercie ;) Zgadzam się że do "normalnego słuchania" taka kolumna jak m33i wystarczy w 20 metrach.

Jeszcze raz powtarzam ze m33 wystarczą spokojnie do 20m2, odsłuchiwałem te kolumny w pokoju odsłuchowym w audio klanie na moim leciwym klocku rotelowskim, miedzy innymi metallica s&m ammon amart ac/dc, ... najlepiej porownac jak jest gdzie z 35kami, a przecież cena..

no i byłem dzis na odsłuchu :) pokój wiekszy niz moj jednak nie duzo ,m35 były podłaczone do ampli harman kardon i cd pionieera i powiem ze to grało naprde extra :) moze i sie nie znam ale jetem pod ogromnym wrazeniem ,moze to dlatego ze nie miałem okazji posłuchac czegos lepszego :P ale mysle ze te kolumny mi wystarcza na 100 % i do tego ladnie utrzymane :P moze z 2 ryski wiksze ,mech chyba ok bo ladnie grały itp i do tego neg i wyszło 900 zł :P teraz jeszcze musze jakis wzmacniacz lub ampli ,cd i mozna łupac :P

pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.