Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny AkustyK i elektronika do nich

Jancio

Rekomendowane odpowiedzi

"Akustyki" to temat raczej niszowy, ale fajnie byłoby gdyby ich posiadacze (nie wątpię że są tu tacy) ułatwili sobie nawzajem życie i opisali swoje doświadczenia - z czym się zgrywają a na jakie miny nie włazić.

Posiadam RD1 (obecnie to się chyba nazywa RD11 :) i dobór naprawdę dobrej elektroniki do nich jeszcze przede mną.

Niemniej zakladam że na parę najblizszych lat zostają jako baza wokół której żongluję klockami, aż trafię na to co trzeba (jak poprawi się budżet, niestety życie trochę przygasiło plany w tym roku).

Ponieważ jednak czymśgrać trzeba, na razie karmię moje RD1 tym czym mogę...

Wstępnie, z testowanych wzmacniaczy (CA 640, rotel RA-06, Onkyo Integra 8870 (mialem go w momencie zakupu kolumn), NAD 325bee, primare A10, marantz PM 64, marantz pm 80) zdecydowanie najlepiej zgrał się primare. Przy wszystkich w/w zagrał jak z innej bajki, choć to najniższy i stary model firmy.

Źródłem jest DAC Beresford, jako transport do dac-a philips cd 650 (na wyjściu analogowym nawet nie zbliża się do tego co daje ten tani DAC) plus dvd pioneer 410 (skoro jest DAC, czemu nie obejrzeć filmu sluchając dźwięku z revelatorów :)

Zarówno DAC jak transport w najblizszym czasie do tuningu.

Posiadacze akustyków, ujawniajcie się ze swoimi doświadczeniami :)

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

https://www.audiostereo.pl/topic/48005-kolumny-akustyk-i-elektronika-do-nich/

>O!

>I jak Cię się lampki z revelatorami skleiły?

Ja pisałem juz wczesniej ten gosnik potrzebuje ciepło grająceo wzmacniacza. U mnie swietnie sie spisywał z amplifonem wt-40 i teraz go testuje z jadisem orchestrą. Mimo ze posiadam juz ciepło grający zestaw to wciąz szukam jakis kabli które jeszcze wyłoagodzą i ocieplą dzwiek.

A posiadaczom swiezych kolumn na tych głosnikach nie zazdroszcze bo czeka ich długie wygrzewanie. Pozdrawiam.

Tu nie chodzi o podziały i strojenie zwrotnicy. Ten głosnik sam w sobie nie wiem moze z racji budowy ma raczej "suchą" srednice ale dla mnie nie jest to wadą. Wielką zaletą jest naturalnosc, brak podbarwien (akurat w mojej konstrukcji). Mówiąc o ciepłym charakterze miałem na mysli porównanie z węglową 18-stką scan speaka która ma wieksze nasycenie srednicy stąd automatycznie wydaje sie cieplejsza.

Pozdrawiam

Ja miałem R1 i niestety nie zgrały się z elektroniką Arcama. Zdecydowanie siedzące tam scany potrzebują cieplejszej elektroniki. U mnie było sterylnie. Dokładniejsze spostrzeżenia w wątku o R1. Ale z uwagi jednak na to, że AkustyK ma naprawdę interesujące i przemyślane projekty w miejsce R1 starałem się znaleźć zestaw w sam raz do mojej elektroniki i padło na HND, które właśnie buduję. A czy wybór dobry to się okaże w przyszłości, gdy już będą gotowe.

Dla ułatwienia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje R1 wersja 4 Ohm na Revelatorach 18W4531G00 i D2905/9900 grają z Electrocompanietem ECI1. Jest to niezwykle zgrany duet. ECI1 nasycił i wypełnił brzmienie R1 trzymając jednocześnie membrany twardo z pełną kontrolą. Same R1 grają bardzo neutralnie z piękną górą i świetnym basem. Po miękkich lub kluskowatych kolumnach komuś może zabraknąć sosu w średnicy, ale ta nie jest sucha czy bezbarwna. Jest bardzo naturalna i papierowo neutralna, dlatego revelatory do towarzystwa potrzebują coś cieplejszego i nasyconego, aby było muzykalnie i przyjemnie.

U mnie to było tak. Zamówiłem elementy do R2 (SS9900 + 2x18W8531). Przy odbiorze Pan Andrzej zdecydowanie polecał na górę R2904/7000. Przez 2 tygodnie próbowałem zaprojektować obudowę, Ale przy tym układzie głośników nic w miarę oryginalnego nie mogłem wymyślić.

I wtedy zaproponowałem Panu Andrzejowi modernizację -dopasowanie zwrotki R4 do układu 3,5 (z 12M na środku). Zlecenie zostało przyjęte, ale z dwoma warunkami: 9900 zastępujemy R2904/7000 i układ 3 drogi.

Co ja miałem z tym dyskutować? Zwłaszcza, że niechcący wyszedł układ szczytowych Xavianów. Ale w tym przypadku obudowa zamknięta i inne częstotliwości podziału zwrotki.

Jak to gra? Panowie KOSMOS! Jeszcze z Denonem PM1500AE zagrało o klasę lepiej niż na SS9300 i dwóch Vifach. Teraz z Marantzem PM11S2 i 4 tygodniach wygrzewania jest bajecznie. Nareszcie słucham muzyki bez analizowania poszczególnych zakresów częstotliwości, zgranie (fazowanie głośników) wydaje się idealne. Absolutnie nie czuje się podziałów zakresów częstotliwości. R2904/7000 z 12M to znakomity duet, rzadko stosowany bo wymuszający dwie 18 na dole, zwłaszcza w przypadku OZ. A to „w normalnych warunkach” przekracza 20 tys. zł.

Wracając do tematu. Dlaczego Marantz a nie Denon. Moc podobna, damping factor zdecydowanie po stronie Denona. A więc co. Przy całej swojej klasie, którą moim zdaniem Denon posiada, to niestety suchotnik. I nawet układ z SS9300 na górze i niskie zestrojenie całości niewiele tu pomogą. Kiedy po 2 tygodniach, u brata, ponownie posłuchałem mojego poprzedniego zestawu, nie mogłem uwierzyć, że gra to tak przeciętnie. Niestety.

Dodam tylko, że u mnie stoi to w 16 metrach, i zapewne dobrze by było przesunąć jedną ze ścian ze 2 metry.

I jeszcze jedno. Przed zakupem Akustyków warto ich posłuchać. Te kolumny grają dźwiękiem otwartym. A praktyka np. z Audio Show pokazuje, jak wielu jest wśród nas miłośników smyranek. Nie prawdziwego grania a właśnie takiego, o jakim śpiewał Młynarski: Perkusja niech ledwo mnie szura…fa rarara, fararara…

Pozdrawiam.

YunnanTEA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

YunnanTEA, 31 Gru 2008, 00:05

Też jestem zdania, że marantz do tych głośników zdecydowanie lepiej się wpasuje niż Denon. Te scany lubią zdecydowanie cieplejszą elektornikę.

>U mnie to było tak. Zamówiłem elementy do R2 (SS9900 + 2x18W8531). Przy odbiorze Pan Andrzej

>zdecydowanie polecał na górę R2904/7000. Przez 2 tygodnie próbowałem zaprojektować obudowę, Ale przy

>tym układzie głośników nic w miarę oryginalnego nie mogłem wymyślić.

> I wtedy zaproponowałem Panu Andrzejowi modernizację -dopasowanie zwrotki R4 do układu 3,5 (z 12M

>na środku).

Witam mam akustyki rr2 czyli dwie 18-stki i ring revelatora. Myslałem zeby zrobic sobie wiekszą konstrukcje własnie dodając 12 ste tego producenta. Mógłbys podesłac mi schemat zwronicy o ile to nie problem. Pozdrawiam

myslalem tez nad taką alternatywą i to by mi najbardziej pasowało.

Na dół zamiast jednej 18-stki dac basowego revelatora (26 cm) potem 18 potem 12 a na kocu ring revelatora. Tyle ze moj jadis nie uciągnie raczej tego. Ale za jakis czas powinny byc u mnie monobloki na gm 70.

Z drugiej strony dwie 18 -stki daja juz sporo dołu i nie wiem czy jest sens dawac woofer dodatkowo (koszt 2 głosników 2000 zł).

YunnanTEA - piękne kolumny

wczoraj słuchałem u kolegi 3-drożną konstrukcję Akustyka na SS Revelatorach i naprawdę pokazują wielką klasę.

Nie wszystko high-end co się świeci......

areg, 31 Gru 2008, 12:22

>wczoraj słuchałem u kolegi 3-drożną konstrukcję Akustyka na SS Revelatorach i naprawdę pokazują

>wielką klasę.

Co to za konstrukcja? Może masz na myśli 2,5 drogi? Nie przypominam sobie, żeby w AkustyKu było jakieś projekty trójdrożne na revelatorach.

nautilus 81

jeśli szukasz kabli to posłuchaj koniecznie wysokie modele ultralinka, np. Excelsior mk2, lub Ambiance. lekko ocieplają dźwiek, nie powodując utraty rozdzielczości, mają mocny bas i gorącą średnicę. Ale oczywiście trzeba sprawdzić samemu. najlepiej przetestować kable wygrzane bo te akurat swoich właściwości nabierają po jakimś czasie. Pozdrawiam

areg, 31 Gru 2008, 13:10

>Iceman - robiona na zamówienie 3-drożna na R2904/7000, 12M i 26W w pięknych obudowach Avalona.

Masz jakieś fotki? Możesz coś więcej opisać odnośnie konstrukcji?

fotki kiedyś były na forum - wklejał je Pan Piątek, który robił obudowy. Niestety nie znam szczegółów odnośnie podziału, budowy zwrotnic ect.

Nie wszystko high-end co się świeci......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.