Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny kompozytowe - ogólne zagadnienie

Amnes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jest to mój pierwszy temat na forum. Chciałbym w nim rozpocząć dyskusję o kolumnach wykonanych z kompozytów nie drewnopochodnych. Jak wiadomo większość kolumn w dzisiejszych czasach jest budowana z materiałów drewnopochodnych. Są to wszelkiego rodzaju sklejki, płyty wiórowe, mdf czy naturalne drewno. Jak udało mi się dowiedzieć z tego jakże zasobnego forum nie są to jedyne materiały z których kolumny są budowane. Mam wizję zbudowania kolumn z kompozytu składającego się z włókna szklanego, włókna węglowego, żywic epoksydowych. Nie mam zbyt dużej wiedzy na temat budowania kolumn ani obróbki kompozytów, natomiast wiem że przeprowadzenie merytorycznej dyskusji na tym forum może mnie zaprowadzić do rozpoczęcia i ukończenia projektu.

Mam za to zapał i zdolności manualne jeżeli chodzi o całą babraninę przez którą trzeba będzie przejść.

Właśnie rozpocząłem studia na PW MEiL i będe miał stuczność z takimi kompozytami. Chłopaki budują ciekawe maszynki z nich. Taka dygresja.

Muzyka której słucham to elektronika w formacie najczęściej cyfrowym. Nie chcę robić tutaj śmietnika i dyskusji o formacie cyfrowym, ale audiofilem nie jestem, natomiast cenię sobie muzykę która trafia w mój gust i wiem też, że nie jest ona najwyższych lotów pod względem produkcji i masteringu, więc format mp3 uważam za wystarczający. Zresztą nagrania są na nim wydawane i sprzedawane.

Powracając do dźwięku. Uważam, że dobre kolumny powinny mieć neutralną charakterystykę. W końcu muzyk dokonuje odsłuchu na monitorach o takich parametrach dostrajając go na nich. Kolumny mają reprodukować dzieło muzyka w niezmienionej formie. Dla mnie oznacza to szybki, kontrolowany bas, wyrazistą średnicę i nienatarczywe wysokie tony.

Widzę że zbyt bardzo się rozpisałem, ale jest tyle szczegółów które należałoby poruszyć, aby przybliżyć Wam drodzy forumowicze to co chciałbym osiągnąć, że nie sposób to zrobić szybko i składnie. Nakreślę więc jeszcze to o czym myślałem:

-Kolumna podłogowa z obciążeniem u dołu

-Co najmniej część wykonana z kompozytu np. przód w którym zamocowane są głośniki i reszta z mdf'u

-Budowa trójdrożna zamknięta

-Głośnik basowy o lekkiej membranie i dużym wychyleniu

Z każdego z tych założeń jestem skłonny zrezygnować jeżeli zostanę przekonany. Chciałbym, by kolumny miały wysoką sprawność, i żeby równie dobrze grały w dużym pomieszczeniu jak i względnie małym ale wystarczająco dużym na podłogówki.

Wszelkie odpowiedzi w temacie są mile widziane; podejrzewam że po złamaniu pierwszych kilkunastu postów dyskusja się już potoczy.

Zacznijmy więc od wad i zalet kompozytu względem mdf'u. Myślę, że zasadniczą zaletą kompozytu jest jego sztywność. Wykonanie z odpowiednich materiałów zminimalizuje zjawisko rezonansu.

Podkreślam ponownie że jestem laikiem jeżeli chodzi o budowę kolumn, spodziewam się niekończącej ilości rzeczy trudnych do zrozumienia, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Czekam na odpowiedzi i będę starał się jak najszybciej odpowiadać na wszelkie sugestie/pytania.

Pozdrawiam, Maciej

Witaj Macieju.

Już myślałem, że całą kolumną zrobisz z kompozytów. Wspominasz jednak o MDF-ie. Twoje założenia są szczytne. Puryści stwierdzą jednak, że bas powinien mieć odpowiednią powierzchnię membrany. Co prawda równoważenie powierzchni poprzez zastosowanie większej ilości mniejszych (patrz: o lżejszym zawieszeniu czyli „szybszych”) głośników jest też jakimś wyjściem. Samo poleganie na dużych wychyleniach może być złudne.

Jesteś specem od kompozytów. Sprostuj więc moje wątpliwości:

Kompozyty są sztywne i sprężyste. Doskonale będą przenosiły pasożytnicze drgania. MDF (są rożne rodzaje) znakomicie tłumi drgania wewnętrzne.

Czy możesz uzyskać z kompozytów odpowiednie grubości, np. 20 mm?

Czy jesteś w stanie wykonać z kompozytu strukturę naturalnie sztywną (jakieś plastry miodu, itd)?

Czy możesz zastosować jakieś warstwy stratne?

To na razie tyle.

Kiedyś planowałem(nadal planuje)pokryć wewnętrzne ścianki komory średniotonowca żywicą, podobno tam daje to największe korzyści. Mój projekt jest jednak nadal w proszku...

Jeżeli miałbym budować kolumnę z kompozytu, to jak już, to wszystkie ścianki, nie tylko front.

Szkoda że Argos nie zagląda na forum, może miał by ochote coś powiedzieć w temacie.

Cześć. Widzę że już zaczyna się ostra jazda bez trzymanki. I o to chodziło.

Zaznaczam tylko: Nie jestem specem od kompozytów, mam o nich dość nikłe pojęcie natomiast chce rozważyć problem budowy kolumny kompozytowej na forum, wyciągnąć wnioski i oby się udało coś na koniec zbudować.

>Kompozyty są sztywne i sprężyste. Doskonale będą przenosiły pasożytnicze drgania. MDF (są rożne

>rodzaje) znakomicie tłumi drgania wewnętrzne.

Sztywne tak. Sprężyste - absolutnie nie w tym przypadku. Zakładając poprawne wykonanie. Wszystkie chwyty dozwolone, możemy nawet założyć zrobienie jakiegoś szkieletu z twardej i sztywnej stali. Jeżeli już to kruche np. kompozyt żywica i włókno węglowe nie zgina się tylko pęka, pochłaniając energię.

>Czy możesz uzyskać z kompozytów odpowiednie grubości, np. 20 mm?

Podejrzewam, że w domowych warunkach jest to niemożliwe. Moja koncepcja przewiduje zrobienie kolumny o dość innowacyjnym kształcie, z czego front chciałbym mieć z jakiejś ładnej plecionki węglowej dla celów nie tylko estetycznych, ale przede wszystkim estetycznych. Reszta ze szkła i innych materiałów - zobaczymy co nam ta dyskusja wywlecze.

I tu padają z mojej strony pytania zasadnicze. W jaki sposób wykonać elementy obudowy?

Zakładając zrobienie kolumny w całości z kompozytów w jaki sposób to zrobić. Jeżeli będą to 2 elementy wymagające sklejenia to powierzchnia łączenia musi być perfekcyjna. Jeżeli z jednego elementu zbudowanego np. poprzez okładanie kolejnymi warstwami pianki którą się później wytrawi to od strony zewnętrznej jeden bajzel wyjdzie. Jakim sposobem się tego nie zrobi problemem będą otwory głośnikowe. Chyba że granice będą zaznaczone w formie.

Jak widać już Zapowiada się na to że będę musiał zrezygnować z jakże szczytnego celu zrobienia kolumny w pełni kompozytowej na rzecz jakiegoś prostszego projektu opartego po części o mdf. Przynajmniej na początek dla zdobycia doświadczenia diy i ogólnie z kompozytami. Niewykluczone również, że zrezygnuję z pomysłu dość frywolnego kształtu obudowy na rzecz klasycznego graniastosłupa. Ale powracając do ogólnego zagadnienia. Jeżeli już zejdziemy do poziomu monitorka 2-way o kształcie graniastosłupa zastanawia mnie problem łączenia kompozytu w mdf'em. Wszystko sprowadza się jednak do tego że konieczne będzie zrobienie formy dwuczęściowej na front kolumny o bardzo wysokiej dokładności wymiarowej. Można byłoby dzięki temu wykonać tył frontu wsuwany na przód tyłu kolumny i przyklejany żywicą. Niezależnie od tego czy tył kolumny będzie z żywicy czy mdf'u przód będzie jednakowy. To dałoby większe pole do popisu pod względem stopniowego rozwoju projektu.

Koniec końców chciałbym jednak stworzyć kolumnę podłogową. Jak Słusznie zauważyłeś mały przetwornik basowy a nawet dwa nie będą w stanie przekazać monumentalnego dźwięku (nie ukrywam chcę aby kolumny były znacznej mocy co najmniej 100watt sinusoidalnej bez znacznego obciążania przetworników) Był może lepszym pomysłem byłoby zastosowanie dużego subwoofera na bardo niskie częstotliwości i mniejszego na wyższe niskie częstotliwości. Tu z kolei pojawia się problem mojej niewiedzy z zakresu budowania zwrotnic. Nie mam pojęcia jak komplikuje się sytuacja od 2 przez 3 aż po 4-drożną kolumnę. Chętnie się dowiem z grubsza. Temat ten ma za zadanie rozważenie coś pokroju Kolumny (w miare :P)bezkompromisowej z kompozytu. Budżet na przetworniki raczej ograniczony mocno. Nie chcę wnikać w szczegóły budżetowe bo bardzo nieciekawie się zapowiadają eksperymenty z kompozytami ale byłbym więcej niż zadowolony jeżeli ktoś z forum mieszkający w Warszawie czy okolicy wsparłby mnie jakimiś głośniczkami i strojeniem jeżeli już coś bym wykonał, bądź też wspólnie byśmy wykonali. Zasadniczo chciałbym zobaczyć jakieś zainteresowanie ze strony forumowiczów względem tak egzotycznego w świecie kolumn materiału jakim niewątpliwie są kompozyty. Być może dyskusja zaprowadzi nas do zaprojektowania i wykonania gamy kolumn diy z kompozytów. Jeżeli temat nie podłapie odpowiedniej ilości osób udzielających się w nim to prędko upadnie, dlatego liczę na pomoc. Cały czas widze, że puszczam solidny słowotok i nie jestem w stanie sprecyzować co mam na myśli ale generalnie chodzi o zrobienie kolumny z kompozytu :D.

Pozdrawiam.

P.S. widze że będą problemy z opanowaniem systemu odpowiedzi na tym forum. am nadzieje że wybaczycie mi pomyłki.

Witaj marko3T.

Nie ukrywam, że jestem mile zaskoczony twoim udziałem w dyskusji, gdyż jak zdążyłem zauważyć odwalasz kawał dobrej roboty jeżeli chodzi o budowę kolumn.

Co do Argos'a. Jak mniemam osoba/firma budująca kolumny kompozytowe nie ma zbyt dużego interesu w dzieleniu się swoimi doświadczeniami, ale kto wie.

Jeżeli chodzi o budowanie z kompozytu czy mieszaniny z mdf;em to omówiłem ten temat po części we wcześniejszym poście. Celem jest zrobienie całej kompozytowej, co nie wyklucza form przejściowych po drodze.

Niezłym materiałem który można wykorzystać przy mniejszych nadbudówkach do głośników średniotonowego i wysokotonowego jest chemoutwardzalna szpachla samochodowa. Konstrukcję zrobiłem z 2cm mdf klejonego żywicą epoksydową a na nią nałożyłem ok 4,2kg szpachli . Całość jest bardzo sztywna i dobrze zdaje egzamin.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

bogdan_, to że szpachla samochodowa jest kompozytem jest niezaprzeczalne. Nie jest to jednak kompozyt i metoda wykonania kolumn, która da zamierzony efekt. Szpachla w żadnej materii nie ma nawet choćby trochę parametrów mechanicznych których oczekiwalibyśmy od kompozytu przeróżnych włókien (węglowego, aramidowego-kevlar czy szklanego) w połączeniu z żywicą. Szpachla to zwykła żywica epoksydowa z ogromną ilością wypełniacza. Na dodatek z czasem się odkształca i pęka, chyba że utwardzimy ją uv bądź kupimy towar naprawdę wysokiej jakości - cena szybuje w kosmos. Jedyną rzeczą do której mogłaby się przydać to prace wykończeniowe jak u ciebie. W tym przypadku nie planuję jednak wykorzystywać szpachli do niczego. Byłoby to jak wkładanie silnika od malucha do faroserii ferrari.

Trafiłem w sieci na ciekawy film ukazujący budowę wiolonczeli z kompozytu włókna węglowego.

Ukryta Zawartość

Ukazuje on jedną z możliwych metod laminowania całej kanapki kompozytowej. Warstwy materiału są układane do formy z włókna szklanego (u nas byłby to negatyw frontu kolumny, jak zdaje się słusznie wydedukowałem bez otworów na głośniki) a pomiędzy warstwami nakładana jest żywica. Następnie kładzie się warstwę, która w podciśnieniu wysysa z kompozytu nadmiar żywicy, a na tą warstwę kładzie się folię oddzielającą od folii uszczelniającej pompę próżniową. Zastanawiający jest jednak sposób klejenia obu części kolumny zakładając wykonanie ich z kompozytów. Ciśnienie akustyczne w kolumnie budowy zamkniętej będzie znaczące, nie tak jak ma to w miejscu pudła wiolonczeli. Nie będzie można tak po prostu ich skleić jak ma to miejsce z wiolonczelą. Dlatego też wygląda na to że koniecznością będzie zastosowanie dwuczęściowej formy na elementy kolumny, tak aby oba pasowały jak ulał + przestrzeń na klej. Elementy formy będące matrycami powierzchni łączenia części kolumny nie będą jednak musiały wypełniać szczelnie całej wewnętrznej strony np. frontu kolumny. Pozwoli to na doprowadzenie folii od pompy próżniowej do wnętrza elementu kolumny.

Nie myślcie tylko że zamierzam robić kolumnę w pełni z włókien węglowych, ba planuje użyć tego materiału jak najmniej ze względu na cenę szacunkowo 40 razy wyższą od ceny tkaniny szklanej.

Wybór materiałów do wykonania kompozytu będzie najtrudniejszym elementem układanki, więc uważam że należy zostawić go na koniec.

Co do otworów głośnikowych - najłatwiej będzie je wyciąć w gotowym elemencie poprzez szablon tak jak pokazano na filmie o budowie wiolonczeli.

Kolejnym ciekawym filmem instruktażowym na jaki natrafiłem jest metoda dostarczania żywicy przez podciśnienie prosto do worka z plecionkami.

Ukryta Zawartość

Nie miałem pojęcia o takiej metodzie, a wydaje się ona być stosunkowo prosta i wygodna do tego projektu. Co prawda trudno będzie zgadnąć, czy żywica dopłynęła do miejsca w którym 2 elementy formy będą zakrywać nasz kompozyt, a co trudniejsze wliczyć grubość warstwy transportującej żywicę do obszaru w którym trzeba mieć dokładność dziesiętnych milimetra(obszar łączenia elementów kolumny)

Kolejna porcja rozmyślań za mną, czekam na komentarze, wskazówki.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrym rozwiązaniem wydaje się być epoxy-beton.Jakiś czas temu zrobiłem taki odlew ale w innym celu.Dość tania technologia jeśli chodzi o materiały.Zapewnia bardzo dobrą sztywność i pochłania bardzo dobrze drgania.Ja mam np obudowę do shigaclona z epoxy-betonu(jest to tzw syntetyczny granit)

Zresztą planuję w ten sposób wykonać również kolumny,ale to wymaga wielu przygotowań i myślę że na rezultaty trzeba będzie poczekać z 6 miesięcy.

Po pierwsze muszę przygotować formę stratną z MDF,który poniekąd będzie stanowił lico kolumny.Będę więc mógł dowolnie wykończyć lakierem lub fornirem.

Po drugie muszę zrobić stół wibracyjny,ponieważ miesznka musi być odwibrowana.

Po trzecie muszę zrobić jakiś mieszlnik do tego bo miesznie wiertarką nie wchodzi w rachubę( wiem bo już tak robiłem)

Materiały które użyłem to:

piasek kwarcowy 0,2-0,3 mm

żwirek kwarcowy 0,8-2 mm

żwirek kwarcowy 2-3 mm

pył granitowy granulacja nieznana

żywica epolam 5015 i takiż utwardzacz

Piasek i zwirki w równych proporcjach stanowią 50% wypełniacza pył to poozostałe 50% .Wypełniacz stanowi 85% zywica 15%

Masa po wymieszaniu wydaje się być sucha ze wzgędu na małą zawartość żywicy ale im miej tym lepiej ideałem byłoby 8% ale w amatorskich warunkach to niemożliwe.

Ciekawy kompozyt APY. W twoim przypadku konieczna wręcz będzie forma zamknięta na wszelki elementy oczywiście z otworami technologicznymi. W życiu nie pomyślałbym o materiale na parapety jako materiale na kolumny. Planujesz jakieś wręgi w tej kolumnie? Wydaje mi się, że jest to jednak materiał dość giętki a co za tym idzie sprężysty. Wyprowadź mnie z błędu jeżeli napisałem właśnie absolutną bzdurę, ale swoje doświadczenie opieram właśnie na przykładzie parapetu :D. Jak to bywa w kompozytach niewielkie zmiany składu i otrzymujemy materiał o zupełnie odmiennych właściwościach. Chętnie usłyszę więcej o twoim projekcie. Wydaje się być w pod pewnymi względami prostszy od mojej koncepcji opartej na włóknach. Tańszy, pod względem materiałów, ale jakie są koszta stołu wibracyjnego i aparatury mieszalnikowej.

Amnes

Mylisz się co do tego kompozytu.Taką technologię stosuje się przy produkcji obrabiarek.Taka maszyna pochłania 50X więcej drgań niż stal i 10X więcej niż żeliwo.Jest absolutnie sztywna i nic się tu niema prawa wyginać.Żywica służy tylko do spojenia masy.Co do mojego pomysłu na obudowę to zamierzam wykonać szkielet z żeber MDF to pokryć cienkim HDF i powstałe komory wypełnić epoxy-betonem.Będą też inserty z MDF z otworami na głośniki i membraę bierną.Zresztą forma wcale nie musi być stratna,można zastosować środek rozdzielający i formę wykorzystywać wielokrotnie.Zamiast środka rozdzielającego można uzyć foli polietylenowej albo zwykłej do zawijania kanapek.

W przypadku kiedy bedziemy chcieli nasz kompozyt wykorzystać do budowy kolumn,proporcje skladu nie są krtyczne bo nawet dając wiekszą ilość żywicy i tak nasz wyrób będzie miał wielokrotnie lepsze parametry niż jakiekolwiek drewniane czy drewnopodobne.

Przecież dążymy do tego by uzyskać jak najsztywniejszą obudowę i z jak najlepszą pochłanialnością drgań,a ten materiał wydaje się być do tych celów idealny.

Co do kosztów stołu to jeszcze nie wiem do końca ale mślę że w 1k zł powinien się zmieścić.

Mieszlnik coś na kształt małej betoniarki wykorzystam jakiś garnek ze stali nierdzewnej wiekszej pojemności.

No i jeszcze potrzebna będzie pompa próżniowa do usuniecia pęcherzyków powietrza z kompozytu w czasie wibrowania(chyba widziałem kiedyś na alledrogo poniżej 500zł)

No i masz tu fotkę pierwszej próbki którą kiedyś wykonałem twardość przy badaniu tej próbki kula wyszła 68 HB.A ta próbka nie była ani wibrowana ani odsysana.

I jeszcze zdjęcie z forum CNC maszynki z takiego kompozytu.

Ukryta Zawartość

post-12992-100008190 1230639054_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie planuje budowac kolumny z kompozytu, ale chetnie sie "poprzyglądam" , bo jak pisałem wyżej planuje zastosowac kompozyt wewnątrz komory średniotonowego.

Kiedyś czytałem tzw. audioszołek w którym porównywano kolumny z mdf oraz kompozytowe(Argos). Wnioski z tego co pamiętam były takie że w mdf był lepszy bas w kompozycie średnica.

p.s. nie liczyłem że Argos zdradzi tajemnice , ale może cos podszepnie.

Widzę, że ten kompozyt jest ciekawszy od pomysłu z włóknami. Chyba udało ci się mnie zarazić.

Co do wibratora - nie dałoby się wykorzystać w tym celu maszyny budowlanej o takiej nazwie odpowiednio zamocowanej?

Jak wygląda sprawa sieciowania kompozytu? Ile masz czasu od włożenia składników do "mieszalnika" na zalanie formy i zapewnienie odwibrowania i odessania powietrza. Jak gęsty jest w chłopskim języku ten kompozyt w trakcie zalewania.

Czy nie taniej byłoby zmontować pompę próżniową z kompresora od lodówki, albo pożyczyć kompresor od kumpla czy w wypożyczalni na początek. Nie wiesz czy samo odessanie powietrza nie jest wystarczającym zabiegiem dla zagęszczenia kompozytu w formie?

Fajnie, że masz już jakieś doświadczenie w tej materii. Uważam że dobrym pomysłem byłoby odlewanie kolumny z przygotowanymi w formie otworami na głośniki tak, by zamiast mdf'u wstawić pierścienie z kompozytu włókna węglowego. Można by te pierścienie od razu włożyć do formy, ale w przypadku nieudanego odlewu stracimy je.

Przyznam że nie do końca zrozumiałem ogólną konstrukcję kolumny jaką masz na myśli. Z mojego punktu widzenia nadal najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie kolumny z dwóch części, z czego tą główną tzn. większą będzie tył pudła. Do środka wkleimy wręgi(również z epoxy-betonu) a na tak przygotowany element przykleimy przód kolumny. Na koniec można całość oblaminować tkaniną węglową kładzioną na mokro ręcznie i mamy piękne pudła o ponad przeciętnych właściwościach. Oczywiście polakierowane itd. Muszę przyznać, że zupełnie łyknąłem twój pomysł na materiał. Jest po prostu genialny. Dałoby się również zrobić odlew jednoczęściowy kolumny z tego kompozytu. Wtedy otrzymalibyśmy skrzynkę o jak mniemam morderczych parametrach. Wystarczyłoby do formy włożyć jakiś materiał stratny odzwierciedlający puste przestrzenie wnętrza kolumny.

Mam prośbę wytłumacz mi jak Ty planujesz zrobienie kolumny bo to jest część której niestety nie zrozumiałem.

"zamierzam wykonać szkielet z żeber MDF to pokryć cienkim HDF i powstałe komory wypełnić epoxy-betonem"

marko3T, podążając tym torem można by dojść do projektu kolumny segmentowej. Należałoby tylko wcześniej rozpatrzyć co jest przyczyną stwierdzenia lepszej średnicy w kompozycie i lepszego basu w mdf'ie. Swoją drogą z jakiego kompozytu są wykonane kolumny argosa? Podejrzewam, że lepszy bas w mdf'ie wynika z tego że mdf jest powiedziałbym "cieplejszym" materiałem niż kompozyty, bardziej skłonnym do rezonansu od nich, co wpływa na granie obudowy i w ograniczonym stopniu uprzyjemnia wrażenia odsłuchowe. Kompozyt będzie bezlitośnie pochłaniał i ograniczał powstawanie jakichkolwiek drgań czy rezonansów. Jeżeli okaże się że kompozyt jest zbyt krwiopijczym materiałem dla głośników basowych, to nie ma sensu pakować go do nich. Mimo wszystko nie mam pojęcia jaki kompozyt jest wykorzystany w kolumnach argosa, a jak wiadomo tak jak jest drewno i drewno mamy też kompozyt i kompozyt. Czyste teoretyzowanie do niczego nas nie zaprowadzi, więc trzeba będzie wykonać model do bench testów porównawczych analogicznych kolumn z mdf'u i kompozytu, i zobaczyć co nam wykresiki wyplują. Ostatecznym wyznacznikiem muszą jednak być wrażenia odsłuchowe.

Pamiętam, że czytałem tu temat o kolumnach z betonu, ale tak jak wtedy tak iteraz wydaje mi się ten pomysł śmieszny. Podejrzewam że nie tylko mnie, dlatego zapewniam wszystkich, że epoxy-beton nie ma zbyt wiele wspónnego z materiałem beton.

po co wchodzić w dodatkowe koszty z robieniem formy z MDFu? można użyć styropianu, którego potem łatwo się jest pozbyć...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amnes, 30 Gru 2008, 13:52

>marko3T, podążając tym torem można by dojść do projektu kolumny segmentowej.

I właśnie o obudowe modułową chodzi. Tak będzie zbudowana.

Pzdr.

Doskonały wątek o odlewach kompozytowych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krisabc, 30 Gru 2008, 16:03

>Doskonały wątek o odlewach kompozytowych

>

Ukryta Zawartość

No wiem że fajny wątek bo sam w nim uczestniczę:) właśnie kolega walter zaraził mnie tym zagadnieniem.

Forma którą chcę wykonać może się nazywać modułowa,własnie przy pomocy ramek z MDF i 5mm HDF jako płaszczyzna zamknięcia.Front i skrzynia będą wykonane oddzielnie.Później planuję to skleić na obce pióro.

Amnes

Można pewnie użyć stołu do wibrowania pustaków ale ja takiego nie mam,więc muszę coś wyrzeźbić:)

Kompresor mam ale napewno go nie użyję bo nie wydaje mi się odpowiedni,więc raczej kupię pompę próżniową tym bardziej że mam plan jak ja zagspodarować do innych celów.

Masa jak pisałem wydaje się byś sucha i bardzo gęsta czas życia to 135 min więc sporo czasu na przygotowanie.

saczek_XTRM

Styropian raczej na moje cele się nie nadaje,a forma z MDF-u nie będzie trudna do wykonania i mam zarazem bazę pod fornir.

Ukryta Zawartość

Witam.

Ale rozgadaliście się od wczoraj ;-)

Poszarpane wątki. Też takowo będę pisał.

Ten kompozyt granitowy to znana rzecz. Jak słusznie napisaliście, niewielka zmiana składników i procedur powoduje różne efektu. Znałem kiedyś firmę w Szczecinie, która robiła z tego cacka. Nie wiem czy istnieje. Sam mam z tego zlewozmywak. Jak spadnie na niego ciężki tłuczek, czy nóż, nic się nie dzieje. I tak już od 10 lat. To konkretna wskazówka na temat wytrzymałości.

Fajnie mogłaby wyglądać kolumna z takiego kompozytu granitowego. Jednak jest tu pułapka: cienka linia kiczu; wygląd kuchennego blatu albo prawie prawdziwego kamienia. Czy można to osiągnąć?

Grzegorz7, 30 Gru 2008, 18:09

>Fajnie mogłaby wyglądać kolumna z takiego kompozytu granitowego. Jednak jest tu pułapka: cienka

>linia kiczu; wygląd kuchennego blatu albo prawie prawdziwego kamienia. Czy można to osiągnąć?

Spójrz na moją bardzo niedoskonałą i byle jak wykonaną próbkę,bardziej przypomina Ci kamień czy blat kuchenny?

Pozatym nie jest konieczne eksponowanie tego kompozytu możesz go zaszpachlować i pokryć lakierem lub zrobiś w formie z MDF i pofornirować.

Zresztą poczytaj watek z forum CNC do którego jeden z kolegów podał link i zobaczysz jakie efekty mozna osiągnąć.

Gotowy ateriał na obudowy "kompozytowe"- corian

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

henrykpiątek, 30 Gru 2008, 23:07

>Gotowy ateriał na obudowy "kompozytowe"- corian

ps.niedługo go spróbuje zastosować jak tylko zgromadzę odpowiednią ilość.

Witam.

Poszperałem trochę w swoich „śmieciach”. Znalazłem kilka próbek firmy o której wcześniej wspominałem. Co prawda są robione pod meblarstwo. Wyglądają fajnie.

To co chcę podkreślić: Są dobrze obrabialne. Maja grubość 7-8 mm ale wydaje mi się, że grubsze byłyby dobre do kolumn; wydają się „głuche”.

Jeden problem. Ciężar. Ale to przecież zaleta kolumn ;-).

No i estetyka: Wydaje się, że zarypiasto wyglądałyby jako jeden element, przynajmniej przód i boki.

A Bosfor to była nazwa handlowa tego materiału.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

henrykpiątek, 31 Gru 2008, 12:46

>Gotowy ateriał na obudowy "kompozytowe"- corian

>ps.niedługo go spróbuje zastosować jak tylko zgromadzę odpowiednią ilość.

To ten materiał trzeba gromadzić:)

A tak na poważnie to chesz całą obudowę z tego wykonać? I jakie są właściwości akustyczne tego materiału? Bo jakoś nie mogę się doszukać w tej specyfikacji.

Gdzie można taki materiał obejrzeć?

Może na fronty obudów urządzeń można by to wykorzystac.

APY, 31 Gru 2008, 14:05

> jakie są właściwości akustyczne tego

>materiału? Bo jakoś nie mogę się doszukać w tej specyfikacji.

Właściwości akustyczne jak kompozytu.

>Gdzie można taki materiał obejrzeć?

Zapewne tam gdzie jest sprzedawany.

>Może na fronty obudów urządzeń można by to wykorzystac.

Jak najbardziej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Pisze z czystej ciekawości - po co wykonywać kolumne z kompozytów? Wiążą się z tym same problemy. Jeśli chodzi o kompozyty oparte na tkaninie i jakimś lepiszczu spajającym włókna, taka konstrukcja jest zupełnie nie uzasadniona - nie ma żadnej pożądanej w budowie kolumn cechy, a ma wszytkie wady od jakich starają się uciec konstruktorzy konwencjonalnych kolumn. Jeśli chodzi o inne kompozyty np. pseudo marmury itp. też natrafiamy na problem - cena, trudność obróbki, uzyskując w zamian.. hmmm nic? Zupełnie nie rozumiem po co na siłę utrudniać, rzeczy i tak nie łatwe. (BTW autor napisał, że dązy do dźwięku naturalnego, podobnie jak muzycy odsłuchujący swoje utwory w studio - chcesz zrobić monitory studyjne? Heh uwierz na słowo, że nie chcesz mieć w domu monitorów studyjnych - nie brzmia fajnie do codziennego słuchania dla przyjemności.) Pozdrawiam wszystkich

Dzięki za linki, ale i tak nie uzasadniają stosowania takich kompozytow. Corian (lub inny kompozyt o podobnej budowie/własnościach) jest z pewnością znacznie droższy od hdf'u, i trudniejszy w obróbce (duża twardość). Jeśli mamy nieograniczony budżet i chcemy by nasze kolumny po prostu wyglądały inaczej niż konkurencji, możemy poprubować bawić się z takimi kompozytami, w innych wypadkach jest to raczej bezsensowne. Po za tym jak ktoś wspomniał, czy kolumna w całości wykonana z pseudo-kamienia nie będzie wyglądać kiczowato? Jedynie zastanawialbym się nad frontami. Taka karbonowa ładna plecionka na froncie kolumny - ciekawie by to wyglądało, ale z technicznego punktu widzenia musiałaby to być raczej tylko "okleina".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.