Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc przy pierwszym stereo

trocky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Na początku chciałbym wszystkich serdecznie przywitać(jest to mój pierwszy wpis na tym forum).

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem skompletowania zestawu stereo do domu. Zacząłem od wzmacniacza. Przeszukując opinie na tym forum zdecydowałem się na markę DENON, a konkretnie wzmacniacz DENON PMA-1060. Udało mi się wylicytować taki wzmacniacz za niecałe 600zł(wg. mnie bardzo dobra cena). Mam go od tygodnia i zdążyłem już odsłuchać go na 3 parach słuchawek AKG, kolumnach stojących wharfedale diamond 9.4 i na stojących trójdrożnych samoróbkach(niestety nie wiem na jakich konkretnie głośnikach). Wzmacniacz dra naprawdę dobrze.

Moja prośba dotyczy pomocy przy doborze kolumn do mojego wzmacniacza. Trochę już na forum było o tym z czym denony dobrze grają, jednak ja na początek potrzebuję czegoś niedużego. Interesują mnie przede wszystkim jakieś odsłuchy bliskiego pola. Za mniej więcej rok mam w planach przeprowadzką do nowego domu, więc kolumny podłogowe mogą jeszcze poczekać. Słucham w zasadzie każdego rodzaju muzyki z przewagą rocka(głęboki i wyrazisty bas mile widziany). Może coś z małych wharfedali(z tymi dużymi grał naprawdę dobrze).

Szukam też jakiegoś cdeka do zestawu. Na razie źródłem dźwięku jest dvd DENON 1720. Proszę o pomoc w doborze sprzętu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

trocki

...aha, budżet na kolumny na dzień dzisiejszy 700-800zł do 1000.

https://www.audiostereo.pl/topic/48110-pomoc-przy-pierwszym-stereo/

Jeśli nie przeszkadza ci tylni bass-reflex to posłuchaj może AE:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mnie akurat bas wydobywający się z tych głośniczków bardzo się podobał a w sklepie podpięte były akurat do denona 1060 i jakiegoś prostego cdeka teac-a - wiadomo najlepiej oczywiście przetestować osobiście.

Jeśli uda ci się gdzieś dorwać tonsil siesta sat - również polecam do odsłuchu a nowe powinny zmieścić się w zaplanowanym budżecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te AE są też niezłe w tej cenie.

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tu caly komplet wzmak porownasz w razie czeghttp://www.allegro.pl/item514446760_nad_310_cd_technics_kolumny_eltax.htmlo sprzedasz, cd Ci sie przyda , a i kolumny przyzwoite.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Redaktorzy

Witam na forum :-) Co do kolumn, to AE to może być dobry pomysł, miałem kiedyś ich kolumny, były dobre, i nie słyszałam też złych opinii o nowych modelach. W każdym razie, w końcu na coś trzeba się będzie zdecydować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dzięki za wszystkie porady!

A czy wie ktoś coś o tych odsłuchach paradigm monitor

Ukryta Zawartość

Proszę jeszcze o poradę w doborze cdeka do tego denona.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Trocky, odsłuchiwałem kilka różnych par monitorów w salonie Audiostrefy w Poznaniu (m.in. Paradigmy, jakieś Dali chyba), rezultat był taki, że wybrałem Monitor Audio Bronze BR2, jestem z nich bardzo zadowolony, przedział cenowy jak najbardziej do zaakceptowania. W ogóle to najlepiej pojechać do jakiegoś rozsądnego salonu ze wzmacniaczem pod pachą - i potestować. Owocnego szukania! :)

• 1 rok później...

Witam po dłuższej przerwie!

Udało się w końcu skompletować moje pierwsze stereo!:)Do wzmaka denona pma 1060 dołączyło cd tej samej marki, model 1015(na pewno będę tuningował) oraz gramofon Technics SL-B3, według mnie bardzo udany automat na pasku. Co do kolumienek to warto było poczekać, gdyż od 3 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem kolumn firmy Akkus, model X3. Przewody to RESON LSC mkII.

Dziękuję za wszystkie porady i podpowiedzi. Pewnie za jakiś czas zacznę szukać czegoś innego, jednak na razie delektuję się dźwiękiem płynącym z tego co udało się skompletować:)

Pozdrawiam!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.