Skocz do zawartości
IGNORED

Projektory Full HD JVC

ancho

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was miał może do czynienia z którymś z najnowszych projektorów JVC - modele HD350/RS10 lub HD750/RS20?

W Polsce marka JVC nie kojarzy się chyba najlepiej ze względu na konotacja z czasów Pewexu... Ale wiele opinii słyszałem, że JVC to absolutnie najwyższa klasa jeśli chodzi o projektory do kina domowego (pomijając być może kosztujące wielokrotnie więcej modele Runco, Barco, etc).

https://www.audiostereo.pl/topic/48117-projektory-full-hd-jvc/

Ale Pioneer drogi jak cholera. JVC jest świetny. Kilka lat temu oglądałem film na DLA 21 (chyba) rewelacja - jak z projektora na taśmę. Ale teraz są już projektory prawie mu nie ustępujące, ale znacznie tańsze. Sam mam Epsona TW 2000 i obraz jest doskonały.

Ja swojego JVC RS2 (reference series) wersja niedostępna w europie ściągałem z USA w sierpniu jak dolar był blisko po ok. 2pln.

Wyszło mi ze wszystkim 16500 i nie żałuje ani centa. Przy dzisiejszym kursie już by się nie opłacało.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Co by się nie opłacało niby teraz?

Jak od dłuższego czasu są tańsze (bo za 15.500 zł) na allegro JVC HD100 (czyli właśnie RS2) i

1. na gwarancji 2 letniej JVC Polska

2. z możliwością kupna na raty

Najnowsze JVC DLA-HD350 są po 13990 zł nówki na 2 letniej gwarancji.

Nie opłacałoby się kupować z USA po dzisiejszym kursie, a RS-2 reference series, to nie to samo co HD-100, ma nowsze upgrade, co nawet jest specjalnie zaznaczone na kartonie, wersja europejska nic takiego nie ma...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

RS to akronim od "reference series", w Europie nie ma RS-2 bo jest HD100, poza tym są już nowsze HD350 (czyli RS10 amerykańskie).

Jakie konkretnie są różnice między RS-2 a RS-2 reference series? Istotne różnice hardwarowe (nie tam jakiś soft do kalibracji pro czy tym podobne "upgrady"...)

Jak zobaczysz różnice w obrazie na własne oczy między RS2, a HD 100, to dopiero uwierzysz.

U mnie był znajomek jakiś miesiąc temu i miał HD 100 (przywiezione z Niemiec) dla porównania z moim.

Po porównaniu obrazu na tym samym materiale zobaczył różnice i żałował, że jak go namawiałem na zakup z mojego żródła to nie skorzystał.

A przed zakupem i testami też się wymądrzał, że to, to samo... Wystarczy?

no nie wystarczy (takie gadanie o znajomkach to nie jest żaden argument, pytanie było o różnice w sprzętowe).

Poza tym jest jeszcze HD350, który od HD100 z pewnością gorszy nie jest a kosztuje mniej, cena została ustalona na tak atrakcyjnym poziomie w Europie, że można rozważać dołożenie nieco PLN-ów do ceny Mitsubishi HC7000 i wg mnie warto (jeśli już wchodzi się projektor > 10 tys. zł)

A połakomił się na marne 850pln różnicy w cenie (bo jemu wyszło taniej)...

Ale jak mówi przysłowie chytry dwa razy traci....

A tak wygląda RS2 zwykły czyli bez charakterystycznej złotawej obwódki wokół soczewki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Natomist reference series już na zewnątrz można rozpoznać właśnie po tej złotawej obwódce...

A tu reference series, który ma także wyższy kontrast o czym w linku:http://velux.mybisi.com/product/49811/JVC-DLA-RS2-Reference-Series-Home-Cinema-Projector_191908.html

Tyle w temacie, że to takie same... Dobranoc

Ukryta Zawartość

A bardziej szczegółowo to wersja na europe ma procesor video VXP Gennum, a amerykańska Silicon.

No, ale teraz to już naprawde Dobranoc...

jeden i drugi ma złotą obwódkę, tylko na 1 zdjęciu jest inna kalibracja bieli i nie widać dobrze koloru :) Słaby, wydumany argument na siłę szukanej różnicy, której nie ma.

Pozostaje kwestia HD350, który jest lepszy podobno jakością obrazu (tak piszą) od HD100 (RS-2).

Za 13990 zł (a pewnie i taniej) można mieć najnowszy hi-endowy projektor JVC, mnie się podoba taka perspektywa.

Inni producenci będą musieli się 2 razy zastanowić zanim walną taką cenę jak np. mitsubishi za swój HC7000 (zły nie jest, ale to wyższa klasa średnia, JVC HD350 to niższy ale jednak hi-end).

Dobranoc.

jeśli nawet jest inny procesor to nie bez powodu, na Europę są inne wymogi z uwagi na dvd PAL/blu-ray europejski i w Europie bezpieczniej jest mieć wersję HD100 (przynajmniej mamy pewność, że na niektórych płytach nie gubi klatek itp. efekty, których nie widać na pierwszy rzut oka a w testach to wyłazi).

Skoro procesor obrazu firmy Silicon jest jak twierdzisz gorszy, bo nieprzystosowany na europe, to zajrzyj sobie np. w specyfkacje wyższych modeli Denona, chociażby AVC-A1HDA. Procesor odpowiedzialny za przetwarzanie i jakość obrazu to właśnie firma SILCON...

Zobacz sobie wyższy model Onkyo np.906, gdzie procesor obrazu to także Silcon, a konkretnie HQV Reon-VX...

Więc Twoja teoria, że bezpieczniej jest mieć HD 100 nijak się ma do rzeczywistości.

A zobacz jakie proccesory zastosowano w najnowszych projektorach JVC:http://hdtvmania.pl/2008/09/26/nowe-projektory-d-ila-od-jvc/

A ja w swoim już mam ten procesor...

---> THX Ultra 2

A tak z innej beczki. Widzę w opisie, że masz ekran Adeo z napinaczami.

Sam chcę wymienić moją Projectę, która jest słaba właśnie na Adeo, bo widziałem te ekrany i są niezłe.

1. Czemu wybrałeś powierzchnię białą, a nie Vision Grey? Do kina bardziej polecają tę drugą.

2. Jak sprawuje się ten ekran w praktyce? Czy napinacze faktycznie wyeliminowały całkowicie falowanie powierzchni?

Pozdrawiam,

Milimetr

Niesamowita dyskusja... Niemal jak o wyższości świąt...

A wygląda to tak... JVC produkuje projektory o identycznych lub bardzo zbliżonych specyfikacjach, które różnią się oznaczeniami. Projektory z oznaczeniem HDxxx są przeznaczone na rynek konsumencki i sprzedawane przez dywizję konsumencką JVC (czyli tę, która sprzedaje też popularne urządzenia domowe) a projektory z oznaczeniem RSyyy (RS to skrót od Reference Series) są przeznaczone na rynek profesjonalny i sprzedawane są przez drugą część firmy JVC zwaną JVC Professional Products (czyli tę, która zajmuje się również sprzedażą profesjonalnych kamer i wielu innych produktów profesjonalnych).

Oznaczenia te mają się nijak do wersji amerykańskich czy europejskich - w Europie dostępne są zarówno wersje HDxxx jak i RSyyy i wszystkie są "europejskie" (w znaczeniu np. napięcia zasilania).

Modele HD i RS najłatwiej odróżnić... po obudowie, bowiem modele RS mają tradycyjnie złote elementy podczas gdy modele HD srebrne (np. obramówka obiektywu - tutaj trzeba zauważyć, że w informacjach prasowych często umieszczane są zdjęcia wersji HD jako RS z prozaicznych powodów). ostatnie projektory HD mają obudowę w wykończeniu "glossy black" lub "glossy white" (błyszczące) podczas gdy modele RS w wykończeniu "pearl black" - chyba ładniejszą perłową (chociaż tutaj również zdarza się, że JVC wypuszcza wersje "specjalne" modeli HDxxx w wykończeniach perłowych :)

Krótka lista odpowiedników poszczególnych modeli:

RS1U = HD1

RS2 = HD100

RS10 = HD350

RS20 = HD750

RS1U został szybko zastąpiony modelem RS1X, który nie ma odpowiednika w linii HD a różni się od RS1U wersją 1.3 HDMI.

RS2 od HD100 nie różni się - zgodnie z oficjalnymi specyfikacjami - niczym (poza wyżej wspomnianą kosmetyką). Oba używają procesora wideo firmy Gennum.

RS10 ma wyższy niż HD350 kontrast (17000:1 vs. 15000:1) oraz ma możliwość korzystania z 12v triggera w instalacjach

Modele RS10, RS20, HD350 i HD750 wykorzystują procesory video firmy Silicon Optix (wersje Reon).

Ceny modeli HD i RS zwykle są identyczne lub różnią się stosunkowo nieznacznie (np. 500 USD/EUR więcej za model RS) o ile istnieje różnica w specyfikacji (tak jest np. w przypadku RS10 i HD350).

Generalnie modele RS i HD różnią się od siebie nieznacznie (z tym, że RS jest - wg mnie - ładniejszy). Przynajmniej zgodnie z oficjalnymi specyfikacjami. Biorąc to pod uwagę można się zastanawiać dlaczego modele RS uzyskują wyższe ceny na rynku wtórnym mimo, że ich ceny wyjściowe są identyczne (np. jak w przypadku modeli RS2 i HD100). Niewykluczone, że modele RS jako teoretycznie przeznaczone dla odbiorców profesjonalnych są wykonane tak aby wytrzymać bardziej intensywną pracę, z mniejszymi tolerancjami itd. Ale to oczywiście tylko spekulacje...

Co do wyższości procesorów Silicon Optix vs. Gennum - tutaj opinie ekspertów są podzielone. Oba należą do ścisłej czołówki procesorów. Każdy ma swoje plusiki wzlędem drugiego, natomiast zgoda panuje co do tego, że ważniejsza niż sam procesor jest jego implementacja tj. oprogramowanie procesora w konkretnym projektorze.

Co do jednego należy się zgodzić - projektory JVC to ścisła czołówka i w aktualnych cenach nie mają konkurencji...

Mogę jeszcze dodać, że - pomijając specyfikacje - RS20 jest znacznie lepszy w realnym zastosowaniu niż RS10. Wynika to chyba z dwóch elementów: sporo wyższego kontrastu (50000:1 vs. 32000:1 w RS10) oraz trybu THX, który powoduje, iż projektor ma doskonałe, naturalne kolory bez skomplikowanej i kosztownej kalibracji.

Poza tym RS20 ma dwie ciekawe funkcje - wejście PC oraz możliwość zapamiętania trzech ustawień kolorów dla pracy w różnych warunkach lub z różnym materiałem. Jeśli używacie projektora do różnych zastosowań jest to bardzo wygodna funkcja.

A wracając do oryginalnego pytania ancho: tak miałem do czynienia z oboma modelami w wersji RS i mogę tylko potwierdzić (choć nie uznaję się za eksperta), że projektory JVC to najlepsze maszyny jakie można nabyć w normalnych cenach tzn. poniżej cen jakie trzeba zapłacić za Runco czy Digital Projection które zaczynają sie gdzieś w okolicach 100 tysięcy. A w porównaniu z tymi ostatnimi nie wypadłyby także źle...

Porównując specyfikacje trzeba pamiętać, że większość firm podaje kontrast tzw. dynamiczny co powoduje że porównywanie ich wartości z kontrastem podawanym przez JVC jest bez sensu. Ostatnie modele (RS10/RS20) osiągają NATYWNY kontrast 32000:1 i 50000:1 podczas gdy inne projektory osiągają takie poziomy tylko w sposób dynamiczny.

Co do ekranu to też miałem projecte (leży sobie teraz gdzieś w kącie) i po bezpośrednim przejściu na Adeo widać różnice (kolory bardziej naturalne a i obraz ostrzejszy).

Co do wyboru powierzchni, Vision grey wybiera się wówczas jeżeli projektor ma słabszy kontrast i otoczenie to jasne ściany. Gdy się ma projektor typu JVC z jasnością 600 lumenów i dużym naturalnym współczynnikiem kontrastu, wówczas lepiej się sprawdza właśnie biały o współczynniku odbicia 1,2 Gain. Oczywiście w tym przypadku ściany i otoczenie najlepiej w ciemnych kolorach...

Co do napinaczy w Adeo to działają perfekcyjnie,powierzchnia jest zawsze idealnie gładka, oczywiście napinanie możemy zmieniać w razie konieczności...

---> mk25

Bardzo ciekawa wypowiedź na temat JVC. Dzięki. To wiele wyjaśnia.

Kiedyś na amerykańskim AVS forum czytałem o tych projektorach. Nie rozstrzygnięta pozostawała tam jedna kwestia - może ty będziesz miał orientację.

Otóż wskazałeś na różnice w kanałach dystrybucji: modele HD consumer division, modele RS - professional division. Pytanie jest, czy są to tylko różne kanały dystrybucji, czy też różne manufaktury. Na AVS forum czytałem, że są różnice w kontroli jakości między wersją HD i RS, przy czym RS miała być bardziej powtarzalna co do parametrów i ściślejsza jakościowo np. co do zbieżności paneli LCD. Jak to wygląda wg. twoich informacji?

---> THX Ultra 2

dzięki za info o ekranach. Pewnie ze względu na jasne ściany zdecyduję się na wersję Grey. Chodzi mi po głowie upgrade projektora do Infocusa IN84, który jest dość jasny i na szarej powierzchni powinien dać radę.

Myślę, że Adeo to dobre ekrany, takie powyżej budżetówki, a poniżej np. Stewarta. No i napinacze w tej cenie - to jest to!

już jest infocus IN84?

PS. Ad ekranów to dla mnie Vutec Silverscreen pozostaje referencją.

Ukryta Zawartość

Adeo nie mają żadnych ciekawych powierzchni a te szare są kiepskie, panasonic 3000 na takim wyglądał beznadziejnie.

Ukryta Zawartość

Dobry Vutec 110" kosztuje ponad 7000$ i to chyba nawet bez napinaczy

Ukryta Zawartość

I raczej nie widze na niego klienta u nas w kraju...

Ukryta Zawartość

Milimetr

faktycznie nie ma gain 6.0 ale ponad 2 (zmierzone), bardzo szeroki kąt oglądania bez strat (do tej pory nie wiem jak oni to zrobili). Na dobrym pj efekt jest jakby oglądać dobrą plazmę. Ja wolę ekrany fixed, żadne napinacze, silniki, piloty itp. elementy nie są potrzebne, conawyżej można za $7000 zbliżyć się do efektu jaki ma się za $1500 z fixed screen.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.