Skocz do zawartości
IGNORED

czym napedzic sonus faberELIPSA

prym

Rekomendowane odpowiedzi

dystrybutor ktory sprawdza swoj własny sprzet co do obciązen pradowych i spasowania z elipsami

zawsze mowia ze sprawdza co maja aby dopasowac do Twoich upodoban :)) wiec ten musi byc rozsadny

moja wypowiedz dotyczyła producentów ktorzy nie chca gadac

dystrybutorow wszystkich nawet nie mam szansy odwiedzic tego tym bardziej

OK napisz cos jak juz posłuchasz

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

prym - jaki model Ancienta masz u siebie - Single Six czy Grand Silver Mono ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

prym, 5 Sty 2009, 22:29

>cos we wpisach lancastera sie nie zgadza, zadna lub prawie zadna lampa tych kolumn miala nie

>wysterowac a okazuje sie,co innego.Otoz podejrzewalem ze problem moze byc nie w samych lampach jako

>takich a w zasilaczu,bo jak to ocenic skoro od dwoch godzin podpiete monobloki Ancienta 18W na kanal

>steruja nimi jak chca,bez najmniejszego problemu?

No ale moc to nie wydajność prądowa o jakiej pisał Lancaster.

Jestem ciekaw twojej opinii. Miałem u siebie ten wzmacniacz, podobnie jak kolega Maniak Audio z forum.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

prym, tak jak 18W diabeełek to napędzi te kolumny wiele wzmacniaczy pewnie :)

...co nie znaczy ze to jakaś ewidentny minus.

Elipsy z tego co widzałem maja dośc konkretnie(+5dB) podbity bas.

E tym tez zakresie(100Hz) mamy 2,5ohm...jak wzmak tego nei pociągnie ale z gracją to basu będzie mniej co nie powinno przeszkadzać przeciez.

I tak najwazniejsze zeby Ci sie podobalo.

TPosluchaj ktory wzmacniacz najbardziej różnicuje płyty

qb1, sorki nie doczytałem....po prostu propozycje byly w takiej iloosci i wagi a jednocześnie moim zdaniem czasami nonsensowne dla takiego zestawu - pomyslalem, że to jakiś plebiscyt :)

Co masz na myśli pisząc ze Elipsa jest "sucha" ?

Chodzi o to że nie zmiękcza ?

-> Lancaster

Nie chodzi o to, Elipsa i Cremona grają dla mnie trochę jak stare serie B&W albo Thiel CS 2.4. Są szybkie, różnicują nagrania, są detaliczne, ale o suchości decydują wg mnie 2 cechy:

1. Delikatne rozjaśnienie (aż trudno uwierzyć, że to Sonus)

2. Efekt delikatnej "głuchości" - brakuje nieco alikwot, na średnicy wygaszanie sygnału jest jak dla mnie zbyt ostre.

Nie są to IMO wady, a jedynie wskazania jakiej elektroniki używać. Sucho grająca elektronika tylko ten efekt pogłębi. Tak jak Cremonę uważałem za naprawdę niezły głosnik, tak Elipsę uważam za również b. dobry, ale różnica cenowa z Amati już nie jest wielka.

Pozdr.

lancaster.po pierwszych odsluchach slysze,ze szwankuje przelom srednicy i basu przez co w stopniu co prawda minimalnym ale mam utrate plastycznosci wszystkie odniesienia jakie robie sa wynikiem porownania do cary 805AE.Wiecej wysokich ,i mimo wszystko basu.

lancaster.Roznica miedzy amati a elipsa jest jaka jest a ja juz kolumny mam i wyjasnianie czemu takie a nie inne, tutaj nic nie da musze poradzic sobie z tymi,ktore sa.PO dluzszym odsluchu ancienta single six slysze przydudnianie basu i to moze byc oznaka,ze wzmacniacz sobie jednak nie radzi z kolumnami.pozdr.

-> prym

Poddudnianie basu może też być oznaką kłopotów z akustyką pomieszczenia, choć moja wiara w prawidłowe wysterowanie Elips przez Single Six też jest raczej słaba.

Pozdr.

Prym

Jeszcze raz proponuje Passa X350.5 - słyszałem to połączenie - cud miód malina. Elipsy to fenomenalny głosnik - nie wiem czy nie najlepszy w historii Sonusa. Mi się zdecydowanie bardziej podobają od Amati Anniversario i Stradivardi. Dudnienie basu wskazuje raczej ewidentnie na pomieszczenie.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

---> prym

W recenzji Elipsy w The Absolute Sound (jestem w posiadaniu, mogę udostępnić - PW) jako bardzo dobre połaczenia wskazano - w zależności od upodobań - tranzystorowy MBL 9007 oraz lampową triodę KR Audio Kronzilla SXI (2x50W).

Kronzilli będziesz mógł posłuchać, dystrybutor pokazywał ją na Audio Show, niedawno też byłem u nich na odsłuchu i mają ją "na miejscu" (pierwsza zasada: nie kupuj w ciemno). Mają zresztą też parę innych rzeczy, być może mało znanych w Polsce ale - nawet po krótkich odsłuchach - wartych uwagi.

U mnie Ref 110 rozniósł Single Six w puch. Szczerze mówiąc, to mając wcześniej u siebie wspaniałego Ancienta GSM, spodziewałem się duuuużo więcej po najnowszym wzmacniaczu z Krakowa.

Niestety zarówno Ref 110, Pass X-350.5, MBL 9007, jak i Kronzilla - to są wszystko wzmacniacze stereofoniczne, a wiem że szukasz monobloków.

Do głowy przyszły mi jeszcze monobloki MBLa z serii noble, 8011AM - kosztują coś w okolicach 25-50k zł (musisz sprawdzić bo nie wiem).

No i jest też ARC Ref 210 (gdybym miał więcej miejsca na sprzęt i większy pokój to sam bym się nad nimi zastanowił) - też super, ale niestety to już prawie 80k zł.

KR Audio Kronzilla występuje w różnych konfiguracjach - na Audio Show grała zarówno jako integra jak i końcówka mocy z przedwzmacniaczem (nie pamiętam jakim). Monobloki Kronzilla też są, w skrajnej postaci mają chyba 2 x 200W (SET, klasa A)!

U tego samego dystrybutora możesz posłuchać monobloków Belles MB-200 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witam wszystkich.Dzieki za ciekawe wpisy ale ja rzeczywiscie celuje w monobloki i to jakby troche utrudnia wybor.Chociaz juz sie krystalizuje.Widze po kilku odsluchach,ze bedzie to CHYBA tranzystor poniewaz mysle,ze to przydudnianie jest spowodowane jednak slabsza moca wzmacniacza AA 18wat na kanal[z Cary 805 ae nie przydudnialo a pomieszczenie to samo choc nie idealne]jesli pamietam to z MC-275 tez nie dudnilo.Podpinalem kiedys koncowke KR audio[nie kroncille]ale bylo za chlodno sadze,ze koniecznie musze sprawdzic passa 60.5 i dobry wydaje mi sie pomysl z Belles mb-200 nie wiem tylko jakiego rodzaju to brzmienie.Nigdy tego nie slyszalem.pozdr.

-> Prym

Jeśli to muszą być monobloki, to spróbuj pożyczyć od Elba (jeśli jeszcze ma) Cary CAD 500, jeśli nie będzie zbyt szczupło (wg mnie 50% szans), to może to być bardzo dobre rozwiązanie za jeszcze w miarę rozsądne pieniądze. Swoją drogą nie wiem, czy nie wolałbym tych Cary od monobloków Noble MBL'a. Generalnie to podobna klasa, a ostateczny wybór to już kwestia indywidualnych preferencji.

Pass XA 60.5 powinien dać radę, zakładając, że Twoje pomieszczenie nie jest większe niż 30 m2.

Ja bym mimo to cały czas też polował na Jadis JA 200 2nd hand.

Może warto też spróbować MC501 (żeby nikt nie snuł teorii spiskowych nie sprzedaje swoich).

Pozdr.

qb_1.mc-501 sprawdzone ma po sasiedzku kolega minimalnie gorzej od Cary [na srednicy,troche chlodniejsze]na jadis- poluje w polowaniu przeszkadza mi zima,troche ostra.Co do pomieszczenia,to wiecej niz 50m2 ale dystrybutor twierdzi zdecydowanie,ze Pass 60.5 sobie poradzi.Ciekawe swja droga skad to wie?JA-200 z 2nd hand to mysle ,ze ryzyko?

Pytanie ile ten Jadis będzie miał lat, bo robią go już trochę. Sam pamiętam recenzję (entuzjastyczną) Dicka Olshera ze Stereophile (jeszcze w małym formacie) z 1993 roku. Trzeba by zapytać kogoś obeznanego w Jadis ile było wersji - taki np Defy 7 doszedł do mk 4, a są to chyba równolatki.

Elb.trzeba by to sprawdzic bo tak jest jak piszesz,ja sluchalem 1994 lub1995 w Berlinie niedaleko Kantstr.Jadisa Defy bez MK i w zwiazku z tym JA-200,czy JA-80 [idac tym tropem]powinno miec tez jakies tam MK?

-> PMD

Pytasz o MC 2KW czy o MC 1.2KW?

Jeśli chodzi o te drugie, to podobno grają bardziej podobnie do MC 501 niż MC 1201.

-> prym, Elberoth

Wydaje mi się, że JA 200 miał tyle inkarnacji co DA7/Defy, proponuję zapytać Lacrimosę, który jest znanym afficionado tej marki.

Pozdr.

Kilka lat temu,dostalem prima lune tez w wersii monoblokow,na lampie KT88 nie gralo to ciekawie teraz odsluchiwalem MC-275 tez na tej lampie bylo podobnie.NIE tak dawno sluchalem [tym razem u kogos] Rouge Audio,bylo chlodnawo,sucho, bez muzykalnosci i znowu na tej lampie. Ciekawe czy brzmienie tych wzmacniaczy bylo podobne tylko ze wzgledu na uzyte wnich lampy?Jesli tak to jak gra JADIS ja-80 bo w nich tez sa takie lampy.

qb_1

chodziło mi o 1.2kW nie wiedziałm że jest już 2kW :) Pytałem po trochę z ciekawości po trochę, że jeśli były by jednak nieco mięsistsze niż 501 to z pewnością mogły by być dobrą opcją dla Elips.

prym,

a może miast się mordować i szukać mięsistych ale jednocześnie transparentnych końcówek po przestać na Macu 501, 1.2 (lub na całej rzeszy innych choćby już wymienianych produktów) tylko podsunąć mu soczystsze kolumny?

pmd.To jest rozwiazanie,ktore w jakiejs kolejnosci jest rozwazane[chocby DYNAUDIO C-4]ale do nich juz inna elektronika,do jeszcze innych jeszcze inna itd.Cala ta "zabawa"na tym polega zeby napedzic te,ktore sie posiada a to sa dobre kolumny,tylko nie wiem czy do tej pory szukalem po wlasciwej stronie.

no znaleźć soczystą, szybką transparentną końcówkę, chmm nie będzie łatwo. choćby wymieniona wcześniej A60 Acu, wcale nie jestem przekonany czy będzie wystarczająco mięsista do Elips, obawiałbym się że sama w sobied raczej nie. O ile nie wejdziesz w jakieś bardzo plastyczne lampy to bedziesz musiał się posiłkować dodatkowo jakimś soczystym pre (być może właśnie lampowym, Cary 05? BAT 51Se? itp.) może też raczej analogowym i pełnym Cd niż szybkim, dynamicznym ale chudszym, a na koniec odpowiednio dopełnionymi kablami. chyba dopiero takie podejście do konfiguracj systemu da pożądaną wypadkową (vide słuchany przeze mnie Pass 150.5+Wadia+okablowanie VdH).

-> prym,

O - a na jakim grasz VPI'u?

Ad Rem. Mimo moich komentarzy - Elipsa to jest bardzo klasowy głośnik, skoro gra w Twoim pomieszczeniu to nie ma IMO sensu sprzedawać ze stratą i pchać się w C4, do których trzeba znów będzie dopasowywac elektronikę itd. Po stronie pre też żadnego problemu nie widzę, Ref 3 znam i bardzo cenie, choć to neutralne i przejrzyste brzmienie. Endorphin nie znam, choć ma opinię "grzecznego źródła", ale nigdy go nie odsłuchiwałem.

Jesli mowa o Accu, to warto spróbować AB klasowego P7100, które pewnie da się dostać w okolicach 40 kzł, choć jak napisałem, jest to moim zdaniem trochę taki brzmieniowy bliźniak MC 501. Niegłupie byłyby też A50V z 2-giej ręki, choć 1 sztuka może nie wystarczyć w Twoim pomieszczeniu. Nie jestem pewien, czy Szczepan jeszcze posiada parkę na sprzedaż.

Nie wiem też, czy padł pomysł MPM'ów. Jeśli nie zraża Cię konstrukcja dość jednostkowa, to proponowałbym spróbować. Na początek warto skontaktować się z Twonkiem, który MPM'ami napędzał Cremony i bardzo sobie to zestawienie chwalił. Spróbować nie zaszkodzi.

Można też spróbować jakieś mostkowane Accu - Szczepan napędzał swego czasu (ma nadal ?) swoje Wilsony Maxx II parą A60 w mostku. Tańsze konstrukcje serii A Accu również z tego co pamiętam można mostkować.

Sprawdź również koniecznie te MBLe o których pisałem, bo raz że to monobloki, dwa, że grają właśnie takim lekko ocieplonym dźwiękiem, trzy że nie kosztują jeszcze fortuny i cztery - dystrybutor ma je u siebie na stanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

qb-1. Gram na VPI-aries 3 z 10.5 calowym ramieniem dokladnie takim samym jak w recenzji MH,wkladka jest tylko inna Dynavector XX-2.Co do DYN.C-4 to ten sam dystrybutor choc inne brzmienie[bardziej miesiste mniej spektakularne].Co do endorphine w porownaniu bezposrednim z Wadia 61 mnie osobiscie bardziej analogowe, nie ugrzecznione-brzmienie Pathosa podobalo sie bardziej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.