Skocz do zawartości
IGNORED

czym napedzic sonus faberELIPSA

prym

Rekomendowane odpowiedzi

Cir.Zadalismy Passowi za posrednictwem dystrybutora czy jest to wlasciwe polaczenie i czy nie trzeba czasem podpiac xa-100.5 odpowiedz byla taka:xa 60.5 -excellent chois.Przeciez fabryce jest obojetne jaki wzmak u nich kupie.Xa-60.5 przy 4ohm dysponuje moca 60w w czystej kl.A a juz przy 4ohm 120W a wiec ma to co trzeba.pzdr.

prym

absolutnie nie dyskutuje z tym co pisza

jesli zadasz to samo pytanie sonusowi to odpisza ci tylko miłego meila pełnego ciepłych słow w zwiazku z wyborem ich głosnikow i zaleca ci bezposrednie odsłuchy w konkretnym systemie :)

ja nie wierze dystrybutorom odkad do magnepanow kazali kupowac AR jako jedyne dobre na swiecie i potem nagle z dnia na dzien odwocili system sprzedazy i AR gra dobrze tylko z wilson

zapewne kazdy z tych klockow gra dobrze z wieloma wieloma produktami na swiecie

to co ci proponuja grac bedzie z pewnoscia bardzo dobrze ,jedyne co mnie zawsze nurtuje czy zagra na 100% mozliwosci głosnikow

pozdrawiam

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Cir.To czy zagraja na sto procent to juz bede wiedzial po odsuchu w swoim systemie.Wiekszosc dobrych koncowek jest praktycznie nie do posluchania w moim miescie[tych ktorych bym chcial]a w zwiazku z tym co-mam przestac sluchac i czekac az ktos laskawie je kupi i zgodzi sie mi pozyczyc?Wiec ryzykuje i tyle.Pzdr.

-> cir

Sądzę, że wydajność prądową te X60.5 mają na prawdę niezła. Pomieszczenie jest jednak dość duże i na pewno maksymalne poziomy głośności będą nieco ograniczone, choć jeśli kolega prym nie gustuje w przesuwaniu ścian, to powinno wystarczyć. Poczekajmy na wrażenia.

tak sobie poczytałem recenzje zamieszczone na stronie firmowej pass labs i wychodzi mi że najoptymalniej (wg nich) było by zrobićbiampng, XA *.5 na średnicę i górę oraz coś z X *.5 na dół np: rzeczony XA60.5 + X350.5 :)

-> PMD,

Nie wiem czy to nie byłby overkill. Te głośniki mają efektywność 91 dB / (2.83V/m). To jest sporo, i wydajna prądowo końcówka o średniej mocy powinna im spokojnie wystarczyć, choć spróbować pewnie warto.

Ja mam generalnie inny problem - czy w pomieszczeniu tej wielkości, Elipsa bez suba będzie w stanie dać odpowiednią ilość basu, te 55 m2 to już na prawdę dużo.

Pozdr.

prym, 18 Sty 2009, 14:13

>Pmd.Gdzie to czytales?Elipsa ma pojedyncze zaciski a wiec to wykluczone.pzdr.

Fakt, chyba od Amati Homage tak się zaczęło...też zapomniałem o tym :-)

Mam w domu konstrukcje Passa Treshold S/500 Stasis, ktora ma Optical Bias dla eliminacji nirownosci impedancyjnych. Moc wyjscowa jest 2x50W w klasie A s tym, ze automatycznie przechodzi, kiedy jest ta potrzeba, do klasy AB, w ktorej daje az 2x 500W. Koncowe tranzystory to 4x10ks Motorola, filtracja to kondensatory 4x80.000mF. Ta koncowka napedzi kazde kolumny, ale co wazniejse, takim przepieknym dzwiekem jakiego pan szuka. Pozywam pana na odsluchi.

Ja uzywam kolumny Sonus Faber Electa Amator 1, i ten wzmak jest wogole niewykorzystany. Moze by panu sprawil przyjemnosc.

no nie sprawdzałem ile wejść mają Elipsy, wydawało mi się, że są podwójne. Pomysł z tąd, że skoro rozważacie je jako trudne do prowadzenia to może tak, pisali o tym w recnzjach - linki na stronie pass labs, był to jeden z pomysłów na naprawdę trudne obciążenia gdzie wersje XA nie dawały sobie same rady, a ktoś nie chciałby rezygnować z teg co mają do zaoferowania.

Z tego co pamietam w starym AV testowano Alepha 3, który specjalnie nie miał problemu z napędzeniem największych Zollerów (który impedacja spada ponizej 2,5 ohm)oczywiscie stare Alephy mono "0" to nawet z deski potrafia wydobyć co najlepsze z gienialną barwą włącznie.

Zreszta jesli bedzie problem to tak ja prym juz zaznaczył Sonusy pójdą w odstawkę. Przeciez na nich świat sie nie konczy.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

-> PMD

Trudność w napędzeniu Elips polega raczej na tym, że wymagają od końcówek mocy sporej wydajności prądowej. Gdyby pomieszczenie miało 25-30 m2, to ich wymagania co do mocy określiłbym jako niespecjalnie duże, jednak w dużym pomieszczeniu może być różnie.

Power handling mają spory - 50-300W.

Pozdr.

Rozwazanie pod katem wielkosci pomieszczenia ma sens ale mysle,ze tylko w przypadku sluchania na wyzszych poziomach glosnosci a ja az tak glosno nie slucham.Prawda jest taka,ze z Cary tego basu minimalnie moglo byc wiecej,reszta mogla byc akceptowalna.

• 3 tygodnie później...

Dostalem do posluchania Passa f-4[mysle,ze dla uspokojenia tez]i ten slabeusz gra.Sonus dostal wypelnienia,basu i to dobrego z 24W to az niewiarygodne.Jednak gra cicho i powodem jest podobno preamp,ktory do tej koncowki powinien miec podwojny Gain[wzmocnienie]poniewaz jest to jednostopniowy stopien mocy.Nie wiem o co chodzi?Jak ktos wie niech mowi.

-> Prym

To może ja:

Podział na power amp i preamp jest dość sztuczny - jeden i drugi zawiera stopnie wzmacniające. Dla powerampu jednym z parametrów jest max. oddawana moc, nie mówi ona jednak nic, o wzmocnieniu napięciowym jakim dysponuje stopień, ew. cału układ. Wzmocnienie (wyrażane w dB) mówi o stosunku napięcia wyjściowego do napięcia wejściowego. Im wzmocnienie jest większe, tym mniejsze napięcie na wyjściu źródła jest potrzebne do wysterowania końcówki do pełnej mocy i odwrotnie, w przypadku gdy wzmocnienie jest małe, końcówka potrzebuje większego napięcia wejściowego, do oddania pełnej mocy na wyjściu. Jeśli tak jest, to przu założeniu, że posiadasz standardowe źródło, preamp bierze na siebie problem, czyli musi wysterować końcówkę większym napięciem, co oznacza, że musi mieć większe max. wzmocnienie napięciowe.

Pozdr.

gb_1Czyli,musze sprawdzic jaki poziom wyjsciowy posiada CD?To jakby sprawa pierwsza,druga to Pass posiada w swoich pre dwa stopnie wzmacniajace[gain] i podlaczajac go do koncowki F-4 u kolegi bylo mozna nim wysterowac bez problemu jego kolumny.Podlaczajac pre ARCref-3 byl problem z glosnoscia ale jakosc brzmienia byla lepsza z tym ARC.Tu jest problem.pzdr.

Dokładnie tak, ale są też i wyższe poziomy.

W tym zestawieniu o którym piszesz to raczej brak dopasowania pomiędzy pre a koncówką.

Pre nie jest w stanie dostatecznie jej wysterować.

O ile mnie pamięć nie myli REF 3 ma tylko 12dB gainu. Musiałbyś poszukać czegoś z większym gainem (albo kupić CD z 6V wyjściem - takie robi bardzo wielu hi-endowych producentów - CD-7/8 mają 6V, dCS Puccini również ma 6V).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wtedy zależy to od poziomu wyjścia na przedwzmacniaczu gramofonowym.

Wszystko jest powiązane. Aby zwiększyć głośność, możesz:

kupić CD z wyższym poziomem wyjściowym

pre z większym gainem

końcówkę z większym gainem

kolumny o większej efektywności

Wyjdzie na to samo.

W twoim przypadku to problem bardzo niskiego, wręcz niestandardowo niskiego gainu w końcówce Passa F-4 (niski poziom na wyjściu Endrphina też nie pomaga). U mnie z Passem X-350.5, jak poziom ustawię na 30 (ze 140) to już głowę urywa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Spokojnie, wg stereophile ten ARC wchodził w przester przy 8.2V na 100 kOm obciążenia. Na 30 kOm powinien więc spokojnie pociągnąć przynajmniej do jakichś 3-4V. 11,8 dB wzmocnienia, da akurat prawie 8V max. na wyjściu przy 2V wyjścia z CD.

XA 60.5 potrzebuje 1,1 V do max power.

Ergo powinno zagrać.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.