Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do Piano Crafta..

DawidM

Rekomendowane odpowiedzi

..dobry pomysł czy fanaberia? Oczywiście chodzi o Daca do mojej konfiguracji Piano Crafta(czyli zamiast firmowych kolumn są Triangle). Jak wiemy napęd w Piano to najsłabsze ogniwo całości. Dla mnie jest trochę za ostry. Czy np. Beresford to dobry wybór by trochę brzmienie ocieplić, by zrobiło się ciut bardziej analogowo. Czy taka zmiana może nie da korzyści? Może jakieś inne pomysły??

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

https://www.audiostereo.pl/topic/48248-dac-do-piano-crafta/

Myśle że to dobry pomysł-miałem PC 410.Odtwarzacz to totalne dziadostwo na bodajże DAC-u 4392.Ja myślałem o zamontowaniu do wnętrza mini lampucery-w odtwarzaczu dużo miejsca.Nosiłem sie z tym zamiarem ale ostatecznie sprzedałem.W oryginale odtwarzacz jest zbudowany na kiepściutkich podzespołach.Ostatecznie jak dla mnie dzwięk nie był akceptowalny równierz z ampli dlatego sprzedałem.

Czyli mówisz że lampucera się zmieści, myślę że to było by dobre rozwiązanie, z Trianglami zestaw gra zupełnie inaczej(lepiej). Teraz tylko koszta, jak to wychodzi cenowo??

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

CS4392 to całkiem niezła kostka, przypuszczam że za brzmienie cedeka z PC jest głównie odpowiedzialny kiepski stopień analogowy i jego zasilanie. Może by tak zlampizować tego cedeka? Poprawa powinna być ogromna.

Chętnie bym odkręcił źródło ale mam ciut za duży klucz :/ Nie wiem jak to wygląda w wnętrzu, jakie są koszta, oczywiście chce by zagrało to z obecnymi kolumnami, polubiłem ich brzmienie ;)

Chętnie bym zmienił źródło, ale podobne wymiarowo klocki to chyba tylko MF(seria X-ray) robi, a to są duże koszta na które mnie teraz nie stać ;)

>Może by tak zlampizować tego cedeka? Poprawa powinna być ogromna.

Jasne. Badziewie z lampową czapeczką i parę stów do kieszeni McGyvera, bo miłośnik techno i tak nie zna się na dobrym dźwięku. Żenada.

Bez większej modyfikacji to nie zagra. Już lepiej wciśnij mu lampucerę, przynajmniej jest jakaś gwarancja lepszego dźwięku.

ganzz_gut, 7 Sty 2009, 21:55

>McGyver, 7 Sty 2009, 21:51

>

>> Może by tak zlampizować tego cedeka?

>

>hehehe... to już chyba obsesja.

E tam obsesja. Kiedyś zlampizowałem ultrabadziewnego Denona który poniewierał się w piwnicy, kupiłem go na allegro za 50zł na części, ale okazał się sprawny, więc go nie zdemo...ntowałem. No i po lampizacji zagrał tak, że kapcie spadają. Teraz pogrywa u mojego kumpla, zastąpił Soniaka CDP-X559ES w którym laser zaczął dogorywać.

>A nie lepiej kupić porządny cdk?

Żeby było lepiej, to trzeba kupić "porządny" cedek za sporą kasiorę.

mroova, 7 Sty 2009, 22:02

>>Może by tak zlampizować tego cedeka? Poprawa powinna być ogromna.

>

>Jasne. Badziewie z lampową czapeczką i parę stów do kieszeni McGyvera, bo miłośnik techno i tak nie

>zna się na dobrym dźwięku. Żenada.

>

>Bez większej modyfikacji to nie zagra. Już lepiej wciśnij mu lampucerę, przynajmniej jest jakaś

>gwarancja lepszego dźwięku.

Eee..jeśli chodzi o muzykę elektroniczną(techno jak ją nazwałeś) to jest tylko jeden z moich gatunkó który lubię, mam sporo płyt Audio CD z wokalistami pokroju DM, Diana Krall, Norah Jones, Karolina Kozak, Zero 7, AIR, Queen, Radiohead, Pink Floyd itd.

@ McGyver

Powiedz mi czy to się zmieści, jakie są koszta, ew. czy można to gdzieś omówić i zobaczyć co w środku "piszczy", czy lepsze to niż zew. DAC np. Beresforda ;)

>DawidM

piano + dac zajmą mniej-więcej tyle samo miejsca...

>McGyver

>>A nie lepiej kupić porządny cdk?

>

>Żeby było lepiej, to trzeba kupić "porządny" cedek za sporą kasiorę.

Piano to nie taka wysoka półka, żeby trzebe było wydać sporo kasy do usłyszenia poprawy

mroova, 7 Sty 2009, 22:02

>>Może by tak zlampizować tego cedeka? Poprawa powinna być ogromna.

>

>Jasne. Badziewie z lampową czapeczką i parę stów do kieszeni McGyvera, bo miłośnik techno i tak nie

>zna się na dobrym dźwięku. Żenada.

Przecież można zrobić samemu. Zchematy są dostępne w sieci, a także na forum, ja też wklejałem. Nikogo nie naciągam żeby mi to zlecał. Po prostu podrzucam pomysł. Twoje insynuacje to dopiero żenada.

>Bez większej modyfikacji to nie zagra.

A skąd wiesz? Próbowałeś? Ja próbowałem, wprawdzie nie z PC, ale z innymi "badziewiami" Yamahy i nie tylko.

Już lepiej wciśnij mu lampucerę, przynajmniej jest jakaś

>gwarancja lepszego dźwięku.

Gwarancja? Udzielisz tej gwarancji? Ja bym nie ryzykował. Goła lampucera, nota bene oparta na bardzo podobnym DACku CS4397 gra tak sobie, a dopiero po pewnych przeróbkach pokazuje klasę drzemiącą w tej kości. Skoro więc w cedeku już tkwi niezły DAC, tyle że w słabej aplikacji, to po jaką cholerę pakować tam drugi, bardzo podobny DAC, i też w nienajlepszej aplikacji, co?

ganzz_gut, 7 Sty 2009, 22:07

>>McGyver

>>>A nie lepiej kupić porządny cdk?

>>

>>Żeby było lepiej, to trzeba kupić "porządny" cedek za sporą kasiorę.

>

>Piano to nie taka wysoka półka, żeby trzebe było wydać sporo kasy do usłyszenia poprawy

Owszem, gołe Piano nietrudno przeskoczyć, nawet za niewielką kasę. Ale obstawiam że zlampizowanego Piano będzie Ci trudno przeskoczyć cedekiem poniżej 3000zł, nawet z drugiej ręki.

DawidM, 7 Sty 2009, 21:52

>Chętnie bym odkręcił źródło ale mam ciut za duży klucz :/ Nie wiem jak to wygląda w wnętrzu, jakie

>są koszta, oczywiście chce by zagrało to z obecnymi kolumnami, polubiłem ich brzmienie ;)

Teac VRDS 9

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1391-100007388 1231362922_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

DawidM, 7 Sty 2009, 21:52

>Chętnie bym odkręcił źródło ale mam ciut za duży klucz :/ Nie wiem jak to wygląda w wnętrzu, jakie

>są koszta, oczywiście chce by zagrało to z obecnymi kolumnami, polubiłem ich brzmienie ;)

Mialo byc do tego watku...

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tylko ja nie mam gołego Piano tylko z wymienionymi kolumnami Triangle, kolumny kosztują tyle co całe nowe Piano ;) Chce by brzmienie było dobrane do kolumn, czy oczekuję ciut więcej ciepełka z źródła itd. Dlatego zadałem pytanie na forum, teraz tylko interesują mnie tylko jakie opcje mogę brać pod uwagę, wiem że można coś zrobić w środku Piano, wiem że można dokupić zew. Daca, pokazane też jest zdjęcie cdka Teaca, który nie wiem jak gra, ma zupełnie inny kolor(złoty) moje Piano jest czarne. Czekam na więcej konkretów, choćby na PW.

>McGyver

>

>Owszem, gołe Piano nietrudno przeskoczyć, nawet za niewielką kasę. Ale obstawiam że zlampizowanego

>Piano będzie Ci trudno przeskoczyć cedekiem poniżej 3000zł, nawet z drugiej ręki.

Pozostanie jeszcze podpiąć do music angela i już w ogóle trudno szukać konkurencji ;)

Trochę mam bałagan w głowie w stylu "wiem że nic nie wiem", przeczytam wątek jeszcze raz od początku w zwolnionym tempie ;)

to normalne :)

większość wątków tak ma :)

ja się zastanawiam czy jest sens pakowania 1tys w daca do piano które będzie znowu ograniczało daca, gdzie niewiele więcej dokładając pozbywając się piano można mieć solo mini, tylko czy ktoś może porównywał jak duża jest przepaść między solo mini a piano,

:)

Focal + Naim

Jeszcze wchodzi w grę lampizacja czy lampucera, chętnie bym się dowiedział jeszcze czegoś więcej na ten temat. Obawiam się że Arcam i Triangle się nie polubią dźwiękowo(kolumn nie chce zmieniać, bo mało która ma tak spójne brzmienie w tym przedziale cenowym). ;)

Zakupić VRDS'a do kompletu z AH500i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zapomnieć i PC :)

Ukryta Zawartość

>Fox nareszcie uwierzyłeś w prawdziwe możliwości tuningu.

Lampizacja to nie tuning. Tuning=dostrajanie. Lampizacja=wymiana toru analogowego. PianoCraft specjalnie do tuningu się nie nadaje, jedynie radykalne ruchy mogą coś zmienić.

dlatego ja chyba poczekam na jakąś promocje solo mini i jak dźwięk mi przypasuje

to nie będę się zastanawiał i bawił w tuning czy dokładanie daca za tysiaka czy cd nie od kompletu

a ktoś słuchał arcama mini solo?

ponoć w uk jest przebojem

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.