Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

Racja ale każdy wie o co chodzi chyba ;)

No chyba nie bardzo, a tego typu "skróty myślowe" mogą nie jednemu domorosłemu grzebaczowi uszkodzić sprzęt.

Zwłaszcza jak będzie dążył, kręcąc prkami, do uzyskania napięć biasu w okolicach podanych przez Ciebie.

0,4V a 400V robi wielką różnicę, to jak różnica miedzy kozą, a kobietą.

Wyboru sam dokonaj.

No chyba nie bardzo, a tego typu "skróty myślowe" mogą nie jednemu domorosłemu grzebaczowi uszkodzić sprzęt.

Zwłaszcza jak będzie dążył, kręcąc prkami, do uzyskania napięć biasu w okolicach podanych przez Ciebie.

0,4V a 400V robi wielką różnicę, to jak różnica miedzy kozą, a kobietą.

Wyboru sam dokonaj.

No to trudno jak nie wie to niech nie grzebie i juz a to ze w internecie ktos gdzies cos napisal malo dokladnie albo przeoczyl , to juz jego pech bedzie internet ma swoje + i - a raczej wiecej - tu na forum wiec podnosze jeszcze dodatkowo ten ranking zeby bylo weselej :)

Sorry, ale przez to że zamieszczasz takie porady, i drwisz z tych początkujących, szukających porad, stajesz się mało wiarygodny.

Zasadą Forum jest pomagać, nie szkodzić.

Jeśli gdzieś w necie wyczytałeś takie głupoty, a wiesz że są to głupoty, to nie powinieneś ich przenosić tu na Forum.

ale co ze zgubilem , to wielkie halo bywa i tyle a reszta to nie zadne glupoty dzwiek Yaqina zmienia sie w zaleznosci od ustawienia biasu proste logiczne i po co dalej o tym dyskutowac .

Oczywiście że się zmienia ale bias to nic innego jak regulacja prądu spoczynkowego ( napięcie siatki sterującej względem katody - podłącza się je odwrotnie do masy plus a do siatki minus - robi się to po to aby ustawić punkt pracy tej lampy)

Nie wiem czy się zmienia brzmienie. Na 100% ma to wpływ na zniekształcenia wychodzące. Przy czym powinno być wyregulowane tak jak opisuje to producent bądź można samemu to wyliczyć mierząc napięcie zasilania i z odłożonego na rezystorze katodowym napięcia wylicza się prąd płynący przez tą lampę)

To tyle kolego SEBOLX.

Co nie oznacza że bias jest równy 440V (bo przy takim napięci na siatce pierwszej żadna lampa nie wydusi z siebie żadnego dźwięku)

Wszystkie elektrony zostaną przez nią skutecznie wychamowane. Tym samym na anodzie nie popłynie żaden prąd. I nici z grania. Zbyt małe napięcie na siatce powoduje iż lampa zaczyna pracować w przeciążeniu co prowadzi do jej szybkiego uszkodzenia.

Nie wiem również czy ma to wpływ na dźwięk bo nigdy tego w ten sposób nie sprawdzałem.

Oraz wątpię czy usłyszałbyś gdybym ustawił moc admisyjną na 15 lub na 20W w tym modelu wzmacniacza.

Edytowane przez PERELCALI

Co nie oznacza że bias jest równy 440V

przeciez chodzilo o 0,440V !!! Kto ma Yaqina wie ze na 0,350V Yaqin gra wiekszym basem gora delikatniejsza ale dzwiek bardziej zmulony a np. przy 0,390V dzwiek robi sie ostrzejszy na gorze bas szczuplejszy i to tyle o nic wiecej nie chodzilo koniec tematu bo nie chce juz mi sie o tym pisac wiecej !

• 2 tygodnie później...

lampki sterujace 6cg7 od GE-moze wiecie gdzie są dostepne, do yaqin mc-10l

Tak z ciekawości zapytam czego oczekujesz i poszukujesz w dźwięku, co brakuje lub może jest za dużo ??

Mam GE dobrze osłuchane i dlatego moje pytanie.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

obecnie posiadam lampy rft-/piekne analogowe brzmienie ,szukalem i znalazlem, co chce uzyskac ,napewno nie wiecej basu bo el34 rft marshal graja dosc ciemno z tego co pisza -niesluchalem ale napewno lepsze sa od 6n1p-ew

W skrócie, bo było już o tym dużo na forum: 6cg7 GE to bardzo liniowe, neutralne bańki, osobiście wysoko je cenie. Na w miarę zrównoważony dźwięk z naturalną, piękną średnicą to kombinacja 6cg7 GE + El34 Tung-Sol lub RFT jest jak najbardziej ok. W miarę dobra kombinacja to też 6cg7 RCA Clear Top + El34 Electroharmonix. Ale dźwięk bardziej analogowy, dla mnie kosztem przestrzeni i detalu z lekkim zyskiem na średnicy i zupełnie innym basem (mnie neutralnym, bardziej "jazzowym"). 6cg7 GE + EL34 Electroharmonix - to natomiast bardzo neutralny, lekko chłodny, "studyjny" wręcz dźwięk. Osobiście unikałbym łączenia EL34 Tung-Sol / RFT z RCA Clear Top - dla mnie robi się za ciepło, hmm, takie zbyt analogowe oszustwo :) . Co kto lubi.

Edytowane przez kb1014

zależy mi też na dobrej średnicy,czyli które lampki byście polecili??

To co napisał kolega kb1014 wyżej, tylko mogę potwierdzić, bardzo trafne spostrzeżenia. Ja akurat lubię połączenie EL34 Tung-Sol / RFT z RCA Clear Top, ale tylko jednej pary (przy 4szt. jest przedobrzone). Drugą parą małych lamp może być GE, Sylvania, a ostatnio bardzo mi przypadła 6CG7 Sears produkowana w Japonii. Wszystkie wspomniane lampy graja rewelacyjnie, a szczególnie średnicą. Mają szczuplejszy bass niż Clear Top, ale istotne jest to, całość pasma zrównoważona i są szczegółowe.

Radzieckie lampki w konfrontacji z wymienionymi pokazują jakie są niestety mizerne ich możliwości foniczne, choć bym ruskich nie skreślał z listy.

Nie zapominajmy jednak, że dużo zależy od charakteru brzmienia kolumn i naszych upodobań oraz źródła dźwięku. No właśnie i co kto lubi....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30302-0-05522700-1333310313_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ziemniak58, może masz parkę RCA lub GE 6CG7 do posłuchania lub sprzedania ?

moglibyśmy się jakoś dogadać jakbyś miał chęć

Pisz śmiało na PW ma duży arsenał 6CG7.

Witam ,

a ja mam do sprzedania modowanyMC-10L ,poniewaz przesiadam sie na SE , w zwiazku z zmiana glosnikow na szerokopasmowce HORN_98dB , wymagania to tylko 2W!!!!

Jezeli ktos bedzie zainteresowany to oddam w dobre rece"

Nic nie brumi ,trzeszczy itp .poprostu wspniale

Pisz na Pw _warto?????

Wymieniłem małe lampki na 6N1P i pojawił się bardzo głośny brum-szum w kolumnach, wróciłem do chińskich i cisza. Dlaczego te 6N1P tak brumią ? Słuchać brum z odległości 3 metry, jest bardzo słyszalny. Lampy kupiłem dobraną kwadrę, mierzone itd

Pieniądze nie grają !

Wymieniłem małe lampki na 6N1P i pojawił się bardzo głośny brum-szum w kolumnach, wróciłem do chińskich i cisza. Dlaczego te 6N1P tak brumią ? Słuchać brum z odległości 3 metry, jest bardzo słyszalny. Lampy kupiłem dobraną kwadrę, mierzone itd

daj im trochę pograć, może przejdzie, miałem to samo, ale u mnie po paru godzinach brum ustał

pzdr

Ruskie lampy niestety często tak mają. Może trzeba im nóżki oczyścić/oskrobać to najczęściej pomaga.

Lampy kupiłem dobraną kwadrę, mierzone

Czy to jest zakup od sprawdzonego sprzedawcy?

Kupiłem w lampy.elektronowe.pl, dopłacałem jeszcze za dobranie, nóżki wyglądają na zaśniedziałe - są poczerniałe. Czym to oskrobać - oczyścić ?

Pieniądze nie grają !

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

mam problem z utrzymaniem biasu- wzmacniacz zakupilem od nas z forum ,niedawno kupilem lampki rft el 34 uzywane- i co okazuje sie ze biasy rosna im dluzej slucham to rosna napiecie na lampach... znowu po 3 godzinach sluchania zkorygowalem do 0,380mv i sluchalem przez ok. 3 godzin i wzrosly do o,460mv!!!! -wyczyscilem piny i na drugi dzien zaraz po starcie ok 10minut zmierzylem bylo na kazda lampe rowno po o,170mv teraz czekam 2 godziny i zmierze ile wzroslo -juz tak trzy razy krygowalem i za kazdym razem rosnie napiecie ,jak byl by wlanczony na 4 godziny to napewno zrobiloby sie o,550mv, bo tak mialem- czy to wina lamp..... czy potencjometrow w yaqinie mc-10l- na chinskich jakos te biasy sie trzymaly . prosze was o porade co robic co jest przyczyna czy juz taki, mieliscie problem...pozdrawiam.

Edytowane przez zbyniu 360

a ten bias to na wszystkich 4 lampach tak rośnie?

tak sobie myślę, że jeśliby była to wina potencjometru, to jednego, no może dwóch, ale trudno uwierzyć, że walnęły ci 4 potencjometry, może lampy są już na padnięciu i całkowicie nie trzymają biasu?

• Pokaż nowe odpowiedzi