Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad wymianą potencjometru na blue alps.Czy 100k będzie ok?Ktoś coś pisał , że bedzie za glośno na niskich głośnościach.Może ktoś wie jaki zamówić najlepiej?

Znalazłem na ebayu 20KAX2 RK27 i chyba taki zamontuje.Ma trzpień z ząbkami.Pewnie trzeba będzie dokupić płytkę

bo w oryginalną pewnie nie będzie pasował rozstaw nóżek.Trochę się obawiam czy nie będzie to jakaś chińska podróbka.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Draivery lamp sterujących to te dwie wewnętrzne -a zewnętrzne to wejściowe mam tak to rozumowac.... I które bardziej odpowiadaja za zmiany w brzmieniu...?.

Czy brumienie w 1 kanale to standard w MC-10L - mam nowe lampy - BIAS ustawilem na 0.35

U mnie kiedyś na chińskich lampach od nowości coś zawsze w jednej kolumnie lekko cicho brumiło szeleściło po zmianie lamp na Electro Harmonix czy Tung Sol przestało to była wina jednej chińskiej wadliwej lampy która dosyć szybko padła V2 o ile dobrze pamiętam jakieś 400 godzin pograła. Teraz mam kolejnego MC-10L i w kolumnach słychać to tylko delikatny szum jak mam ucho przy głośnikach głośność na 11 godzinie ogólnie to cisza . Edytowane przez sebolx

U mnie cichutko brumi jak zrobie bardzo głośno a tak to nic nie słychać.Chyba trzeba oddać do tuningu :)Może ktoś poleci fachowca?

Faktycznie tuning nie zaszkodzi ja mam w moim okablowanie wymienione i luty poprawione a dalszy tuning za jakiś czas jak kolega znajdzie chwilę bo ja sam niestety nic nie zrobię nie potrafię .

Mam pytanie - Waszym zdaniem - A ktora lampa ciekawsza - 6N1P czy 6N1P-EW ?

pozdrowionka

Myślę że 6N1P-EW lepsza ale to też zależy kto co lubi można je mieszać np. dajesz dwie 6N1P w środek a na boki dwie EW lub odwrotnie . Posłuchaj i sam sobie zdecydujesz które bardziej Ci odpowiadają tylko pamiętaj że powinny być wygrzane około 100 godzin minimum .
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

A ja mam,dwie ruskie 6n1p-ew na zewnątrz i dwie rca 6cg7 clear top w środku,jakiś czas miałem odwrotnie i całkiem fajnie. to grało do teraz jak nie zmieniłem kabla zasilajacego- po wpięciu go do wzmacniacza dźwięk zrobił się za bardzo analogowy uciekły jakby detale,góra zrobiła się bardziej spokojniejsza ,zaczęło brakować zadziornosci rytmu i dynamika też ucierpiała na tym,ale teraz jest dobrze pokombinowalem z. zamianą lamp ruskie powędrowały na zewnątrz- czyli na lampy wejsciowe... nie wiem czy dobrze piszę ,bo zadałem pytanie na forum , które to wejściowe, a które lampy wsadzone w draivery? Ale to już nie ważne - gra równo w całym paśmie a dodatkowo ,dzisiaj dołączył,do mojej akustyki pokoju panel z wełny pt 80 ,i powędrował do narożnika za kolumnami .

Mam pytanie - czyli pary lamp w pre wMC-10L - to 2 zewnetrzne i 2 wewnetrzne? dobrze zrozumialem ?

Chyba źle zrozumiałeś pierwsza para to 1 i 3 druga para to 2 i 4

To dotyczy socketow lamp pre (6N1P) - nie lamp mocy ?

Myślę że 6N1P-EW lepsza ale to też zależy kto co lubi można je mieszać np. dajesz dwie 6N1P w środek a na boki dwie EW lub odwrotnie . Posłuchaj i sam sobie zdecydujesz które bardziej Ci odpowiadają tylko pamiętaj że powinny być wygrzane około 100 godzin minimum .

Bo tu napisales tak jak wyzej :) to jak to jest?

To dotyczy socketow lamp pre (6N1P) - nie lamp mocy ?

Bo tu napisales tak jak wyzej :) to jak to jest?

Tak mówię o lampach 6N1P i dobrze napisałem po prostu mieszasz sobie te lampki ale tak żeby każdy kanał miał takie same lampy czyli jedną EW jedną cywilną dlatego wkładasz np. 2 EW na środek a dwie 6N1P na boki i jest ok . Możesz też odwrotnie czyli dwie EW na boki dwie 6N1P w środek już rozumiesz ?

Chyba źle zrozumiałeś pierwsza para to 1 i 3 druga para to 2 i 4

Ale opis na samym wzmacniaczu mowi ze v1 i v2 to left channel a v3 i v4 to right? jak to jest

Mam pytanie - jakimi lampami mozna zastapic 6N1 6N1P 6N1P-EW ?

6FQ7, 6CG7

Uważam że lampy 6n1p są o wiele ciekawsze w wersji cywilnej, mój faworyt to lampa ze zdjęcia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez scarFace

" When The Music's over, turn out the lights"

Ale opis na samym wzmacniaczu mowi ze v1 i v2 to left channel a v3 i v4 to right? jak to jest

No opis faktycznie taki jest ale na forum było już kilka razy o tym że właśnie tak należy lampy mieszać i że te kanały to własnie tak są zrobione jak ja napisałem . Może ktoś kto zna sie na elektronice i rozbierał Yaqina to lepiej wytłumaczy ja wiem tyle co pisali na forum mam nadzieję że to prawda i że nie wprowadzam nikogo w błąd .

Uważam że lampy 6n1p są o wiele ciekawsze w wersji cywilnej, mój faworyt to lampa ze zdjęcia

To pewnie zależy kto czego szuka w dźwięku zdania są podzielone ja jak wygrzeję moje 6N1P-EW to jeszcze raz porównam je z 6N1P zobaczymy jakie różnice zauważę .

To pewnie zależy kto czego szuka w dźwięku zdania są podzielone ja jak wygrzeję moje 6N1P-EW to jeszcze raz porównam je z 6N1P zobaczymy jakie różnice zauważę .

Tak oczywiście masz rację :) dla mnie EW są za bardzo techniczne a nie tego oczekuję od lampowego brzmienia, czy słyszałeś lampy ze zdjęcia z nadrukiem 9303 ?

Nawiasem mówiąc ruskie około 70 sztuk leżą na styropianowych leżakach a ja słucham tylko 6cg7 RCA Clear Top , 6cq7 Sylvania i 6cq7 Raytheon.

Pozdrawiam.

Nie słyszałem ja mam 9101 a jaka to różnica ?

Masz na myśli w brzmieniu ? bo technicznie to różnica jest w dwóch latach :)

Pozdrawiam

Edytowane przez scarFace

Ponoć najlepsze są sowieckie z okolic czarnobyla i jak ładnie świecą w nocy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzie mogę kupić kwadre EL34B Tung-Sol w Polsce?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi