Skocz do zawartości
IGNORED

DALi Concept 6 czy Mission M34i ?

Lord Rayden

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Chciałbym zmienić moje kolumny w Kinie Domowym (amp Pioneer VSX 511) na coś lepszego (obecnie kolumienki Pioneer - trójdrożne ale w sumie marne). Kasa ograniczona więc myślę o Mission M34i albo Dali Concept 6. Czy opłaca się dołożyć do DALI ? Chciałbym słuchać w miarę dobrze płyt CD (na tyle ile na razie pozwoli Pioneer VSX 511)

Oczywiście w przyszłości zmienię amplituner, może do tego starego, w tor stereo wepnę uzywany wzmacniacz NADa (jak go tanio kupię - Kolega zrobi mi przeróbkę ampa).

Słucham głównie klasycznej elektroniki (TD,Klaus Schulze) oraz metalu klasycznego (power metal, rycerski). No i oglądam filmy (akcja,SF). Nie chciałbym aby bas "huczał" mi tylko uderzał, ale potężny być nie musi. Rzadko słucham bardzo głośno.

W drugim pokoju mam zestaw stereo NAD 312 i DALI 505 i lubię go. Ale 505 nie nadają się do Pioneera - maja 4 ohmy. Concept 6 mają 8 ohmów.

Pozdrawiam

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

https://www.audiostereo.pl/topic/48376-dali-concept-6-czy-mission-m34i/

Witam.

Dali oraz Missiony maja 2 odmienne charaktery. Dali Concept graja miekko, lekko, przestrzennie, z ladnym wokalem, Missiony sa bardzo energetyczne, dynamicznie, z dobrym basem... co przy Twoich preferencjach jest strzalem w 10.

Pozdrawiam.

No tak, do metalu to mocne, ekspresyjne kolumny byłyby OK. Pytanie czy do sekwencji granych przez Tangerine Dream i przestrzeni kosmicznych Klausa Schulze także.

Zaniepokoił mnie ten opis :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - czyżby jednak DALI Concept 6 miały 4 ohmy ? Bo większość sprzedawców twierdzi,że są to kolumny ośmioomowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Akurat Dali 6 i M34 słuchałem w odstępie tygodnia na piecu NADa. Pierwsze basem w ogóle nie grają drugie łomocą nim ile wlezie. To tak w srócie moje odczucia po ich przesłuchaniu.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Jest to mój pierwszy post na forum tak więc witam wszystkich serdecznie ! :)

Mam podobny dylemat jak autor tematu, tyle, że myślę nad m34i lub Tonsil Siesta.

Moj pokoj to 17mkw, wzmacniacz Denon PMA-560 a żeby było wesoło to słucham Rocka, Metalu

i wszelkich odmian, począwszy od melodicdeath skończywszy na black metalu. Tak wiem, wiem :) ...

Ampli podpięty jest pod komputer, dźwiękówka to straszny chłam, ale w planach mam coś lepszego.

Audiofil ze mnie żaden, więc proszę o wyrozumiałość. Co polecilibyście pod ten wzmacniacz i ten rodzaj muzyki ?

Powiem uczciwie że Obie propozycje zarówno Dali jak i Mission niestety w metalu nie najlepiej sobie radzą. Z Schulze bedzie ladnie ale metal bedzie sie troche krztusił. Pomyśl raczej nad kolumnami z metalowym wysokotonowcem. DObrym wyborem może się okazać JBL E80 a jak masz więcej kasy to Celestiony ale te z Większym basowcem nie pamiętam już oznaczenia F- cośtam :)...Za Celestiony byś mi podziękował jestem tego pewien :)

słucham metalu i nie preferuje metalowych kopułek, celestiony nie podeszły mi,do 17metrów spokojnie wystarcza m33 nie znam dali 34ki bym odradzał 35ki do pomieszczeń powyżej 22-25m2.

Czy Mission MVx to jacyś ubożsi bracia serii M3x ? Konkretnie chodzi o model MV8.

Ludzie kochani!

Dzięki wielkie za odpowiedź! Zawęzilście moje poszukiwania. Może ja nie odpowiednio sie wyraziłem. Chcę, aby perkusja Inferno z Behemotha prała bezlitośnie :) Dźwięk ma być "okrutny".

A co do tych Celestion'ów to o F30 chodzi ? Zresztą chyba najlepiej będzie jak wezmę wzmacniacz "pod pachę" i udam się do jakiegoś sklepu audio, pytanie tylko gdzie ? Do komercyjnego Media Markt ? Bo w promieniu 30km ciężko o coś takiego. Tak czy siak posłuchać trzeba, w ciemno nie mam zamiaru wydawać kasy :) No i jeszcze doradźcie mi czym to podpiąc ? Jakie kable do tego ?

Kolumny mam na plecami, tak więc kabla będę potrzebował z 3,5m delikatnie.

Witaj Lordzie mam podobne gusta do Twoich ( adams ze studia nagran sie klania z forum muzyki elektronicznej)

ja slucham muzy el na Dali 5005 i jak na dzien dziesiejszy graja dobrze i mysle ze z Pionkiem Twe 505 chodz maja 4 ohmy zagraly by dobrze a strach przed spaleniem jak czytalem w wielu czasopismach ma wielkie oczy chodz moze ktos cos na ten temat wiecej powiedziec.

Moja mala rada jesli moge podpowiedziec idz w kierunku stereo :)

a kolumny to prawda teraz jakbym mial zdziebko kasy od nich bym cos do obecnego Marantza wziol innego niz moje 8 letnie dali 5005

Ps Teraz slucham Airsculpture "Fiord Transit ":D

jimmy1989, 13 Sty 2009, 16:34

>Ludzie kochani!

>Dzięki wielkie za odpowiedź! Zawęzilście moje poszukiwania. Może ja nie odpowiednio sie wyraziłem.

>Chcę, aby perkusja Inferno z Behemotha prała bezlitośnie :) Dźwięk ma być "okrutny".

> A co do tych Celestion'ów to o F30 chodzi ? Zresztą chyba najlepiej będzie jak wezmę wzmacniacz

>"pod pachę" i udam się do jakiegoś sklepu audio, pytanie tylko gdzie ? Do komercyjnego Media Markt ?

nie, chodzi o Celestion z serii F28/F38 , F30 to najniższa seria

co to znaczy bezlitosne granie ? dynamika i potęga ma wciskać w fotel ? to posłuchaj czegoś z Paradigm (Titan v5 albo jakieś używane Paradigm Studio), albo Focal 807V

Hej asterix/adams !

odsłuch el muzy tylko w stereo - stąd chęć wzbogacenia zestawu 5.0. :)

Dziś leciał Redshift oraz Keller i Schonwalder... Berlin górą !

Wiesz co wszystko fajnie, sprawdziłem każde z podanych przez Ciebie kolumn.

Tyle ze zapomnialem nadmienic iż 1700 PLN przekroczyć nie mogę :)

A tych ceny sa "ciut" wysokie.

Ale dobrze mnie zrozumiałes. Dynamika ma wciskac w fotel ...

Jakby tak pojawiły się już te Dali Concept 6 to jako przejściowe tanie CD zastosować np ?

- Marantz CD 43

- Marantz CD 46

- NAD 502

- NAD 512

- Pioneer PD-S505

- Pioneer PD-S601 ?

Chodzi o używany, tani sprzęt do 200 zł. Żadnych ekstrawagancji na razie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.