Skocz do zawartości
IGNORED

Jak uprzestrzennić dźwięk ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Tak moze zbaczam od tematu, choc ogolnie chodzi o poprawe brzmienia i uzyskanie przestrzeni. Otorz moj pokoj ma dosc solidna zabudowe meblarska dlatego tez aktualnych kolumn ktore urzywam postawilem po bokach na krotrzej sciance na komodach, ale stalo to tak, ze pomiedzy byl TV, elektronika itd... Caly pokoj mam w drewnie, a meble to stara meblarska szkola :) Pokoj mam na poddaszu, polamany sufit, sporo pierdul itd.. (ci co widzieli moj pokoj wiedza o czym mowa). Dzwiek wydobywajacy sie z glosnikow (przypominam, ze kolumny sa z miniwierzy) byl mowiac krotko poprawny, ale brak dobrej stereofoni, basu, o przestrzeni i zrodlach pozornych nie wspominajac (choc one naprawde dobrze graly).

Z racji tego, ze mam dwie koncowki mocy Sony N55ES, jedna na toroidzie a druga na kitamurze, ta pierwsza gra glosniej, ktos mi potencjometr przestawil i postanowilem to dobrze wyregulowac. Postawilem wiec glosniki na dywanie, podnoszac je o pare stopni z frontu, wlaczylem sobie jakas plytke i postanowilem ustawic srodek perkusji. Po ustawieniu, z ciekawosci, polozylem sie na podlodze przed kolumnami i co? I to co uslyszalem przeszlo moje najsmielsze oczekiwania. To co bylo do tej pory to bylo i tak super, ale teraz? Dzwiek rozchodzi sie poza kolumny, jest tez przestrzen, choc jeszcze nie to co bym chcial, samych kolumn juz nie ma, zniknely w rozchodzacych sie dzwiekach, jest bas, srednie i wysokie - wszystko w rownowadze tonalnej! Bas jest miekki, dobrze kontrolowany, ale jest go tyle ile trzeba, a jak potrzeba to i rypnie nim konkretnie! Pojawily sie zrodla pozorne (nie do konca jak nalezy, ale jest naprawde super!), nie wiedzialem, ze takie niby kolumienki potrafia zagrac jak orkiestra symfoniczna! Sciana dzwieku - no prawie :)

Nie mam kondycjonera, kable mam tylko glosnikowe Albedo Blue, a sieciowe fabryczne, kupilem tez nordosty do polaczenia miedzy pre a koncowki, nie mam stoliczka audiofilskiego a czesc sprzetu stoi ala wierza, ale akustyka pokoju potrafi z kolumienek zrobic cos magicznego :)

Euforii dostalem wczoraj, dlatego zaczekalem z tym, bo jak wiadomo - autosugestia :) Ale jednak sie nie mylilem, jest geenialnie! Jest tylko jeden minus po dwoch przesluchanych plytkach strasznie mnie barki bola :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Moja receptą na wydobycie przestrzeni z systemu audio jest:

1. wolne miejsce dookoła kolumn, ok 1m z kazdej strony,

2. wolne miejsce pomiędzy kolumnami (praktycznie wysunięcie kolumn ok 0,5m przed linie sprzętu,

3. odpowiednie dogięcie głośników w stronę słuchacza (kiedyś miałem kolumny ustawione prostopadle do linii odsłuchu, zgodnie z zaleceniami producenta, jak zacząłem zmieniać kąt dogięcia i metodą prób i błedów doszedłem do odpowiedniego, dźwięk poprawił sie diametralnie w każdym aspekcie),

4. wytłumienie ściany za kolumnami.

Po zastosowaniu się do tych wskazówek mam taką przestrzeń w dźwięku, ze czasem aż sam nie mogę w to uwierzyć:)

Zaznaczam, że tyczy się to mojego systemu, ale myślę że można te sposoby wypróbować, bo to nic nie kosztuje. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma odpowiednia ilośc miejsca w domu np. na odpwiednie ustawienie kolumn.

Swoją drogą Gutek, dziwię Ci sie, ze najpierw władowałes grube bańki w sprzęt, a teraz dopiero walczysz z pokojem...

Zycze powodzenia w zmaganiach!

Przedstawiam Wam najlepsze ustawienie moich kolumienek, graja najlepiej wlasnie w takiej pozycji. Jest to jak narazie jedyne ustawienie, w ktorym kolumienki wyciskaja z siebie siodme poty. Nawet jak siedze przy kompie, a od kolumn dzieli mnie jeszcze biorko, zaslania calkowicie kolumny, to gra super - z minimalnym przytlumieniem. Moje pytanie jest takie:

1) Stoja na dywanie - wiecej basu?

2) Stoja na dole, czyli teoretycznie nie powinny tak grac? Czy to akustyka, czy moze tak byc, ze kolumny inaczej nie potrafia dobrze zagrac (nie spotkalem sie z takimi)?

3) widzac jak wyglada miejwiecej moj pokoj, mozecie mi powiedziec jakie kolumny moga dobrze zagrac w takim poomieszczeniu?

4) Jak widac po prawej stronie jest lozko a pod sciana mala komoda - czy jak postawie kolumne z bass-reflex`em za nia (dziora bass-reflex ulokowanana froncie w dolnej czesci), to czy lozko (tez drewno) nie bedzie tlumic za bardzo tych tonow?

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15740-100005933 1232744671_thumb.jpg

post-15740-100005934 1232744671_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Masz chyba za duży pokój dla takich małych kolumienek. Podłoga dodatkowo odbija, promieniuje dźwiękiem. Duże, płaskie powierzchnie odbijają dźwięk, dzięki temu jest on większy, bardziej przestrzenny, spektakularny. Spróbuj ustawić kolumny normalnie na standach, ale bardzo blisko tylnej, nie umeblowanej ściany. Ja tak zrobiłem jak miałem stare Tonsile Space 86 i Creeka 4330, dopiero wtedy pojawił się niski ale oczywiście niekontrolowany basior i złudzenie dużej sceny.

Gdyby ściany były gołe, można by popróbować ustawić kolumny w stereolit, ale to tak oczywiście w formie zabawy jeśli ktoś szuka przestrzennych ciekawostek ;)

I love the sound of crashing guitars

Czyli tylko podlogowki mnie ratuja?

Z ustawieniem kolumn na stendach na nieumeblowanej scianie to niestety nie przejdzie, kazda sciana jest czyms zajeta :) Ale to i tak nie jest zle, bo wlasnie te nie gole sciany mnie ratuja. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze same kolumienki sa do wymiany. Staly na stendach i praktycznie zero basu, srednie kujace w ucszy i srednica grajaca pierwszy plan...

Boje sie, ze jak kupie jakies nowe glosniki, to nie zagraja w tym pomieszczeniu, bo dzisiaj robi sie wszystko dla pomieszczen golych z bialymi scianami, praktycznie bez mebli - dobrze mysle?

Tak ,Panowie pokój,w którym się odsłuchuje ma ogromne znaczwnie,chociaszjakmieszkałem w blokasie to akuztykę miałem zadziwiająco dobrą poza tym pokój nie był zagracony i na przeciwko kolumn(podłogówki) stała duża wersalka,która dawała świetne wytłumienie,poza tym wydaje mo się ze pokój powinien miećjakieś otwory wktóryc bas mógłby się rozprężyć.

->neomammut

Elektronikę masz po zbóju, nie jeden by Ci pozazdrościł ;) No ale w takim metrażu (ile to ?) bym radził kolumny podłogowe, albo jakieś duże monitory, minimum 17cm głośnik i suba ;) Z tymi zabudowanymi ścianami nie ma co przesadzać, jak przetłumisz też nie będzie dobrze :] No i w końcu tłumienie dużymi, pojemnymi obiektami, jak meble, sprawdza się w eliminacji fal stojących niskich częstotliwości (jak dudni). U Ciebie z tych minimonitorków ja nie wierzę że cokolwiek może dudnić ;P

Z tymi maleństwami ciężko będzie coś poradzić w tak dużym pokoju. Można dać jakieś bardzo niziutkie standy, słuchałbyś na pół leżąco ;P Ciekawe co by dało postawienie za kolumienkami dużych, płaskich paneli, np. z drewna. Wzmacniałyby one w jakiś sposób bas. A może przerobić je na coś w stylu odgrody ?

->ostryga57

U mnie naprzeciwko kolumienek też stoi wersalka na której notabene siedzę słuchając muzyki ;)

I love the sound of crashing guitars

"Tak ,Panowie pokój,w którym się odsłuchuje ma ogromne znaczwnie,chociaszjakmieszkałe m w blokasie to akuztykę miałem zadziwiająco dobrą poza tym pokój nie był zagracony i na przeciwko kolumn(podłogówki) stała duża wersalka,która dawała świetne wytłumienie,poza tym wydaje mo się ze pokój powinien miećjakieś otwory wktóryc bas mógłby się rozprężyć."

Ja wiem ,że dałem ciała w tytule i w ogóle nie powinienem się odzywać w tej kwestii, ale.............................. ;-)

są lepsi ;-)

Spoko, teraz jak slucham to leze na podlodze :)

Fakt, o dudnieniu nie ma mowy, a bas - tu jestem najbardziej zaskoczony - schodzi naprawde nisko i jest bardzo precyzyjny i dobrze kontrolowany.

Monitorki chce zmienic, bo raczej po takim lezakowaniu wszystko mnie boli (czego sie nie robi dla przyjemnosci:D ), ale zielonego pojecia nie mam co wybrac, zastanawiam sie nad: JBL ES80, Focal Chorus 714 V, Dali Ikon 6/7, ewentualnie B&W (slyszalem, ze nie bardzo sie lubia z Sonym).

Muzyka wszelkiego rodzaju, takze musza byc uniwersalne. Lubie ciepelko, ale bardziej zalezy mi na szczegolach, zrodlach pozornych, przestrzeni i wyrownaniu tonalnym (mozna by rzec, ze kazdemu na tym zalezy). Pokoj ma min. 24m2 i max. 40m2 (podaje min i max, bo jest dosc nierowny, notabene jest to pokoj na poddaszu, wiec sufit mam polamany na dwie polowki mniejwiecej na srodku pokoju, przypominam, ze caluski jest w drewnie, takze sufit rownierz), ale jest dosc obudowany i sprawia wrazenie mniejszego niz ma w rzeczywistosci.

neomammut

Witam

Rewelacyjny pokój. Ja niestety nie mogę tak rozmiescić sprzętu i wszystko mam na wysokości około 1,1m ( dziecko w domu), a niebawem i zamki pojawią się i wszystko trafi do zamkniętych gablot aby nie trafiło w ręce diabełka.

Pozdr

Dziekuje!

Bedzie jeszcze lepiej, poniewaz dojda stoliczki po bokach, zeby sprzecik nie gniezdzil sie na sobie, mam tez pare rzeczy do zrobienia jak odnowienie frontow, pokryw gornych, pozbycie sie rys, dorobienie boczkow do szpulaka i jednej z koncowek - takze jeszcze sporo roboty!

Sprawdzilem koncowki, jedna grala mi glosniej - potwierdza sie, ze to akustyka pokoju i ustawienie kolumn mi tak wzmocnily lewa strone. Mam dwie koncowki N55ES - jedna na toroidzie a druga na kitamurze, czyli na EI. Graja z takim samym naterzeniem. Zastanawiam sie tez, czy produkuja klase B, czy AB? Graja naprawde czysto! Klasa A to raczej nie jest bo sam producent by sie chwalil :) Nigdzie nie jest o tym wspomniane...

Lepiej mi doradzcie jakie kolumny mam kupic, wiem, ze trzeba posluchac, ale co wogole brac pod uwage?

Chcialbym, zeby byl, bo nie lubie gdy klocki stoja jedno na drugim, chodzi tez o ochrone przed rysami..., a co masz na mysli pytajac czy musi byc?

Kup takie głosniki jak ma gutek i po kłopocie. Wówczas pozostanie ci tylko ich słuchac na kolanach z pełnym namaszczeniem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Przynajmnie będzie już normalna w miarę pozycja a nie cyrk z ugniataniem dywanu.

Mozliwe ale w ten sposób może spotkac sie z dziwnymi reakcjami domowników i zapraszanych gości.

Ugniatanie dywanu nie wchodzi w gre (teraz nie mam wyjscia), w wolny dzien przejade sie by posluchac glosnikow Focal`a i Dali - wszyscy mi mowia, zeby Jbl`em sobie glowy nie zawracac. Wydaje mi sie, ze typowe standy powinny wystarczyc....

neomammut, 24 Sty 2009, 20:59

>Ugniatanie dywanu nie wchodzi w gre

a czemu !?

ugniatanie dywaniu z osobnikami plci przeciwnej nie jest wcale takie zle

ale moze rzeczywiscie spotkac sie z negatywnymi reakcjami domownikow :(

Powiem inaczej - gra mi to teraz dynamicznie, kulturalnie, pieknie, jest sporo powietrza a dzwiek siega daleko po bokach kolumn, nie ma jeszcze trojwymiarowosci, ale jest cos co nie pozwala mi zmienic narazie usytuowania - zrownowazenie tonalne, wszystkiego jest tyle ile trzeba a jesli jest czegos za duzo to wina samego nagrania - niestety, teraz system wytyka wszelkie bledy realizacji (pare plyt nie da sie sluchac, jest albo za duzo srednicy, albo za duzo gory). Najlepiej spisuje sie szpulak i gramofon, choc ten pierwszy gra bardziej czysto i otwarcie z wieksza precyzja stereofoni i zrodel pozornych. Mam nadzieje, ze Focal mi sie spodoba i mam nadzieje, ze sie sprawdzi w moim systemie... - jesli zagra jeszcze lepiej niz obecne to bede w niebowziety i to bedzie koniec skladania systemu, juz drugiego w mojej melomanskiej karierze :)

JBL-e L-100 rozwiązały mi problem z odsłuchem,przy tych głośniczkach nie muszę nic dawać ,,miękkiego,, za kolumny,bas jest referencyjny.Każdemu polecam nagłośnienie swojego pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spore te Jbl`e i systemik tez klasa - pewnie na przestrzen nie narzekasz?

umieszczenie głosników na takich półeczkach rozwiazało u mnie problemy z brzmieniem.Jest scena jest bas a woofer ma tylko 9cm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T-bolt, wlasnie o to chodzi, ja tez nie mam sie czym chwalic, a teraz gra to u mnie rewelacyjnie!

Powiem wam moi drodzy że już na nic nie narzekam,przestrzeń i powietrze,,JBL-e sa bass-reflex.Delektuję się odsłuchem,ale tak naprawdę nie wiem jak długo,tego chyba nikt z nas nie wie.Ale powiedziałem żonie że na 10 lat dam sobie na razie spokój.Ha,ha,ha jak to wytrzymam?

czy ktoś może podać namiary na sklepy (strony) sprzedające WOLNOSTOJĄCE ustroje ukustyczne w rozsądnych cenach - na razie na ścianie za kolumanmi mam meble i klejenie niczego na ściany nie wchodzi w grę, ale meble mają dyży połysk (tkai jak szkło - komunistyczny zestaw KAMA) i mogą odbijać,

namierzyłem stronę 4sound, ale tam nie ma cen i chyba to są rzeczy zbyt ekskluzywne.,

mile widziane także namiary na konkretne produkty - takie które wygłuszają i dobrze wpływają na przestrzeń - i niedrogie.

• 2 tygodnie później...

Gutek w r a c a j i dokoncz Wasc cos zaczal!!???Tak fajnie bylo, ciekawie i cooo??

Jak tam gra sprzet?Na dlugiej, czy na krotkiej scianie??Kupiles jakis stolik pod sprzet, lub moze postawiles go na podlodze?Zostaw te listwy i sieciowki i zajmij sie lepiej akustyka!!Pozdrawiam;-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.