Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt stereo - 25tys. zł

Bucev123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój dotychczasowy (patrz "o mnie") sprzęt "spodobał się" synowi... W sumie od dawna chciałem zmienić sprzęt, ale teraz mam "trochę" pieniążków, więc spełnią się dwa marzenia. Mój syn dostanie sprzęt, a ja kupię sobie lampkę... :)

Chcę skompletować stereo, składające się z:

Wzmacniacza lampowego - monobloki - pierwsza lampka... :)

Odtwarzacza CD

Magnetofonu - 3 głowice

Kolumn podstawkowych i standów - pomieszczenie 10m.kw.

Kabli sygnałowych i głośnikowych

Słucham muzyki różnorodnej, z lat 50', 60', 70', 80', ew. początek 90'. Elektroniczna, Jazz, Rock (żona ma mnie dość), reszta w znikomych ilościach. Jak raz załączę, to już pogra dłużej, na umiarkowanych poziomach głośności, co nie znaczy, że nie lubię "poszaleć...". Oczekuję dynamiki, przejrzystości, stereofonii, szczegółowości, lampowego ciepła, ogółem wszystkiego, co w muzyce jest najpiękniejsze. Wiem, że tego typu tematów jest dużo, ale chcę te 25tys. wydać jak najlepiej. Sprzęt nowy, w ostateczności używany. Co polecacie w tym "małym" budżecie?

https://www.audiostereo.pl/topic/48519-sprz%C4%99t-stereo-25tys-z%C5%82/

To nie tak.

Schemat: ludzie - mam kasę - wybierzcie mi sprzęt.

Tu trzeba czegoś więcej...

Za chwilę padnie setka propozycji i co dalej???

Będziesz strzelał, czy losował?

Całkiem na luzie : używka CD z regulownym wyjściem (Wadia, Accu, AACapitole), do tego Phast triode i jakoweś malutkie głośniki (Dynki, Herberty). Oczywiście - nie mam zielonego pojęcia, jak to wszystko razem zagra?

Najgorzej z tym metrażem. Ja tą kasę wydałbym na powiększenie lokalu...

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>Najgorzej z tym metrażem. Ja tą kasę wydałbym na powiększenie lokalu...

Przeniosę się ze sprzętem do pokoju 18m.kw., a TV wyniosę do tego mniejszego, i już mam większy lokal.

Wiem, że najlepiej słuchać, też tak chcę zrobić, ale chcę wstępnie wiedzieć, czego słuchać.

Pozdrawiam... :)

Proponuję:

CD - Ayon CD-1 ok 9.900

wzmak - Manley Stingrey 5.500-6.500 (używany)

kolumny Ayon Gecko 8.000 (oryginalne standy +2900)

Może trochę utargujesz.

Na wzmaka ze stajni Ayon nie starczy kasy. Kable to grosze w porównaniu z resztą systemu.

Kolumny Gecko grają naprawdę ciekawie - strojone pod lampę imponuję basem i przestrzenią.

Ten system zagra wspaniale.

Mając do dyspozycji 25k masz praktycznie tysiace kombinacji. Trudno w przedziale 5-10k wskazac jednoznacznie najlepsze klocki - wszystko zależy od preferencji - te sprzęty grają naprawdę już dobrze. Co innego w budżetówce - tutaj da się wskazać perełki.

pozdrawiam i życzę udanego wyboru

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Szybko poszło z tym powiekszeniem lokalu:) 18 metrów to już COŚ! Tu już spore kolumienki można wstawić. Dorzuciłbym głośniki SF, AN i Spendor oraz ponadczasowe Tannoye. Jest jeszcze cała góra innych, równie znakomitych. Pewno zaraz odezwą się jeszcze ushery:)Bo to ponoć rewelacja.

Oczywiście, wszystko zależy od Twoich preferencji.

Manleya nawet widziałem na allegro i miałem okazję słuchać. Niezły klocek!

Od czegoś trzeba zacząć.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jak pytają na jednej z płyt goście z Supertramp - "Crisis ? What crisis? " . Tutaj, wymyślcie zestawik za 2 i pół dychy, tam piecyk do 15tu kawałków, jeszcze gdzie indziej - za dychę. To cieszy ! :-))

Poza tematem.

Supertramp? Kiedyś słuchałem go wkółko. Ale jak dochrapałem się czegoś w miarę grającego okazało się, że nie da się słuchać płytek tej znakomitej grupy - taka kiepska realizacja. Płasko, bez dynamiki itd. Już kilka razy myślałem żeby się pozbyć. Szkoda...

Jeśli posiadasz jakieś lepsze realizacje, daj znać na pw?

Pozdr.

Mam remaster i jest równie do dupy jak oryginał. To moja ulubiona płyta tego zespołu.Z drugiej strony, Manley Shrimp,którego ponowny zakup szybujący kurs CHF mi właśn ie wpier..la, jakoś go mile wygładzał i dodawał nasycenia.

Bucew,

Najwyższy czas zająć się praktyczną stroną zakupu.

Musisz trafić na osoby z Twojego miasta, posłuchać ich systemów i

zacząć rozmawiać. To początek.

Poświęć 2-3 miesiące na rozmowy, odsłuchy i czytanie forum.

Nowy sprzęt w cenie 25 tys. za całość to jeszcze nie hi-end.

Proponuję używki. Jak poznasz ten świat audio, to wtedy można kupować nowe.

Rozumienia dźwięku trzeba się nauczyć. To, jak każda inna umiejętność,

wymaga czasu i ćwiczeń praktycznych.

Wydając (mądrze) na używki 10 tys. będziesz już blisko wejścia na drogę

własnych preferencji i sam będziesz podejmował decyzje.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Wzmaki Ayon zaczynają się od 10K.

Ale spokojnie można go zastąpić Manleyem. CD i kolumny są naprawdę dobre.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.