Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie do znawców..

Karolka

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wystarczą 4 akordy żeby nagrać przebój ?

Znalazłam na necie link do takiej strony.

Gościu napisał, że 4 akordy wystarczą.

Nie potrafię wysłuchać czy ma rację czy nie.

W wymienionych piosenkach jest inny rytm, dodano inne dzwięki..

Chodzi mi o to czy rzeczywiście "podstawa" niekórych części tych piosenek jest taka sama..

Czy to tylko złudzenie?

https://www.audiostereo.pl/topic/48582-pytanie-do-znawc%C3%B3w/

Wystarczy jeden. Przykład:

Większość przebojów rock'n'rolla i pop to zaledwie 3, 4 akordy.

Kwestia akordów to jeszcze nie wszystko. Taki Grzegorz Ciechowski pisał całe życie jeden i ten sam utwór i tą "twórczością" sprawiał wrażenie że nie zna więcej niż jednego akordu a nawet nie ma pojęcia o istnieniu wariacji.

W dodatku wszyscy pastwią się np. nad tekstem "Orła cień" pewnej samoucznej szansonistki a teksty Ciechowskiego są wcale nie mniej wybitne pod tym względem

Co skłania nas ku refleksji że o tym co się ludziom podoba a nawet kogo otoczą kultem decyduje jakaś Niepojęta Magia.

tak, Karolka, 4 akordy to aż nadto żeby zrobić przebój. Marc Bolan z T.Rex mawiał "dajcie mi akord C dur, a dam wam tysiąc melodii" ;-D

Pasztetówa, chciałeś być gwiazdą pop? zdetronizować Britney? żal d*pę ściska, że nie wyszło? a dziwisz się? z tak czerstwym nickiem jak Pasztetówa, to trudno być na topie... ;-p

Krzych, twój nick jest jak czerstwa pajda taniego "chliba" na "polepszaczach" wyżeranego pośród ciamkania z szarego "papióru" na budowie, oparty o łopatę w towarzystwie Zdzicha, Czecha i Rycha i reszty Bolków.

Karolka, 21 Sty 2009, 13:54

>Czy wystarczą 4 akordy żeby nagrać przebój ?

>

>Znalazłam na necie link do takiej strony.

>

>

>Gościu napisał, że 4 akordy wystarczą.

>

>Nie potrafię wysłuchać czy ma rację czy nie.

>W wymienionych piosenkach jest inny rytm, dodano inne dzwięki..

>Chodzi mi o to czy rzeczywiście "podstawa" niekórych części tych piosenek jest taka sama..

>Czy to tylko złudzenie?

znowu bijesz piane;-))))

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

krzych, 22 Sty 2009, 13:43

>i co? tylko tyle?! pasztetówka, prosiłem - wymyśl coś BŁYSKOTLIWEGO...

Dałem ci koniec nici Ariadny: jak tu pogodzić szmalec ze świni z tradycyjną cybulą i podniebieniem takiego Szmula jak ty.

Ale ty się tylko do tej łopaty nadajesz, żaden BŁYSK w twojej łepetynie się nie pojawił. Co było z góry do przewidzenia.

LOL, co za zagadka, o mało co sfinks z ciebie. widzisz, ja nie patrzę na świat endeckimi kalkami i nie szukam żyda i masona nawet w słoju ze smalcem, tezeuszu z aryjskiej d*py wyjęty... miałeś być błyskotliwy, a jesteś nudny.

krzych, 22 Sty 2009, 15:30

>nie szukam żyda i masona

Bo twierdzisz że nie istnieją! A Kolchida jest, jest, jest...

>z aryjskiej d*py wyjęty...

Teraz już wszystko jasne. Żeby nie trzeba było tak długo czekać proponuję żebyście wszyscy nosili odpowiednie opaski.

Paszeko, 22 Sty 2009, 15:33

>krzych, 22 Sty 2009, 15:30

>

>>nie szukam żyda i masona

>

>Bo twierdzisz że nie istnieją! A Kolchida jest, jest, jest...

>

pokaż pasztetówa, GDZIE ja napisałem, że Żydzi i masoni nie istnieją. no gdzie? wskaż choć jeden taki mój post. resztę twoich wypocin pozostawiam bez komentarza, tego nie da się skomentować bez obniżenia lotów do twojego pułapu - czyli poniżej poziomu pępkowego.

wiesz co, czasami poczytaj, to co piszesz. szczególnie przed kliknięciem w "Dodaj wpis" ;-p

Żeby napisać przebój, to przede wszystkim trzeba mieć talent, a kwestia "czterech akordów" (chociaż prawdziwa swoją drogą) jest podnoszona zazwyczaj przez nieudaczników, którym żal dupę ściska, że przez dwadzieścia lat nie zrobili kariery, więc teraz leczą własne kompleksy kreując się na wielkich znawców i krytyków muzycznych, co to wszystkie rozumy pozjadali, schemat przeboju mają w jednym paluszku i dowolny utwór muzyczny potrafią rozebrać na czynniki pierwsze, tylko własnego jakoś napisać nie mogą, bo... bo ONI nie są TACY i nie grają pod publiczkę, bla bla bla, ple ple ple...

Ten mechanizm doskonale ilustruje wstęp do filmu Job, gdzie pewien "znany krytyk filmowy" opowiada w skrócie, dlaczego został krytykiem...

Paszeko, 21 Sty 2009, 16:19

>Większość przebojów rock'n'rolla i pop to zaledwie 3, 4 akordy.

>

>Kwestia akordów to jeszcze nie wszystko. Taki Grzegorz Ciechowski pisał całe życie jeden i ten sam

>utwór i tą "twórczością" sprawiał wrażenie że nie zna więcej niż jednego akordu a nawet nie ma

>pojęcia o istnieniu wariacji.

>W dodatku wszyscy pastwią się np. nad tekstem "Orła cień" pewnej samoucznej szansonistki a teksty

>Ciechowskiego są wcale nie mniej wybitne pod tym względem

>Co skłania nas ku refleksji że o tym co się ludziom podoba a nawet kogo otoczą kultem decyduje jakaś

>Niepojęta Magia.

Niepojęta Magia, to sprawia, że spora grupa forumowiczów (zakładam, że cokolwiek osłuchanych) spuszcza się w spazmach zachwytu nad nową płytą A.M.Jopek, która od dziesięciu lat "śpiewa" (czyt. mruczy i stęka z mikrofonem wepchniętym do gardła grafomańskie wypociny upośledzonej dziewięcioletniej dziewczynki) niezmiennie w jednej tonacji i to jakoś nikomu nie przeszkadza, a każdy kolejny gniot z Jej udziałem posiada tutaj osobny wątek...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Karolka - doskonałe !!!

Popłakałem się ze śmiechu

To są cztery akordy grane w kółko

coś jakby przebieg G-dur, D-dur, e-moll, C-dur

Na pewno dur, dur, moll, dur

a z akordami strzeliłem bo nie mam absoluta

ani żadnego instrumentu pod ręką żeby sprawdzić

Świetne he,he....

W sumie jak obejrzałem jeszcze kilka filmików

to straciłem pewność co do samego przebiegu dur/moll

czy to tak jak napisałem wyżej

Będę miał w przyszłym tygodniu gitarę to napiszę co to są dokładnie za akordy

• 2 miesiące później...

Stronka z "oryginałem"

Różne numery i teksty lepsze niż w popowych wypocinach :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.