Skocz do zawartości
IGNORED

podpięcie kolumn -blaszki fajanse

pool80

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny heco metas 500 , ostatnio za poradą wywaliłem blaszki/zworki w w/w kolumnach.

Wzmacniacz rotel RA-935BX (ma dwie pary zacisków do głośników, w tym jedna para omija sekcje słuchawek)

Kable głośnikowe nie znam marki ale to ośmiożyłowa plecionka czarno brązowa (może ktoś podpowie)

Rozplotłem kabel od strony głośników zrobiłem 4 końce i tak udało mi się podpiąć bez blaszek.

Poprawa średniego i wysokiego pasma, talerze czystsze, ale zastanawiam się czy nie straciłem na basie.

Przez to rozwiązanie przy zaciskach kolumny od tonów niskich jest teraz mniejsza grubość kabla. Może to tylko efekt zwiększenia wysokich, zmniejszył mi wrażenie odczucia niskich tonów? Prośba o poradę czy z technicznego pkt. widzenia nie sknociłem czegoś. I poradźcie optymalne podpięcie. Czy w takiej integrze jest sens biampingu/biwiringu?

Nie znam dokładnej terminologii. Czy i tak w środku te 2 pary zacisków nie są zwarte?

https://www.audiostereo.pl/topic/48669-podpi%C4%99cie-kolumn-blaszki-fajanse/
  • Redaktorzy

"Kable głośnikowe nie znam marki ale to ośmiożyłowa plecionka czarno brązowa (może ktoś podpowie)"

Jeśli są dość sztywne, to niewykluczone, ze to kabel Kimber.

Zastanawiam się czy nie wrócić do poprzedniego podpięcia :kable podpiąć do niskich, a blaszki zastąpić dodatkowymi kawałkami kabelka. Zastanawiam się czy tez nie podpiąć osobno do sekcji A np niskich głosników a do sekcji B wysokich... Jakie są ograniczenia , czy coś mogę zchszanić? kolumny 6ohm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to jest dokładnie ten kabelek tylko bez końcówek.

Nie za cienko jeśli go rozdzieliłem jak pisałem wyżej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grzegorz odsyłam do tego tematu.. A tak w ogóle to czyta ktoś te moje wypociny ?, wydaje mi się że pisze do samego siebie jak mr. Ben..Dobrze ze redaktor odpisał co mam za kable bo nie mialem bladego pojęcia.. Czytam to forum intensywnie i czasem nad takimi pierdołami się rozwodzą forumowicze że szkoda pisać, tu może i dla niektórych to tez pierdoła... dla mnie nie.

Wróciłem do normalnego ustawienia ze zworkami. może kupie jakiś niedrogi kabelek żeby zastąpić blaszki,

Nigdzie nie uzyskałem odpowiedzi czy mogę bi-wiringiem podpiąć do wzmacniacza poprzez oba terminale A i B. Nie chce czegoś zfajczyć..

Ukryta Zawartość

> Nigdzie nie uzyskałem odpowiedzi czy mogę bi-wiringiem podpiąć do wzmacniacza poprzez oba terminale A i B. Nie chce czegoś zfajczyć..<

Możesz i jest to zazwyczaj najlepsze rozwiązanie, jeśli chodzi o zasilanie z jednego wzmaka.

no to może niebawem przyjdzie czas że dostane jeszcze jeden komplet kabli to pójdzie na górę. Mam nadzieje że do uszczuplenia basu przyczyniło się zmniejszenie śr. kabla, a nie jakaś niewydolność prądowa samego wzmaka. Bo jesli tak to zastosowanie 2go kabla bedzie bezsensowne.

A właśnie... gdzieś się doczytałem że niektóre zwrotnice są tylko na niby przystosowane do bi-wi bi-ampingu i tak naprawde wewnątrz są i tak zmostkowane. Sprawdze to poprostu wyjmując blaszki?

Co do podzielenia kabla to nie jest to najlepszy pomysł i z całą pewnościa straciłeś na basie i zapewne średnicy. Dlatego też wysokie wydaja Ci się takie szczegółowe. Kimber to dobry kabel, na brak basu przy nim nie mozna narzekać, pozostała częśc pasma też brzmi poprawnie, bez fajerwerków, ale poprawnie. Metr tego kabla kosztuje ok. 27,- jak się nie mylę i to dopiero było by własciwe połączenie. Producent kabla uwzględnił przy jego projektowaniu wiele czynników i jest to kabel do pojedynczego podłączenia, a nie bi-wiringu. Możesz też pokombinować z innymi kablami np. ze srebrem na górę, wszystko zależy, co będziesz chciał osiągnąć, czy będziesz chciał złagodzić czy wyostrzyć brzmienie. Pozdrawiam.

w sumie nie chciałem nic poprawiać, chciałem wywalić blaszki bo to pewnie niklowany syf. Jak bede w posiadaniu 2go kabelka to poprostu potestuje sobie pogonie królika. A na razie kupie kabelek, zeby zastąpić blaszki, czytałem ze powinien byc taki sam jak główny głośnikowy. No i musze sprawdzić czy na peweno te zwrotnice nie są zwarte..choc nie wydaje mi się..dzięki

Możesz nie sprawdzać, jeśli producent podaje jedną z możliwości połączeń bi-amping (użycie dwóch niezależnych wzmacniaczy - nie mylic z bi-wiringiem), to na pewno nie są połączone. Poza tym łatwo to sprawdzisz bez grzebania w zwrotnicy. Wystarczy wywalć zwory ( blaszki ) i podłączyć kabel raz do jednej sekcji, a raz do drugiej i posłuchać jak gra. W jednym przypadku powinien być brak basu, w drugim wysokich. Jeśli tak jest to znaczy, że zwrotnica jest przystosowana do bi-ampingu i bi-wiringu. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.