Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

czorny05, rozumiem że miałes GX200 i postanowiłeś zmienić na GX300. Ma to sens? GX300 ok są nieco większe, ale na rewolucję w dźwięku raczej się nie zanosi...

nadal obie pary stoja w pokoju...GX200 czekaja na nowego wlasciciela. Nie zaluje zmiany. GX300 sa duzo wieksze. Fakt, charakter dzwieku ten sam, ale jednak to inaczej grajaca kolumna. Mysle, ze wieksze glosniki basowe, wieksza kubatura kolumny, jak i wysokosc umiejscowienia poszczegolnych glosnikow w stosunku do wysokosci uszu w punkcie odsluchowym zmienia 'duzo'. Mozliwe, ze zwrotnica tez inaczej skonfigurowana.

Edytowane przez czorny05

Chyba mamy nowego klubowicza ale coś cisza czyżby remool nie był zadowolony?

Witam wszystkich,

Zadowolony i to bardzo:) Tylko z czasem na odsłuch krucho, no na odpisanie na forum:(.

Kolumienki MA Silver8 na razie grają na HK3490 który z czasem będę chciał wymienić, na początek chyba na jakąś używkę.

Słucham już ich od kilku tygodni i muszę przyznać, że dźwięk stał się bardziej delikatny na górze i bardziej miękki na dole. Kolumny mają bardzo ładnie rozbudowaną scenę stereo, dźwięk momentami słychać nawet za słuchaczem. Muszę popracować jeszcze nad akustyką pomieszczenia, za dużo w nim gładkich ścian, a do tego wysokość to ponad 3m, więc za dużo odbić dźwięku i pogłosu co uniemożliwia zapewne odpowiednie rozmieszczenie źródeł pozornych na scenie.

Ogólnie z wyboru kolumn jestem bardzo zadowolony i myślę, że w tym przedziale cenowym jest to jedna z najlepszych pozycji. Oczywiście każdy ma inny gust i wymagania co do dźwięku, ale MA Silver 8 są na pewno uniwersalnymi kolumnami i wielu mogą się spodobać.

Pozdrowienia

Panowie klubowicze...

Właśnie pozbyłem się serii MA BX 6 i teraz dylemacik...

Ponieważ będę kompletował zestaw KD mogę kupić kompletną serię Silver opartą na podłogówkach 8,

albo jedynie podłogówki serii Gold 200 (resztę później)

Pomieszczenie w którym to będzie grało ma 25m2 (na tym metrażu w zupełności wystarczały BX6).

Zasilać to będzie Denon PMA-1520.

Czy wybór G200 będzie zdecydowanie lepszy niż Silver 8? Czy 200 sprawdzą się w tym pomieszczeniu?

No i pytanie zasadnicze - o ile rekomendowana moc wzmaka dla silverów 8 (przy 4 Ω), to 80-200W o tyle dla Gold 200 jest to już 100-150W (przy 8 Ω). Przypomnę, że moc wyjściowa PMA-1520 to 2x70W przy 8 Ω lub 2x140W przy 4 Ω...

Edytowane przez canonierka

Zalezy na czym bardziej Tobie zalezy? Jesli bardziej na muzyce to zdecydowanie gx200 czy gold 200. Skoro wg Ciebie bx6 dawaly rade w Twoim pomieszczeniu to z gx200/gold200 gorzej nie bedzie :):) Twoj wzmak poradzi sobie z jednymi i drugimi. Pzdr.

Edytowane przez czorny05

Zalezy na czym bardziej Tobie zalezy?

Chciałem pogodzić KD ze stereo, ponieważ nie mam możliwości zorganizowania osobnego pokoju kinowego...

Kombinuję zatem aby fronty i centralny były z serii GX/ Gold a surroundy i sub z serii silver (bo ich cena w serii gold stanowi praktycznie wartość frontów i centralnego :(

Ktoś testował takie rozwiązanie??

Witam,

Będę wdzięczny za sugestie dotyczące kabli (głośnikowe, interkonekt rca/xlr) do systemu jak poniżej:

1. Monitor Audio Silver 8

2. Hegel H200 Anniversary Edition

3. Oppo BDB-105D

Z góry dziękuje,

M

Kabelki zawsze polecam Albedo - są genialne, moje granie, cenowo też rewelacja - biją kable 2x droższe.

Albo możesz sam coś zrobić, sporo kabli mam własnego wyplotu :) Tyle że to sporo zabawy i potrzeba dużo czasu żeby metodą prób i błędów dojść do tego czego szukasz.

Pzdr

Tak na rozluźnienie...

Znalezione na FB: jak powstają nasze skrzynki

Migawki z zakładu w Cabmbridge.

Z Cambridge to są raczej tylko te czarno-białe fotki.

Jakkolwiek "Chińczyk" robi dla MA naprawdę super skrzynki.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Moje RX8 grają z HOTLINE Blue Spiral (dźwięk bardziej przestrzenny niż w Chord Odyssey 2) , tylko przy konfekcji jest trochę zabawy, w kabelku jest chyba 20 żył w osobnej izolacji, najlepiej zamówić gotowy.

Kabelki zawsze polecam Albedo - są genialne, moje granie, cenowo też rewelacja - biją kable 2x droższe.

Albo możesz sam coś zrobić, sporo kabli mam własnego wyplotu :) Tyle że to sporo zabawy i potrzeba dużo czasu żeby metodą prób i błędów dojść do tego czego szukasz.

Pzdr

Wielkie dzięki, także słyszałem o Albedo mnóstwo pozytywnych opinii. Jak duża różnica pomiędzy Air1 a Air2 ? Jeżeli chodzi o interkonekt to Rca czy raczej XLR ?

Czy coś z trochę niższe półki, np. Chord Odyssey 2, QED może też się sprawdzić ?

Pozdro,

M

Czy coś z trochę niższe półki, np. Chord Odyssey 2, QED może też się sprawdzić ?

Qed Ruby tani warto sprawdzić poczytać w klubie Qeda o nim dużo napisane jest . Odyssey 2 dobre ale uwaga lekko rozjaśniają górę pasma robią to z klasą nie syczą jak tanie jasne druty ale jak ktoś ma góry sporo to O2 może być za jasny . Ja jak kolega wyżej mam Hotline Blue Spiral to super kabelki dynamika bas powietrze góra detale wokale wszystko na wysokim poziomie ale Blue Spiral też jest po tej jaśniejszej stronie grania . Jeśli trzeba trochę dźwięk złagodzić na górze to szczerze polecam tanie a doskonałe druty AntiCables Level 2 te druty potrafią zaskoczyć bardzo pozytywnie i ta kontrola basu dla mnie szok w tej cenie ;)

Znajomy testował Odyssey kontra w/w Qed Ruby niestety ten drugi był gorszy. Uczulam - to nie moja opinia!

Ja natomiast miałem wcześniej tani ale chwalony Jantzen Solide Core i zmieniłem właśnie na odyssey. W porównaniu do Jantzen chord nie był wcale jaśniejszy a dołu przybyło od groma.

Qed Ruby tani warto sprawdzić poczytać w klubie Qeda o nim dużo napisane jest . Odyssey 2 dobre ale uwaga lekko rozjaśniają górę pasma robią to z klasą nie syczą jak tanie jasne druty ale jak ktoś ma góry sporo to O2 może być za jasny . Ja jak kolega wyżej mam Hotline Blue Spiral to super kabelki dynamika bas powietrze góra detale wokale wszystko na wysokim poziomie ale Blue Spiral też jest po tej jaśniejszej stronie grania . Jeśli trzeba trochę dźwięk złagodzić na górze to szczerze polecam tanie a doskonałe druty AntiCables Level 2 te druty potrafią zaskoczyć bardzo pozytywnie i ta kontrola basu dla mnie szok w tej cenie ;)

Ok, wielkie dzięki. Będę próbował.

Wesołych Świąt :)

Witam,

Czy miał ktoś z Was okazję bezpośredniego porównania GXów 200, 300 i nowych GOLDów ? Jak na tym tle wypada PL200 i czy według Was cena 18k za nowe jest

okazyjną ?

Na tę chwilę w pokoju 19mkw gram na Silverach 8, Hegel 200A, Oppo 105D i Chordy Odyssey 2, ale myślę o jakimś upgradzie.

Będę wdzięczny za opinie.

Pozdrawiam,

M

Ok, wielkie dzięki. Będę próbował.

Wesołych Świąt :)

Witam,

Wybór padł na Odyssey 2 i muszę powiedzieć, że jest bardzo ok. Z pewnością nie odchudzają, dobra przestrzeń i szczegółowość. Silvery 8 zaliczane są raczej do jasnych, ale mogę zapewnić, iż przy O2 nic nie syczy, dźwięk czysty i dynamiczny.

Dziękuję za rekomendacje,

M

Czy miał ktoś z Was okazję bezpośredniego porównania GXów 200, 300 i nowych GOLDów ? Jak na tym tle wypada PL200 i czy według Was cena 18k za nowe jest

okazyjną ?

Bezposrednio sluchalem gx300 i pl200 a pl300 osobno. Wzmacniacz denon 2020, nawet nie ma co debatowac pl200 wymiata.

Cena oczywiscie jest wysoka, ale 18k to jest 30% mniej z ceny katalogowej, wiec nie wydaje mi sie, ze mozna dzis kupic nowe jeszcze taniej.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Bezposrednio sluchalem gx300 i pl200 a pl300 osobno. Wzmacniacz denon 2020, nawet nie ma co debatowac pl200 wymiata.

Cena oczywiscie jest wysoka, ale 18k to jest 30% mniej z ceny katalogowej, wiec nie wydaje mi sie, ze mozna dzis kupic nowe jeszcze taniej.

Ok, wilkie dzięki. Jak wrażenia odnośnie gx300 ?

GX300 to bardzo dobre kolumny sam posiadam je od 2lat jednak jak odpalilem pl200 z automatu mialem banana na twarzy :) Cena platinium faktycznie jest wysoka i moze slabo wypadac wzgledem konkurencji, ale tak to juz jest z hi-end.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Stało się...

Wstępuję do klubu z najnowszym nabytkiem - Monitorami serii Gold 200 :)

To gratulacje, nikt nie odpowiedzial, bo wszyscy zazdraszczaja!! Milego sluchania! :)

Stało się...

Wstępuję do klubu z najnowszym nabytkiem - Monitorami serii Gold 200 :)

Witam, wyglądają super. Jak wrażenia muzyczne, porównanie z GXami i z czym to u Ciebie gra ?

Witam, wyglądają super. Jak wrażenia muzyczne, porównanie z GXami i z czym to u Ciebie gra ?

Na tą chwilę trudno mi obiektywnie powiedzieć, bo jestem na etapie ich wygrzewania i z oczywistego powodu grają dość spokojnie.

Co da się zauważyć:

- zdecydowanie lepszy i kulturalniejszy bas (poprzednio BX6), choć czasami jest go zdecydowanie za dużo...

- bardzo dobra przejrzystość i detaliczność wysokich tonów,

- świetna dynamika.

Ogólnie rzecz ujmując, kolumienki są bardzo szczupłe, przez co wydają się maleńkie w porównaniu z BX'ami, świetnie wykonane, wzorcowy fornir...

Nie miałem okazji ich porównywać z GX, a zdecydowałem się na nie niejako "w ciemno" po odsłuchu serii Silver i jestem bardzo zadowolony.

Na chwilę obecną grają one z Denonem PMA-1520 na kabelkach Melodika MDC2400 z poprzedniego zestawu KD.

Chcę im dać więc czas na rozruszanie i wtedy popróbuję z innymi. Wydaje mi się bowiem, iż za dużo mam basu co jest charakterystyczne dla tego kabla. Całość gra na 25m2 i spokojnie wypełniają dźwiękiem całą powierzchnię.

Kusi mnie żeby podpiąć do nich budżetowe kabelki typu Chord Rumour 2 czy Qed Ruby i porównać.

Na tą chwilę trudno mi obiektywnie powiedzieć, bo jestem na etapie ich wygrzewania i z oczywistego powodu grają dość spokojnie.

Co da się zauważyć:

- zdecydowanie lepszy i kulturalniejszy bas (poprzednio BX6), choć czasami jest go zdecydowanie za dużo...

- bardzo dobra przejrzystość i detaliczność wysokich tonów,

- świetna dynamika.

Ogólnie rzecz ujmując, kolumienki są bardzo szczupłe, przez co wydają się maleńkie w porównaniu z BX'ami, świetnie wykonane, wzorcowy fornir...

Nie miałem okazji ich porównywać z GX, a zdecydowałem się na nie niejako "w ciemno" po odsłuchu serii Silver i jestem bardzo zadowolony.

Na chwilę obecną grają one z Denonem PMA-1520 na kabelkach Melodika MDC2400 z poprzedniego zestawu KD.

Chcę im dać więc czas na rozruszanie i wtedy popróbuję z innymi. Wydaje mi się bowiem, iż za dużo mam basu co jest charakterystyczne dla tego kabla. Całość gra na 25m2 i spokojnie wypełniają dźwiękiem całą powierzchnię.

Kusi mnie żeby podpiąć do nich budżetowe kabelki typu Chord Rumour 2 czy Qed Ruby i porównać.

Dziękuje, u mnie z Silverami 8 i Heglem H200A całkiem dobrze grają Chord Odyssey 2.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.