Skocz do zawartości
IGNORED

andrea29

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nowych i starych forumowiczów oraz kilka szczególnie życzliwych mi dusz... ; ))

Zdecydowałem się założyć ten jakże łatwy do zapamiętania "temat", by w nim od czasu do czasu podzielić się swymi wrażeniami, wątpliwościami i poglądami dotyczącymi audio. Będę tezzadawał w nim pytania szczególnie mnie interesujace. Mogą zaistnieć tu także inne moje refleksje - PRZEPRASZAM za wczasu za nie.

Czy to oznacza, że nie będę hasał i udzielał się w innych wątkach ?

- ABSOLUTNIE NIE !!! Tu będę najlbliżej swojego ego.

Mam nadzieję, że tak wolno i Wielki Lukar kota mi nie pogoni : ))

Jeśli Wam pomysł się podoba, a czujecie potrzebę - załóżcie także własne wątki, o tytułach swoich nicków. Do mego niektórzy i ja do niektórych - nie będę zaglądał i o to ostatnio chodzi, prawda ?

Kiedy nie będę chciał odpowiedzieć na jakieś... pytanie, będę wątek nowym zwyczajem wskazywał do usunięcia (?) czy tam przesunięcia gdzie indziej, by jako taki porządek tu był.

Po prostu nie mam już tyle czasu co dawniej na latanie po wszystkich tematach, a i z odpowiedziami na priva, kiedy dostaję po 7 i więcej listów dziennie nie wydolę. Zabiera to stanowczo za dużo czasu, życie ucieka, trzeba czasem posłuchać muzy, odwiedzić znajomych, no i oczywiście popracować, by było na realizację marzeń ; )) Mam rodzinę...

Ten wątek jest też moją osobistą reakcją na problemy forum i w części , przynajmniej dla mnie stanowi ich rozwiązanie jako jako-taki pomysł.

Będę się czuł w nim jakby u siebie i po troszę gospodarzem i tak proszę mnie tu traktować, jakbyście byli w moim domu, czyli pewne zasady w takim układzie gości obowiązują ; )) Jakie ? - Elementarne ; )) Proszę o niepalenie na początek i nie psucie mi humoru dla draki ; ))

Z czasem może opiszę tu trochę swoich doświadczeń i wtedy nie zależy mi zupełnie na polemice. Po prostu. Kto nie chce czy się z nimi nie zgadza dla zasady, draki czy innego powodu - nie musi tu zaglądać. Jest także możliwość dania odporu w innym miejscu forum, np. w swoim nicku -temacie, jak ktoś już koniecznie musi. (Ja jednak tak czynić nie zamierzam.)

Wrażenia i reszta to co innego. Polemika jak najbardziej wskazana.

Umówmy się, że tu ja tu przede wszystkim "narzucam/wywołuję" tematy.

No to zaczynam ten ciekawy eksperyment, szkoda miejsca na dalszy wstęp.

A sprawa nr 1 jest następująca:

Przychodzi w życiu każdego a. taki moment, że będąc zadowolony z dotychczasowych "osiągnięć" ; )), tj. brzmienia swego systemu, usłyszał, że gdzieś gra, można lepiej i za jeszcze rozsądne (?) pieniądze można zbliżyć się do tego, co w duszy i mózgownicy aktualnie gra. Śmiesznie to brzmi - mam na myśli decyzję wymiany ogniwa mego systemu i wzrost moich perspektyw (na razie) finansowych.

(Oby nic nie pokrzyżowało mi planów.)

* * * * * *

Zwracam się do tych, którzy odsprzedali - WHY ?, albo zetknęli się i mają własne wyrobione zdanie, by mi powiedzieli, co takiego jest/cenicie w brzmieniu ECI-2 ? Tych, co go zamienili na lepszy - pytam jaki/why ?

Czego nie miał, w czym nowy oblubieniec okazał się lepszy ?

Czy ktoś porównywał ECI-2 i Baltlaba ? Jak się ma do nich Jolida 502B Waszym zdaniem ?

No, starczy tych pytań, bo się jeszcze pozabijacie ; ))) Już widzę ten las rąk...

I na te pytania poproszę o udzielenie odpowiedzi.

Udzielam głosu pierwszemu - uwaga - to chwila/okazja historyczna, no więc kto się odważy i powie coś mądrego ?

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/
Gość yezu(niezalogowany)

(Konto usunięte)

mam eci-2 i moge powiedziec kilka slow o nim , gra z monitorkami chario constelation lynx-

dzwiek pozbawiony granulacji typowych dla drogich i tanich tranzystorow , czyli mamy tutaj pewna gladkosc ale nie zmulenie, blachy blyszcza , trabka drze sie jak nalezy a glosy ludzkie sa naladowane emocjami, wszystko to daje przekaz wciagajacy i efektowny ale nie efekciarski, zaden zakres nie jest faworyzowany

wzmak gra duzym dzwiekiem i udaje 100 watowa koncowke mocy, dynamika jak nalezy ale mozna lepiej , specyficzne dla eci2 sa wyolbrzymione pozorne zrodla dzwieku czyli to co jest "dalej" na scenie staje sie "blizej" przez swoja wielkosc i moze dawac powod do zarzutu o pewna plytkosc kreacji przestzreni, eci2 gra dosc gestym i homogenicznym dzwiekiem o frapujacej barwie czyli wzmak moze sie podobac "od razu" ale po jakims czasie przychodzi refleksja ze chcialoby sie troche wiecej powietzra miedzy instrumentami i rozdzielczosc w oddaniu precyzji kilku instrumentow grajacych razem moglaby byc lepsza, na szczescie nie mamy tu jeszcze "magmy" dzwiekowej i ledwie 50 watowy wzmaczek potrafi ladnie udawac "oddech" drogich i mocnych klocow - to jest chyba jego najwieksza zaleta - udaje wiekszego niz jest - na tyle dobrze udaje ze chce sie sluchac muzyki a nie roztrzasac wady i zalety prezentacji

konstrukcyjnie wzmak jest solidny, w srodku rownie ladny co na zewnatrz, akrylowa facjata i zlocone galy robia wrazenie (tfu) "hjendu", wzmaczek wazy jakies 10 kilo ale dodali mu wizajnerzy raczki do transportu jakby wazyl ze 40 czyli nawet pod wzgledem wygladu udaje wiekszego niz jest :)

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-70151

wzmaczek nie ma pilota i to jest niestety poważna wada jak dla mnie :(

Co do wstępu:

na różniastych serwisach czasem jest coś takiego jak "kolumny" (bezpośrednie tłumaczenie z ang.). Kolumnę może dostać ktokolwiek (ale zwykle ktoś zaufany / zasłużony / znany w branży), w kolumnie może dodawać artykuły (typowo dłuższe raz na jakiś czas - tematyka zwykle dowolna, ale bywają to też szybkie trzylinijkowce) i użytkownicy mogą do nich dodawać komentarze. Kolumny są dostępne zwykle ze strony głównej jako linki. Bywają miejscem burzliwych debat i długich wątków, zawierających po kilkaset komentarzy. Więc jeżeli Lukar zrobi kolumny, to powinieneś się ubiegać :) Nie wiem tylko, czy byłoby więcej chętnych.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-70152

na temat kolumn -> mamy dzialke artykuly, cz to nie wystarcza?. Proponuje najpierw pisac i redagowac, a jak sie znajdzie masa krytyczny warta otwarcia nowej zakladki to jestem pewny ze i rozwiazanie sie znajdzie.

xajas

www.jaschiks.com

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-70163

-> yezu, b. Ci dziękuję za wartościowy, konkretny i treściwy wpis.

Przeglądnąłem wczoraj w wyszukiwarce o ECI-2 (jest tego sporo) i się zastanawiam czy obecnie jest produkowany jakiś wzmak, będący nie gorszym, a który ma zapewniony serwis. (Dla mnie to duży wydatek, więc mam prawo trochę się o serwis obawiać.)

Z "wad" ECI 2 to niewątpliwie brak pilot jak i - dla mnie - tylko 4 zaciski głośnikowe. Ideałęm byłby pilot z 2 parami przycisków regulacji głośności: zgrubna (szybka ) i precyzyjna (idealne przy nocnym odsłuchu).

ECI- 2 słuchałem w 2 systemach, jednak z uwagi na zastosowane kolumny (raz Avance 690 na kevlarowym niskośredniotonowym SS (- nie lubię kevlarowego brzmienia i mówię mu stanowcze NIE !!!) , raz Harbethy 8 nie zaryzykowłbym opisu jego cech i szybkiej oceny, bo im wyższa klasa, tym jestem bardziej podejrzliwy, wymagąjący i ostrożny w artykułowaniu ocen, nawet poglądów. (Wrażenia to co innego.) Chodzi mi o to, że wolałbym odsłuchać ECI -2 np. na lepiej mi znanych kolumnach (...).

Dzięki wyszukiwarce wytropiłem 2 jego cechy, które w zbliżaniu się do mego pojmowania ideału dźwięku wzbudzają troszkę moich wątpliwości. Podzielę się nimi później i proszę, byś się w wolnej chwili do nich ustosunkował (potwierdził/zaprzeczył).

* * *

-> kazik, Tobie rónież dziękuję za wpis. Nie wiem, jak to jest gdzie indziej, bo po zagranicznych serwisach buszować tym bardziej nie mam czasu. Ja tu nie wydolę ; )

Jeżeli Wielki Lukar pozwoli na istnienie tego, mego, specyficznego podejścia do tematu i do problemów forum, to chwała mu za to.

Jeśli nie i np. usunie ten "temat" - nie będę miał żalu, bo ufam jego rozsądkowi. W końcu to Lukar jest tu administratorem i on ostatecznie decyduje o ostatecznej koncepcji, formie tego forum. Że robi to taktownie, najpierw sondując opinie i propozycje - fakt. My tylko, głównie się spieramy ; )

Tak, jak napisałem: gorzej/lepiej - szukałem rozwiązania, które by mi odpowiadało bardziej w kontakcie z Kolegami na obecnym etapie rozwoju forum i chyba je znalazałem.

Inni mogą pójdą w moje ślady albo i nie. Mam tu taki kącik andrea29 ; ))

Chcesz mieć/masz potrzebę mieć swój ?

* * *

-> xajas, dziękuję. Zastanowię się. Zapomniałem o "artykułach", jednak czy to będzie tak samo ? Patrz moja odpowiedź kazikowi.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-70209
  • 2 miesiące później...

Postaram się krótko podsumować stan rzeczy i moich planów na dziś.

Po 1. - uaktualniam na bieżąco "o mnie".

* * *

ŹRÓDŁO: Dobrałem wreszcie satysfakcjonujące wzm. operac. do swego cd. Wybrałem BB 627 AU. Na razie stop. Jestem zadowolony.

PRE - prościutkie, ale jest. Od darkula. Nie jest idealne, ale obleci. Zakupiłem samą płytkę. (Zastrzeżenia w "o mnie".) Zamierzam umieścić ją w normalnej (standardowej wielkosci) obudowie i dokupić 2 akumulatory bezobsługowe, by PRE zasilać prądem stałym. (Od dość dawna chodzi mi to po głowie. Rozwiązanie proste, a jakoś nie widzę, by było szeroko stosowane. Dziwne.)

W zakupionej, już obudowie i tak będę miał sporo miejsca więc umieszczenie z czasem jakiegoś pre do TT też tam przewiduję. (Nie jest to jednak moim priorytetem na tą chwilę.) Wrócę do tego tematu kiedy indziej.

Chciałbym w oparciu o info z działu DIY wyposażyć PRE w precyzyjne zdalne sterowanie, bez wyświetlacza (po co ?). Wystarczy mi znak na potencjometrze i gitara ;-)

CHOLERNIE zależy mi na precyzyjnej regulacji głośności w dolnym zakresie, bo sporo (i cicho niestety) słucham w nocy.

Zastanawiam się, kto i za ile mógłby mi to sklecić do kupy... ?

AMPLI - jest. Zostaję przy tym, co mam, czyli DIY - > ABOX. Może z czasem wymienię mu trafo na o nieco większej mocy. Reszta - ok., czyli jego brzmienie nadal mnie satysfakcjonuje. (Czarne CA A500 - zdecydowanie idzie do sprzedaży.)

KABLE głośnikowe i sygnałowe - bez zmian - zostają obecne.

Kabel zasilający do wzmaka - chcę mieć inny, tylko nie wiem skąd zdobyć b. dużym wtyk IEC. Jeśli ktoś zechce mi pomóc - będę wdzięczny. Pomożecie ?

LISTWĘ SIECIOWĄ wyposażę w porządny, ekranowany przewód. Oryginalny jest do bani.

I najważniejsze: zamierzam sprzedać Tabletki 2000, jak tylko znajdę ich następczynie. Mam dość kartonowego basu (rzeczywiście można go porównać do dźwięku, wydawanego przez kopnięty sześcian z kartonu ;-)). Ktoś tu na forum użył podobnego sformułowania - b trafnie moim zdaniem.

Poza tym Tabletki to dobre kolumny podstawkowe. (Mam je od 16 maja 2001r. i nie żałuję, że je wybrałem.) Pora na zmianę.

Jakieś Wasze propozycje ad. kolumn- mile widziane. Najchętniej jakieś wysokoefektywne (ok.91dB), o impedancji ok. 8 ohmów. Mocne. Podłogowe (chyba). Do 25m2 w każdym bądź razie.

O moich preferencjach nie piszę, bo je znacie.

* * *

Czekam na lampowy wzmak: 2X20W w klasie A. Producent: AR. Myślę, że do 25. 04.'04 powinienem go mieć w domu. To właśnie m.in. pod niego dobieram swoje przyszłe kolumny. Ponoć lakiernik się ociąga.

* * *

Fanem, dźwięku tranzystorowego (no, nie dosłownie ;-)) pozostaję jednak nadal. To dla jasności. A dobrą lampę -też lubię (i szanuję) i wcale się to we mnie nie gryzie.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-111965

Andrea, skoro dźwięk ProAców tak długo Cię urzekał (i dalej urzeka) to zmieniając kolumny nie szukałbym nigdzie dalej. W serii Studio są chyba ze dwa podłogowce, a i Reference może Cię skusi (wiem, ceny kosmiczne, ale od czego second-hand?).

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-112109

-> gutten, dzięki za odpowiedź.

No, 2,5 nie pogardziłbym, hehe

Natomiast 125 z VA Mozart już nie wygrały. Gdybym wtedy miał między nimi wybierać i kupować, "zdradziłbym" PROAc'a.

Choć nie podłogowce, myślę też o np. Studio 100, które miał (ma ?) jozwa. /Zaraz poszukam w wyszukiwarce na ich temat./ Warto spróbować czy też będzie za mała różnica ? Czytałem, że neutralne i mają bas. Parametrów nie pamiętam. Wiem, że b. chciałbym je gdzieś odsłuchać.

* * *

Poza tym mimo, że kwota najdroższych w ofercie Trimexu AE na to nie wskazuje, posłucham ich podłogowców.

Może to je to ? Chodzi mi o ogólną orientację w charakterze ich brzmienia, bo takie podstawkowce AE pala'a55 są kapitalne. No, ale to seria Ref. ;-)) Od czasu, gdy je 1. raz usłyszałęm w AF ta firma zyskała moja sympatię. zaprezentowała dźwięk, jaki lubię. Przedtem nie miałem nigdy do czynienia z AE (przynajmniej świadomie).

* * *

Liczę na Wasze pomysły i podpowiedzi. wyjazd do Krakowa (SL) też planuję.

Wczoraj zacząłem układać listę kandydatów do odsłuchu.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-112116

->Andrea

Ostatnio w warszawskim Audiopunkcie widziałem RLSy, monitory Nereida i podłogowe. Brzmienie tych zestawów jest całkiem obiecujące, choć miałem okazję posłuchać ich tylko z CD Cambridge Audio i wzmacniaczem Harmana... Myślę, że warto posłuchać, w miare możliwości z lepszą elektroniką.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-112125

....Jakieś Wasze propozycje ad. kolumn- mile widziane. Najchętniej jakieś wysokoefektywne (ok.91dB), o impedancji ok. 8 ohmów. Mocne. Podłogowe (chyba). Do 25m2 w każdym bądź razie.....

Kurczę, żeby to było takie proste, mam ten sam problem. Żeby jeszcze mialy przyzwoicie rozciągnięte (w dół) pasmo przenoszenia - czyli tak do 25Hz. No i oczywiście żeby dół pasma grał szczegółowo, nie tylko zwartą basową bułą. No i tu zaczynają się schody. Takie kolumny są i owszem, ale ceny zaczynająsię od 12-stu 15-stu tyś. PLN. We wtórnym obiegu nie łatwo to znaleźć. Jak trafisz pochwal się co upolowałeś.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-112130

Andrea29-Pamiętaj o tym,iż mając lampę AR musisz zapomnieć o kolumnach tzw.trudnych do wysterowania.Powinieneś poszukać głośników o dużej dynamice i niedużym spadku impedancji,wszelkie prądożerne potwory odpadają.Ze względu na fakt posiadania przez AR bardzo dużego basu nie wykluczałbym konstrukcji podstawkowych.Studio 100 to niezły pomysł.Bardzo dobry efekt osiągnąłem z głośnikami JMLaba oraz CastleHarlech,a wzmak to był Chopin/chyba ok.16w-kanał/.Warto by posłuchać także Triangle,Cabasse,JBL,Jamo.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-112133

Andrzeju - mam nadzieje, ze skorzystasz z okazji posluchania kilku konstrukcji malo znanych ... - ja bede sluchal pod katem swoich potrzeb, a Ty mozesz pod swoim ;)) a kilku kolegow celnymi (hehe) uwagami moze ewentualny wybor ulatwic :)

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-112149

Szczególnie moja uwaga była trafna ;) 86dB z RLS-ów do lampy to chyba jednak nie najlepszy pomysł. Zalecana przez producenta moc wzmacniacza to 50-150W. Tak to jest, jak się niezbyt dokładnie czyta wpisy :(

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-112151

"Wczoraj zacząłem układać listę kandydatów do odsłuchu."

I nie jest to proste, bo kandydatów niewielu i nie do wszystkich mam zaufanie, ale i tym dam szansę.

* * *

-> Marek: Oczywiście, Audiopunkt mam na obowiązkowej liście "zaliczeń" ;-)) Podobnie jak AK, AF, Trimex i nie wiem co jeszcze - ustalam jeszcze dystrybutorów kolumn. Wszystko skrupulatnie:z tel. i adresami a nawet trasą dojazdową.

Chyba trzeba będzie wziąć krótki urlop ;-))

RLSy przesłucham obowiązkowo (choć nie wydaje mi się, by grzeszyły wysoką skutecznością).

Pozdrawiam "too" :-)))

* * *

->PMD: dokładnie się z Tobą zgadzam. Nie jest to zagadka łatwa ale dam radę. Tuby nie kupię, bo ceny (!!!), no i żona by nie zaakceptowała formy, hihi Jakby nie było, 104dB robi wrażenie... ;-))

Myślimy b. podobnie. Dawno zauważyłem, że dźwięk z przedziału cenowego 8-12kzł za nowe kolumny w sklepie mi odpowiada, tylko cena (niestety) nie.

Wiem również o dobrych, polskich konstruktorach, innych cenach i że cena kolumn nie mówi jeszcze jednoznacznie, ani nie przesądza o jakości ich brzmienia ani możliwościach. /Wiecie to i Wy, chcę tylko to podkreślić. /Dlatego nie określam tu dolnego, ani górnego pułapu ceny. Ma mi się podobać, dawać jak największą frajdę z odsłuchu i być tym, czego szukam. Tak w skrócie ;-)

Jak upoluję - oczywiście napiszę co to jest i dlaczego je wybrałem.

Pozdr. serdecznie "too".

* * *

->Frank:pamiętam. W najgorszym wypadku kupię później jakieś fajne monitory do lampki i dokupię jakiś budżetowy cd (a może wcale nie budżetowy, tylko z II ręki ?). System ten stałby w osobnym pomieszczeniu, o pow. ok. 10m2.

Na razie kombinuję, czy nie dałoby się upiec 2. pieczeni na 1. ogniu ;-))

Piszę powyższe na wypadek jakby Studio 100 na zabój mi się spodobały, bo różnie może być ;-)), czasem jestem szybki.

Zaskakujesz mnie tym stwierdzeniem, że AR ma b. duży bas. / :- )))/ /Sorry, za ten uśmieszek, ale nie mogę się powstrzymać, a muszę i chcę być sobą. /Jeśli ma to mnie trochę rozśmieszył :-)))/

Właśnie dla m.in. tego porównania zaprosiłem pana A.R., by porównał sobie, jak brzmi to samo nagranie z uderzeniem pioruna i jego dłuugim, przetaczającym się pogłosem na ABOXie. Nawet na moich, o "kartonowym" basie Tabletkach brzmi - uważam - wcale interresująco, wiarygodnie i - rzekłbym nawet, że imponująco wręcz. Kto się uśmiechnął w tym momencie - wybaczam i zapraszam - "BTW" - sprawdzić osobiście.

Na lampeczce wypadło to... (nawet nie chcę pisać, jak).

Pamiętam, że lampy mogły być jeszcze nie dotarte, bo wzmaczek był prosto z pieca i chyba niewiele sobie pograł.

W cuda nie wierzę. (W minimalną poprawę jakości dźwięku po wygrzaniu lamp - tak.)

"nie wykluczałbym konstrukcji podstawkowych" - ja też nie, jak widać ;-)

Studio 100 "sprawdziłem": są 8 ohmowe i mają 88dB (o 1 więcej niż Tabletki). To za mało :-(

"Bardzo dobry efekt osiągnąłem z głośnikami JMLaba oraz Castle Harlech, a wzmak to był Chopin/chyba ok.16W-kanał/. Warto by posłuchać także Triangle,Cabasse, JBL, Jamo."

Lubię, a właściwie 5-6 lat temu b. podobały mi się Harlechy - dodam do listy i sprawdzę parametry. Jakoś nie miałem okazji ich częściej posłuchać. Ktoś je ma ?

Triangle - już mam na liście, JBL - jakie, które polecasz sprawdzić ? Wiem, że niektórzy się oburzą, ale mało wiem o tej firmie. Za mało. Ona jakby stosunkowo niedawno zaktywizowała swoją działalność na polskim rynku. No przynajmniej ja tak ją odbieram (byli chyba zbyt pewni swego: marki, pozycji, a konkurencja "don't sleep..."

A że stara, zacna i zasłużona dla kina firma - ogólnie wiadomo.

A na temat Jamo to już zupełnie mało wiem. Czasem z czymś tam wystrzelą, ot i wszystko. Za dużo o nich u nas się nie mówi. Podobnie rzecz ma się z Thule (tu więcej można znaleźć).

Proszę o wskazanie konkretnego obiektu, wartego zainteresowania.

JMLab... to takie dziwne w moim odczuciu kolumny. Niby wszystko ok. potrafiły mi się nawet spodobać, tylko że nie do końca jakoś. Słychać, że konstruktorzy wiedzą o co chodzi, tylko mam pewne drobne wątpliwości. sam nie Wiem jak to sprecyzować. Nie jest to na pewno sprawa moich preferencji, a pewnego niepokoju podczas ich odsłuchu, który towarzyszył mi za każdym razem, przy różnych modelach. Czyli: mam wątpliwości, proszę o wskazanie konkretnego modelu/-i.

A Cabasse ? Nic nikt nie poleci ? (Na mojej liście jakoś ich brak.)

* * *

BTW zauważyłem, że niektóre pisma mają jakby awersję do niektórych produktów/dystrybutorów. Możliwe, że vice-versa. (Kto przejrzy kolorowe pisemka - widzi.)

Pozdr. po raz 3. too :-)))

PS. Przypuszczam, że w ciągu 2-3 tygodni będę w Trójmieście. Może byśmy się gdzieś spotkali na godzinę/dwie ?

/Jakbyś oczywiście wyraził taką chęć./

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-112154

Cabasse możesz sobie darować. Skuteczność i dynamikę mają bardzo dobrą i na tym, moim zdaniem, ich zalety się kończą. Słuchałem dwóch modeli podłogówek - na wstępie zarobiły żółtą kartkę za jakikolwiek brak muzykalności. Bas twardy i kopiący w żołądek, wysokie tony cykające (zamglona lampka może jedynie pomóc), średnica mało klarowna. Testowali ostatnio w "Audio" jeden z wyższych modeli, odczucia recenzenta w 90% pokrywają się z moimi. Pomiary niby nieważne, ale też kiepściutko wypadły.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-112166

->gutten: kilka lat temu słuchałem przypadkowo kilku modeli Cabasse. Żaden nie przypadł mi jakoś do gustu, ani nie zapadł pozytywnie w mą pamięć. Widać ni ewarto było, możliwe, że właśnie z powodów, które wymieniasz. Dzięki za info. Jedne mniej ;-)

Swym pytaniem chciałem sprowokować wypowiedzi, bo na liście żadnych Cabasse nie mam. Bez żalu.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-112167

W nowej serii Triangli interesująco wygląda podstawkowy monitor z głosnikiem niskotonowym z tyłu (!). Czyli podstawkowa konstrukcja trójdrożna. Nie wiem tylko, czy są już dostępne w Polsce i za ile...

Pozdrawiam, moi aussi ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-112173

Sorry Koledzy. AP odpada. Nie darzę ich swoim zainteresowaniem ZUPEŁNIE. Zraziłem się i już. To kolumny nie dla mnie.

Za to ryję tęgo w zasobach naszego forum, korzystając w wyszukiwarki. Imponująca kopalnia informacji i polemik ;-))

Zobaczcie tylko sami: wątek nr 1630 i relacja Jarząbka. Mam ten sam problem i do rozważenia podobny przedział cenowy. Piękna relacja i ciekawe, treściwe opinie. A co wybrał ? --> ...

* * *

Zamierzam niedługo ujawnić listę moich kandydatów do odsłuchu, ze wskazaniem które mogą być najbliższe memu pojmowaniu dobrego dźwięku. (Opinię będę opierał o wypowiedzi na tym forum i swoje preferencje.)

* * *

Jeśli chodzi o bydle (bestię ) ABOXa to ta poradzi sobie z większością kolumn. (Też mogę dołożyć swojemu 1 trafo, ale na razie nie zamierzam, bo nie widzę takiej potrzeby. B. mam na miejscu, a on ma swego ABOXa dwutrafowca więc w razie potrzeby testu...

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-112216

Co do kolumn,

może warto posłuchać Guardianów (są dużo tańsze od Pretorianów)

Sound & Line - "Guardian" " / konstrukcja dwudrozna w linii transmisyjnej, zwrotnica 1 rzędu 6 dB na oktawe w każdym pasmie na obydwa przetworniki , częstotliwosci podzialu zwrotnicy niestety z oczywistych względów nie podaje. Zastosowane przetworniki :Scan Speak D2905-9700 tzw. mały revelator, jako kopułka wysokotonowa, Nisko Sredniotonowy - Focal 8V5411 - impedancja 7 Ohm - skuteczność 90 dB - pasmo przenoszenia : 27 Hz - 20 KHz - materiał MDF - grubośc od 20 mm - 40 mm - w dowolnej okleinie - wymiary: wysokośc 1030 mm ; szerokość 250 mm ; głebokość 380 mm. Wga 33 kg. Cena ----> 7900 zł

SŁuchałem wersji Cortazara, ale tam na górze jest morel. Wg Martina odbiegają dxwięowo od "oryginalnych" Guardianów. Musiałbyś znaleźć kogoś kto je ma, sam hętnie posłuchalbym tych "oryginalnych"

Co do JBL to w aktualnej ofercie nie znalazłem niczego ciekawego. Jedyne kolumny, które wydały mi się ciekawe to modele z serii Tik, ale one kosztują sporo. Wyższy model ok 20 000pln, niższy dobrze ponad 10 000zł.

Co do Jamo - tylko jeden model warto posłuchać - D870 (Concert 11) 91dB, ale 4ohm. pasmo 30-22000Hz, moc znaminowa 150W, 3 drożne, waga 32kg. Jeśłi już to poszukaj gdzieś po sklepach starszej wersji (ok 3letniej) - Concert 11. We wrocku stoją za 8000zł i od 3 lat im nie schodzą, można zbić cenę. Nowe kosztują 11000 - D870 Niewiem co się zmieniło w stosunku do wcześniejszej wersji po za nazwą, wyglądają identycznie. Uczciwie ich nie odsłuchiwałem, ale zamierzam to zrobić.

CAstle, zmieściłem w opiniach swoje uwagi o Conway 3 (6500zł). Czytałem dziśopinię w HFiM o Howardach, wychodzi na to, że grają b. podobnie do Conway (ale sądroższe więc powinno być lepiej). Szczegulnąuwagę zwróciłem na kwestię dynamiki. Niewiem na ile nie jest ona problemem w Howardach, a na ile recenzent tak zgrabnie o tym napisał. W Conway 3 (na moim wzmaku!) ta powściągliwość dynamiki zdyskwalifikowała Kolumny. Dla mnie była to wada , z którą nie mógłbym ich użytkować. No ale może to tylko wina mojego pieca, może Howardy jednak grająpod tym kątem lepiej. Jeżeli będziesz słuchał Castli zwróć na to szczególną uwagę. Kolumny grały generalnie b. fajnie, tylko cholernie grzecznie. JA niestety lubię, kiedy w pewnych momętach ciarki przechodząmi po plecach, w Castlach nie stety nie chodziły.

To tyle, pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/#findComment-112232
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.