Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory z jak najmocniejszym basem?

Kane666

Rekomendowane odpowiedzi

houek, 30 Sty 2009, 14:24

>Dali GC moze i ma duuzy bas, ale za to wolny i rozlazły. I uprzedzam ripostę, ze jest to kwestia

>wysterowania, bo nie w tym rzecz:)

A w czym? ;)

hehehe, w specyfice głosnika, zestrojeniu, filozofii dzwieku Dali. Wybierz co wolisz:)

O ile sie nie myle siedzi tam na basie Vifa z seri M18WH, która w zadnej słuchanej przeze mnie konfiguracji nie grzeszyła szybkim basem... Mysle, ze Dali GC moga sie podobac, ale z pewnoscia to nie moja filozofia dzwieku monitora.

houek, 30 Sty 2009, 14:47

>hehehe, w specyfice głosnika, zestrojeniu, filozofii dzwieku Dali. Wybierz co wolisz:)

>O ile sie nie myle siedzi tam na basie Vifa z seri M18WH, która w zadnej słuchanej przeze mnie

>konfiguracji nie grzeszyła szybkim basem...

Słyszałem GC w kilku zestawieniach, gdzie nie miały "wolnego i rozlazłego" basu, potrzebowały do tego prądu, to fakt, zresztą Proaki 100 też, a miałem oba modele i sporo eksperymentowałem.

"Mysle, ze Dali GC moga sie podobac, ale z pewnoscia to

>nie moja filozofia dzwieku monitora."

Moja filozofia dźwięku (przynajmniej na dzisiaj) wyklucza monitory w ogóle.

z dobrym , duzym basem masz VISATON Couplet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z monitorów które wyrózniaja sie zejściem na basie, chyba w ścisłej czołowce jest nie wspomniany jeszcze ,Elac 510 jet. W mojej opinii zdecydowanie lepszy pod tym względem niz wspomniane Proac'i.Nie wiem tylko, jak ten Marantz by się zgrywał z nimi..

yogi1, 30 Sty 2009, 16:27

>z dobrym , duzym basem masz VISATON Couplet

Hm. Swego czasu pisali w HF i M, że to "armata". Ale, piszą również Ushery tak cudnie grają.

A na odsłuchu raczej "przeciętnie" (przynajmniej V-601)...

"Usher V-601 to strzał w dziesiątkę, a zarazem jedna z najbardziej udanych konstrukcji Ushera. Przy cenie 2400 zł za parę te kolumny są wręcz nieprzyzwoicie dobre na tle konkurencji. Ich odsłuch polecam bezwarunkowo każdemu poszukującemu niedużych kolumn w cenie do co najmniej... 5000 zł. Może się okazać, że wygraliśmy los na loterii." Niejaki F.K.

Gdzie facet miał uszy?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk.Podpisuje sie pod twoim wpisem.Co do slowa pisanego zaslyszalem takie powiedzenia:na ul.Tyma jest budowa ogrodzona deskami w jednej desce jest dziura po seku,ktos nakleil tam dwa klaki i napisal,ze to c*pa jak wierzysz w slowo pisane to tam skocz i zrob swoje.

Polecam Chario, pieknie wykonane monitory a basu maja naprawde sporo, mialem Aelite 2 i porownywalem je bezposrednio z Chario (tanszymy o 800zl) i nie dosc ze sporo lepiej graly w moim zestawieniu to bas pomimo jednej 13stki byl nieporownywalnie lepszy jakosciowo, silniejszy i naprawde gleboki. Dodam ze Chario graja cieplo, pozdro.

Witam

Co do monitorów z mocnym basem mogę polecić krajowe Audiowavy model 141 lub najnowszy model 141 SE , 14-sto centymetrowa membrama z aluminium robi niezłe wrażenie i ma dosyć ładne zejście w dolnej części pasma , warto posłuchać i ocenić samemu czy odpowiada czy nadal brakuje basu - Pozdrawiam - italus

Ukryta Zawartość

post-2250-100005256 1233342204_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcie z aukcji z której je kupiłem. Pamiętam, że ostatnio widzialem je na allegro chyba ze 2 lata temu, ale w wakacje nie siedze na necie, także nie wiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS: co ciekawe, przed zakupem cały czas myślałem nad kolumnami załozyciela tematu, czyli AE Aelite 2, ale kupując w ciemno intuicja podpowiedziała mi "audiowave". A teraz musi mi podpowiedziec jaki wzmacniaczyk do nich..

Dziekuję wszystkim "forumowiczom"ktorzy zabrali głos w moim temacie.

Podsumowując mam jeszcze większy mętlik:)

Z wszystkich dotychczasowych wypowiedzi uzbierałem listę monitorów:

1.Dynaudio 52 SE

2.B&W 602s3

3.Focal Chorus 707s

4.Cygareta - 707S

5.silhouette 300

6.Proac 1SC

7.AML 30

8.Dali Grand Coupe

9.ProAc Studio 100

10.EXPOSURE 2010

11.VISATON Couplet

12.audiowave 171se

Odsłuch tego wszystkiego jest w moim przypadku nierealny ale postaram się w części przynajmniej.

poza tym w tych sklepach w warszawie i okolicach audio-hi-fi w ktorych bylem wiekszosc nie oferuje takich kolumn

moze ktos poleci jakis prosze?

mały komentarz:

proac 1sc -na tym forum jest kilka wątków właśnie ze maja za mało basu

audiowave 171sc -to samo

co do Elac 510 -odsłuchalem, graja swietnie ale do 1/3 skali max(powyzej nie wytrzymuja juz ostrego rocka, maja 80W)

co do aml30-w totka niestety nie wygralem, kolumny za kilkadziesiat czy kilkanascie k nie wchodza w gre:)

nie wiem juz sam co myslec...Wolalbym obyc sie bez subwoofera.

wiem ze "dobry" bas bedzie w podłogówkach ale w moim przypadku odpadaja wiec szukam co sie da najlepiej w monitorach.

co do wypowiedzi jednego z forumowiczow ze pm7001ki nie poradzi sobie z dali grand coupe, nie bardzo wiem dlaczego?

Pm7001ki ma spory zapas prądowy i przy moich AE aelite2(175W wg producenta )przy polowie skali mało sie nie rozlecą-nie da sie słuchac(przy hard rocku np).

moze to lekkie zboczenie(ale kto ich nie ma:))ale lubie czasami sluchac rocka i metalu tak zebym czul ten bas w kosciach:)

obiecuje poinformowac jak znajde cos co uznam za wystarczajace:)

Kane666, 1 Lut 2009, 01:46

>proac 1sc -na tym forum jest kilka wątków właśnie ze maja za mało basu>>>

Mniej czytaj, więcej słuchaj...

>moze to lekkie zboczenie(ale kto ich nie ma:))ale lubie czasami sluchac rocka i metalu tak zebym

>czul ten bas w kosciach:)

Zdecydowanie więcej w kościach można poczuć słuchając innej muzyki od rocka (różnej). Choćby jazzu czy muzyki orkiestrowej, poważnej...

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>co do wypowiedzi jednego z forumowiczow ze pm7001ki nie poradzi sobie z dali grand coupe, nie bardzo

>wiem dlaczego?

Pewnie właśnie dlatego:

"przy moich AE aelite2(175W wg producenta )przy polowie skali mało

>sie nie rozlecą-nie da sie słuchac"

Obstawiam, że wzmacniacz nie daje rady. GC ciężko "poprowadzić", stąd też opinie o wolnym i rozlazłym basie.

zukzukzuk, 29 Sty 2009, 21:48

>Proac 1SC

Myślisz, że warto kupić te klony?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skąd mam wiedzieć?

Jeśli grają jak oryginał i są o 2/3 tańsze - to TAK!

• 3 tygodnie później...

lepiej pozno niz wcale:)

dziekuje wszystkim za rady, temat mozemy zamknac.

Po dlugich poszukiwaniach i rozmowach w kilku salonach audio kupilem....... subwoofer xavian cuore i byl to strzal w 10.(ten xavian przeznaczony jest w zamiarze tworcow wlasnie do stereo).

To co sie dzieje z basem w pokoju 25m2 to rewelacja. Po prostu bas "rozlewa sie po pomieszczeniu", w tym sensie ze odnosi sie wrazenie ze ten bas nie ma konkretnego zrodla-nie wiem za bardzo jak to opisac, nie dochodzi z 1 punktu tylko jest w calym pokoju. Ktos kto nie wie ze jest subwoofer mysli ze tak graja kolumny po prostu. najciekawsze jest to ze zmieniajac miejsce(na razie sprawdzilem 2 ustawienia jedno na scianie bocznej i tylnej(naprzeciwko monitorow) i efekt ten sam-gdzie go nie postawie bas rozchodzi sie tak samo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.