Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Dobrej Whisky

Gość ata77

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

mzawek

"Ciekawi mnie tylko jak smakuje osławiony jodynowy zwierz o nazwie Laphroaig.Prawdopodobnie hardcore maksymalny.Trupy ,smoła, proch i smierć w szklance.Na razie sie wstrzymam ;-)"

O ile dobrze kojarzę, to piłem go jakieś 3-4lata temu (ulubiona whisky mojego kolegi). Smakował mi wyśmienicie ;-))), a tak serio to smak dymny, trochę jak wędzone śliwki.

ata77

25 Cze 2010, 16:43

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 968 / 509 / 2

Panowie,

Ostatnio wąchałem Lepanto (Hiszpańska Brandy) Pachnie przepieknie. Wąchałem nie piłem......bo zbiłem. Pudełko sie otworzyło od spodu i walnęło, k.....a bo innego słowa tu nie znajduje.

Pozdrawiam.

mi wypadł z pudełka kiedys zielony jasiek trzymany pod pachą do góry dnem ale złapałem drania.Nie wiem co i jak ale udało sie ;-).Gorąco było...

Grundig High Fidelity

Gość ata77

(Konto usunięte)

asterofdeath6, 26 Cze 2010, 18:40

najlepiej wydoić flakona pod sklepem od razu! :D

To moglby byc niezły widok. Kilku kolesi pod sklepem łojących zlotego jasia. Jakas nowa definicja zula. :)

Witam Panowie, to mój pierwszy wpis w tym dziale . Moją skromną przygodę z whisky mogę podsumować tak: cena/doznania smakowe - Smuggler NO'1 . Licząc na doświadczenie klubowiczów , proszę o radę ; WYBIERAM SIĘ ZA MIESIĄC DO SZKOCJI NA WAKACJE ! :)....czego warto zasmakować będąc u źródła ? :)(mam na myśli tylko! szkocką).Mimo mojego typu NO'1 jestem raczej fanem kukurydzy od wujka Bena :) (cena w Polsce)Piszę o tym dla sprecyzowania .... jestem raczej fanem ''miękkiej i słodkiej '' whiskey ala Jack Daniels niż whisky tupu Grants lub tym bardziej... czerwony Johnnie Walker .Liczę na pomoc ...po powrocie postaram się podzielić wrażeniami :)

• Użytkownicy+

Pirs85

Zazdroszczę Ci tych wakacji, ja byłem ponad dwa lata temu (jak ten czas płynie :( Fajnie jest zwiedzić jakąś destylarnie, czynnych jest ponad setka (są poza tym też takie małe dosłownie w stodole). Przy nich są sklepy firmowe, można w nich kupić whisky nie tylko danej destylarni ale i innych. Polecam zestawy pakowane 3x 200ml od różnych producentów (oczywiście single malty).

Zrób foty z wycieczki !

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

No no widze, ze to bedzie bardzo smakowita podroz hehe. Na pewno warto sprobowac takich single malt'ow jak glenfiddich, glenmorangie, glenlivet, talisker, highland park, ardbeg czy lagavulin... Blend'ami sie zbyt czesto nie racze a wiec nie zabieram w tej materii glosu. Zycze udanej podrozo-degustacji;]

Gość ata77

(Konto usunięte)

Pirs85, 27 Cze 2010, 22:38

Witam Panowie, to mój pierwszy wpis w tym dziale . Moją skromną przygodę z whisky mogę podsumować

>tak: cena/doznania smakowe - Smuggler NO'1 . Licząc na doświadczenie klubowiczów , proszę o radę ;

Z tego co napisałeś unikaj typowo torfowych whisky (raczej wytrawne). Skoro lubisz bourbony to powinny ci podejść malty lezakujące w beczkach po sherry, likierach i piwach ale (zawsze info na butelce).

Namawiam do próbowania single maltów. Blendy to jedynie te w których KAŻDY składnik mieszanki ma wiek o którym mówi producent. Niestety częso się zdarza, że niewielki ułamek blenda to whisky np. 12 letnia. Proponuje spróbowac w porónaniu (2 szklaneczki, 2 trunki) pewexowego czerwonego jasia i np. złotego. Przezyjesz szok. Udanej podrózy.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

mi się najbardziej podobają szklaneczki od chivaska! :) takie pikne beczułeczki - malinka!!

swoją drogą zawsze kończę na 12YO (99zł za 0,7) - bardzo mi smakuje!

czy warto dawać te 260 za 18YO ?

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

260zl za 18 letniego blenda to troche duzo:/

Mi natomiast bardzo przypadly do gustu szklaneczki glenfiddich'a i grants'a takie trojktne i delikatnie zaokraglone, bardzo wygodne i oczywiscie grube denko...

Postaram się oczywiście zrobić jakieś ciekawe fotki :)

Dzięki serdeczne za podpowiedzi , teraz będę wiedział czym się w ogóle kierować kupując whisky ( do tej pory kupowałem ją trochę po omacku ).

Znacie może jakieś ciekawe miejsca w Edenburgu?

Urlopowa kontrabanda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Pirs85, 3 Lip 2010, 17:32

>Znacie może jakieś ciekawe miejsca w Edenburgu?

Byłem w Edynburgu tylko kilka godzin w jedną stronę i kilka w powrotną. Piękne miasto, szczególnie ładna główna ulica prowadząca do zamku. Niestety jeśli chodzi o whisky nic nie pomogę, ale knajpki wyglądały zacnie (wszędzie wtedy było widać w knajpach mecze, pewnie liga ichniejsza ;).

Zdjęcie szwagierki w Edynburgu (spójrz na szyld :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość ata77

(Konto usunięte)

Tench, 7 Lip 2010, 18:25

>Urlopowa kontrabanda

Napisz prosze jak tem Tormore (u nas chyba niedostępny, nigdy sie z nim nie spotkałem) I jezeli jest taka możliwość to jak wg. Ciebie wypadnie porównanie 12 i 15 glenfidischa? No i widzialem glena :) pewnie najtańszy w stawce. Daj znac czy daje rade. Normalnie zazdroszcze.

Glen Grant okolo 17.5 funtow, Tormore 22.5, Glenmorange 26.5, Glenfiddich 0.35l 10 funtow.

Ceny sympatyczniejsze niz w pl.

Narazie mam taki nawal w pracy ze nie wiem kiedy poprobuje, jak narazie Glen Grant zaskoczyl pozytywnie.

Blady99, 20 Cze 2010, 14:56

>LAPHROAIG - większego syfu w zyciu nie pilem.. no ale zecz gustów.. podobno za zachodnia granica

>bardzo ceniona..

Słyszałem zupełnie odmienne 'recenzje' - co ciekawe dwa odmienne spojrzenia mieli na ten trunek ojciec i syn. Znaczy... trzeba spróbować!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.