Skocz do zawartości
IGNORED

Problemy z odtwarzaniem płyt z basem

dekoracja

Rekomendowane odpowiedzi

Na moim Pro ject 1 Xpression III dzieje się coś takiego: płyty rockowe, jazz, klasyka gra ok. Za to niemal połowa płyt techno, elektronika, dub (i inne basowe) gra na przesterze (?!) Jak tylko pojawia się więcej basu w utworze zaczyna się przester w dolnym paśmie. Nie mam pojęcia, co to jest a bardzo mnie irytuje. Czy gramofon "audiofilski" jest za delikatny do mocnej muzyki. Z pewnością te płyty są głośno nagrane bardzo, może to jest przyczyna? Działo się tak na trzech różnych wzmacniaczach/pre. Raczej coś z gramofonem. Pomocy!

????

Jeśli słuchasz na 2M Red to może to być spowodowane tym, że ma ona gruuuuuuuubo większy poziom wyjściowy niż podaje Ortofon. :-). Stąd też 'wrażenie' , że gra ona dynamicznie/dynamiczniej i dużym basem.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ale gdyby dynamiczniej po prostu było, to bym się cieszył. U mnie po prostu "pierdzi" mówiąc kolokwialnie. To jest jakiś problem poważny i uniemożliwia słuchanie. I jeszcze dodam, że działo się tak też na innej sztuce gramofonu tego samego.

????

Widzisz ja przez wiele lat nie wchodzilem w analog bo zwyle jakiekolwiek proby konczyly sie wlasnie niepowodzeniem a mialem wtedy znacznie lepszy sprzet niz obecnie i z 10 razy drozszy a mimo to teraz ten Technics zagral najlepiej dlatego dalem sie wciagnac w to pracochlonne przedsiewziecie jakim jest tor analogowy.

Moi znajomi ktorzy zjedli zeby na analogu dobrze mi radzili abym kupil jakis gramofon z lat kiedy firmy wkladaly w jego produkcje wszystkie naklady a byla to zlota era czarnej plyty czyli cos w typie Thorensa 320-321 lub odjazdowego 520 z 12" ramieniem !

Jest jeszcze Linn Sondek ale tego surczybyka jest tak ciezko ustawic ze jest to raczej zabawka dla zaawansowanych a nie dla laikow takich jak ja czy Ty.

Zaznaczam zaden z Projectow nie jest w stanie im dorownac w stosunku jakosci do ceny.

Udanym Projectem jest 6.1, 6.9,Perspective , RPM 5 i 10.

robix

>>>dekoracja,

A skąd wiadomo, że z tymi płytami "basowymi", jak to napisałeś w pierwszym poście, jest wszystko w porządku? Słuchałeś ich na innym gramofonie? No bo jeżeli z większością płyt jest o.k., a tylko z niektórymi kiepsko, to chyba nie wina gramofonu, co? Gdyby gramofon był kaput, to byłoby źle ze wszystkim po kolei, tak mi się wydaje. Przypuszczam, że techno i dub to jakieś nagrania i wydania współczesne. Niektórych współcześnie wydawanych rzeczy nie da się słuchać na niczym, są totalnie spieprzone.

Żeby nadać perspektywy: jestem djem i przez ostatnie osiem lat miałem zawsze w domu gramofony vestax (różne modele). Znam też doskonale technicsy 1210 i wiele innych wynalazków podobnych. Nie mam doświadczenia wcale z "audiofilskimi", czy inaczej hi fi. Te płyty grają doskonale na innych gramofonach. Płyty taneczne współczesne są nagrane w większości znakomicie.

????

Moze ustaw ten audiofilski sprzet na solidnej komodzie na 10cm sklejki na gumie z dala od kolumn, nie sprawdzaj tez ciezszych wkladek jakie graly z technicsem 1200. We wzmacniaczak przyda sie odciecie najnizszego pasma. Pozatym co to znaczy "audiofilski, delikatny?" bo mi sie wydaje ze okreslenie audiofilski znaczy solidny i dobrze grajacy ulubiona muzyke a nie uposledzony? :)

To nie wina wadliwej wkładki: przecież pisałem, że taki sam problem był na innym egzemplarzu w salonie. Chyba, że ogólnie ten model ortofona jest wadliwy.

Dodatkowo wczoraj mój nowy gramofon się zepsuł...mechanizm odpowiadający za opuszczanie ramienia zaprzestał współpracy. Super jakość pogratulować.

A szkoda bo w końcu zaczęło to grać dobrze (oczywiście poza tymi płytami 'z basem'). Zmieniłem zasilacz do pre (na 32 V bo jechałem na 24 V ;) i na chwilę dałem interkonekt, który normalnie miałem przy cdeku. WOW! Fleet Foxes zagrało bosko. Nasycenie i detale jednocześnie. Aż się boję, jak grają drogie gramofony i wkładki...

????

conri, 7 Lut 2009, 20:33

>I nauka- unikać niepotrzebnych pojemności w torze.A poprzednie kabelki pewnie ją dawały.

nie rozumiem słowa jednego z tego wpisu.

można wytłumaczyć?

????

Po prostu .Kable wprowadzają do toru czasem pasożytnicze pojemności. A to z koleji

"degeneruje " przepuszczane częstotliwości. Sama wkładka ma zdeklarowaną przez producenta pojemność dopasowania,A dokładanie jeszcze tej w kablu , skutkuje albo podcinaniem wysokich albo uwypukleniem dołu.

1. Wyszukiwarka.

2. np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3. np:

Ukryta Zawartość

K

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto poczytać:

Ukryta Zawartość

K

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.