Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Eltax Liberty 5+

Logan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

to mój pierwszy post na forum; od jakiegoś czasu noszę się zamiarem zamiany mojego wysłużonego Onkyo A-9510, na jakiś lepszy wzmacniacz, niestety mam dosyć ograniczony budżet - max. 800 zł, więc wchodzi w grę jedynie sprzęt używany.

To co mnie najbardziej denerwuje w obecnej konfiguracji to zbyt chłodne i ostre brzmienie co jest męczące przy długim słuchaniu. Dlatego też najbardziej skłaniam się do zakupu jakiegoś modelu NAD'a które to słyną z raczej ciepłego brzmienia - mam już swojego faworyta C320 lub C320 BEE, myślę, rozważam również C340 oraz C350.

Co możecie powiedzieć o tych modelach, lub doradźcie jakieś inne - jednak warunek konieczny to zdalne sterowanie oraz regulacja barwy ?

Słucham głównie klasycznego Hard Rocka, oraz muzyki instrumentalnej - pianino, orkiestra symfoniczna.

Najbardziej zależy mi na dużej ilości detali, przestrzeni oraz dobrej podstawie basowej.

I jeszcze pytanie - ile warto dać za powyższe modele, zakładając, że nie były naprawiane i mają udokumentowaną przeszłość ? 320BEE jest obecnie na Alledrogo za 850 zł, jednak wydaje mi się to zbyt wygórowana cena za 2,5 roczny klocek.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/49042-jaki-wzmacniacz-do-eltax-liberty-5/

Pierwsza wersja była najlepsza. Spokojnie możesz zestawiać z NADem. Jak zdecydyjesz się wypełnić komory balastowe w kolumnach efekt będzie jeszcze lepszy.

Dużo zależy od warunków mieszkaniowych dla Liberty 5+. U mnie nie zagrały, postawiłem 1 m od tylnej ściany (cała ściana ma dł. 5,5 m) i niestety bas rozmienił się na drobne, dynamika gdzieś uciekła. Natomiast w innym pokoju (wym. 4x4,5m) to było to! Pojawiło sie mięso, masa i bas. Z tego wnioskuję że te kolumny nadają się do pomieszczeń 15-20 m2 - w większych raczej nie dadzą rady.

Ja swego czasu polowałem na Liberty 7+ ze starej serii, ale bardzo rzadko się pojawiały i zostałem przy Symphony 8.2 też starej serii.

Komory wypełniłem piaskiem już kilka lat temu i faktycznie bas się poprawił - jest bardziej mięsisty i niżej schodzi.

Pokój mam ok. 18 m, a kolumny stoją 0,5m od tylnej ściany. Gra to nawet przyzwoicie, jednak chciałbym uzyskać obrazowo mówiąc, efekt tzw. odklejenia się dźwięku od kolumn i "zniknięcia" ich w pomieszczeniu oraz separacji poszczególnych instrumentów. jednak nie wiem czy jest to w ogóle możliwe na sprzęcie tej klasy.

Dzięki za porady, mam jeszcze pytanie - ile warto zapłacić za wymienione modele: C320 ,C340, C350 ?

Logan, 8 Lut 2009, 18:17

>320BEE jest obecnie na Alledrogo za 850 zł, jednak wydaje mi się to zbyt

>wygórowana cena za 2,5 roczny klocek.

NAD zagra Ci przyjemniej niż Onkyo, spokojniej a zarazem nieco dynamiczniej. Cena moim zdaniem wygórowana nie jest, zwłaszcza, że to nie jakiś egzemplarz nie wiadomo skąd, tylko od pierwszego właściciela, z pilotem, z opakowaniem, z papierami i nienaruszoną plombą gwarancyjną. Aż się dziwię, że nikt go jeszcze nie kupił. Chyba kryzys zawitał i na allegro. Myślę, że lepszego wzmaka w tej cenie nie będzie łatwo Ci znaleźć.

Nada nie proponuję - zwłaszcza 320bee. Miałem i grało to słabo (zwłaszcza gumowy bas). Do Liberty 5+ przyda się szybki, wydajny prądowo wzmak. Fajny basik uzyskasz z yamahą (ax-1000, ax-900) lub np. marantzem 6800/7200, pm-68 lub pokrewnymi. Można też spróbować zestawiać z Rotelami. Generalnie fajne głośniczki, ale polecam zastanowić się nad prostą przeróbką - fajnie to gra, zwłaszcza w przypadku wersji z czarnymi skrzynkami, którą opisałem tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam,

L

Ukryta Zawartość

lete, 10 Lut 2009, 02:27

Być może wskazane przez Ciebie wzmaki zagrają lepiej od NADa, tylko ze znalezieniem tych modeli w nienaruszonym stanie będzie raczej ciężko. Ja mam NADa 325bee i generalnie nie narzekam.

Na Marantza już poluję od jakiegoś czasu, niestety większość modeli na aukcjach posiada nie znaną przeszłość.

jak myślicie ile warto dać za tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Niestety z informacji jaki dostałem od właściciela wynika, że prawdopodobnie był naprawiany no i nie posiada pilota, a pewnie dokupić oryginalny nie będzie łatwo

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.