Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 600 zł

SilverX

Rekomendowane odpowiedzi

kichanadeta, 16 Lut 2009, 17:25

Sorry, ale Eltaxy nie mają startu do nastoletnich konstrukcji za podobne pieniądze.

To już jest złośliwość. A chłop się poci...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ja to bym proponował

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko sprzedawca nie sprawdzony

post-22698-100003688 1234805682_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

soulfly, 16 Lut 2009, 17:53

>Faktycznie tyle co kolumn jest po salonach czy komisach audio do 600 zl ze glowa boli.

Twierdzisz, że nie ma? Z choinki spadłeś, czy nie znasz życia?

Może nie w profesjonalnych salonach, ale w sklepach oferujacych audio i AV jest tego sporo.

Dziś tanie, a do tego "bajecznie" brzmiące "zestawy kartonowe" - to norma.

Za 2-3 kzł, to już musi być ktoś osłuchany, żeby kupił. Panie (słyszę) - komu ja takie drogie kolumny sprzedam? Za parę stów wszystko gra pięknie!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zuk

to sie zastanow o co ci chodzi O_o

raz piszesz o kolumnach kilkuletnich ( grundig) potem o kilkunastuletnich i zeby sluchac sluchac..

teraz piszesz o kartonowych zestawach.

precyzuj wypowiedzi

Piszę o każdych. A w szczególności o możliwości uzyskania jak najlepszego dźwięku za proponowane pieniądze.

Każdych trzeba słuchać. Tych starych, starszych i tych nowych (oczywiście w miarę możności - nikt nie jest w stanie przesłuchać choćby ułamka wszystkich).

Tylko wtedy można docenić wartość dźwiękową starego sprzętu w stosunku do nowych produktów, w podobnej cenie. A nie - opierać się na kogoś upodobaniach, gustach czy przypuszczeniach.

Jesteś pewny i uparty co do swoich typów.

Jak napisałeś w "o sobie" - jesteś niezykle zadowolony z kolumienek... przeznaczonych na surround do KD. Twoja sprawa.

Lecz dlaczego nie dopuszczasz myśli, że innym ten poziom być może nie wystarczy?

Zuk podaj wiec link do konkretnych kolumn za 600 zl, grajacych na poziomie tych Eltaxow. Nie pisz tylko, ze to zlosliwosc z mojej strony bo to przyzwoite dobrze zbudowane i wygladjace kolumny. Przeczytaj prosze pierwszy wpis autora do jakiej muzyki potrzebuje glosnikow z czym maja wspolpracowac etc

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Nie mam nic do Eltaxów. Słuchałem kiedyś modelu 7+. Dobrze, ale żadnej rewelacji o ile pamiętam. Cały czas próbuje przekonać "towarzystwo", że za podobną kwotę można kupić znacznie lepsze dźwiękowo kolumny nastoletnie, a nawet starsze (jeśli tylko technicznie są OK).

Wymieniane były Grundigi, Infinity czy inne.

Nie przeglądałem aktualnej oferty allegro czy innych ogłoszeń, ale znalazłem jakiś stary link:

Ukryta Zawartość

Może się wydawać, ze facet "czaruje" i sporo przesadza co do opisu brzmienia. Ale akurat posiadam wersję RS 3000 z oryginalnymi, polipropylenowymi membranami. Cóż! Nie będę chwalił...

Tu jest opinia kompletnego laika (jak mniemam), który zdaje sie być zaskoczony tym, ze coś może tak BRZMIEĆ!

Ukryta Zawartość

Proponuję kupić Eltaxy i wtedy możemy sprawdzić co gra lepiej? Po co się przekomarzać? Stawiam 5:1 na pełnoletnie RS-y.

Nie mniej - szkoda byłoby tych kolumienek do muzyki, kórą słucha zainteresowany.

Grundigi BOX 8500 są znacznie gorsze, ale uważam że i tak lepsze od Eltaxów.

Oferują duży dźwięk, ze sporym basem (25 cm). I sprawdziłyby się w muzyce dance, house czy popie.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak trafie te Infinity na niemieckim ebayu to wezme. Nie znam tylko ich specyfikacji nie wiem czy apmlifon je pociagnie. Eltaxy znam bo gralem na 3+, a pozniej na 1+. To dynamiczne kolumny z nieco cofnieta srednica, dobrym basiskiem jak na ta polke. Skrzynki zrobione bardzo ladnie solidnie w starej wersji dynaudio contour.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

zuk

>Jak napisałeś w "o sobie" - jesteś niezykle zadowolony z kolumienek... przeznaczonych na surround do

>KD. Twoja sprawa.

Ojj tak jestem zadowolony. W tej cenie napewno bym nic lepszego nie znalazl ( akurat zapacilem 600 zl za nowe). I co z tego ze to MOZLIWE sa tyly do kina domowego .. co mnie to .. wazne ze graja i jestem zadowolony. Jakos nie mam z tym klopotow O_o

>Lecz dlaczego nie dopuszczasz myśli, że innym ten poziom być może nie wystarczy?

hahaha dobre, niby w ktorym miejscu tak stwierdzilem ? masz chyba jakies problem ze soba. przykro mi

No ja jestem laikiem strasznym może, ale twierdzę że jeżeli ktoś ma skromne pieniądze, a chciał by posłuchać muzyczki ulubionej na czymś lepszym niż teraźniejszy paździerz to kupno używanych kolumn jest najlepszym rozwiązaniem. Trzeba konkretnie wiedzieć do czego mają służyć i dowiedzieć się jaka firma produkuje brzmieniowo odpowiadające kolumienki.

Myślę że do muzyki którą podał autor trzeba konkretnego basu i myślę tu o głośniku basowym 25cm. Ta muzyka nie potrzebuje bajki i nie wiadomo jakiej przestrzeni, potrzeba tu dużego uderzenia i zrównoważonej góry, a kolumny powinny grać głośno.

Moja propozycja to stare JBL, B&W, lub np. proponowane przez ZUK-a grundigi.

Ja np. stałem się ostatnio posiadaczem B&W DM330 i do rocka sprawują się super, nie wiem jak by poszły z proponowaną muzyką, ale uważam że spokojnie (jutro sprawdzę, bo dziś troszkę za późna pora).

soulfly, 17 Lut 2009, 00:24

>Ojj tak jestem zadowolony. W tej cenie napewno bym nic lepszego nie znalazl ( akurat zapacilem 600

>zl za nowe).

Właśnie dlatego pokusiłem się o stwierdzenie, że nie dopuszczasz myśli iż coś może grać lepiej, dużo lepiej - za te pieniądze.

Sorry, w tym drugim linku z popzredniego postu otwiera się tylko zdjecie kolumn. Może teraz?

Ukryta Zawartość

Kichanadeta>>>

Jeśli masz ochotę na typowy dźwięk Infinity (ze wstęgami na górze) to proponuję modele RS 4000, 5000

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Aston chyba pomylił się.

Na tylnym panelu kolumienek jest jak byk "3001". Kolumny mają w zasadzie identyczne parametry jak RS 3000. Z tym, że tu są lepsze terminale(?). W każdym razie nowocześniejsze i inny wysokotonowy (inna nazwa: Polyspherit - Polycell). Czy grają lepiej/gorzej/inaczej? Nie wiem?

Dość długo stoją...

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Chciał bym odświeżyć temat prosił bym o linki najlepiej z allegro kolumn za około 600zł pokój 17m2 wzmacniacz saba mi215 muzyka puszczana narazie z komputera

• 1 rok później...

ave

Odświeżam... Budżet taki jak w temacie 600zł, używki też wchodzą w grę

Pokój 8m kw

Piec: Dual cv 5600

Gramofon: Dual cs 505-4

Kable: Profi Gold 2,5mm

Muzyka: Różna, od klasyki przez jazz, metal oraz blues,

Pomóżcie jakie głośniki wybrać do tego zestawu? Problemem jest to, że niestety nie mam jak ustawić przyszłych monitorów jak blisko przy ścianie, nie zależnie czy będą to podstawkowe czy podłogowe. Dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby żeby bas-reflex był umieszczony z przodu.

zastanawiam się nad:

KEF C1 (nowe na allegro można jeszcze kupić po starej cenie)

TANNOY MX3

Ukryta Zawartość

TANNOY F1

Ukryta Zawartość

B&W DM 310

Ukryta Zawartość

MISSION 700

Ukryta Zawartość

Kolejność przypadkowa, każda pomoc okaże się pomocna jak i propozycja

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wow Twoja odpowiedź jest bardzo treściwa i pomocna.... Skoro tematu nie zamknięto, lub połączono z owym przyklejonym wątkiem znaczy że można pisać. Jako że z tego co obserwuję w rzeczonym wątku odpowiedzi są udzielone rzadko lub sporadycznie to zdecydowałem się na odświeżenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.