Skocz do zawartości
IGNORED

Manta - blu-ray player

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę mnie tu nie zjeść że to jakieś badziewie. Ale czy ktoś może widział w akcji ten taniuchny playerek - REGIONFREE ;) ? Zatsanwiam się nie kupić go sobie do sypialni jako back-upowy playerek....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3626-100003762 1234770977_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/49229-manta-blu-ray-player/

tu poczytaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

z jednym się zgodzę, że cena, jak na mantę, jest trochę zbyt.

za tę samą kasę można nabyć markowe zwierzę (sony, samsung).

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Zaryzykowałem i zakupiłem ową Mantę trzy dni temu w jednym z hipermarketów za niecałe 500 zł.

Posiadam też od końca 2007 roku HD DVD Toshibę HD-E1 (rozdzielczość Toshiby to 1080i) i mogę porównać tylko te dwa urządzenia.

Nie oderwałem jeszcze folii zabezpieczających z Manty, ale jakość wykonania wydaję się być na przyzwoitym, może nawet dobrym poziomie. Funkcje obsługiwane z płyty czołowej to sensory dotykowe z wyjątkiem przycisku otwierania szuflady. Szulada chodzi szybciej i ciszej i z większą kulturą niż w Toshibie. Pilot jest bardzo dobrej jakości. Obsługa bardzo prosta i intuicyjna. Oczywiście polskie menu. Rozruch i szybkość działania na podobnym poziomie. Choć w niektórych aspektach Manta wydaje się być sprawniejsza. Chociażby przeskok na następny rozdział następuje dość szybko, a w Toshibie trwa to denerwująco długo. Menu ekranowe i jego obsługa (rzecz gustu) moim zdaniem przemawia na korzyść Manty. Wcześniej słyszałem (czytałem) o niedoróbce w tym względzie Blu-Ray'a względem HD DVD.

Obraz HD wydaje się być perfekcyjny, jednak aby wypowiedzieć jakąś rzeczową opinię potrzeba mi czasu, większej ilości płyt i może porównania z odtwarzaczem z górnej półki. DVD wydaje się gładsze przy 1080i, zresztą ustawienie auto HDMI wybiera przy płytach DVD rozdielczość 1080i. Oczywiście można na stałe w menu ustawić skalowanie 1080p.

Dźwięk u mnie idzie do zewnętrznego przetwornika LcAudio (PCM 2 kanały) i uważam go za całkiem dobry.

Ciekawostką jest wyświetlanie z płyt CD-R, CD-RW zdjęć (plików) JPG w rozdzielczości Full HD.

Zdjęcia z Nikona Coolpix 8700 wyglądają świetnie.

Na razie jedynym znakiem zapytania jest dla mnie trwałość urządzenia i jego bezawaryjność.

Pozdrawiam.

z ciekawości zakupiłem toto - moje uwagi:

- obraz z BR OK, aczkolwiek mój egzemplarz ma dziwną przypadłość, widac to zwłaszcza przy ruchu kamery - ma się wrażenie jakby obraz na miniminiułamek sekundy pauzował cały czas

- obraz z dvd b. słabo - słabe kolory, mniej ostry od np. samsunga 1400, nie mówiąc o dobrych dvd playerach Denona

- regionfree!

generalnie - jakość/cena - wskażnik nienajgorszy, ale wartość rzeczywista słaba, tak naprawdę jedynym argumentem za zakupem jest regionfree, zwłaszca że za tę cenę można kupić markowy sprzęt.....

>- obraz z BR OK, aczkolwiek mój egzemplarz ma dziwną przypadłość, widac to zwłaszcza przy ruchu

>kamery - ma się wrażenie jakby obraz na miniminiułamek sekundy pauzował cały czas

Zauważyłem to. Używam auto-switcha, tanich pospolitych kabli i nie byłem pewny czy to jest wina odtwarzacza czy transmisji HDMI, dlatego o tym nie pisałem.

Ale odkryłem zaraz na początku, że owa przypadłość na płytch Blu-Ray znika przy ustawieniach "PAL i rozdzielczości AUTO HDMI" oraz "NTSC I rozdzielczości 1080p".

Przy ustawieniu "NTSC I rozdzielczości 1080p" obraz z DVD b. słaby, a przy "PAL i rozdzielczości AUTO HDMI" określiłbym jako przeciętny (wtedy dvd jest skalowane do 1080i).

• 8 miesięcy później...

adamgdansk

Czy sprawdzałeś regionfree na blu-ray, czy tylko na DVD.

Kupiłem płytę z USA region 1 (A), której odtwarzacz nie gra.

W serwisie podano mi sposób postępowania aby odworzyć regon 1.

Gdy nie dało to efektów serwisant stwierdził, że widocznie regionfree odtwarzacza jest tylko dla DVD.

To małe zatrzymywanie obrazu jest spowodowane brakiem autowyboru między PAL i NTSC, gdy rozdzielczość jest ustawiona inaczej niż na HDMI Auto (np. na 1080p). Trzeba ręcznie w menu wybrać dla danej płyty PAL lub NTSC. Przy płycie NTSC i ustawieniu 1080p / PAL będzie występowało to zatrzymywanie obrazu. A przy płycie o systemie kolorów PAL i ustawieniu 1080p / NTSC czasem występują jakieś smużenia.

Ukryta Zawartość

BD za 170 zł ????

Ukryta Zawartość

niestety ten regionfree chyba działa tylko dla dvd - podobie zresztą mam z Denonem 3800BD gdzie w serwisie zdjęto blokadę, ale płyty rdzennie rgion A nie chodzą ;-(( chyba na Bluray nie da się póki co blokady zdjąć ;-((( swoją drogą - ciekawe czemu?????

niestety ten regionfree chyba działa tylko dla dvd - podobie zresztą mam z Denonem 3800BD gdzie w serwisie zdjęto blokadę, ale płyty rdzennie rgion A nie chodzą ;-(( chyba na Bluray nie da się póki co blokady zdjąć ;-((( swoją drogą - ciekawe czemu?????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.