Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC do Squeezeboxa ?

mirhon

Rekomendowane odpowiedzi

michelangelo

jako wytwórnię muzycznych drzazg i wiórów.>

Jeśli tak to grało to ten transport o którym piszesz "porządny" był raczej kipski i dopiero GDL go poprawiał. Takie jest zadanie GDL.

XYZPawel

>nieprawda

>o jakich faktach piszesz ?!? Pokaż je.

>Myślisz, że dyskusja z tobą ma jakiś sens, jeśli nie potrafisz czytać ?

Już dobrze, Pawełku, wszystko brzmi dokładnie tak samo, nie ma się po co unosić. Miłego dnia życzę.

michelangelo, 26 Lut 2009, 11:43

w tym AudioNemesisa - wielokrotnie również na głośnikach. Nie widzę powodów

>pisać, że to zabawka, wolę go od Thety,

Ja rowniez sluchalem Audionemesisa UP1. Porownywalem go bezposrednio do Thety Va.

Napisze krotko, po wpieciu Audionemesisa, mialem wrazenie jakby ktos podpial jakis korektor dzwieku i zupelnie przypadkowo poprzestawial suwaki. Do tego Audionemesis wykastrowal polowe muzyki.

W systemie budzetowym Audionemesis moze zagrac dobrze. Mozliwe, ze lepiej niz wspomniana wyzej Theta. Niestety przy wyzszej klasie sprzetu wychodzi szydlo z worka.

Gość

(Konto usunięte)

HYBRYD, 26 Lut 2009, 11:28

>michelangelo, 26 Lut 2009, 11:22

>Po tym co opisales wyzej na temat SB, toslinka etc, rzeczywiscie nie ma co dyskutowac :)

>szkoda czasu. Dodam tylko, ze mam zupelnie inne doswiadczenia (podkreslam doswiadczenia). Koniec,

>kropka.

Tyle są właśnie warte opinie audiofili, każdy pisze coś innego :) bo opierają się na własnych złudzeniach, które są sprawą wybitnie przypadkową i są NIC nie warte. Będziesz czytał o brzmieniu kabla ethernet i wtyczek.

Chcesz wiedzieć, jak coś "brzmi" to zrób test ABX, będziesz wiedział, czy w ogóle są jakiekolwiek różnice.

@marekzawa, brawo! No przecież po to poleciłem GDLa mirhonowi. :) Chyba że mi powiesz, że Squeezebox jest super i podasz przykład transportu, który jest równie rewelacyjny i dzięki któremu stwierdziłeś ową cudowność Squeezeboxa. Ja nawet na tym forum czytałem odmienne opinie ludzi, którzy trochę klocków przewalili, także popędzanych z dysków twardych.

Gość

(Konto usunięte)

Teo, 26 Lut 2009, 12:04

>>nieprawda

>>o jakich faktach piszesz ?!? Pokaż je.

>>Myślisz, że dyskusja z tobą ma jakiś sens, jeśli nie potrafisz czytać ?

>Już dobrze, Pawełku, wszystko brzmi dokładnie tak samo, nie ma się po co unosić. Miłego dnia życzę.

może odszczekasz swoje kłamstwa na mój temat ? Spokojnie proszę.

XYZPawel, 26 Lut 2009, 12:22

Pobryluj sobie np. tam: ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli wymagasz od kogoś aby zastąpił prawdę fikcją to proponuję

Ukryta Zawartość

A tutaj daj ludziom spokojnie dyskutować, zauważ że nikt z Tobą nie chce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

XYZPawel:

>może odszczekasz swoje kłamstwa na mój temat ?

Pawełku, zjedz swoją pigułkę, trochę się uspokoisz. Na przyszłość bądź grzecznym chłopcem i nie przeszkadzaj, gdy starsi rozmawiają, dobrze?

Gość

(Konto usunięte)

Teo, 26 Lut 2009, 13:36

>>może odszczekasz swoje kłamstwa na mój temat ?

>Pawełku, zjedz swoją pigułkę, trochę się uspokoisz. Na przyszłość bądź grzecznym chłopcem i nie

>przeszkadzaj, gdy starsi rozmawiają, dobrze?

Synku, jak się kogoś oskarży niesłusznie to należałoby przeprosić, rodzice kultury Cię nie nauczyli ?

A może uważasz, że słusznie ? To mi znajdź taką moją wypowiedź, ale jako że takiej nie ma, to po prostu stul grzecznie uszy po sobie i przeproś, no chyba, że nia masz honoru i wolisz bredzić coś o pigułkach. Wyobraź sobie, że jak Ty jakieś bierzesz to nie znaczy, że wszyscy to robią...

>Synku, jak się kogoś oskarży niesłusznie to należałoby przeprosić, rodzice kultury Cię nie nauczyli ?

>A może uważasz, że słusznie ? To mi znajdź taką moją wypowiedź,

Skarbie, tak bardzo lubisz internetowe mądrości? To poczytaj sobie:

Ukryta Zawartość

w 2 sekudy dowiesz się że że jesteś uważany za debila tutaj jak i na AH z którego zostałeś wyrzucony, na www.foto-expert.com.pl, na gazeta.pl... cholera wie gdzie jeszcze. Stąd też zostałeś już raz wywalony, a renomę masz równą temu co piszesz.

Za co ktoś ma ciebie przepraszać?!

Przeproś wszystkich, stul gębę i pomyśl co sobą reprezentujesz! Obłąkańcu, tfu.

Ukryta Zawartość

U mnie squeeze gra z MHDT Havana.Gra znakomicie calosc spieta swiatlowodem a squeeze laczy sie z kompem przez WiFi - nie zauwazylem zadnej roznicy w porownaniu do polaczenia kablowego.

Jak najbardziej mozna traktowac Squeezbox'a jak dobry naped (moim zdaniem) - a i w internetowym radiu tez mozna znalec duzo ciekawej muzyki nadawanej w b. przyzwoitej jakosci....

Squeeze jest napedem nr 2 - do MHDT jest zapiety rowniez klasyczny CD.

XYZPawel:

/ciach/

Pawełku, krótko ci odpiszę: goń się. Każdy ma prawo do swoich schiz, nie widzę jednak powodu, dla którego miałbym uczestniczyć w twoich. Wierz sobie dalej, że wszystko gra tak samo, ino nie zawracaj mi już gitary.

Gość

(Konto usunięte)

Teo, 26 Lut 2009, 16:05

>Pawełku, krótko ci odpiszę: goń się. Każdy ma prawo do swoich schiz, nie widzę jednak powodu, dla

>którego miałbym uczestniczyć w twoich. Wierz sobie dalej, że wszystko gra tak samo, ino nie zawracaj

>mi już gitary.

O czym ty pieprzysz ? To Ty mi zawróciłeś gitarę, oczerniając mnie wielokrotnie. Brak Ci honoru, koleś.

Trochę klocków odsłuchałem, u mnie w domku gra Squeezebox + QNAP + GDL i gra to lepiej niż najnowszy transport Accu , a przynajmniej nie gorzej .

Zakładając koszta tej zabawki to śmiech na sali , praktycznie z CD Accu już nie korzystam,

ale używam go wyłącznie jako przetwornik.

Parę osób posiadających drozsze lepsze klocki od moich u mnie w domu gościło, nigdy nie mieli do czynienia z serwerem w roli transportu i mocno byli zdziwieni.

Bawilem się tzw. ślepe testy , wszyscy stawiali w nich na SB jako zwycięzcę lub nie mogli wykryć różnic.

Moze cos nie tak w tych zestawieniach ???

Naprawdę Squeezebox + QNAP w roli transportu po wyjściu cyfrowym jest doskonały !

Tutaj było to dość szczegółowo omawiane ;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Teo, 26 Lut 2009, 10:59

Teo tak się składa, że użytkuję w moim systemie Twojego GDLa. U mnie transformacja brzmienia jakie wnosi do zestawu CEC-ów: transport TL-2x i dac DX-71mk2 Genesis jest na tyle znacząca, że tak jakby grały dwa różne systemy.

Różnice spowodowane użyciem Genesisa są także zależne od systemu i nie generalizujmy - najlepiej poprostu sprawdzić go we własnym systemie.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

VISTO, 26 Lut 2009, 15:35

>U mnie squeeze gra z MHDT Havana.Gra znakomicie calosc spieta swiatlowodem a squeeze laczy sie z

>kompem przez WiFi ...

Ciekawe jak by się to miało do zestawu squeeze + beresford.

Ciekawe czy różnica w cenie pomiedzy tymi DACami byłaby choć trochę rekompensowana różnicą w jakości dźwięku... innymi słowy czy różnica byłaby w klasie dźwięku czy raczej brzmiałoby to inaczej i jak to w takich przypadkach bywa jednym podobałby się beres a innym Havana...

HYBRYD, 26 Lut 2009, 11:58

>mirhon, 26 Lut 2009, 11:12

>

>A co jesli uzywam WIFI :) ? Moze potrzebuje lepszej antenty ?

>Tak na powaznie. MOze to kwestia zasilania dysku zewnetrznego ? (moze zasilacz sial?)

IMO server a w zasadzie jego interfejs sieciowy oraz zasilanie serwera nie ma wpływu na jakość dźwięku ze squeezeboxa. Protokołem transportowym dla squeezeboxa jest TCP a ten stosuje np. sumy kontrolne, poszczególne pakiety mają nr sekwencyjne i jeśli coś się gdzieś zgubi robiona jest retransmisja. Dodatkowo jak coś się opóźni to i tak w squeezeboxie jest bufor.

A tak BTW porównywanie squeezboxa do PC jako transportu cyfrowego nie ma sensu. Pecet po USB może śmiecić.

Pomijąc pewne specyficzne ustawienia squeezecenter (które faktycznie mogą wpływać na jakość dźwięku) za jakość cyfrowego audio ze squeezeboxa odpowiedzialny jest sam squeezebox :-).

Z tego co wyczytalem to ponoć zasilacz (nawiasem mówiąc wyjątkowo kiepski) może siać do cyfrowego sygnału...

Ja mogę potwierdzić jedynie że zmiana zasilacza z firmowego (impulsowy chiniol) na porządny liniowy zdecydowanie poprawiła line-out z mojego classica.

Jak będę miał w końcu jakiegoś DACa to sprawdzę z ciekawości wpływ zasilacza (squeezboxa) na jakość sygnału cyfrowego.

Też pozytywny zaobserwowałem wpływ GDL na dźwięk, a miałem w rękach dokładnie ten sam egzemplarz co Teo - jak widać wszystko zależy od systemu i źródła, podejrzewam że u Teo nie za bardzo było co poprawiać, źródło cyfrowe ma bardzo przyzwoite, układy na wejściu daca również. Testowałem z dwoma różnymi źródłami i raz ten wpływ był większy, raz ledwo zauważalny - a mam dość przejrzysty system, (ostatnio przez przypadek zauważyłem wpływ niewielkich zmian długości interkonekta). Tu trzeba pamiętać że GDL nie obsługuje bitrate powyżej 48kHz i nie wspiera 24 bitów.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mark11:

>Różnice spowodowane użyciem Genesisa są także zależne od systemu i nie generalizujmy

Jestem daleki od generalizowania. Trudno zresztą byłoby generalizować, skoro różnych - niejednokrotnie sprzecznych - opisów wpływu GDL na brzmienie znaleźć można co najmniej tyle, ilu użytkowników ustrojstwa ;)

mlb:

>Tu trzeba

>pamiętać że GDL nie obsługuje bitrate powyżej 48kHz i nie wspiera 24 bitów.

48 kHZ nie obsługiwał ten akurat egzemplarz (rozpoznawał, ale zacinał się przy przetwarzaniu); są i takie, które nie mają z tym problemów. Pojęcia nie mam, od czego to zależy, ale i zbytnio nie dociekałem.

XYZPawel:

/ciach, bo nieistotne/

Tak, Pawełku, oczywiście. A teraz pigułeczkę i lulu, jutro czeka cię nowy dzień głoszenia swych objawień.

>48 kHZ nie obsługiwał ten akurat egzemplarz (rozpoznawał, ale zacinał się przy przetwarzaniu); są i

>takie, które nie mają z tym problemów. Pojęcia nie mam, od czego to zależy, ale i zbytnio nie

>dociekałem.

Wręcz przeciwnie, ten egzemplarz grał na 48kHz (fakt że się czasami przycinał) - ale nic powyżej: dla 88.1 i 96kHz pokazywał błąd.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Miałem dwie wersje GDL ,różniły sie ok.700 kolejnych numerów z tył obudowy .

Różnica spora, starszy był po prostu lepszy dźwiękowo,ale czytał tylko 41khz ,

zaś młodszy - którego zakupiłem czyta 41 i 48 khz bez żadnych problemów.

GDL wstawiony w pętlę pomiędzy transport ,a przetwornik tego samego CD Accu nie daje praktycznie żadnego słyszalnego wpływu na dźwięk, zabawa zaczyna się jak mu zapodamy tańsze klocki typu Squeezebox ,DVD, czy tuner nTV czy w moim przypadku tuner radiowy Accu z wyjściem cyfrowym.

Na tanie klocki ma wpływ zbawienny, a droższe trzeba po prostu sprawdzić !!!

>Gutekbull

U mnie też raczej nie poprawia tylko wnosi odmienny sposób prezentacji - dociąża i dobarwia, dźwięk jest bardziej bezpośredni by nie powiedzieć dosadny, natomiast zminiejsza się rozdzielczość, przestrzenność.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Gwoli jasności, GDL używany obecnie przez mark11 to ten sam egzemplarz, który gościł u gutekbull jako pierwszy. W międzyczasie urządzenie spędziło kilka tygodni u mnie.

Z ciekawostek, sprawdziłem że przy ustawieniach 16 bit oraz dither1 GDL jest bit-perfect. Z kolei za trzaski wydobywające się z głośników przy ustawieniu dither2 odpowiedzialne są przesterowania (clipping) sygnału na wejściu Lensa - oznacza to, że GDL może służyć jako tester jakości produkcji płyt CD ;)

gutekbull, 26 Lut 2009, 23:54

>GDL wstawiony w pętlę pomiędzy transport ,a przetwornik tego samego CD Accu nie daje praktycznie

>żadnego słyszalnego wpływu na dźwięk, zabawa zaczyna się jak mu zapodamy tańsze klocki typu

>Squeezebox ,DVD, czy tuner nTV czy w moim przypadku tuner radiowy Accu z wyjściem cyfrowym.

>Na tanie klocki ma wpływ zbawienny, a droższe trzeba po prostu sprawdzić !!!

Dokładnie tego się spodziewałem, gdyż bezpośrednio nie miałem okazji przetestować GDLa z Accu DP800, natomiast nie widzę Squeezeboxa bez GDLa lub modyfikacji wewnętrznej jako konkurenta najlepszych stacjonarnych transportów cyfrowych. Cieszę się, że ktoś, kto fizycznie u siebie w domu przerzucił trochę urządzeń audio, to potwierdza.

Jitter wprowadza również sam kabel cyfrowy. Wynika, to z samej konstrukcji interfejsu S/PDIF. A jitter wprowadza każde ogranicznie pasma lub niedopasowanie impedancji, a jak wiadomo idealny kabel nie istnieje. I tak na to patrząc, to lepsze są urządzenia, które już w sobie mają dobrego DACa jak np odtwarzacze sieciowe Linna. To tak tylko apropos, czy warto kupowac dobrego DACa do Squeezeboxa.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.