Skocz do zawartości
IGNORED

Zewnętrzny trigger - wyzwalacz

Milimetr

Rekomendowane odpowiedzi

Mam urządzenie, które posiada sztywny włącznik sieciowy. Urządzenie to nie posiada gniazdka trigger. W jaki sposób wykonać zewnętrzny trigger? Wyobrażam sobie to w ten sposób, że mam zewnętrzny modulik z przewodem sieciowym. Włączam wtyczkę do gniazdka, do modułu włączam przewód sieciowy urządzenia i do modułu włączam wtyk mini jack z sygnałem wyzwalania 12V pochodzącym z innego urządzenia sterującego.

Ma ktoś pomysł jak to wykonać? Czy w module dodatkowym potrzebny jest bezpiecznik? Jaki przekaźnik polecanie i czy w ogóle jest potrzebny?

https://www.audiostereo.pl/topic/49508-zewn%C4%99trzny-trigger-wyzwalacz/

Moduł musi składać się z zasilacza małej mocy dla przekaźnika [np 12V, transformator kilna VA + mostek prostowniczy + kondensator], tranzystora średniej mocy włączającego przekaźnik. Bezpiecznik nie jest potrzebny. Przekaźnik np. 2A 250V. Miniaturowych tu nie polecam, niektóre szybko padają przy przeciążeniu i dużej liczbie łączeń.

na wyjście triggera urządzenia sterującego mogę podać obciążenie indukcyjne 100mA. Cewka przekaźnika pobiera poniżej 50mA. Czy konieczne jest zatem stosowanie zasilacza i tranzystora? Może wysterować bezpośrednio cewkę przekaźnika?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.