Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę znawców harbetha o poradę. Jak te kolumny brzmią z naimem XS i czy można znaleźć coś jeszcze lepszego do naima?

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Chcę sobie kupić Harbethy. Czy ktoś z Szanownych Kloegów może mi powiedzieć, które z tych 2 modeli są lepsze: Super HL5 czy Monitor 30.1 domestic, przy założeniu odpowiedniego wpasowania każdej z tych konstrukcji w pomieszczenie. W sieci panują na ten temat sprzeczne opinie, ale zawodowi recenzencji zdają się bardziej zachwycać Monitor 30.1 domestic. A co Wy o tym sądzicie?

Gość intenser

(Konto usunięte)

myśląc o Harbethach wymień najpierw źródło -Twój Usher to mega gniot w zestawieniu z H.

kiedyś przypadkiem miałem "wątpliwą przyjemność" obcować z nim przez 2 dni - przyznaję, że gdybym miał z nim zostać na stałe to wolałbym zainteresować się np. ornitologią

Edytowane przez intenser
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Witam i proszę znawców harbetha o poradę. Jak te kolumny brzmią z naimem XS i czy można znaleźć coś jeszcze lepszego do naima?

Im dłużej obcuję z Harbethem ,tym większe mam przekonanie,że to kolumny wokół których warto budować set-up.Kup Hl5 masz świetny metraż i zacznij ich słuchać z Naimem, jeśli po jakimś czasie dojdziesz do wniosku, że 5 zasługują na lepszą amplifikacje, a zawsze zasługują:)to kupisz inny wzmacniacz a Harbeth jak trafi w Twój gust, zatrzyma Cię na długo.

Panowie,

Widzę, że jest gorąca dyskusja, a raczej jej c.d. o Harbeth, którą od czasu do czasu zresztą śledzę.

Dosyć spontanicznie postanowiłem wprowadzić zmianę do systemu: kolumny. Poszukuję czegoś miłego dla ucha, muzykalnego i czegoś co dobrze zagra rock, metal, jazz oraz muzykę filmową i klasykę (trochę elektroniki) - straszny zestaw, mydło i powidło : )))

Czy Harbeth, a jeśli tak, to jaki model, sprawdzi się w takim graniu. Metraż ok 21m2.

Proszę o obiektywne opinie, a nie tylko zachwyty, z racji, że to Harbeth Club ; )

Dzięki!

Gość intenser

(Konto usunięte)

od jakiegoś czasu mam 30.1 (po kilku latach wspólnego pożycia z shl5)

musiałem dokonać pewnych niewielkich zmian w systemie (lampy, okablowanie) - więc teraz wiem o nich co nieco więcej

są jak dla mnie - znakomite - bez słabych punktów !

musiałem dokonać pewnych niewielkich zmian w systemie (lampy, okablowanie) - więc teraz wiem o nich co nieco więcej

...dla mnie też są rewelacyjne, żałuje że je sprzedałem, ale P3ESR też są wybitne ;)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

... ale P3ESR też są wybitne ;)

Oj są są

Nie no teraz to Ci nie odpuszczę:) opisz swój set-up i powody zmian:)może być na priv choć na forum byłoby lepiej:)

Opisz też różnice między 5 a 30.1-koniecznie

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Czy naprawdę nikt z fanklubowiczów nie widział pytania, czy po prostu jest ignored, nie wiedzieć dlaczego? : )

Myślę,że ostatni akapit schłodził dyskusję,chcesz obiektywnie w fanklubie marki?to się nie da:)

Metraż masz dobry do 30.1, muzykę jakiej słuchasz imo spokojnie na 30.1 posłuchasz, natomiast nie wiem z czym grasz i czy w reszcie toru też planujesz zmiany?

Proszę o obiektywne opinie, a nie tylko zachwyty, z racji, że to Harbeth Club ; )

Tak właśnie myślałem: zniechęciło powyższe zdanie : )))

Gram z MCD 500 Mcintosha oraz wzmacniaczem lampowym. Kabli chyba nie ma sensu wymieniać. Dojdzie jeszcze nowy gramiak.

p.s. jamówię, no wiem, żeś zagorzały krzewiciel cultu Harbethów ;-)

Gość intenser

(Konto usunięte)

wzmacniaczem lampowym.

jakim ?? nie żeby mnie zżerała ciekawość ale to dość istotny element nie bez wpływu na wybór modelu

jamówię, no wiem, żeś zagorzały krzewiciel cultu Harbethów ;-)

ano wyrósł Nam tu taki całkiem niedawno :D

Gość jamówię

(Konto usunięte)

p.s. jamówię, no wiem, żeś zagorzały krzewiciel cultu Harbethów ;-)

Tak jak pisał intenser ja jestem harbethowym neofitą, ale cały czas nie mogę się nadziwić,że mając już parę lat na karku i bawiąc się w hi fi ze 20 lat,słuchając i posiadając wiele klamotów-legend sporo droższych od 3pesr tak te maluchy grają.Ktoś napisał,że Harbeth przykleja do fotole i ja się z tym w 100% zgadzam.

Napisz jaki masz piecyk.

ano wyrósł Nam tu taki całkiem niedawno :D

a kto jest za to współodpowiedzialny:)?

myśląc o Harbethach wymień najpierw źródło -Twój Usher to mega gniot w zestawieniu z H.

kiedyś przypadkiem miałem "wątpliwą przyjemność" obcować z nim przez 2 dni - przyznaję, że gdybym miał z nim zostać na stałe to wolałbym zainteresować się np. ornitologią

Usher CD-1 jest odtwarzaczem wybitnym w swojej cenie. U mnie w systemie zagrał lepiej niż dwukrotnie droższy Roksan Caspian M1 CD; pod pewnymi względami okazał się też on dużo lepszy od hi-endowego Accuphase DP-67. Te Ushery CD-1 z różnych serii nie były powtarzalne. Ja miałem u siebie 3 egzemplarze i jeden z nich grał dużo gorzej od egzemplarza obecnie posiadanego (zupełnie nie miał basu). Może trafiłeś na gorzej grającą sztukę lub też zestawienie było wybitnie niesynergiczne. Oczywiście w skali bezwzględnej, nie jest to jakieś super hi-endowe źródło, ale jak na tani, budżetowy odtwarzacz, radzi sobie lepiej niż dobrze. Usher też pójdzie do wymiany, ale myślę, że ogólnie większy przyrost jakości uzyskam wymieniając najpierw kolumny.

Załóżmy więc, że pozbyłem się już Ushera i mam bardziej zacne źródło. Co lepiej wybrać: SHL5 czy Monitor 30.1 domestic? Które z tych konstrukcji są bardziej uniwersalne i lepiej sprawdzą się w rocku (także tym cięższym)?

Docelowe pomieszczenie będzie miało około 30 metrów kw., ale miejsce odsłuchowe będzie dość blisko kolumn, jak w dużo mniejszym pokoju.

Edytowane przez Morven
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie znam tego pieca, drugiej strony WP testuje tylko to co mu się podoba-podobno, więc...moim zdaniem weź 30.1 na odsłuch i gra muzyka:)Harbeth nawet przed break in pokazuje klasę, potem jest jeszcze lepiej więc gdybyś wziął na odsłuch "zimne" głośniki to i tak usłyszysz świetny dźwięk a na tej podstawie będziesz wiedział, czy to jest Twój sound:)

Piec był testowany też w UK (m.in. HiFi News itp.) i zbierał same pochlebne recki. Jestem z niego b. zadowolony, szczególnie za tę kasę. Pogonił b. szybko MA6300. W weekend idę na odsłuchy 30.1 oraz czegoś jeszcze, w tym AP Tempo do AudioSystem.

Edytowane przez SVART
Gość intenser

(Konto usunięte)

że ogólnie większy przyrost jakości uzyskam wymieniając najpierw kolumny.

posiadając H. nie ma możliwości aby pójść na skróty

każde niedomaganie systemowe natychmiast usłyszysz (na innych kolumnach często byłoby to maskowane i można by przymknąć oko a raczej ucho - tutaj nie ma takiej możliwości)

SHL5 czy Monitor 30.1 domestic?

oba cudne ale 30.1 nowocześniejsze granie -powinno się lepiej sprawdzić ale nie zdecydowałbym się bez odsłuchu obu modeli, nie wiem jaki masz gust i co lubisz

tak czy siak nie podejmowałbym decyzji "pod usherem" - wrr...... na samo wspomnienie mam dreszcze - bez urazy ale może faktycznie egz. był nie halo

ale miejsce odsłuchowe będzie dość blisko kolumn, jak w dużo mniejszym pokoju.

jak blisko ? zawsze lepiej mieć nr za małe kolumny niż pół nr za duże - odwrotnie jak z butem :D - wtedy małe trójeczki będą idealne

poza tym i przede wszystkim musisz sobie posłuchać - nie każdemu granie H. odpowiada i jak każdy mega zacny produkt ma tylu samo zwolenników co przeciwników

aha - nie wiem gdzie i z czym będziesz sobie słuchał ale spier......ich potencjał jest b.łatwo nieodpowiednim doborem reszty systemu - b.skrótowo :powinny być najtańszym elementem zestawu

Opisz też różnice między 5 a 30.1-koniecznie

zrobi się :D

ale jeszcze chwilkę potrzebuję by miało to ręce i nogi a nie tak z czapy

a kto jest za to współodpowiedzialny:)?

warto było jak widać uprawiać swą małą krucjatę - jeden więcej zadowolony meloman i już jest radocha :D

od hi-endowego Accuphase DP-67.

nie mogłem się powstrzymać ; highendem (cokolwiek to znaczy ) nigdy bym go nie określił - ot taki przemalowany, perfekcyjnie wykonany Denon

i w tym rozumieniu jest w tej samej grupie co np. dCS czy Soulution a dzieli je odległość kilku lat świetlnych , są w totalnie innej galaktyce pomimo umownej przynależności do "highendu"

Edytowane przez intenser
Gość jamówię

(Konto usunięte)

posiadając H. nie ma możliwości aby pójść na skróty

każde niedomaganie systemowe natychmiast usłyszysz (na innych kolumnach często byłoby to maskowane i można by przymknąć oko a raczej ucho - tutaj nie ma takiej możliwości)

100%racji, w moim daczku słychać różnicę w filtrowaniu jak na dłoni,tu wypowiedzi Alana traktowałbym z przymrużeniem oka:)

aha - nie wiem gdzie i z czym będziesz sobie słuchał ale spier......ich potencjał jest b.łatwo nieodpowiednim doborem reszty systemu - b.skrótowo :powinny być najtańszym elementem zestawu

Dokładnie i choć z plików słucha mi się dobrze to trójeczki wymusiły decyzję o powrocie do CDP

zrobi się :D

ale jeszcze chwilkę potrzebuję by miało to ręce i nogi a nie tak z czapy

Dzięki będę czekał:)

warto było jak widać uprawiać swą małą krucjatę - jeden więcej zadowolony meloman i już jest radocha :D

Fakt olbrzymia, jeszcze raz dzięki:)

ot taki przemalowany, perfekcyjnie wykonany Denon

i w tym rozumieniu jest w tej samej grupie co np. dCS czy Soulution a dzieli je odległość kilku lat świetlnych , są w totalnie innej galaktyce pomimo umownej przynależności do "highendu"

To jest zmora dzisiejszego świata hi fi .Takich przykładów w każdym segmencie jest na pęczki.Szkoda wymieniać nazwy marek, ale trzeba być czujnym i nie dać się wywalić na plecy.Jak często powtarza moreno 1973- rynek wtórny jest doskonałym przykładem tego co jest wrtościowe a co nadaje się do kosza.

Edytowane przez jamówię
Gość intenser

(Konto usunięte)

To jest zmora dzisiejszego świata hi fi .Takich przykładów w każdym segmencie jest na pęczki.Szkoda wymieniać nazwy marek, ale trzeba być czujnym i nie dać się wywalić na plecy.Jak często powtarza moreno 1973- rynek wtórny jest doskonałym przykładem tego co jest wrtościowe a co nadaje się do kosza.

to prawda - duża umiejętność to oddzielić ziarno od chwasta i wcale to pierwsze nie musi kosztować fortuny (wprost i w relacji do innych) , musi być tylko zrobione z pasją ; - po doświadczeniach jakie są teraz Twoim udziałem jest znacznie łatwiej, czytelniej i tak w zasadzie od strzału :D

Dokładnie i choć z plików słucha mi się dobrze to trójeczki wymusiły decyzję o powrocie do CDP

słusznie ale : dziś dobrze skonfigurowane pc audio daje jakość CD pod warunkiem spełnienia kilku kryteriów

bawię się tym tematem jakiś już czas , zawsze kręciłem nosem i zawsze wracałem do CD (analog zgodnie z domysłem - poza zasięgiem) , ale ostatnio czyniąc kilka inwestycji : w soft i konwerter udaje się z powodzeniem temat opanować - tym łatwiej iż mój CDP ma wejśćie cyfrowe więc korzystam w zasadzie z tego samego przetwornika - łatwo wychwycić różnice

Gość jamówię

(Konto usunięte)

słusznie ale : dziś dobrze skonfigurowane pc audio daje jakość CD pod warunkiem spełnienia kilku kryteriów

bawię się tym tematem jakiś już czas , zawsze kręciłem nosem i zawsze wracałem do CD (analog zgodnie z domysłem - poza zasięgiem) , ale ostatnio czyniąc kilka inwestycji : w soft i konwerter udaje się z powodzeniem temat opanować - tym łatwiej iż mój CDP ma wejśćie cyfrowe więc korzystam w zasadzie z tego samego przetwornika - łatwo wychwycić różnice

Tak i biorę to pod uwagę, dlatego serwer i DAC zostają ale dokupię znowu CDP, tak jak kiedyś kupowałem pełny set SME ,mając dobry CDP, Teraz dobry CDP spełni taką rolę-cóż za kuriozum:):)Resztę napisałem Ci na priv

Proszę o pomoc w wyborze standów do HL-5.:)

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

• 2 tygodnie później...

Trafiłem na stronę Skylan'a, a tam na instrukcję skręcania standów...

http://www.skylan-stands.com/assembling.html

...i tu moje pytanie do ich użytkowników: z czego wykonane są poszczególne elementy? Czy są to cztery profile stalowe i dwa kawałki MDF'u?

MDF- możliwe, profile chyba z tworzywa, bo za lekkie na stalowe. Jedno pewne- po zmontowaniu, zasypaniu jak zaleca producent kocim granulatem (kiten litter), postawieniu na kolcach poprawa dźwięku zauważalna bez wysiłku (precyzyjny, szybki, ładniejsza barwa)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Trafiłem na stronę Skylan'a, a tam na instrukcję skręcania standów...

http://www.skylan-stands.com/assembling.html

...i tu moje pytanie do ich użytkowników: z czego wykonane są poszczególne elementy? Czy są to cztery profile stalowe i dwa kawałki MDF'u?

Góra i dół to chyba MDF a nogi tworzywo sztuczne:)jakie cholera wie:)ale jeśli myślisz o Harbeths to kup Skylany a przynajmniej porównaj do innych, ja porównałem do dwóch innych producentów i.....nie było co porównywać.intenser doradził mi Skylany i ma 100% racji ale jedną rzecz musisz wiedzieć czary mary ze Skylanem to jest umiejętne ich dostrojenie poprzez zasypanie.Kluczowa jest wysokość i materiał.Początkowo zasypałem je tak,że brakowało ok 10cm do wierzchołka, pograłem i stwierdziłem,że odsypie tak gdzieś do połowy i to był u mnie strzał w 10, jest barwa,jędrny bas i piękne transjenty,wyborna zrobiła się stereofonia.To zachęciło mnie na tyle,że zamówiłem sky premium fill, jak zasypię to dam znać co i jak

Ja już je mam (sky premium fill)- jest świetnie, kurcze, myślałem, że to właśnie jest kiten liter, a to tymczasem nowość.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ja już je mam (sky premium fill)- jest świetnie, kurcze, myślałem, że to właśnie jest kiten liter, a to tymczasem nowość.

A porównałeś z innym wypełnieniem,czy po prostu wsypałeś fill i zamknąłeś temat?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.