Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  208 członków

Heco Klub
IGNORED

Elitarny klub HECO

Rekomendowane odpowiedzi

Heco The New Statement + Nad C375BEE

Reszta konfiguracji znana. Dodam że pokój około 25m2, kolumny 1m od ścian bocznych oraz 1.20 o ściany z tyłu licząc od membran, no i ja 3-3.5 od głośników

Dla mnie kolumny za jasne ale po kolei. Góra, -sopran scieli się gęsto, co zresztą jest zrozumiałe ze względu na 2-ie 20-ki niskotonowe. Pomaga znacznie średnio tonowemu. Do gwizdka jeszcze wrócę. Średni zakres. .... przypomina mi się z wyglądu średniak z Altus 140 i tyle wspólnych cech. A same niskie przy cichym słuchaniu wiadomo d...nie urywa ale wystarczy chociaż trochę bardziej przekręcić potencjometr na prawo i już się dzieje. Odkąd mam Heco to jeszcze ani przez chwilę ani na chwilę nie ustawiłem potencjometru na h9. Jutro jak będę sam w domu będę testował na głośno.

Edytowane przez Bogusław_59825

Kejup> powiem że nie myślałem o lampie tylko coś pomiędzy a mianowicie o hybrydzie. A koszt ~ 8 tyś. A ten składak advance Acoustics wymyśliłem bo sporo widziałem tego typu podłączenia w necie. Jeszcze pomyśle i wypożyczę ze 3 wzmacniacze w ciemno i najwyżej potestuje. Chyba że ktoś coś podpowie to będzie łatwiej.

Nie słyszałem tego vincenta ale jakiś czas temu z kimś o nim pisałem i był on bardzo zadowolony więc droga chyba dobra. Coś takiego jeszcze wpadło mi w oko:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7041967432

Przy takiej kwocie to i tak najlepiej sprawdzić na własne ucho w domu.

czy warto kupowac Alevy czy nie to ja tam nie wiem - kazdy sobie zdecyduje sam.

Mowie tylko, ze 702 z Celana i 602 Alevy graja tak samo. Stereo nawet tak samo je ocenilo a bas im nizej zszedl z tego co pamietam (29Hz dla Alevy i chyba 42Hz dla 702). Jedyna przewaga Celana to wykonanie bez laczen, ale czy warto placic za to 7000 zamiast 3500 to ja tam juz nie wiem. Dla mnie nie warto, dla kogos moze tak.

Co wiecej, kumpel slyszal 902 i powiedzial ze to jest to samo co 702. Biorac jego opinie oraz moja (602 vs 702 co slyszalem) dochodze do wniosku ze Aleva 602 to praktycznie najlepszy produkt z Heco i z niego jak przeskakiwac to tylko wylacznie na Direkta, ktory juz wyraznie lepiej brzmi (w przeciwienstwie do 702 oraz 902) - the new statement i concerto grosso nie licze bo to juz 5 cyfrowe sumy za pare kolumn + wymagaja pomieszczen min 30m kw. Tym bardziej ze Direkt jest w tej samej cenie co 902.

Klipsche znam i to one na pewno Cie meczyly, a nie NAD ;) Ale fajnie ze miales NAD i masz jakies doswiadczenie.

CXA80 ma 80W, ale.......na papierze. W testach ma 2x100W. Jak masz kumpla z c375 to pozycz go na chwile i zobaczysz ze spoko zagra z celanem.

No jak sie uparles na tego Vincenta to go wez na testy i juz. Tylko pamietaj: wysokie szumy, niska dynamika, wysokie znieksztalcenia THDN.

Na Twoim miejscu wzialbym tez Master 10 na testy (zwlaszcza jak mieszkasz gdzies na poludniu bo 4Hifi tam sa a wzmak troche wazy. Kumpel go ma i powiedzial mi ze on powinien spokojnie kosztowac 20 tys zl. To z dwie klasy wyzej od Vincenta. Lepszego wzmaka do 15tys nie znajdziesz obecnie na ryku. Charaktyrstyka: czysty z (bardzo) leciusienka cieplota. Jest to jeden z nielicznych wzmakow pradowych a nie napieciowych a wiec oparty na lustrze pradowym. Kupujac go wiesz ze kupujesz przedewszystkim 'uczciwy produkt' ze znikomym kosztem jego w postaci marketingu czy wycisniecia jak najwiekszego zysku.

Jest jeszcze swietny Denon (2500ne) produkowany w Japonii, ale juz tak swietny chyba nie jest bo SNR mu bardzo spadl i jest na poziomie Vincenta niestety 75dB a to ma wplyw na dynamike rzecz jasna (mimo wysokiej mocy to nie pomaga).

A macie jakieś sugestie co do napędu kolumn? Czym aby było optymalnie, może coś z moich propozycji.

Monrio MC201 do8kzł

brakowalo dolu?

Bedzie lepszy niz w Style - slyszalem obydwa. jedyny warunek to Aleva potrzebuje dobrego impulsu, ale jak masz 2020ae to luz na maxa.

Style to dobre kolumny za 2800 za pare. Ale Aleva za 3500 to jest perelka bo serio gra jak celany najwyzsze kosztujace 8-10 tys zl. Serio.

Nie wierzysz ani mi ani recenzjom? Idz do salonu i sobie podlacz 602 vs 702 vs 902 i zobacz czy warto wydawac 3 razy wiecej na 902 i czy 602 faktycznie jest gigantem ;)

Bogusław,

Monrio to slabiak troche. Master 10, za 1500zl wiecej, go niszczy impulsem i 2x250W mocy i SNR na poziomie 120dB.

Bogusław,

Monrio to slabiak troche. Master 10, za 1500zl wiecej, go niszczy impulsem i 2x250W mocy i SNR na poziomie 120dB.

Ja akurat dla siebie to brałem pod uwagę 206 lub 207 monrio ale o Twoim Master10 też pamiętam, lubię piecyki co mają dwa transformatory, tylko powinny być dwa gniazda zasilające z minusów to nieszczęsne przyciski do siły głosu i za mało gniazd RCA dla mnie ale muszę wpierw uporać się z kolumnami

jak masz 9k na kolumny to z Heco absolutnie najlepsze jest Direkt.

a jak nie masz takiego budzetu tylko 'nizszy' to.......najlepiej kupic Alevy.

Tak podsumuje moje mącenie heh

Dobra puenta ;-)

Wezmę sobie ja do serca.

Boguś,

super, daj znac jutro jak poszlo 'glosne sluchanie'.

Moim skromnym zdaniem, The New Statement + Master 10 i masz spokoj z audio na dekade, moze dwie.

Kejup,

ale tez sie mnie nie sluchaj na 100%. Idz do salonu i posluchaj 602 vs 702/902 vs Direkt i zobacz sam. Potem tu wroc i napisz wrazenia i czy jestem 'gupi' czy nie ;) :)

Kejup,

ale tez sie mnie nie sluchaj na 100%. Idz do salonu i posluchaj 602 vs 702/902 vs Direkt i zobacz sam. Potem tu wroc i napisz wrazenia i czy jestem 'gupi' czy nie ;) :)

Hihi! Nie no jasne że najpierw posłucham zanim na coś się zdecyduje tylko że dzięki Tobie wezmę pod uwagę alevy o których wogóle nie myślałem ale zarówno one jak i celany będą musiały pokonać moje gs20. Ale to już nie w tym roku :-(

Boguś,

super, daj znac jutro jak poszlo 'glosne sluchanie'.

Dziś potencjometr właśnie na h9. Na tym poziomie przesluchalem materiał do posłuchania i wniosek taki że : hmm........................... NO, Teraz gra muzyka. Nie potrzebuje zadnych systemow typu multi room bo slychac muzyke na 75m2 czyli calym parterze i pewnie pietro wyzej też. Wpierw wrócę do gwizdka i jak dla mnie jeszcze go za dużo ale przy tym poziomie decybeli gdy do głosu włączyły się duże membrany nie jest już taki wyrywny. I tu kłania się akustyka pomieszczenia i brak zasłon i innych elementów pochlaniajacych wysokie, no cóż. Subiektywnie już jest głośno.

W końcu słyszę wokal taki jak chciałem. Tracy Chapman, Enya, Mark Knopfler, David Gahan, Bono, czy Fish, i paru innych. Słychać różnice w realizacji płyt. Tak- te kolumny to potrafią, nawet na moim beznadziejnym sprzęcie do czasu gdy............ - do tego wrócimy.

Ktoś mi kiedyś powiedział że swój sprzęt zaczął zbierać właśnie od kolumn. Może właśnie teraz ja tak zrobię? Oj! żebym mógł porównać Heco z Atc , 3 X bass-reflex- kontra zamknięta obudowa.

Wracając do "czasu gdy" -- wzmacniacz dostał sygnał z plików hi res z PC przez DACa NADa, jest jeszcze lepiej, nie mam tego dużo ale jest słychać różnice pomiędzy cd a hi-res .

Tym razem dołączyłem do odsłuchu Portico Quartet, Breath, Andreas Vollenweider, Bee MC, The Anchoress, Hollie Stephenson, Tom Hickox, Ben Taylor, Coldplay, Phil Collins, -kolejność dowolna jak kto woli.

Chwilami wydaje mi się że z gwizdkiem wszystko ok, ale innym razem już nie. Tak czy siak z PC jest lepsza rozdzielczość i scena, praktycznie gdyby nie te wysokie tony to już bym skończył poszukiwania. Dziś nie posłucham już głośniej, żona w drodze do domu. Jutro poproszę NADa by pokazał na co go stać

Szanowni koledzy,

Chciałbym się przywitać, to mój pierwszy post. Nie mam jeszcze kolumn HECO ale przymierzam się do ich zakupu.

Chciałbym skorzystać z Waszej porady.

Rozważam modele Heco Music Style 500, 900, 1000. Będą sparowane z amplitunerem Onkyo RZ900 lub 11000 lub Martanz 6012/7010 (mają dobrą opinię jeśli chodzi o jakość dźwięku w stereo, stąd skłaniam się w ich kierunku).

Zależy mi na ciepłym, przyjemnym brzmieniu i miękkim basie, który też nie dudni i nie opóźnia całej muzyki. Brzmienie, które świetnie uwydatni wokal i zbuduje szeroką scenę instrumentalną.

Gatunki to głównie smooth jazz, trochę soul, soft rock, dobry pop, swing.

Cały pokój ma około 25m2, ale jest z jednej strony otwarty na kuchnię (z boku). Docelowo może nastąpić zmiana na nieco większy salon, ok. 35m2.

W przyszłości planuję rozbudowę do systemu 7.1, natomiast muzyka wyłącznie w stereo.

Które z tych kolumn wg Was najlepiej sprawdzą się w moim przypadku? Czy generalnie HECO to dobry wybór do tego sprzętu i rodzaju muzyki? Z testów wydaje mi się, że tak.

Serdecznie pozdrawiam.

1.

Music Style 1000 sie......lamia (ze wzgledu na rozmiar i wade konstrukcyjna).

2.

Jak sie urodzilem to Wujek elektronik-meloman powiedzial mi jedna rzecz: "muzyki nie slucha sie na amplitunerze" :)

Kup sobie fajna integre za 2k i zagra lepiej niz ampli w stereo za 3 razy tyle. Gwarantuje.

Bogusław z twojej opini wnioskuję że te bydła nie nadają się do słuchania poniżej godz. 9tej. Bo poniżej slychcą tylko średnie i wysokie a basowce dopiero zaczynają słyszalne granie przy wyższym poziomie głośności.

Czyli do wieczornego płukania gdzie sobie słucham na 8.30 by się średnio nadawały. ..

Póki co wzmacniacza nie będę dokupował (w przyszłości nie wykluczam), bo ważna jest dla mnie uniwersalność rozwiązania. Stąd wybrałem ampy, które potrafią miło zagrać w stereo wedle testów. Rozbudowa to pieśń przyszłości.

W obecnym, opisanym setupie, który model Heco wg Was zagra najprzyjemniej?

Bogusław z twojej opini wnioskuję że te bydła nie nadają się do słuchania poniżej godz. 9tej. Bo poniżej slychcą tylko średnie i wysokie a basowce dopiero zaczynają słyszalne granie przy wyższym poziomie głośności.

Czyli do wieczornego płukania gdzie sobie słucham na 8.30 by się średnio nadawały. ..

Nie jest tak złe choć przyznam że do cichego plumkania trochę słabo z niskimi tonami, tak od potencjometr na h8 już lepiej i jeszcze nie zagłusza rozmowy a jak chcesz wszystkie głośniki słyszeć wyraznie to h9 ale, każdy wzmacniacz ma inaczej. NAD szybko przyspiesza i minimalny ruch potencjometrem już robi różnice.

No cóż. Pogoniłem Nada do pracy, Dźwięk jest wielki. Ale trudno wyprowadzić niskotonowe z równowagi, ani Francesco Napoli ani Mico Mission i tym podobni nie robią wrażenia na głośnikach. NAD trochę się zapowietrzył ale i tak lekko ogłuchłem a słuchałem może 15 min na 3/4 -4/5. Pomimo że zawsze zamykam drzwi do pokoju gdy testuje, to tym razem zrobiłem wyjątek, nawet na połowie tego co daje piecyk, każde uderzenie czuje swoimi czterema literami a gąbka 15cm na której siedzę nie jest w stanie tego zniwelować. Jest moc i jest sopran który teraz potrafi ukłuć nie mało. Sprzęt na duże powierzchnie.

lamia sie fizycznie w srodku - maja jakas wade konstrukcyjna w stosunku do swojej masy i rozmiaru. Gdzies na forum zagranicznym pisali

Mam ponad rok, nosilem na pietro na testy i jakos sie nie lamia.... informacje wyssane z palca.

nie wyssane z palce tylko z netu, no przeciez nie lamia w pol na dwie czesci. Nie chce mi sie szukac tematu gdzie to bylo opisane - kazdy sobie poszuka sam jak bedzie chcial.

Wez sobie wykrec przetworniki z tych Music Style i tak samo zrob z Celanem - przerazisz sie jak zobaczysz Music Style w srodku.

Albo popukaj boki Music Style'a na wysokosci srodka i zobacz sam jak to wyglada (potem jak bedziesz 'zagladal do srodka' to sobie zobacz dlaczego jest jak jest ;) )

O bialym kleju czesto wystajacym/widocznym na laczeniach czy krzywo przyklejanych emblematach Heco nawet nie wspominam - Music Style i nizsza Victa prime to budzetowki Heco robione w krainie ryzu. Od Alevy wzwyz juz jest wyraznie lepiej (i z tego co sie orientuje to Aleva jest robiona/skladana finalnie wlasnie w Niemcowni).

nawet mialem takie przez 10 dni ;)

W sklepach tez widzialem. Wiadomo ze nie wszystkie, ale Music Style to bym z lupa ogladal zanim bym zakupil heh

Musze przepatrzyc telefon i zobaczyc czy zrobilem zdjecie tego tych co mialem, bo nie pamietam czy zrobilem kurcze

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.