Skocz do zawartości
IGNORED

Złote płyty CD-R

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

Brencik > dzięki bardzo , napracowałeś się jak jasna cholera ;-) Znam te teorię . O jitterze mówiono mi już na podstawach z elektroniki i systemów mikroprocesorowych jakies dwadzieścia lat temu.

Tylko co z tego wynika ? Twój przykład na początku jest nie trafiony. Podczas słuchania muzyki na zwykłym CD mamy do czynienia z odczytem muzyki w czasie rzeczywistym. W CD nie ma komputera - jest tylko prosty algorytm uśredniania danych , kiedy wywali nam jakąś próbkę.

No dobra Wytłumacz mi to : Kwestionujesz więc powstawanie takich testów , jakie zrobił Kodak ?

Zobacz test 3 : Jednak rodzaj nośnika wpływa na jitter . Wytłumacz mi więc w czym się nie zgadzasz ?

Jakie są Twoje merytoryczne zastrzeżenia co do takich testów ?

Czyżby test Kodaka był fałszerstwem ?

[obrazekLUKASZ-218943_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Brencik > Poza tym nie zarzucaj komuś ,że nie myśli - Jeśli jesteś taki mądrala - to przyślij mi CRC z Wava , który ściągniesz z kilku tracków w mojej płycie , ew. sumy kontrolne, a ja ci podam sumy oryginalnych wavów ściągniętych z niezabezpieczonej płyty.

Qrwa Brencik pomyśl lepiej ty zanim coś napiszesz!!!!!!!

Jak jakiś program - nawet EAC może stwierdzić ,że odczytał z płyty audio,bit po bicie bez błędu ?

I nie pieprz o jakichś programach i instalacjach , bo to są dwa różne problemy.

>>Brencik, jasne że te same, a raczej tak samo produkowane. Ale faktem jest też że na klockach audio nie da się nagrać komputerówki, i użytkownik nie ma wyboru. Na kompie da się nagrać na wszystkim, ale bez sensu jest kupować droższe płyty audio do kompa, bo wcale przez ten nadruk audio nie stają się lepsze.>Rany - kolejna bzdura na kółkach dla naiwnych. Wiadomo i nie jest to zadna tajemnica, ze CD R Audio to identyczny nosnik jak zwykle CD R. Róznica jest tylko w cenie, poniewaz od CD R Audio odprowadzane sa procenty na rzecz organizacji zbiorowego zarzadania prawami autorskimi tak samo jak i od kazdego nosnika audio. CD R traktowany jest natomiast jako nosnik danych, ktore to sa zwolnione z oplat na rzecz tworców.

Ci ktorzy nadal nie wierza niech odczytaja sobie kod ATIP na plycie. Prosze włozyć do nagrywarki komputerowej dwie płyty tej samej marki - np Verbatim i Verbatim Audio - i odczytac kod ATIP. Bedzie identyczny co swiadczy o tym iz płyty niczym sie nie róznia i wyszly z tej samej tłoczni. Rozni je tylko okładka i cena.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widac dysk Maxwella for Audio i for Data wyglada bardzo podobnie (identycznie po drugiej stronie)

[obrazekLUKASZ-221900_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PeterDaniel, CD Recorder audio kalibruje laser gdy odczytuje płytę po włożeniu, stąd gdy mu ją podmienisz na taką o innym nośniku będziesz miał różnicę w jakości nagrania. Kiedyś to przerabiałem, teraz szkoda zachodu przy groszowych różnicach w cenach płyt audio i komputerowych, a rozkopywanie odwróconego mechanizmu Pioneera PDR 05 nie jest takie łatwe.

McGyver,

Zamowilem wlasnie zlote dyski Mobile Fidelity:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale z tego co widze na ich stronie sa to dyski Data a nie audio kompatybilne. A wiec aby je sprobowac no mojej nagrywarce nie pozostaje mi nic innego jak podmiana.

Piszesz ze laser jest kalibrowany przy identyfikacji dysku. Czy moglbys dokladniej opisac co sie wtedy dzieje? Wydawalo mi sie ze jesli nastepuje kalibracja laseru, to dzieje sie to przy kazdym jego zblizeniu do dysku, kiedy wciskamy Play lub Record, a nie w momencie gdy jest czytany TOC.

Roznica w dzwieku powinna byc raczej spowodowana uzyciem innego nosnika (przy roznych dyskach) a nie rozbieznoscia w kalibracji.

Ukryta Zawartość

Peter Daniel przy każdym zbliżeniu się do płyty jest ogniskowanie, podczas odczytu też jest kalibracja „jasności”. Prosty przykład, niektóre napędy nie potrafią regulować nastawu prądu, w związku z czym mogą mieć problemy na niektórych płytach, szczególnie to da się zauważyć na płytach RW. Jeśli go lekko ręcznie rozjaśnimy spowodujemy lepszy odczyt CD-R, być może CD-RW i może wpłynąć to na gorszy odczyt oryginalnych, jeśli pójdziemy dalej, zaczniemy odtwarzać wszystkie RW i nic poza tym. Jeśli robi to automat za nas, najczęściej mamy pewność że do każdej płyty jasność jest tak dobrana iż mechanizm korekcji działa możliwie najrzadziej. Przy zapisie, nastaw nie jest obierany na podstawie tego co znajduje się w TOC, ale próby, nagrywarka w momencie rozpoczynania zapisu robi sobie „ryskę” o zmiennej mocy wiązki, następnie czytając to jest w stanie poprawnie się dopasować, tak aby płyty nie „przepalić” ani nie zrobić zapisu słabo „widzialnego”. Załadowałem sobie soft do mojej (komputerowej) nagrywarki, który nieco okłamuje sterownik podczas kalibrowania wiązki nagrywającej, celem takiego działania jest polepszenie odczytywalności nagranego nośnika na różnych sprzętach grających. Na płytach niemal przeźroczystych (czyli skrajnie gównianych) ryzyko wystąpienia błędów jest większe.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jak moc lasera zostanie skalibrowana do wypalenia ślicznych pitów w zielonym nośniku, to jak mu płytę podmienisz na taką z innym nośnikiem, to albo straszne dziurska powypala, albo ledwie nadtopi warstwę, i masz różnice. Do kalibracji mocy lasera służy specjalny obszar na płycie CDR, ale jest jednorazowego użytku, i ma ograniczoną wielkość, stąd płytę można "skalibrować" tylko 99razy, później choćby jeszcze było miejsce nic nie dograsz, a co więcej, może się nie udać nawet finalizacja. Na marginesie, czy Twoja 509 też tak koszmarnie długo finalizuje? Całe 4minuty? Jak miałem Philipsa załatwiał to w 2 min, ale jakość nagrań była gorsza.

Moj poprzedni wpis byl odnosnie postu opterona.

Nie wydaje mi sie ze kalibracja zapisu byla by robiona przy identyfikacji dysku, tylko raczej przy samym zapisie. Nie zawsze przeciez nastawiamy sie na zapis i w wiekszosci przypadkow dysk jest tylko odczytywany. A ja je podmieniam jeszcze przed zapisem.

Kupilem dzisiaj pare roznych CD-R, takze sprawdze jak sie spisuja. Polecono mi Mitsumi i Smart Buy, miedzy innymi.

Finalizacja tez u mnie trwa 4 min. Odnosnie laserow, to moze sa i dostepne, ale nigdy nie mialem takiej potrzeby.

Jestem chyba opozniony z postami. Dotyczylo to wczesniejszych wpisow a nir tych ostatnich.

Chcialbym dokladnie poznac ten temat, gdyz do tej pory bylem jedynie adany na Maxelle, gdyz tylko to mozna kupic tu lokalnie (Audio CDR) . Byly tez przez pewien czas Fuji ale przy odzycie byl czasami problem na slabszych maszynach. W momencie gdy nie jestem ograniczony typem dysku, mam okazje potestowac szerszy asortyment.

W tym celu tez zamowilem Mobile Fidelity, gdyz oni byli chyba pierwsi ze zlotymi dyskami.

Poza tym zauwazylem ze zrodlo podlaczone to Pioniera wplywa na jakosc nagrania. Uzylem kiedys Technicsa ale po porownaniu, dysk przegrywany z transportu CD-Pro gral znacznie lepiej. A wiec nie chodzi tu jedynie o same zera i jedynki.

Ciekawy jestem czy ktos proboawal oswietlac dysk niebieska dioda? Czytalem kiedys ciekawy artykul w Sterophile, gdzie Yves Bernard Andre (YBA) wypowiadal sie o uzyciu w swoich transportach niebieskiego swiatla, ktore polepszalo odczyt laseru, odzyt z CD w duzej mierze dzieje sie w domenie anologowej.

attachment.php?s=&postid=64650&stamp=1033101641

Widzialem kiedys nawet Krela z rzedem zielonych diod. W swoim CD-Pro mam zainstalowana niebiska diode, i wydaje mi sie ze jest poprawa w dzwieku.

Temat ten tez byl swego czasu przerabiany na diyAudio:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter, w zielonej diodzie doszukiwałbym się czegoś na wzór efektu szlifowania boków płyty CD, ale żeby niebieska? Co ma piernik do wiatraka. Jednak to i tak się ociera o kabaret, fotodioda odbiorcza w czytniku odbiera IR, czyli resztę widma ma gdzieś, dobra, załóżmy że odbicie niepożądane wiązki lasera po warstwie przezroczystej płyty nam przeszkadza, można szlifnąć boki i niby efekt ten jest mniejszy, ale jak chcesz jednym światłem zatrzymać drugie, zauważ że laser jest monochromatycznym światłem!!

Z zalaczonego przeze mnie opisu (Stereophile interview) wynika ze chodzi tu raczej o wprowadzenie dodatkowych zaklocen (optical noise) ktore powoduja ze sygnaly o bardzo malej energii moga byc latwiej wylapywane, co powoduje uzyskanie (pozornie) wiekszej ilosci informacji przy odczycie.

Chyba o tym samym mowimy, bo YBA jest z Francji, tylle ze kosmicznie jego transporty nie wygladaja ( w przeciwienstwie do Shanling.

Ciekawostka jest takze to, ze sam designer (Yves Bernard) twierdzil ze sciagniecie gornej pokrywy ( na transporcie) poprawia dzwiek.

Piszac kosmiczne mialem na mysli wlasnie rozwiazania techniczne nie z tej ziemi nie wyglad. Nie wiem jak Ty ale to dla mnie pachnie jakims voodoo i zwyczajnie balbym sie kupic taki player.

Podejrzewam ze taka diode latwo jest odlaczyc, i wtedy player przestaje emanowac Voodoo. Staje sie normalnym transportem, jak wiele innych.

Z kolei gdybys Chcial zainstalowac taka diode w transporcie ktory jej nie ma, sytuacja wymaga duzo wiecej wysilku.

W kazdym razie sprobowalem, i wydaje mi sie ze effekt byl korzystny, nie odlaczalem juz tej diody ;)

Piszac "kosmicznych" mialem na mysli rozwiazania techniczne nie z tej ziemi a nie wyglad. Ale dla mnie takie rozwiazania pachna voodoo i innymi ciemnymi mocami i prywatnie balbyn sie kupic taki player...

Przepraszam za podwojny post o tej samej tresci ale forum strasznie sie haczy (wam tez ?). Kazda proba wyslania postu trwa pare minut i zdarza sie ze w koncu nie zostaje on wyslany i w dodatku zostaje wylogowany.

Co do tej sprytnej diodki: nie po to placi sie pare tys. dolarow za przelomowa technologie, zeby ja pozniej wylaczac. Poza tym to nie jest zbyt logiczne. Konstruktor, ktoremu ufamy - bo zakupilismy jego urzadzenia stwierdzil ze z dioda jest najlepiuej, prawdopodobnie wszystko "pod to" zoptymalizowal a my co, tak po prostu odlaczmy ?

Peter Daniel, „Ciekawostka jest takze to, ze sam designer (Yves Bernard) twierdzil ze sciagniecie gornej pokrywy ( na transporcie) poprawia dzwiek.” A wiesz że spotkałem się z takim czymś bezpośrednio, cholera nie potrafiłem tego wytłumaczyć i w końcu pozostało na tym, że to moja wyobraźnia :-) Być może jakieś szczątkowe namagnesowanie pokrywy powodują ten efekt albo.... albo nie wiem co.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.