Skocz do zawartości
IGNORED

Tzw. odtwarzacze osobiste (walkmany)

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Czy używacie jeszcze jakichś dobrych kasetowych "walkmanów" z czasów ich świetności? Mówiąc "dobre", mam na myśli conajmniej modele z Dolby B (bo daje to jakieś minimum odpowiednich parametrów). Ja mam z drugiej, a może i z trzeciej ręki, za grosze Aiwę HS-AP1. Brzmi bardzo dobrze, choć jak na odtwarzacz z Dolby, nierównomierność przesuwu taśmy mogłaby być niższa (wina braku hamulców i naprężaczy ciernych w tych urządzeniach). EQ trzypasmowe: "super bass", "bass", "treble". Najlepsze brzmienie jest w pozycji "treble" na maks, "bass" na minimum, "super bass" na środek.

Mam jeszcze Panasonica RQ-V75 (z radiem), ale to już niższa klasa (choć brzmienie nie gorsze, jednak zupełnie inne, bardziej efektowne). No i bez Dolby. Słuchawek Panasonica (RP-HT60) używam też z Aiwą.

https://www.audiostereo.pl/topic/49991-tzw-odtwarzacze-osobiste-walkmany/

Witaj k.mik, będąc w 1986 r w ówczesnej RFN kupiłem aiwę hs-t34 - model ten posiada Dolby B NR, odczyt CrO2/metal, autorevers i radio. Jest tak samo niezniszczalny jak jego odpowiednik w armii czerwonej i do chwili obecnej gra bez żadnych napraw i przeróbek. Kosztował, o ile dobrze pamiętam ok. 150 DM czyli 75 $ (mieszkanie w spółdzielni wykupiłem wtedy za równowartość 1 000 DM). Ostatnio kupiłem jeszcze dwa odtwarzacze, tym razem już bez radia: Panasonic RQ-SX72 i RQ-SX73. Jestem na etapie odnawiania swojej kasetoteki, MP4 oddałem synowi i nareszcie nie boli mnie głowa od super krystalicznego dźwięku z cyfry.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11210-100000855 1236881049_thumb.jpg

post-11210-100000856 1236881049_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żadnych, znalazłem u siebie w Lublinie sklep gdzie można je dostać, cena ok. 24 zł za sztukę - oczywiście nie panasonica tylko inne - GP. Sklep nazywa się bto i znajduje się przy ul. kunickiego, jak znajdę namiary w necie to podam

witam serdecznie

ja posiadam takiego juz parenascie latek :) polecam te staruszki sa wysmienite pozadna budowa i naped bezposredni bez rewersu i bajerow wybor tasmy na normal lub chrom i wybor dolby B lub bez

staruszek ale daje rade..... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

tutaj widok od strony kasety...

pozdrawiam wojtek...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

napewno jeden z pierwszych , masz racje :)

ale jego dzialanie jest perfekcyjne dziala nigdy nie nazekalem na jakosc z niego :)

przed tym modelem chyba byl nawet jakis model z dwu-rolkowym przesowem wiec dwa walki bez auto rewersu. ale nie pamietam katalogu na rok 88 bo wtedy go zakupilem.

pozdrawiam serdecznie wojtek

Zabawy z tego typu sprzetem maja jedynie sens gdy znamy sie zawodowo na sluchawkach (popytajcie Korwina) i gdy sluchamy nie kaset z prl czy szajsowatych kopii z lat 80-90 a solidnych kaset zz nagraniami z toru analogowego nad ktorym mamy kontrole taka sama jak nad zgodnoscia magnetofonowych glowic - wtedy jest rezultat, ale wysmiewanie tematu bez tej drobnej wiedzy to imbecylizm

Moj ma Dolby C ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"kamik, zablokuj tego trolla bo zafajda nam topic, ujawnił się już w kilku innych tematach i nie wygląda to najlepiej."

Mam cichą nadzieję, że nie chodzio o mnie? Bo mój post dotyczył, niezbyt kulturalnej wypowiedzi mego przedmówcy tego od "chyba was popiep....ło"

Ja sam jestem miłosnikiem kaset, głowic, magnetofonów itp. Szczerze mówiąc nie rozumiem gości (nomen omen) którzy wcinają sie w wątki hobbystyczne nie mając ani wiedzy ani zrozumienia dla tematu. Nie interesuje ich to, to niech nie piszą, a nie psują ludziom nerwy.

Pozdrawiam kaseciarzy przenośnych! :-)

Czerwoniutki, oczywiście, że nie dotyczyło to Ciebie. Zszokowała mnie jednak odpowiedź Piotra - muszę się jednak jeszcze wiele nauczyć - cierpliwości i tolerancji dla chamskich wypowiedzi zwłaszcza. Piotr - szacuneczek dla Ciebie i mam nadzieję na dalsze Twoje zimnokrwiste wypowiedzi.

Ukryta Zawartość

miałem jeden z nich ;) z pilotem srebrny i z lusterkiem z tyłu,wydany na jakas tam rocznicę,tak fajnie cichutko chodził i kasete do kieszonki bokiem sie wsadzało...brakowało gotowki-sprzedałem-żałuję.

Ukryta Zawartość

Peter Daniel, 18 Mar 2009, 00:59

>A ile na takim Walkmenie mozna sluchac? Mam go od 1987 i wszystkiego moze sluchalem 200 godz. To

>jak, glowice bedzie zjechana?

Tym bardziej, że ma głowicę amorficzną.

Jesli chcemy cos lzejszego, to niestety tylko nowe technologie. Tu sporo sie zmienilo w ciagu ostatnich 20 lat, a i cena ta sama ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat ciekawy więc też się wypowiem : używam walkmana panasonica prosty model ale przewijanie w obie strony ma. Słucham głównie w aucie, słuchawki oryginalne zastąpiłem większymi nausznymi. Nie przywiązuję do niego zbyt wielkiej wagi, zwyczajnie go używam i nie liczę rys ani obtarć na obudowie.

Ukryta Zawartość

post-15888-100000057 1237558306_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto tez przypomnac ta konstrukcje, ktora na poczatku lat 90-tych miala zastapic Walkmana analogowego, jakos sie jednak nie przyjela. Uzywalem przez pewien czas jak DAT stacjonarny w systemie domowym z bardzo dobrym efektem. Obecnie slucham tasm na Panasoniku SV-3700

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gotyk1, 20 Mar 2009, 15:11

>Temat ciekawy więc też się wypowiem : używam walkmana panasonica prosty model ale przewijanie w

>obie strony ma. Słucham głównie w aucie, słuchawki oryginalne zastąpiłem większymi nausznymi. Nie

>przywiązuję do niego zbyt wielkiej wagi, zwyczajnie go używam i nie liczę rys ani obtarć na

>obudowie.

Jeżeli prowadzisz w słuchawkach to gratuluje rozwagi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.