Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie końcówki mocy Roksan Power

luk2305

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie używałem do tej pory końcówki mocy, więc mam kilka głupich ;) pytań, aby prawidłowo podłączyć końcówkę Roksan Caspian Power do Roksan Caspian Integrated Amplifier:

1. łączę interkonektem wyjście PRE 1 lub PRE2 (nie ma to znaczenia które?) z wejściem IN w końcówce?

2. ta złączka łącząca POWER AMP INPUT z PRE1 zostaje (we wzmacniaczu)?

3. kolumny podłączam do gniazd w końcówce?

4. jeżeli połączę końcówkę ze wzmacniaczem to sam wzmacniacz także musi być nadal podłączony kablem sieciowym do prądu, tzn., nie jest zasilany przez samą końcówkę (fajnie byłoby zaoszczędzić na kolejnej sieciówce ;))?

5. czy jakość interkonektu pomiędzy wzmacniaczem a końcówką ma taki sam wpływ na dźwięk jak tego pomiędzy CD a wzmacniaczem?

Dzięki za wszelkie pomocne info, bom laik w tym temacie. Pozdr

odpowiedz na Twoje pytania zalezy m.in. od tego jaka integre caspiana posiadasz: czy jest to mkI czy mkII czy najnowsza wersje M-1?

K.

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Pre1 lub 2 (nie ma znaczenia)integry do IN końcówki. Interkonekty mają b.duże znaczenie jak w każdym połączeniu.

Integra musi byc podłączona, ponieważ przedwzmacniacz Caspiana jest aktywny.

Zworka zostaje jeżeli podłączasz pre1. Głośniki do końcówki, a jak masz kolumny z podwójnymi terminalami, to osobno zasilisz tweeter z integry, a woofer z końcówki.

przejrzysty schemat podłączeń masz TU:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr.

Ukryta Zawartość

Wersja wzmacniacza to MK I lub II, chyba I (nie pamiętam). Co do zworki - czy jak podłączam PRE2 to muszę ją usunąć? Rozumiem, że raczej korzystać z PRE1?

Dzięki za info. Ze mnie to raczej meloman niż sprzętowiec ;)

zrob zdjecie tylu wzmaka, wklej tutaj i bedzie od razu jasniej;-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Korzystaj z PRE2-tego luźnego, a zworki zostaw w spokoju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

qman prawi mądrze! nie ma innego sposobu.

K.

znam tez ludzi, ktorzy kombinuja, wymieniajac te metalowe zwory na porządne interkonekty - ponoć zmiany na lepsze jesli chodzi o jakosc dzwieku sa ewidentne...

qman, 13 Mar 2009, 10:03

>Pre1 lub 2 (nie ma znaczenia)integry do IN końcówki. Interkonekty mają b.duże znaczenie jak w

>każdym połączeniu.

powiem ci ze to mocno zalezy od systemu, u mnie wplyw interkonektu pomiedzy pre a power jest niewielki

• 1 rok później...

Witam

Mam pytanko ja sprawdzic ktora ma sie wersje koncówki mocy caspiana? Na obudowie nic nie zauwazyłem...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.