Skocz do zawartości
IGNORED

D-NFB amplifier

phoros

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu to mój wątek :) Widzę, że projekt ma się ku szczęśliwemu końcowi. Przypuszczam, że z uruchamianiem wzmacniaczy nie powinno byc problemu. Ale, kto wie, może się jeszcze przydam :)

Radiatory Fischer'a widziałem w Micros'ie, jednak przy 160mm długości pióro wychodzi 50mm (RAD SK416-0100), dopiero 200mm mają 83mm (RAD SK520-0100). Cen też nie podają. Gdzie tych radiatorków najlepiej w Polsce szukać ?

U mnie są po dwa profile A4291 o długości 10 cm na kanał, po jednym na tranzystor, jak widać na zdjęciach. Na moc 50W/8oHm wartość optymalna. Rezystancja termiczna jednego to około 1,2 K/W. Zamiast nich powinien wystarczyć jeden radiator A6023 L=10cm jako pewne minimum. Oczywiście zależy to od umiejscowienia w obudowie. Jeśli wewnątrz obudowy to musiałby być większy.

Nareszcie wolny dzien, pieniadze wyslane.Bardzo podoba mi sie ten projekt a topologia PCB sklania do nadania tej wersji jakies nazwy. Moze sie wyglupie ale co tam, moja propozycja >D-NFB OCTOPUS<

Nareszcie wolny dzien, pieniadze wyslane.Bardzo podoba mi sie ten projekt a topologia PCB sklania do nadania tej wersji jakies nazwy. Moze sie wyglupie ale co tam, moja propozycja >D-NFB OCTOPUS<

Nawet mi się podoba.

Tez mam sporo na głowie i nie pisałem, ze zmieniłem trochę PCB, a dokładnie zasilanie obu stopni. Nie potrafiłem na poprzednim uzyskać równowagi miedzy ilością i jakością basu. Układ CRC powodował niewielkie wzdudnienie i nienaturalne pogrubienie średnicy.

Tak wygląda wersja, która będzie wykonana. O 4 duże elektrolity mniej co zaowocowało zmniejszeniem się PCB.

Ciągle otrzymuje komunikat Wysyłanie zakończone niepowodzeniem. Moze innym razem będzie możliwe.

Udało się.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyli jednak zmniejszenie pojemności do 22000uF na gałąź ?

No dokładnie. Ale najwięcej dało rozdzielenie zasilania stopnia wejściowego. Poprzednio napiecie pobierane przez zasilacz było pobierane po elektrolicie 4700uF, a reszta okładu po rezystorach i elektrolicie 22000uF. Ten okład powodował w największym stopniu to co opisałem wyżej. żonglowanie elektrolitami nic nie dawało bo jeden wpływał na oba układy. Teraz jest lepiej, a w dodatku 22000 zmniejszyłem do 10000uF.

To bardzo fajnie, zastosuję w tym miejscu moje 10000uF KMH. Zmniejszenie wymiaru płytki o 30mm umożliwia zastosowanie radiatorów po bokach wzmacniacza, kolejny plus.

W sumie gdyby PCB umieścić po bokach to zyskaliśmy 4cm i faktycznie można tak teraz umieścić płytki z radiatorami o listkach 50mm. Radiator może być spory i bez problemów odprowadzi ciepło.

10000 KMH możesz tam spokojnie zastosować. Max średnica to 30mm. Na jakie napięcie są te KMH?

Podsumowanie zamówienia

Lista w porządku alfabetycznym zamawiających:

APY -> 1 kpl. D-NFB

arkotic -> bez odzewu

BB84 -> 1 kpl. D-NFB

Cykad -> bez odzewu

deTomaso -> 1 kpl. D-NFB

Elka -> 1 kpl. D-NFB

Foksik -> 3 kpl. TT

grip -> bez odzewu

grzecho -> bez odzewu

irek_10 -> 1 kpl. D-NFB

jager -> 1 kpl. D-NFB

kjeld -> 1 kpl. D-NFB

krzysztow.kr -> rezygnacja

kw -> 4 pos + 2 neg. TT

ludo -> 2 kpl. D-NFB

m0ty10 -> 1 kpl. D-NFB

MBWAS010 -> 2 kpl. D-NFB

mirfak -> 1 kpl. D-NFB + 1 kpl. TT

Muzg -> 10 kpl. TT

PAdamiecki -> 1 kpl. D-NFB

Peja -> 10 kpl. TT

piotr_37 -> rezygnacja

PPM -> 1 kpl. D-NFB

rs2512 -> 20 pos. + 10 neg. TT

sq5ebo -> bez odzewu

tomper -> bez odzewu

Waldi_06 -> 1 kpl. D-NFB

WitKo -> 4 kpl. TT + 4 p³ytki matki

woldo4 -> 1 kpl. D-NFB

X1000 -> 1 kpl. D-NFB

Reasumując dla PCB D-NFB mamy 18 kpl. Stereo czyli 36 pojedynczych płytek. Do tego doliczam 4 szt. dla siebie i 2 dla znajomego co daje 40 szt. Zabrakło 10 do ilości 50 szt.

Mimo wszystko jestem za wystartowaniem z zamówieniem. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Wygląda na to, że tylko 4 osoby z zapisanych na części są zainteresowane

1. BB84 1 kpl. stereo

2. Waldi_06 1 kpl. stero

3. jaeger 1 kpl. stereo

4. MBWAS010 2 kpl. stereo

W sumie 5 kompletów stereo. Za bardzo nie pohandlujemy jeśli chodzi o obniżkę ceny przy zakupie większej ilości.

Może jest ktoś jeszcze chętny?

Witam,

jestem chętny na komplet części (włącznie z tranzystorami).

Części

1. BB84 -> 1 kpl. stereo

2. Waldi ->_06 1 kpl. stero

3. jaeger -> 1 kpl. stereo

4. MBWAS010 -> 2 kpl. stereo

5. mirfak -> 1 kpl. stereo

Nie chodzi aż tak o obniżkę cen, jak o logistykę. Zakup części nawet dla 5-6 osób będzie dużym ułatwieniem w porównaniu z zamówieniem indywidualnym.

To akurat jest zrozumiałe. Szkoda, że nie można logistyki połączyć niższymi cenami.

Wstępnie zweryfikowałem listę części. Postaram się ją dopracować i weekend zamieścić w sieci.

Dla zainteresowanych komplet stereo z elektrolitami głównymi bez transformatorów ( w Trafber trafa do końcówki po 120zł, a do układu wejściowego w TME po 22zł), bez radiatorów wychodzą w granicach 580zł. Nie uwzględniłem jeszcze kosztów przesyłek, a z racji niedużych ilości nie zbiję cen tak aby koszty przesyłek się skalkulowały na zero.

Jest jeszcze jeden drobiazg. Ta wycena jest na dzisiaj i nie wiem jak będzie za parę dni czy tygodni, czy dane części będą dostępne. Najlepiej dla mnie byłoby gdybym miał wstępne potwierdzenie od zainteresowanych i kupował na bieżąco. Wówczas ceny będą znane i dokładne.

Chciałbym jeszcze otrzymać potwierdzenie na PW od osób zapisanych na rezystory.

Ostatnia lista:

Rezystory

1. Irek 10 1kpl.

2. APY 1.kpl

3. PPM 1 kpl.

4. Henryk Kwinto 2 kp.l

5. eLKa 1 kpl.

6. mirfak 1 kpl.

7. grzecho 1 kpl.

8. kjeld 1 kpl

Abym nie kupił za dużo.

Miałem dzisiaj zamieścić zaktualizowaną listę części ale zająłem się czymś innym i nie dotrzymam słowa.

Wczoraj uruchomiłem DC protection na PCB pkrecza. Zabezpieczenie przed DC na wyjściu działa ładnie i prawidłowo ale duże zastrzeżenia ma do układu opóźniającego załączania głośników. Nie będę wdawał się w długie opisy. Czas jaki potrzebny jest do D-NFB to 20~30 sek. Na tym PCB przy tych wartościach max czas osiągalny to 5 sek. i to nie jest główne zastrzeżenie bo można zwiększyć pojemność elektrolitu lub zwiększyć rezystancją rezystora tym samym zmniejszając prąd ładujący ten elektrolit. Nie podoba mi się, że wraz z ładowaniem się elektrolitu rośnie napięcie na cewce i gdy czas jest długi narasta powoli do momentu w którym cewka spowoduje zamkniecie styków. Odbywa się to powoli jakby z wysiłkiem, przekaźniki zaskakują dla poszczególnych kanałów niejednakowo. Przy czasach 2-3 sek wszystko odbywa sie na tyle szybko, że byłbym w stanie zaakceptować układ w tej postaci w jakiej jest.

Reasumując. Dla mnie ten układ nie można zastosować w D-NFB.

Trochę pogłówkowałem, trochę się poradziłem i narodził się taki pomysł aby układ zabezpieczający przed stałym na wyjściu połączyć z innym układem opóźniającym załączanie się głośników i wyszło coś takiego.

Jeszcze nie sprawdziłem w praktyce ale z osobna działają prawidłowo.

proszę o uwagi, pomysły, spostrzeżenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie jest układ jak w ugodzie, tylko po małym tuningu.Ttrzeba było go zmusić do pracy z dłuższym czasem. Zgodzę się, że do naszego wzmacniacza nie jest optymalny. Dlatego ten proponowany wydaje się lepszy. Tylko kilka pytań i wniosków:

Czemu ma służyć R33 - według mnie jest niepotrzebny, podobnie D32?

Jeśli dobrze rozumiem to zasilanie czujników napięcia stałego jest zasilane ze stopnia wejściowego DNF-B?

Zamiast Q6 może by tak darlington?

Q5 i R7 można wyrzucić, zamiast tego wszystkie emitery z transoptorów na masę, a kolektory do plusa C31 lub od razu do nóżki 7 LM311-wyjście układu to open colector.

I jeszcze można by przemyśleć pojemność C30. Od tego zależy, jak szybko całość się wyłączy po zaniku napięcia, nie powinien być za duży.

Można by jeszcze w bazę Q6 rezystor.

Mam podobny układ w analogu do mojego DAC-a, pełni tę samą rolę i działa dobrze.

Dzięki Phoros za rady i pomysły.

Nawiasem mówiąc układ, który przedstawiłem wczoraj i tak by nie działał ale nie o tym miałem pisać.

Naniosłem na schemat to o czym pisałeś i kilka słów wyjaśnienia.

Jeśli dobrze rozumiem to zasilanie czujników napięcia stałego jest zasilane ze stopnia wejściowego DNF-B?

Zamiast Q6 może by tak darlington?

Tranzystory Q1 do Q4 przez rezystory R1 do R4 zasilane są z końcówki mocy, a przez rezystory R5, R6 podawana jest masa odpowiednich kanałów. Zasilania i masy obu kanałów są całkowicie odseparowane. Natomiast układ DC protektion planuje zasilić z oddzielnego transformatorka ~9V

Q6 -> może i lepiej jakby był darlington ale na BD139 działa bez zarzutu.

Czemu ma służyć R33 - według mnie jest niepotrzebny, podobnie D32?

Układ z LM311 podpatrzyłem i zastosowałem go do opóźniania załączania zasilania anodowego w mojej lampce. Spisuje się świetnie więc chciałem go wykorzystać, a że robiłem do niego PCB więc go skopiowałem w takiej postaci w jakiej był.

R33 jest w układzie, układ działa. Mogę wylotować i się sprawdzi. D32 dodałem do układu na lampie aby zbić napięcie na cewkach przekaźnika i faktycznie jest niepotrzebna ale w sumie w niczym nie przeszkadza, a może się przydać, do poprawnego działania układu jest niepotrzebna.

I jeszcze można by przemyśleć pojemność C30. Od tego zależy, jak szybko całość się wyłączy po zaniku napięcia, nie powinien być za duży.

W układzie lampowym mam 1000uF i zasilanie wzięte jest z żarzenia czyli 6,3V zmiennego i nie zauważyłem aby układ miał zwłokę w trakcie wyłączania.

Można by jeszcze w bazę Q6 rezystor.

????

Wszystkie symbole odnoszą się schematu jaki teraz wklejam.

I jeszcze jedno. Dodałem LED sygnalizujący zamknięcie styków przekaźnika i chciałbym jeszcze dodać LED sygnalizujący zadziałanie zabezpieczenia DC. W sumie jeszcze nad tym nie myślałem ale wiszą luźno obok schematu i dlatego o tym piszę żeby nie było zbędnych pytań.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie bardzo łapię po co te transoptory ?

Osobne zasilanie układu zabezpieczeń to chyba przesada.

A co z zabezpieczeniem tranzystorów stopnia końcowego ? Może tu należałoby dać bezpieczniki ?

Ale z drugiej strony każdy element bądź styk jak np bezpiecznik , wyłącznik , styk przekaźnika niepotrzebnie może niepotrzebnie degradować jakość dźwięku. Tylko że zabezpieczenia wzmacniacza oraz głośników są jak najbardziej wskazane.

A może by tak zbudować układ opóźnionego załączania trafa głównego + transoptory blokujące tranzystory stopnia końcowego + styk rozładowujący kondensatory + opcjonalnie styk zwierający gniazdo głośnikowe.

W ten sposób tranzystory stonia końcowego byłyby blokowane przez kilka sekund a w wypadku uszkodzenia jednego z nich układ zabezpieczeń wyłączałby trafo główne oraz rozładowywałby kondensatory oraz co istotniejsze bocznikowałby gniazdo głośnikowe bo może jeszcze nie byłoby na to za późno....

Taki mam koncept. Niestety nie nauczyłem się jeszcze rysować w Eaglu i podobnych.

Kacapia WON za Don !!!!

Nie bardzo łapię po co te transoptory ?

Transoptory? Po to aby odseparować zasilania i masy zabezpieczanych kanałów. Są tanie i można wówczas jednym układem wykonawczym zabezpieczyć obie końcówki.

Osobne zasilanie układu zabezpieczeń to chyba przesada.

Od samego początku zakładałem dodatkowy układ zabezpieczający na osobnej PCB. Myślałem, ze wykorzystam ten który mam na PCB pkrecza ale niestety się nie nadaje. Jako, że ma to być układ działający niezależnie na osobnym PCB zakładam że będzie zasilany niezależnie ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zasilić układ jak komu będzie wygodnie.

A co z zabezpieczeniem tranzystorów stopnia końcowego ? Może tu należałoby dać bezpieczniki ?

Ja zabezpieczam końcówkę identycznie jak w pierwowzorze. Bezpieczniki w uzwojeniu pierwotnym transformatora.

Ale z drugiej strony każdy element bądź styk jak np bezpiecznik , wyłącznik , styk przekaźnika niepotrzebnie może niepotrzebnie degradować jakość dźwięku. Tylko że zabezpieczenia wzmacniacza oraz głośników są jak najbardziej wskazane.

A może by tak zbudować układ opóźnionego załączania trafa głównego + transoptory blokujące tranzystory stopnia końcowego + styk rozładowujący kondensatory + opcjonalnie styk zwierający gniazdo głośnikowe.

W ten sposób tranzystory stonia końcowego byłyby blokowane przez kilka sekund a w wypadku uszkodzenia jednego z nich układ zabezpieczeń wyłączałby trafo główne oraz rozładowywałby kondensatory oraz co istotniejsze bocznikowałby gniazdo głośnikowe bo może jeszcze nie byłoby na to za późno....

Taki mam koncept. Niestety nie nauczyłem się jeszcze rysować w Eaglu i podobnych.

Wiem, że zabezpieczenie końcówki jest potrzebne i wskazane i jeżeli wiesz jak skutecznie zabezpieczyć końcówkę (zwarcie, temperatura + to co sam wymieniłeś) to nie widzę przeszkód abyś nam przedstawił i będziemy mieli układzik do wykorzystania nie tylko w tym projekcie.

Schematy można przecież też rysować przysłowiowym ołówkiem na papierze.

Planowałem zrobić zabezpieczenie na uPC1237 bo sprawdzony "przemysłowy" układ lecz dałem sobie spokój bo trzeba dobrać elementy: a to przerasta moją wiedzę.

Dołączam pliki źródłowe schematu i pcb z programu darmowego DipTrace-może komu się zechce się pobawić.

Uwag nie przyjmuję-po to daje źródła aby poprawiać :)

Co może uPC1237 jest oczywiście w datascheet, tam też wzory do wyliczenia elementów.

W pliku Pzyklady.rar dołączam schematy zastosowań tego układu-większość produkcji firmowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-20643-022348400 1290547542_thumb.png

post-20643-080607600 1290547553_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uPC1237 jest zasilany napięciem od 25-60V z chronionego układu. Z racji innej budowy DNFB niż typowe wzmacniacze nie da się podłączyć tego układu klasycznie. No i chyba nie bardzo jest sens, skoro potrzeba by było osobnego zasilacza, robić go na tak wysokie napięcie, skoro wystarczyło by 12V, łatwiej znaleźć wtedy przekaźniki etc. Moim zdaniem to ślepa uliczka, tym bardziej, że podzespoły z wersji Henryka droższe nie są.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.