Skocz do zawartości
IGNORED

D-NFB amplifier

phoros

Rekomendowane odpowiedzi

Pracuję nad własnym układem i płytką jednocześnie, bazującym na elementach dyskretnych, zasilanym w sumie 12V DC (na płytce przewiduję stabilizator 12V, więc podłączamy co najmniej 14-15V DC). Ale dopiero kończę pcb, później uruchomienie prototypu i korekta układu, więc 2 tygodnie jak nic, zanim zamówię docelowe profesjonalne pcb i opublikuje układ ;))

cechy układu;

opóźnione załączanie głośników

zabezpieczenie przed stałym napięciem na wyjściu

sygnalizacją migającą diodą podczas oczekiwania załączenia

wymiary pcb - ok. 45x90mm

dwa przekaźniki z opcją crossowania na jeden podwójny

Krótka relacja z placu boju.

Ciągle mam problemy z internetem ale od 3 dni da się względnie pracować.

Praktycznie zakończyłem zakupy. Większość towaru spłynie do BB84 i on roześle do wszystkich.

Jedynie co mnie martwi, to sytuacja pogodowa. Irlandia jest praktycznie sparaliżowana. Nie maja sprzętu ludzi i w sumie nic nie robią. Śnieg sypie i już nie da się rozróżnić gdzie chodnik, trawnik albo ulica. Listonosz nie był w naszym budynku od tygodnia, a sporo części dojdzie do mnie i jedną paczką prześlę do BB84.

Wygląda na to, że uda się zamknąć w kwocie 500zł za komplet stereo lub nieznacznie tą kwotę przekroczymy.

Kupienie części, to był mój priorytet, a teraz zajmę się DC protrktion.

I jeszcze jedna prośba do osób, które wysłały do mnie mosfety aby zwiększyć pulę do parowania - kjeld, zigi, piotr_p, BB84). Proszę napisać ile i jakie mosfety do mnie wysłali. Są pomierzone ale chcę się upewnić czy ilości się zgadzają.

Jeszcze taka niewielka płyteczka się urodziła aby porządek z kabelkami sieciowymi zrobić.

F1, F2 -> gniazdo pod bezpiecznik

C1, C2, -> kondensator

V1, V2 -> termistor

Układ tak prosty, że chyba schemat nie jest potrzebny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Układ DC protection sprawdzony i uruchomiony.

Sygnalizacja dwoma diodami LED.

LED1 -> sygnalizuje zwarte styki przekaźnika.

LED2 -> po włączeniu sygnalizuje opóźnienie załączenia, a w trakcie pracy zadziałanie DC protection.

Schemat i PCB.

Ukryta Zawartość

post-17098-043992700 1291553877_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. MBWAS010 Jestem zainteresowany dwoma plyteczkami DC protection,plus dwie na bezpieczniki.

2. kjeld Też jestem zainteresowany dodatkowymi PCB x2

3. BB84 po jednej sztuce zabezpieczenia i płytki z bezpiecznikami

Może zrobić odłamywaną dc protection + bezpieczniki ?

A może tak:

DC_protection:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

Płytka z bezpiecznikami:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

Układ DC protection sprawdzony i uruchomiony.

Sygnalizacja dwoma diodami LED.

LED1 -> sygnalizuje zwarte styki przekaźnika.

LED2 -> po włączeniu sygnalizuje opóźnienie załączenia, a w trakcie pracy zadziałanie DC protection.

Schemat i PCB.

Januszu,

czy aby na pewno sprawdzałeś układ DC protection?

Pytam bo wydaje mi się, że Q5 nigdy nie będzie załączony (złącza B-E Q5 i Q6 są połączone równolegle, na Q6 będzie spadek 0,7V a na Q5 powinno być 1,4V aby się załączył - bo to darlington)

???

pozdr, wk

Januszu,

czy aby na pewno sprawdzałeś układ DC protection?

Pytam bo wydaje mi się, że Q5 nigdy nie będzie załączony (złącza B-E Q5 i Q6 są połączone równolegle, na Q6 będzie spadek 0,7V a na Q5 powinno być 1,4V aby się załączył - bo to darlington)

???

pozdr, wk

Odpowiem tak. Sprawdzałem na BD139 (nie mam obecnie darlingtona) i działa w postaci jaką zamieściłem. Gdy jako Q5 zastosujemy darlingtona schemat będzie następujący.

Sorry, że nie uaktualniłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żeby projekt zabezpieczenia i małej pcb z bezpiecznikami ujednolicić i nadać większej uniwersalności, zaproponowałem Henrykowi dodanie jednego bezpiecznika i dwóch wyjść za nim w celu ewentualnego podpięcia dc protection poprzez osobne trafo i dodatkowo sterownik wejść, alpsa etc. Henryk zgodził się uwzględnić propozycję, tak więc mała płytka będzie odłamywana od płytki dc protection i zachowa jej szerokość.

Fajnie tylko się zastanawiam czy jako DC protection nie lepiej zastosować ten z "Ugody" ? - Zerknijcie na dolną część schematu.

Ukryta Zawartość

Jego prostota jest wprost urzekająca i jak sądzę działa wystarczająco skutecznie.

Trzeba by się tylko grzecznie zapytać jar'o czy można by go wykorzystać w D-NFB...

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

Ten układ zaproponowany przez HK to bez obrazy ale przerost formy nad treścią.

Po co te transoptory - nie ma najmniejszej potrzeby izolacji galwanicznej.

Dlaczego dwa przekaźniki a nie jeden ?

Ale z drugiej strony każdy element bądź styk ... - styki porządnego przekaźnika nie degradują dźwięku, bez przesady.

A może by tak zbudować układ opóźnionego załączania trafa głównego + transoptory blokujące tranzystory stopnia końcowego + styk rozładowujący kondensatory + opcjonalnie styk zwierający gniazdo głośnikowe - bez sensu, nie ma potrzeby tak komplikować.

Fajnie tylko się zastanawiam czy jako DC protection nie lepiej zastosować ten z "Ugody" ? - Zerknijcie na dolną część schematu.

Ukryta Zawartość

Jego prostota jest wprost urzekająca i jak sądzę działa wystarczająco skutecznie.

Trzeba by się tylko grzecznie zapytać jar'o czy można by go wykorzystać w D-NFB...

Hmmm. Opisywałem jak działa podobny układ opóźniający przy czasie opóźnienia większym niż 10 sek.

Ale niech się może wypowiedzą użytkownicy Ugody tylko nie mają możliwości wydłużenia czasu, jego regulacji.

I jeszcze jedno. Nikt nikomu nic nie narzuca. Układów opóźniających i ochrony przed stałym na wyjściu jest trochę do wyboru, więc można sobie zastosować taki jaki komu pasuje.

>jaeger

Spytaj się jar1 czy można wykorzystać układ opóźniający, dodaj do tego ochronę przed stałym, zrób PCB, uruchom, sprawdź poprawność działania i będziemy mieli ładny układzik.

Ukryta Zawartość

Przemyślany czy przekombinowany ? Jeżeli można to zrobić prościej to warto zmienić.

Należy stosować proste (ale nie prymitywne) rozwiązania.

Jak obserwuję wiele z projektów na tym forum, odnoszę wrażenie, że ich pomysłodawcy mają jednak niewielkie pojecie o elektronice.

Powodzenia.

Przemyślany czy przekombinowany ? Jeżeli można to zrobić prościej to warto zmienić.

Jak obserwuję wiele z projektów na tym forum, odnoszę wrażenie, że ich pomysłodawcy mają jednak niewielkie pojecie o elektronice.

Powodzenia.

Ja obserwuje wielu takich użytkowników co może i jakieś pojęcie o elektronice mają ale potrafią tylko destruktywnie krytykować.

Powodzenia.

Nie chcesz, nie rób. Takie wypowiedzi zachowaj dla siebie.

Panowie, zanim zaczną się tu mnożyć różne dziwne wypowiedzi informuję, że jest sporo portali znacznie lepiej nadających się do obrzucania błotem i wyładowywania frustracji... :)

Jeśli mamy dyskutować, a krytyka ma być konstruktywna to może według schematu: co krytykujemy, dlaczego i co proponujemy w zamian.

Mile widziane własne projekty według porządku: 1. założenia projektowe, 2. sam projekt, 3. omówienie stosowanych rozwiązań

Przepraszam za tę łopatologię stosowaną, ale chyba szkoda nerwów wszystkich użytkowników na kolejny wątek z kłótniami w tle.

Prosty przykład: po co transoptory? Otóż z założenia jest to projekt dual mono, w związku z tym masy obu kanałów sa izolowane. Dlatego albo robimy osobny układ dla każdego kanału, albo jeden wspólny, co wymaga jakiejś formy izolacji galwanicznej chronionych układów i zabezpieczenia. Jak mawiali starożytni "tertiam non datur" :). No chyba, że ktoś zaproponuje coś ciekawszego. Zapraszamy

Patrząc na schemat tego zabezpieczenia zastanawiam się czy C30 nie powinien mieć mniejszej pojemności - chodzi mi o to aby przy przerwie w zasilaniu i/lub wyłączeniu głównego trafa nastąpiło stosunkowo szybko wyłączenie przekaźników.

Tylko że wtedy układ zabezpieczenia musiałby być zasilany właśnie z głównego trafa bo jeśli nie to trzeba by jeszcze pomyśleć nad tym jak zrealizować wspomnianą funkcję.

Myślę że nie trzeba stosować jako Q5 darlingtona - można zostawić BD135. Gdyby był kłopot to można zmniejszyć wartość R 32.

No chyba że transoptory by tu nie "wyrobiły"....

Kwestia przekaźnika : dobrze by było aby miał dobre styki np złocone.

Wydaje mi się że pomiędzy C1 ( C2 ) a bazami tranzystorów Q1 + Q2 ( Q3 + Q4 ) dobrze by było dodać rezystor.

Ciekawi mnie jeszcze jak szybko jest w stanie zadziałać to DC protection w sytuacji awaryjnej i czy zdoła skutecznie ochronić głośnik przed uszkodzeniem ? To kwestia stałej czasowej R5 ( R6 ) + C1 ( C2 ).

Kacapia WON za Don !!!!

>jaeger

Mam wrażenie, że szukasz dziury w całym. Wpierw proponujesz układ z Ugody, który nie spełnia żadnych kryteriów, które wymieniłeś w ostatnim poście, potem się martwisz tym co się stanie jak zabraknie zasilania w głównych trafach.

Przyznam się, że nie jestem w stanie pojąć co chcesz osiągnąć.

Już raz to napisałem. Weź do ręki lutownice, przećwicz swoje propozycja, uzasadnij czemu jest lepsze takie, a nie inne rozwiązanie i będzie po problemie. Czy Ty oczekujesz, że ktoś będzie sprawdzał wszystkie propozycje jakie sobie wymyślisz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.