Skocz do zawartości
IGNORED

D-NFB amplifier

phoros

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie transformatorów do końcówki mocy o których zresztą już pisałem. Ja mam z Trafber 2x24V i prądzie dla każdego pierwotnego 6,5A z uzwojeniem pierwotnym nawiniętym jako pierwszym, zalewane w puszce, całkowicie bezgłośne i płaciłem 120PLN od sztuki. Przy ilości powyżej 20szt. miały być po 110PLN ale to było już jakiś czas temu i musiałbym odświeżyć temat. Do części napięciowej zastosowałem takie jak wymienił BB84.

To powinno być na rdzeniu 350 - 400 VA ? Przy takiej mocy i zwłaszcza w zalewanej obudowie rozmiary trafa będą chyba dosyć spore.

Ta puszka rozumiem plastikowa ?

Na dzień dzisiejszy taka cena byłaby rewelacyjna ale coś mi się wydaje że pomyliłeś się i powinno być chyba 220 PLN.

A czy nie byłoby tu sensownym rozwiązaniem zamówienie trafa z 4 - ma uzwojeniami tak aby nie stosować 2 - óch traf na kanał ?

Kacapia WON za Don !!!!

To powinno być na rdzeniu 350 - 400 VA ? Przy takiej mocy i zwłaszcza w zalewanej obudowie rozmiary trafa będą chyba dosyć spore.

Ta puszka rozumiem plastikowa ?

Na dzień dzisiejszy taka cena byłaby rewelacyjna ale coś mi się wydaje że pomyliłeś się i powinno być chyba 220 PLN.

A czy nie byłoby tu sensownym rozwiązaniem zamówienie trafa z 4 - ma uzwojeniami tak aby nie stosować 2 - óch traf na kanał ?

Puszka ma rozmiar: średnica 113mm, wysokość 55mm.

Nie ma pomyłki. Płaciłem 120 za sztukę, czyli komplet 240PLN.

W tym akurat układzie lepiej jak każdy kanał będzie miał swoje trafa.

Całkiem przyzwoity gabaryt jak na tę moc.

Dawno kupowałeś te trafa ? Pytam bo to co się dzieje teraz w handlu przyprawia o ból głowy - tak rosną ceny.

Coś mi przychodzi do głowy że są jakieś rdzenie zwijane - odmiana toroidów znacznie lepsza do audio coś jak R-Core.

Kacapia WON za Don !!!!

Całkiem przyzwoity gabaryt jak na tę moc.

Dawno kupowałeś te trafa ? Pytam bo to co się dzieje teraz w handlu przyprawia o ból głowy - tak rosną ceny.

Coś mi przychodzi do głowy że są jakieś rdzenie zwijane - odmiana toroidów znacznie lepsza do audio coś jak R-Core.

Zaglądnąłem specjalnie w maile i nieco namieszałem.

120PLN płaciłem za trafa 2x16V 300VA, a za te 2x24V 6,5A na każde pierwotnie już trochę więcej bo 180PLN.

Sorry za zamieszanie.

Ja też ostatnio dzwoniłem do Trafbera trochę mnie Pan który odbierał zaskoczył ceną dlatego zrezygnowałem i spróbowałem poprzez AudioDesing z allegro ciekawe co mi nawiną :-) ponoć wcale nie takie złe. pomimo że nie do tego projektu ale jak by co będzie jakaś opinia dla innych czy aby nie trzeba się wystrzegać takich okazji.

Witam wszystkich, dawno sie nie odzywalem, ale temat pilnie sledze.Czesci juz niedlugo dotra, materialy na obudowe prawie mam, ale te transformatory? Zalezy mi na zgrabnym spakowaniu, a moze by tak zamowic w Trafber to co nam trzeba, czyli glowny 300W i pomocniczy w jednej puszce? W grupie zawsze taniej i orginalnie do projektu, co wy na to?

Mi pasuje.

Myślę, że będzie to mój ostatni projekt DIY, bo czasu brak, więc chciałbym wykonać go jak najlepiej :)

Jeśli Ośmiornica zagra lepiej niż mój wysłużony Symasym, to nie będzie mi nic więcej do szczęścia potrzebne (w kwestii wzmacniaczy). Skoncentruję się na przetwornikach i akustyce pomieszczenia.

Pozdrawiam

----------------

To swietnie ze nie jestem odosobniony w tym pomysle. Widze ze nazwa :Osmiornica: zostala zaakceptowana. Mysle o takim ulozeniu elementow- plytki z elektronika, radiatory 160x150x50(cos o takich wymiarach)i pionowo za nimi dwa transformatory. Na plycie czolowej moze dwa okragle wskazniki "VU indicator", a przod i boczki drewno wisniowe bo to w koncu projekt z kraju kwitnacej wisni. Jak wam sie widzi ta koncepcja?

DNFB zagra na bank lepiej od symasyma.

Ja mam dwie koncepcje, jedna to standardowej szerokości obudowa, czyli 430mm i wysokości 100mm + nóżki, radiatory 160x100x80 z tyłu obudowy. Druga to monobloki podobne do Krella S-150, radiator na boku, płytka i transformator w pionie. W obydwu przypadkach będzie to stricte końcówka mocy.

Porozmawiałem z Trafber i sprawy maja się następująco

2x24V 2x6A + 2x18,5 2x0,5A bez ekranu wychodziło by przy 10szt po około 210PLN

2x24V 2x6A + 2x18,5 2x0,5A bez z ekranem wychodziło by przy 10szt po około 250PLN

Zalewane w kubku o wielkości: średnica 113mm wysokość 55mm

Piszę około bo ilość nie jest znana. Gdyby zapadły w miarę szybkie decyzje, deklaracje chęci zakupu będą tez konkrety.

Witaj,

jestem chętny na 2 sztuki

Ale na z ekranem czy bez.

Zapomniałem w rozmowie z Trafber spytać o dodatkowe uzwojenie 9V 200-400mA do zasilenia DC_Protektion lub innych układów.

I teraz pytanie. Czy takie dodatkowe napięcie jest wskazane.

A co ten ekran daje w rzeczywistości? Jestem za tym aby było też uzwojenie 9V.

Ekran znacząco zmniejsza wpływ pracującego trafa znajdującego się blisko pracującego układu, a dokładnie chodzi o 50Hz i jego harmoniczne.

Ja dlatego mam układ w oddzielony przegrodą w obudowie. Wpływ ekranu jest doskonale widoczny na pomiarach, a czasem go nawet słychać.

Odnośnie drewnianych boczków i przodu, to co prawda nie wiśnia ale dzika czereśnia. Niestety aparat należy do rodziny „głupi Jaś” a jego operator nie zna się na sztuce fotografii, co w konsekwencji nie oddaje rzeczywistego piękna tych deseczek. Od dłuższego czasu chodzi za mną właśnie takie rozwiązanie jak proponuje kolega MBWAS010, tylko nie mogę się zmobilizować. Wracając do sprawy transformatorów, wspomniana przez zemnie wycena Pana Lachowskiego dotyczyła wykonania audio (z pełnymi wodotryskami).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wracając do sprawy transformatorów, wspomniana przez zemnie wycena Pana Lachowskiego dotyczyła wykonania audio (z pełnymi wodotryskami).

Rzeczywiście, różnica nie jest duża, a nawet powiedziałbym pomijalna. Piotr_P zapłacił kilkanaście złotych więcej ale ma dwa transformatory na 2x24 i 2x18V, a w Trafber załóżmy 15 zł taniej i jeden tranformator z takimi samymi napięciami i może jeszcze jedno na 9V.

Gdybym wiedział ile tych transformatorów potrzeba, to wówczas mógłbym rozmawiać, targować się z Trafber ale wpierw musi być znana ilość.

Ja bym wolał trafo 2 x 24 V 2,6 - 3 A do zasilania pojedynczego kanału - to daje większą elastyczność bo można wtedy zbudować wersję stereo ale także monobloki. Wziąłbym tego sztuk 4 + 4 trafa pomocnicze.

Kacapia WON za Don !!!!

Ja bym wolał trafo 2 x 24 V 2,6 - 3 A do zasilania pojedynczego kanału - to daje większą elastyczność bo można wtedy zbudować wersję stereo ale także monobloki. Wziąłbym tego sztuk 4 + 4 trafa pomocnicze.

Oj jaeger. Jakoś nie trafia do Ciebie to co piszę. To co napisałem jest na jeden kanał i też pisałem to w mailu do Ciebie, 2x24V 2x6A + 2x18V 2x0,5A to tafa potrzebne do zasilenia pojedynczego kanału. Nie wiem jak mam to jeszcze napisać.

Panowie po co tyle transformatorow w jednej obudowie? To przeciez zachwaszczenie a gdzie estetyka wnetrza. Jestem za TRANSFORMATOREM EKRANOWANYM ZALEWANYM W KUBKU - 2x24V 2x6A + 2x18V 2x0,5V + 9V 400mA. Wtedy mamy dwa transformatory w naszych wzmacniaczach. Uwazam ze kilka transformatorow w srodku to tylko klopoty.

Ja takich potrzebuje 4sztuki.

MBWAS010-4szt.

Panowie po co tyle transformatorow w jednej obudowie? To przeciez zachwaszczenie a gdzie estetyka wnetrza. Jestem za TRANSFORMATOREM EKRANOWANYM ZALEWANYM W KUBKU - 2x24V 2x6A + 2x18V 2x0,5V + 9V 400mA. Wtedy mamy dwa transformatory w naszych wzmacniaczach. Uwazam ze kilka transformatorow w srodku to tylko klopoty.

Ja takich potrzebuje 4sztuki.

MBWAS010-4szt.

W pełni podzielam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.